Homebeter bloggen3 bizarre blogtips (ze zijn wel effectief)
0
(0)

Vandaag enkele blogtips die voor wat wenkbrauwengefrons zouden kunnen zorgen. Want zo op het eerste gezicht lijken ze zelfs ronduit contraproductief. En toch…

Wees niet bang voor te lange artikelen

Over het ideale aantal woorden van een blogbericht zette ik al meer dan één boompje op. Zowat elke blogger weet het intussen: 5- à 600 woorden is het magische getal. En het wat langere werk (1000 woorden of meer) dan? Algemeen wordt aangenomen dat het doorgaans minder goed wordt gelezen. Het skimmen neemt inderdaad hand over hand toe… tot men echter iets interessants tegenkomt! Dan begint men alsnog te lezen. Niet zelden zelfs van voren af aan.

Het is dus zaak je blogbericht zo op te maken dat je lezer al niet de minste moeite heeft om je artikel snel door te nemen. En het spreekt voor zich dat smeuïge (tussen)koppen ook hun duit in het zakje doen.

Nog dit: vooral op zwaar beconcurreerde zoektermen scoort een lang uitgesponnen artikel veel beter in Google dan de kortere stukjes.

Wees relatief zuinig met linkjes

Interne links – naar oudere en nieuwere content op je blog zijn heel belangrijk. Ze kunnen immers helpen je lezer langer op je blog te houden. Allemaal leuk en aardig, maar een wetenschappelijk onderzoek dat enkele jaren geleden werd gehouden toont toch duidelijk aan dat je beter niet te kwistig bent met linkjes allerhande.

Bij dat onderzoek werd gebruik gemaakt van twee testgroepen. Beide groepen kregen op een tablet een tekst te lezen. Voor beide groepen was de tekst exact de zelfde op een detail na: groep 1 kreeg een normale platte tekst, terwijl in de tekst van groep 2 bepaalde woorden in het blauw gedrukt waren en onderstreept. Hyperlinks dus, alleen waren ze niet aanklikbaar.

Nadien moest iedereen vragen beantwoorden over het artikel dat ze net gelezen hadden. Om een lang verhaal kort te maken: de resultaten van groep 1 waren beduidend beter dan de resultaten van de tweede groep testpersonen. Blijkbaar werden in de tweede groep nogal wat mensen serieus afgeleid door de (nep) linkjes…

Welke les leren we hieruit? Als je wil dat je langere artikelen ook echt tot op het einde gelezen worden, beperk dan enigszins het aantal linkjes in je berichten.

Durf artikelen uit je blog te verwijderen

Aan de meest(e) succesvolle blogs worden zeer regelmatig nieuwe berichten – en pagina’s toegevoegd. Zo’n blog wordt met andere woorden  up-to-date gehouden. Echter, up-to-date houden betekent ook dat je af en toe content uit je blog verwijderd, zodat je Google en je lezers steeds relevante informatie geeft. Ik weet het, het voelt op z’n zachtst gezegd een beetje vreemd aan om content waar je ooit hard aan hebt gewerkt met één muisklik te verwijderen. En toch, je blog kan er sterker uitkomen. Maak van je hart een steen en verwijder bijvoorbeeld:

 • Artikelen die niet (meer) passen in het algemene concept van je blog
 • Berichten waar je bij nader inzien toch niet zo tevreden over bent
 • Blogposts die te maken hebben met “dienstmededelingen” aan je lezers (die niet meer gelden)
 • Blogberichten die te maken hebben met tijdelijke acties op je blog
 • Reviews van producten die niet meer verkrijgbaar zijn
 • Bepaalde advertorials met weinig toegevoegde waarde voor je lezer
 • Artikelen die echt hopeloos verouderd/achterhaald zijn

In de loop der jaren heb ikzelf op die manier een kleine 20% van alle content op Blogtrommel.com verwijderd.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen het verouderde artikel niet domweg te verwijderen maar aan te passen of heel grondig te herwerken. Zelf heb ik sinds een tijdje een apart bestand waarin ik alle verwijderde artikels die ik de moeite waard vind bewaar. Zo kan ik de berichten in kwestie later eventueel hergebruiken.

Ziedaar enkele op het eerste zicht wat bizarre blogtips. Ga jij met één van deze tips aan de slag?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

15 reacties op “3 bizarre blogtips (ze zijn wel effectief)”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Die tip over oude artikels verwijderen is echt interessant, iets waar je zelf niet echt aan denkt (ik toch niet…). Maar het kan echt werken, als het niet meer relevant is, moet het weg.

