Homebeter bloggenBloginspiratorGoogle Trends: wat kan je ermee?
0
(0)

Dat Google op een gigantische berg informatie zit zal niemand verbazen. Een beetje beangstigend is het toch wel, maar dat terzijde. Gelukkig voor ons (bloggers) is de zoekmachinegigant niet te beroerd om die info te delen met haar gebruikers. Via Google Trends, bijvoorbeeld.

Wat is Google Trends?

Google Trends is dus een gratis dienst van Google. De dienst geeft je door middel van grafieken snel een inzicht geeft over hoe vaak (en wanneer) er op bepaalde zoektermen wordt gezocht. Er zijn gegevens beschikbaar over zowel de zeer korte (de laatste 24 uur) als de echt lange termijn (vanaf 2004).

Hoe werkt Google Trends?

Belachelijk simpel eigenlijk. Tik in het bovenste zoekvak van Google Trends je zoekterm in. Wil je meerdere zoektermen met elkaar vergelijken? Tik de verschillende zoektermen in, gescheiden door een komma.

Onder Verkennen vind je een aantal drop down-menu’s. Hiermee kan je de zoekresultaten verfijnen. Zo kan je de het land kiezen, de periode waarop de resultaten betrekking hebben en binnen (grote) categorieën zoeken. Leuk is ook dat je ervoor kan opteren enkel op zoek te gaan naar resultaten van “dochterpagina’s” van Google zoals Google Afbeeldingen, Youtube en Google Nieuws.

Wat kan je met Google Trends als blogger?

Wil je een deuk in een pakje boter bloggen dan helpt het enorm als je op zoek gaat naar een geschikte blogniche. Google Trends geeft je een idee hoe populair een bepaalde zoekterm is.

Uit nieuwsgierigheid tikte ik voor de vuist weg 2 zoekwoorden in. Deze grafiek rolde eruit:

Enkele opvallende vaststellingen:

    • De populariteit van het zoekwoord “bloggen” loopt zoetjes aan terug, maar blijft het in absolute cijfers gezien (qua zoekvolume) goed doen
   • De zoekterm “paleo” nam een enorme hoge vlucht in de lente van dit jaar, maar is nu stevig op zijn retour

 Het lijkt mij in ieder geval nuttig om, wanneer je een blog begint met de bedoeling die serieus te laten doorgroeien, eerst eens even te kijken in Google Trends wat de algemene tendens (op de wat langere termijn) is voor enkele van de zoektermen die voor jouw blog belangrijk zijn. Let er wel op dat je hiervoor redelijk algemene zoekwoorden neemt. Het totale zoekvolume moet immers groot genoeg zijn opdat Google met gegevens kan komen.

Minstens even interessant lijken mij de Gerelateerde zoekopdrachten. De zoektermen die  (sterk) verband houden met jouw opgegeven zoekwoord, maar waar je misschien niet direct aan dacht. Ze zijn met name nuttig als het erom gaat belangrijke categorieën en tags te bepalen voor je blog. De SEO van je blog zal er wel bij varen, dat geef ik je op een briefje! Gelieve hieronder de gerelateerde zoekopdrachten voor “Paleo” te vinden:  
Zie je het potentieel?

Google Trends kan een verrekte handige tool zijn voor menig blogger, maar wee je gebeente als je zo dom bent niet te gaan bloggen puur en alleen omdat het topic van jouw keuze niet populair is. Je moet immers vooral bloggen over datgene waar je passie naar uitgaat. Bovendien, bloggen over een erg populair onderwerp betekent meer dan waarschijnlijk ook dat je stevige concurrentie zal ondervinden, waardoor je blog moeilijk(er) gevonden wordt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

4 reacties op “Google Trends: wat kan je ermee?”

 1. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

  Ik ga zeker even een kijkje nemen, dank je voor de tip! 🙂 By the way: De nieuwe lay-out ziet er goed uit!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   En dat is dan weer erg fijn om te horen!

 2. Alexandra avatar

  En bedankt voor de tip, ik ga gelijk even kijken !

 3. Alexandra avatar

  Hee? Is het veranderd hier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.