Homebeter bloggenBloggen voor je bedrijf, hoe begin je?

Bloggen voor je bedrijf, hoe begin je?

Ik wil je vooreerst feliciteren met je beslissing om te gaan bloggen voor je bedrijf: niet alleen toon je op een toegankelijke manier je expertise, je werkt ook aan een duurzame relatie met (potentiële) klanten. En last but not least is bloggen een geweldig hulpmiddel om je merk/product dienst beter vindbaar te maken in de zoekmachines. Niks dan voordelen dus!

Waarover bloggen?

Prachtig zo’n blog, maar waarover zul je het hebben? Veel hangt af van je eigen persoonlijkheid en je niche, natuurlijk. Let er in ieder geval op dat je blog geen doorslagje is van je website. Probeer ook niet meteen je product of dienst aan de man te brengen. Bij je blog draait het niet zo zeer om je onderneming, maar om de relatie met je klant. Bedenk dus eerst wat hij wil weten. Dat is niet noodzakelijk hetzelfde als wat jij vindt dat hij weten moet.

In je dagelijkse praktijk als ondernemer is al heel wat inspiratie te vinden:

[wp_ad_camp_3]

Beantwoord de meest gestelde vragen van je klanten

Als ondernemer of handelaar weet je zo welke vragen en bedenkingen je (toekomstige) klanten zoal hebben met betrekking tot jouw sector. Het zijn van die vragen die in elk gesprek terugkomen en die jij tot vervelens toe beantwoordt. Blog en formuleer een helder antwoord dat voor iedere online zoeker duidelijk is.

Wat zijn de nieuwste tendensen binnen jouw sector?

Kan je er wat mee, of net niet? Wat is je visie als expert/vakman? Zie je gelijkenissen met andere markten?

Geef (gratis) waardevolle informatie weg

Waarop letten bij de aanschaf van een product of dienst? Hoe gebruik je het product op de meest efficiënte manier? Maak bijvoorbeeld een korte instructievideo… Laat niet na te zeggen dat – wanneer men er niet uitkomt – jij klaarstaat om een handje toe te steken.

Toon de mensen achter het bedrijf

Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat je je privéleven op straat wil gooien. Feit is wel dat mensen graag zaken doen met echte mensen van vees en bloed. Blog over je passie, je persoonlijke drijfveren. Een prima gelegenheid om te vertellen wat jou onderscheidt van je concurrent.

Of kom in no time met tientallen blogonderwerpen voor je blog.

Ziedaar enkele onderwerpen voor je bedrijfsblog. En dan nu: aan de slag!

Nog enkele tips:

Zoek het niet te ver

Nogmaals, zoek je blogonderwerpen dicht bij jezelf en in de nabije omgeving van je klant. Zoek wat hem of haar zou interesseren.

Wees jezelf

Spreek je publiek aan zoals je dat zou doen bij een (life)-gesprek met je klant. Vermijd al te veel vakjargon. Ik weet wel, jij bent de vakman maar zelfs die is in staat om ingewikkelde zaken uit te leggen in gewoon Nederlands. Je schrijfstijl mag daarbij ook een tikje persoonlijker (informeler) dan wat gebruikelijk is op een doorsnee website.

Titels zijn belangrijk!

Welke zoekwoorden zouden lezers van je blog kunnen intikken in de zoekmachines om bij jouw bericht uit te komen? Dat zijn de woorden die ook in de titels van je stuk zouden moeten voorkomen. Kruip wederom in de huid van je klant. Die gebruikt doorgaans een andere woordenschat dan jij als professional.

Blog met enige regelmaat

Google is verzot op nieuwe (kwalitatieve) content. En Google houdt van sites die regelmatig ‘in beweging’ zijn, zeker als dit gepaard gaat met interactie met het (grote) publiek. En laat dat nu net het sterke punt van weblogs zijn.

Je hoeft heus niet elke dag een stukje online te zetten. Als het maar met enige regelmaat gebeurt. Liever drie keer per maand een waardevol stukje content, dan één keer zes berichten in een week gevolgd door drie maanden radiostilte.

Het komt erop aan je blog on top of mind te houden bij je (doel)publiek. Geef je lezer regelmatig een goede reden om je blog (opnieuw) te bezoeken!

Zoek de interactie met je lezers en volgers

Stel dus je lezers in staat om commentaar te geven op hetgeen je schrijft. Reacties onder blogberichten worden stilaan zeldzaam. Een reden te meer om ze te koesteren en ook effectief in te gaan op de feedback die je krijgt.

Ben je actief op social media (vooral Twitter en je blog kunnen een geweldige tandem vormen), maak er dan een gewoonte van om melding te maken van het feit dat je nieuwe content op je bedrijfsblog hebt geplaatst.

Zorg voor uitnodigende, makkelijk leesbare teksten

En dan heb ik het nog niet eens zo zeer over spelling en grammatica. Ze zijn belangrijk (je blog is immers een visitekaartje), maar er is zoveel meer. Moderne internetters zijn lui en ongelofelijk gehaast dezer dagen. Maak het hen dus zo makkelijk mogelijk:

  • Zorg voor makkelijk leesbare teksten (inhoudelijk)
  • Kies voor een sobere, heldere opmaak (lettertype en -grootte, kleurgebruik,…)
  • Zorg voor voldoende witruimtes
  • Maak alinea’s niet te lang
  • Gebruik indien nodig opsommingstekens
  • Gebruik tussenkopjes of afbeeldingen om lange grote lappen op te breken

Het klinkt allemaal erg logisch, maar je zou er versteld van staan hoe vaak het hier misloopt…

Probeer fun te hebben onderweg

Natuurlijk is het belangrijk dat je artikelen iets bijdragen aan (de klanten van) je bedrijf. Een zekere ernst is dus wel geboden. Maar overdrijf daar ook niet in. Niet elke zin die je schrijft moet geschreven zijn met een rinkelende kassa in het achterhoofd. Maak plezier en durf gerust de gebaande paden te verlaten af en toe. Zelfs als je daarbij het risico loopt vol op je bek te gaan.

Besluit

Zo, dat waren enkele sleutels voor het opzetten van een performant bedrijfsblog. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat een en ander wat pijn en moeite kost. Investeer echter wat tijd en energie in het project en je hebt een geweldige tool in handen om je onderneming ook online op de kaart te zetten. Bovendien heb je een niet te versmaden concurrentieel voordeel tegenover je collega die het houdt bij een klassieke, statische website!

photo credit: JASElabs via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.