  Ik dacht dat je net zoveel mogelijk links moest leggen (dat Google dat leuk vond), misschien toch nog eens nakijken welke links echt relevant zijn dan…

 2. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Artikels verwijderen heb ik enkele jaren geleden ook gedaan. Ik ben toen begonnen om mijn blog planmatiger aan te pakken en meer te werken aan artikels die duurzaam zijn en langer relevant blijven. Uit de beginperiode van mijn blog (2007-2009) zijn redelijk wat artikels gesneuveld die vandaag totaal niet meer relevant zijn, zoals bv. de aankondiging van een nieuwe camera. Internet puilt uit van website met cameranieuws. Een aantal andere artikels heb ik herschreven (niet enkel inhoudelijk maar ook grammaticaal); sommigen daarvan heb ik opnieuw gepubliceerd met een recente datum (bv. recent nog met mijn verslag over Tsjernobyl uit 2006/2007).

 3. Rob Alberts avatar

  Ik ga deze adviezen eens goed zitten overpeinzen.

  Vriendelijke groet,

 4. Saar avatar

  Dat verwijderen vind ik wel een goed idee, zeker wanneer het gaat om winacties of dienstmededelingen (dat is wel van toepassing bij mijn meer persoonlijk blog). Uiteindelijk komen die vaak uit mijn meest gelezen artikelen, maar ze zijn natuurlijk absoluut niet relevant meer!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Daarom dus!

 5. Arnoud Hugo avatar

  Bij de voorbeelden die je noemt kan ik het wel begrijpen, maar voor de rest doe ik het nooit. Een blog (als het mijne) is ook een kroniek, een tijdsbeeld. Dus daar ga ik geen dingen uit slopen. Verder heeft Ximaar een punt wat betreft het verloren gaan van reacties. Reacties zie ik als aanvulling op een stuk.

 6. Wesley Velroij avatar

  Dat verwijderen zou ik niet zo snel doen eerlijk gezegd, maar ik zou eerdere zo’n artikel herschrijven en opnieuw publiceren. Al heb ik wel heel wat artikels verwijderd toen ik mijn blog net begon, mijn oudere artikels waren namelijk afkomstig van een oude blog.

 7. Ximaar avatar

  Ik ga er niet veel meer of minder mee doen, omdat ik sommige blogberichten al te lang maak en het aantal links redelijk meevalt en ik af en toe een oud bericht aanpas. Berichten weghalen doe ik vrijwel niet, maar berichten die achterhaald zijn voorzie ik wel eens van een kleine gedateerde update en/of een verwijzing naar een recenter bericht over hetzelfde onderwerp.

  Met het weghalen van berichten haal je ook de reacties weg en daar ben ik geen voorstander van. Flutmeldingen (die ik bijna nooit doe) haal ik wel weg nadat ze niet meer van toepassing zijn.

 8. Benella avatar

  Goeie tips! Ik moet weer aan de slag… 🙂

 9. Hendrie avatar

  Die laatste tip. Nooit aan gedacht. Binnenkort aandacht aan besteden.

 10. Beautyjuf avatar

  Bedankt voor de tips! Enige tijd geleden heb ik ook een aantal oude artikelen verwijderd van mijn pagina. Ook meteen de foto’s ‘opgeruimd’. Dit scheelt trouwens heel veel ruimte 🙂 Het enige probleem is dat deze artikelen nog wel vindbaar zijn via Google. Eigenlijk zou ik ze daar ook het liefst willen verwijderen, maar hoe pak ik dat aan? Heb jij hier misschien een tip voor? Alvast bedankt!

 11. Godelieve avatar

  Leuk om blogtips te zien die ander tips lijken tegen te spreken!
  Maar je argumenten staan als een huis en deze tips vind ik daarom heel waardevol Ben.

  Ik wens je een fijne zondag 🙂

 12. Morgaine avatar

  Jee wat grappig, vooral dat verwijderen dat ben ik op dit moment zo goed als elke dag aan het doen op FB met de herinneringen, nooit aan gedacht om dat ook op blog misschien te gaan doen in de toekomst. Zover, zie ik nog niet waar het nu al nodig zou kunnen zijn om te verwijderen, ik doe niet aan reviews etc, meer persoonlijk, dus ja… zo op het eerste oog past alles nog bij mij.

  Nu een vraagje voor jou, misschien bestaat dat blog al, maar ik kreeg van de week een vraag op mijn blog, WordPress en je foto’s uploaden en de ruimte die dan ook ooit een keertje opraakt, hoe kun je jouw foto’s toch laten staan en host je via andere sites, of als je geen foto shop oid hebt, hoe kun je dan foto’s verkleinen… 😉

  X

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Bij een meer persoonlijk blog is het inderdaad niet zo snel nodig om blogposts te gaan verwijderen…

   Meestal Resize ik de foto’s gewoon in Windows als dat nodig is. Andere tips over foto’s in je blogs – en zuinig omspringen met de beschikbare webruimte van je blog – vind je in dit artikel:

   https://www.blogtrommel.com/de-webruimte-van-je-blog-wees-er-zuinig-mee/

   1. Morgaine avatar

    Dank je wel! Ik ga hem even doorgeven aan de persoon die ernaar vroeg, en wie weet, heb ik het zelf ook ooit nodig, zelf resize ik in PSP die ik al eeuwen heb, hahaha

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.