De blog planner (onmisbare tool voor iedere blogger)

Stel dat jij vandaag voor het eerst een blog begint met de bedoeling er ook echt wat van te maken. En ik zou je slechts één enkele blogtip mogen geven. Welke tip zou dat dan zijn? Nou, daar hoef ik echt niet lang over na te denken: maak een blog planner. En gebruik ‘m ook echt!

Geef maar toe, beste lezer, je bent een beetje verrast. Je had waarschijnlijk gedacht dat ik zo komen aandraven met een advies omtrent SEO, niches, regelmatig bloggen of iets dergelijks. Maar niks van dat alles dus.

Het allerbelangrijkste voor iedere blogger? Je onderwerpen om over te bloggen. Zonder dat immers geen artikels, geen stramien, geen SEO, geen niche, geen ideale blogfrequentie, geen promo op sociale media, geen bezoekers. Kortom, zonder lijst met topics om over te schrijven geen succesvol blog.

Elke blogger zijn blog planner

Ook op Blogtrommel.com begint zowat ieder advies omtrent bloggen/schrijven met: “Neem er je lijst met blogonderwerpen bij.” Hoe die lijst eruitziet is voor iedere blogger anders Net wat ‘ie het prettigst vindt werken. Je hebt hele eenvoudige lijsten (alleen een notitieboekje met mogelijke blogtopics), over digitale WORD-documenten tot en met heuse planners, compleet met dag- week- en maandschema’s aangevuld met to-do-lijsten, contactgegevens, hulpbronnen, statistieken, vakjes om de “status” van ieder blogbericht aan te duiden, zoekwoorden en weet ik wat nog allemaal.

Mijn blog planner zit heeft eigenlijk bijzonder weinig om het lijf. Ik ben dan ook niet van het strakke plannen. Ik durf dus al eens wat aan het toeval overlaten, de plannen te laten doorkruisen door de inspiratie van het moment en de actualiteit van de dag. Wat nog niet wil zeggen dat Blogtrommel.com geen plan voor de middellange of lange termijn heeft. Die zit in mijn hoofd en wil ook wel eens evolueren.

Dat alles resulteert in een allereenvoudigst tabelletje (een A4’tje in landscape-richting), verdeeld in 4 kolommetjes (onderwerp, werktitel, opmerkingen, streef/publicatiedatum). Deze blog planner heeft dan ook veel meer weg van een lijst met onderwerpen dan van een echte planner. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat ik na het invullen van de blog planner evenveel energie heb verbruikt als ik nodig zou hebben voor het schrijven van driekwart blogartikel…

4 kolommetjes

Misschien nog een woordje uitleg bij de indeling van mijn blog planner?

 1. Onderwerp: ik beschrijf gewoon heel kort (meestal niet meer dan een paar sleutelwoorden) waar het artikel over moet gaan. bedoeling is hier vooral om in geen geval te vergeten waarover ik in de toekomst eventueel zou kunnen gaan schrijven.
 2. (Werk)titel: waar mogelijk geef ik meteen ook een titel mee. Dit is een titel die eventueel definitief boven de betreffende blogpost kan komen te staan (als ‘ie al aan alle criteria voor een goede titel voldoet). Zo’n fatsoenlijke werktitel – van bij het begin – zet vaak mijn schrijfbrein in werking en laat me dus ook toe sneller te schrijven.
 3. Opmerkingen: deze kolom is zowat een vergaarbak. Alles aangaande dat artikel kan hiernaartoe worden gesleurd. Sleutelwoorden, hyperlinks, flarden tekst, tussenkopjes, ideeën voor beeld bij het bericht, mensen die ik niet mag vergeten te vermelden… Letterlijk alles wat nodig is om een goed artikel te schrijven kan in deze kolom terechtkomen.
 4. Streef/publicatiedatum: de datum waarop een stuk (bij voorkeur) online zou moeten staan. Maar omdat op Blogtrommel.com weinig berichten verschijnen die echt tijdsgebonden zijn laat ik dat vakje ook vaak leeg.

Ik ben heel onhandig met pen en papier, dus doe mij maar een digitale versie. Via Google Drive is het ook nog eens raadpleegbaar vanop elk apparaat waar ik ook mee op het net kan.

Nogmaals, het is een vrij summier schema, but hey, it gets the job done.

 blog planner op papier!

Werk je toch liever met pen en papier, heb je nood aan wat meer toeters en bellen, kijk dan eens naar de blog planners op Blogaholic.nl. Handige printables, mooi vormgegeven, volledig aanpasbaar, voorzien van een boel extra functionaliteiten en verkrijgbaar in vier verschillende stijlen.

Ze kosten een beetje geld, maar dan heb je ook echt wel wat!

 

Handige plugins

Met plugins als WordPress Editorial Calendar en Edit Flow hebben gebruikers van WordPress.org het erg makkelijk om artikels meteen in te plannen in een heus publicatieschema je krijgt dus een kalender waarin je je berichten kan verplaatsen (slepen en neerzetten). Handig om het overzicht te bewaren als je aan meerdere berichten tegelijk werkt.

