Homeblogonderwerpen en inspiratie om te bloggen
0
(0)

Een blog beginnen is niet zo moeilijk. Maar continu met leuke blogonderwerpen komen is niet zelden een uitdaging. Laat deze pagina voor jou een bron van inspiratie zijn.

Inhoud:

 1. Bewaar alle blogideeën op een centrale plaats
 2. Nicheblog versus omniblog
 3. Ter inspiratie: 125 onderwerpen om over te bloggen
 4. Makkelijk zelf blogtopics vinden?
 5. Last van faalangst, perfectionisme of een writer’s block?
 6. Interessante tools en hulpbronnen voor nog meer bloginspiratie
 7. Artikels voor extra inspiratie om te bloggen

Laatste update: 02/07/2019

Ik hoor hetzelfde verhaal bij veel bloggers terugkomen: start een blog en je gaat gelijk anders naar de wereld (om je heen) kijken. Tot op zekere hoogte ga je zelfs bewuster leven, want in de kleinste hoekjes kan mogelijks een blogonderwerp verscholen zitten. En hiermee zitten we meteen bij de eerste tip:
1. Bewaar alle blogideeën op een centrale plaats

Inspiratie vervliegt namelijk voor je er erg in hebt. Op welke manier je je lijst met mogelijke blogonderwerpen bijhoudt is mij eigenlijk om het even, maar DOE HET! Velen gebruiken een simpel notitieboekje dat overal mee naartoe kan. Ben je een digitaal mens, dan kan je kijken naar (gratis) online tools zoals Google Drive/docs, Evernote of Google Keep. Zelf vind ik Trello nogal leuk werken.

Digitaal werken heeft wel een paar voordelen:

 • je ideeën zijn minder kwetsbaar voor verlies
 • ze zijn veilig weggeborgen in the cloud (je hebt altijd de laatste nieuwe versie beschikbaar)
 • je kan makkelijk veel meer gegevens bijhouden (linkjes, stukjes tekst, foto’s,…)

En daarnaast kan je ook je eigen, op maat gemaakte blogplanner maken of er eentje aankopen. Al bij al genoeg mogelijkheden om (potentiële) blogonderwerpen te noteren en te organiseren. Kies de methode die voor jou het beste werkt.

2. Nicheblog versus omniblog

Vooral in verband met de SEO wordt vaak gehamerd op het belang van het hebben van een niche voor je blog. Zo’n nicheblog draait, in tegenstelling tot een omniblog, rondom één thema. Door die specialisatie scoort een nicheblog van nature makkelijker in de zoekmachines. Doorgaans vindt zo een blog ook makkelijker zijn publiek.

Dus, puur vanuit SEO-technisch standpunt gezien kan je beter op zoek gaan naar een duidelijke niche.

Ook jijzelf als blogger hebt een voordeel: je weet in ieder geval in welk richting je het allemaal moet gaan zoeken.

Een omniblog – een term die ik vaak gebruik om blogs met een veelheid aan verschillende onderwerpen aan te duiden – is vaak de wat meer persoonlijke uitlaatklep, met verhalen uit de interessesfeer van de blogger. Dat kan hele boeiende dingen opleveren. Maar omdat doorgaans minder vaak op dezelfde nagel wordt geklopt, zijn dergelijke blogs door de bank genomen wat minder vindbaar in de zoekmachines.

Maar niets belet je om met een persoonlijk omniblog te beginnen, natuurlijk. Door consequent gebruik te maken van categorieën en tags in WordPress kan je blog alsnog sterk naar voor komen in Google (op een specifiek onderwerp).

Vooral als beginnend blogger kan het wijs zijn om je helemaal niks aan te trekken van een blogniche en gewoon vrank en vrij te bloggen over zowat alles wat in je opkomt. Hoe dan ook is het belangrijkste dat je blog überhaupt uit de startblokken komt. Zo kom je er meestal snel achter welke onderwerpen je leuk vindt om over te bloggen en welke minder.

3. Ter inspiratie: 140+ onderwerpen om over te bloggen

Het begon ooit als een lijstje met 10 blogonderwerpen, puur voor persoonlijk gebruik. Ik goot het later in een blogpost en intussen staan ruim meer dan 100 blogtopics op de rol. Veel suggesties voor mensen met een persoonlijk blog, maar ook nichebloggers kunnen er hun gading in vinden.

Je kan ook je licht opsteken bij deze 18 inspiratiebronnen voor bloggers

4. Makkelijk zelf blogonderwerpen vinden?

Af en toe een rondje brainstormen met jezelf, het zou dus een tweede natuur moeten worden. Mindmappen of simpelweg je hersens uitwringen. Ga er even voor zitten en binnen de kortste keren kom je met tientallen blogsuggesties op de proppen.

Oké, misschien zijn niet alle ideeën geschikt om meteen in een artikel te gieten, maar schrijf ze toch maar op, hoe buitenissig ze nu mogen lijken. Wie weet komen ze later nog goed van pas!

In onderstaand filmpje wordt de basis van mindmappen uitgelegd. Tevens wordt duidelijk dat mindmappen op een vel papier misschien wel prettig werkt, maar ook zo zijn beperkingen heeft.

Is dit te veel gedoe? Dan moet je AnswerThePublic.com eens proberen. Deze gratis te gebruiken online tool baseert zich op Google suggest om je in no time tientallen onderwerpen om over te bloggen of te schrijven aan de hand te doen. Stel je taal in voer een een trefwoord in en kijk wat er gebeurt.

En ook als je aan de slag gaat met de SEO van je blog of website kan AnswerThePublic goede diensten bewijzen. Het geeft immers suggesties die gebaseerd zijn op wat mensen echt intikken in Google wanneer ze naar info op zoek gaan op het internet. Door artikelen te schrijven met die exacte zoektermen in gedachten, kan je site beter vindbaar worden in Google.

5. Last van faalangst, perfectionisme of een Writer’s block?

Als het je een troost mag wezen: zelfs de meest ervaren bloggers hebben er last van. Maar ze hebben geleerd hoe ermee om te gaan. Het is mijn overtuiging dat niet het tijdsgebrek of het gebrek aan inspiratie in hoofde van de blogger er de oorzaak van is dat veel blogs niet van de grond komen,

Je kan rondlummelen, inspiratie lurken en mindmappen tot je een ons weegt, uiteindelijk moet dat lastige blogbericht nog wel geschreven worden. Het helpt alvast om het schrijven en het verbeteren van je stuk als twee aparte activiteiten op te vatten. Is dat echt te lastig dan moet je eens kijken naar een online tool als The Most Dangerous Writing App. Een grotere stok achter de deur zal je niet snel vinden.

6. Interessante tools en hulpmiddelen voor extra inspiratie

 • Citaten.net: duizenden citaten van beroemdheden en onbekenden, gesorteerd op trefwoord (kan goed werken om je schrijfbrein te prikkelen)
 • Freeplane: gratis tool om mindmaps te maken
 • Mindmup: idem
 • Hubspot’s blog topic generator: tik een paar trefwoorden in, levert soms erg leuke titels en invalshoeken op (Engelstalig)
 • It’s History: complete database met belangrijke feiten en feitjes uit de gewijde geschiedenis
 • Google Trends

7. Artikels voor nog meer bloginspiratie

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?