beter bloggen

Vandaag enkele blogtips die voor wat wenkbrauwengefrons zouden kunnen zorgen. Want zo op het eerste gezicht lijken ze zelfs ronduit contraproductief. En toch…

Wees niet bang voor te lange artikelen

Over het ideale aantal woorden van een blogbericht zette ik al meer dan één boompje op. Zowat elke blogger weet het intussen: 5- à 600 woorden is het magische getal. En het wat langere werk (1000 woorden of meer) dan? Algemeen wordt aangenomen dat het doorgaans minder goed wordt gelezen. Het skimmen neemt inderdaad hand over hand toe… tot men echter iets interessants tegenkomt! Dan begint men alsnog te lezen. Niet zelden zelfs van voren af aan.

Het is dus zaak je blogbericht zo op te maken dat je lezer al niet de minste moeite heeft om je artikel snel door te nemen. En het spreekt voor zich dat smeuïge (tussen)koppen ook hun duit in het zakje doen.

Nog dit: vooral op zwaar beconcurreerde zoektermen scoort een lang uitgesponnen artikel veel beter in Google dan de kortere stukjes.

Wees relatief zuinig met linkjes

Interne links – naar oudere en nieuwere content op je blog zijn heel belangrijk. Ze kunnen immers helpen je lezer langer op je blog te houden. Allemaal leuk en aardig, maar een wetenschappelijk onderzoek dat enkele jaren geleden werd gehouden toont toch duidelijk aan dat je beter niet te kwistig bent met linkjes allerhande.

Bij dat onderzoek werd gebruik gemaakt van twee testgroepen. Beide groepen kregen op een tablet een tekst te lezen. Voor beide groepen was de tekst exact de zelfde op een detail na: groep 1 kreeg een normale platte tekst, terwijl in de tekst van groep 2 bepaalde woorden in het blauw gedrukt waren en onderstreept. Hyperlinks dus, alleen waren ze niet aanklikbaar.

Nadien moest iedereen vragen beantwoorden over het artikel dat ze net gelezen hadden. Om een lang verhaal kort te maken: de resultaten van groep 1 waren beduidend beter dan de resultaten van de tweede groep testpersonen. Blijkbaar werden in de tweede groep nogal wat mensen serieus afgeleid door de (nep) linkjes…

Welke les leren we hieruit? Als je wil dat je langere artikelen ook echt tot op het einde gelezen worden, beperk dan enigszins het aantal linkjes in je berichten.

Durf artikelen uit je blog te verwijderen

Aan de meest(e) succesvolle blogs worden zeer regelmatig nieuwe berichten – en pagina’s toegevoegd. Zo’n blog wordt met andere woorden  up-to-date gehouden. Echter, up-to-date houden betekent ook dat je af en toe content uit je blog verwijderd, zodat je Google en je lezers steeds relevante informatie geeft. Ik weet het, het voelt op z’n zachtst gezegd een beetje vreemd aan om content waar je ooit hard aan hebt gewerkt met één muisklik te verwijderen. En toch, je blog kan er sterker uitkomen. Maak van je hart een steen en verwijder bijvoorbeeld:

  • Artikelen die niet (meer) passen in het algemene concept van je blog
  • Berichten waar je bij nader inzien toch niet zo tevreden over bent
  • Blogposts die te maken hebben met “dienstmededelingen” aan je lezers (die niet meer gelden)
  • Blogberichten die te maken hebben met tijdelijke acties op je blog
  • Reviews van producten die niet meer verkrijgbaar zijn
  • Bepaalde advertorials met weinig toegevoegde waarde voor je lezer
  • Artikelen die echt hopeloos verouderd/achterhaald zijn

In de loop der jaren heb ikzelf op die manier een kleine 20% van alle content op Blogtrommel.com verwijderd.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen het verouderde artikel niet domweg te verwijderen maar aan te passen of heel grondig te herwerken. Zelf heb ik sinds een tijdje een apart bestand waarin ik alle verwijderde artikels die ik de moeite waard vind bewaar. Zo kan ik de berichten in kwestie later eventueel hergebruiken.

Ziedaar enkele op het eerste zicht wat bizarre blogtips. Ga jij met één van deze tips aan de slag?