Ben jij  zo’n blogger die een beetje druk nodig heeft om dingen in beweging te krijgen, dan kan het helpen als je een artikel enkele weken van tevoren “in te plannen” terwijl het stuk in progress is. Zo zie je de deadline dichterbij komen telkens je de kalender opent…

Tijdswinst

Goed, al die blog planners, notitieboekjes en tabelletjes dienen natuurlijk tot niks als je ze niet systematisch gebruikt. Dus:

 • Zorg dat je je blogplanner altijd binnen handbereik hebt. Zodat je al je geniale invallen ASAP kan noteren. Inspiratie heeft de neiging erg plots op te komen. En even plots weer te verdwijnen.
 • Noteer alle (potentiële) blogonderwerpen die in je opkomen. Ook als je denkt dat je er voorlopig nog niks mee kan (maar er in de toekomst wel graag mee aan de slag zou willen).
 • Raadpleeg je blogplanner regelmatig. Eens per week bijvoorbeeld. Niet alleen om je lijst te overlopen, maar ook om nieuwe topics toe te voegen, verdere notities te maken en er een onderwerp uit te lichten om daadwerkelijk uit te werken tot een heus artikel. Uiteraard duik je als een bezetene in je lijst wanneer je een geniale inval krijgt.
 • Neem een “rijp” onderwerp uit je lijst om  ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Idealiter behoort “geen inspiratie om te bloggen” vanaf nu tot het verleden. Hooguit kan er sprake zijn van “geen tijd om te bloggen” en “de motivatie om te bloggen ontbreekt.” Blijft die situatie wat langer aanslepen dan heet dat simpelweg een blogdip. En ook daar zijn remedies voor te vinden.

Een fijne blog planner zorgt ook voor een mooie tijdswinst omdat je nooit meer voor een leeg scherm zit te wachten op inspiratie.

13 reacties op “De blog planner (onmisbare tool voor iedere blogger)”

 1. Ik heb voor mijn blog nog nooit een deftige planning gehanteerd. Onlangs heb ik de blogplanner van Blogaholic gekocht. Die ziet er netjes, overzichtelijk en volledig uit. Ik ben er ondertussen mee aan de slag gegaan. Ik ben eens benieuwd binnen enkele weken/maanden wat het resultaat zal zijn.

 2. Ik plan me kleurendoof, maar er komt nooit of te nimmer iets van terecht. Eigenaardig op zijn minst, omdat ik ooit cursussen time management heb gegeven, waar plannen een groot deel van uitmaakte. Maar kennelijk is de praktijk iets anders dan de theorie 🙂

 3. Ik doe mee. De komende blogposts staat bij mij de Tour de France centraal! Benieuwd of een blogplanner mij helpt om de zaken wat gestructureerde te krijgen.

 4. Ik verdwaal hier in de notitieboekjes en online planners, maar ben nog steeds op zoek naar een mooi en goed systeem waar ik me ook echt aan kan houden, wellicht is deze blogplanner de uitkomst! Ik ben op het moment bezig een hele serie blogs te produceren over mijn reis naar het Zwarte Woud én heb net een nieuwe website over Pinterest gestart waar nog de complete content planning voor gemaakt moet worden, dus de prijs zou een leuke support zijn!

 5. Interessant artikel en leuke winactie!
  Ik ga mijn gokje wagen en doe dus graag mee aan deze winactie 🙂 Met deze planner kan ik misschien eindelijk eens beginnen aan een langverwacht artikel over bruidsjurken waar ik al heel lang mee wacht. Ik heb het bericht gedeeld op mijn Twitter pagina (@timetolivex). Het lijkt me een enorm handige tool aangezien mijn “agenda” voor de moment op een los vel papier staat tussen mijn notitieboekje. Niet al te slim van me 🙂

 6. Super leuk, ik ben ook echt een blogger die nog me to do list met de hand schrijft. Mijn volgende artikel wordt een surinaams recept.

 7. Ik maak wel al gebruik van de WP editorial planner, in de zin dat ik allerlei leuke plannen er in noteer, maar meestal heb ik dan te weinig tijd om die plannen ook echt goed uit te werken voor de datum dat ik ze zou willen publiceren. Veel titels blijven dus in de planning staan en worden iedere keer een stukje opgeschoven. Voor deze week staan er nog gepland een boekrecensie over Chateau Fatale van Ilya Gort (boek is wel al gelezen) en over Tour de Rotterdam. De komende tijd gaat de onderwerpen een beetje richting de Tour de France.

 8. Tja, ik werk nog met potloden
  Net als vroeger, in groep drie
  Maar dat is misschien nog wel oké.

  Alleen ik schrijf op werkelijk alles:
  Enveloppen
  Bonnetjes
  Het kladblok van mijn vriend

  Ik heb wel een eigen boekje hoor, dat is het probleem niet.
  Maar die ligt overal,
  en nergens

  Mijn volgende artikel staat zelfs op een kledingkaartje.
  Zo’n kaartje met de prijs en barcode erop.
  Het kaartje lag al bijna in de prullenbak gisteren…

  Het artikel gaat over kinderen de basis van programmeren leren, maar dan
  Zonder computer, unplugged
  Gelukkig werk ik het nu uit, dan kan het kaartje weg!

  Misschien moet ik mijn planning maar eens wat serieuzer gaan aanpakken, of niet?

 9. Die blogplanner zou mij heel goed uitkomen. Alle tools lekker bij elkaar. Eindelijk overzicht in het rommelschuurtje dat ik nu van mijn verspreide notities heb gemaakt. Ik ga duimen (ook met mijn tenen ;-))

 10. Leuke winactie! Ik houd alles bij in een onderverdeeld schriftje zodat ik nooit zonder inspiratie val en zodat ik ook wat in het oog kan houden wat wanneer online komt. Ik ben momenteel bezig met een minion project, enkele projecten zijn al gebakken en staan al klaar, maar ik moet nog een heuse minion taart bakken. Die zou dan dus als eerste in de planner komen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top