Persoonlijk bloggen tot op je ondergoed?

Persoonlijk bloggen tot op je ondergoed?

 

“Dit zijn inderdaad goede tips, mits je blogt voor een hoog bezoekersaantal. Ik ben wel benieuwd wat je tips zijn voor de perfecte blogpost voor de vrijetijds- of casual blogger 😉 “

… Of hoe een lezer me – door een reactie achter te laten op mijn blog een perfecte intro voor een volgend artikel aan de hand kan doen …

Bedankt Nicole!

Return on investment

Daar heeft Nicole wel een punt, natuurlijk. Het overgrote deel van de blogtips die je op het internet kan vinden zijn nogal prestatiegericht. Alles staat in het teken van zoveel-mogelijk-bezoekers-trekken-en-goed-scoren-in-Google. De tips op dit blog vormen daarop (meestal) geen uitzondering.

Dat is jammer maar ook logisch omdat een groot deel van de bloggers als de dood is om niet opgemerkt, niet gewaardeerd en niet gelezen te worden. En aangezien de rol van het blog als discussieforum zo stilaan is uitgespeeld, resten alleen nog de cijfertjes en grafiekjes als maatstaf om de gezondheid van een blog(ger) te meten.

En zo komt het dat de casual blogger, omniblogger, vrijetijdsblogger of hoe het beestje ook noemen wil, een beetje aan zijn/haar lot wordt overgelaten. Maar nu dan toch 5 tips voor beter persoonlijk bloggen.

1. Schrijf (ook) voor je lezer

Ben je zo’n casual blogger (mooie term alweer), dan heb je in principe meer vrijheid. Je bent immers veel minder gebonden aan een bepaalde niche/onderwerp en dus kan je in principe schrijven over wat je wil, wanneer je wil en hoe je wil. Als vanzelf ga je schrijven over meer persoonlijke dingen: je gemoedsgesteldheid, je overleden hond, de glurende buur, je garderobe, je pedante baas, je nieuwste theeservies, je chagrijnige schoonmoeder. Het kan allemaal.

De kunst is dan om al die persoonlijke verhalen en drama’s zo te brengen dat het ook voor anderen relevant en herkenbaar wordt/blijft. En dan heb ik het niet alleen over je intimi. Breng humor en een flinke scheut relativeringsvermogen mee en je bent al aardig onderweg. Hoever je in je privéleven laat kijken is natuurlijk een kwestie van eigen smaak en aanvoelen. Let er gewoon op dat niet alleen om jou draait.

Vergeet bij dat alles ook niet je lezer het naar de zin te maken. Zorg voor een blog dat mooi is vormgegeven en verzorg ook de lay-out van je teksten. Een fijn lezend blog is meestal ook op een bepaalde manier ingedeeld. En verder help je je bezoeker enorm als je kiest voor een fantasieloos lettertype voor de body van je blog, kiest voor kleuren die rust brengen aan de ogen, voldoende witruimte voorziet tussen de verschillende alinea’s, of simpelweg een font kiest dat te groot, noch te klein is. Oh ja, zorg voor een erg toegankelijk archief zodat je lezers sneller geneigd zijn doorheen je oudere berichten te struinen.

2. Varieer je blogonderwerpen

Het is niet omdat je (destijds) gekozen hebt om persoonlijk te gaan bloggen dat jouw persoontje, jouw situatie en jouw denkbeelden altijd centraal moeten staan. Doe reviews, deel recepten, maak een how to-video, neem interviews af, schrijf een column, experimenteer met onderwerpen en blogformats allerhande. In feite kan je over alles bloggen waar ook een nicheblog over blogt. Maak van je persoonlijk blog een omniblog*, een persoonlijk online magazine.

3. Persoonlijk bloggen: dag privacy?

De titel van dit stuk heeft vooral betrekking op dit aspect van het persoonlijk bloggen. Daar waar het bij een nicheblog vaak een gevecht is om genoeg eigen(aardig)heid in je blog te stoppen, is het hier zaak te schrijven zonder de kleren van je lijf te bloggen. Vooral op termijn lijkt me dat moeilijk te verwezenlijken. Flink variëren in je blogonderwerpen en spelen met verschillende invalshoeken kan al een deel van de oplossing zijn. Daarnaast kan je natuurlijk:

 • werken met initialen voor plaatsnamen en personen (je schoonmoeder wordt “SM” bijvoorbeeld)
 • zuinig zijn met foto’s waar jij of je intimi vol in beeld komen
 • metaforen gebruiken om je verhaal te vertellen
 • koosnaampjes gebruiken om personen aan te duiden
 • In de verleden tijd schrijven

Nog een laatste tip met betrekking tot privacygevoelige blogberichten. Probeer die indien mogelijk te spreiden in de tijd. Op die manier geef je slechts mondjesmaat informatie weg en krijgen alleen mensen die je blog echt van nabij volgen helemaal zicht op het volledige plaatje. Zij die je blog niet systematisch volgen moeten al echt gaan graven om bepaalde dingen aan de weet te komen.

4. The personal touch

Bij persoonlijk bloggen wordt te vaak de associatie gemaakt van bloggen met het hart op tafel en je hele hebben en houden op straat smijten. Dat kan natuurlijk wel, maar zo’n vaart hoeft het heus niet altijd te lopen. Er zijn zoveel hele kleine dingen die je blog meteen heel erg herkenbaar/persoonlijk maken:

 • de keuze van je blogtheme
 • de ietwat aparte indeling en vormgeving
 • het typische kleurgebruik
 • je persoonlijk illustratiemateriaal
 • je aparte kijk op het onderwerp (eigen klemtonen)
 • je eigen versie van “de waarheid”
 • je gevoel voor humor
 • je eigen “jargon”
 • je eigen typische stopwoorden en zinswendingen
 • je stokpaardjes
 • Je eigen tone of voice vinden?

Merk tenslotte op dat dit net dezelfde dingen zijn die je gebruikt om een nicheblog of zakelijk blog een persoonlijk tintje te geven. En net dat persoonlijk tintje maakt een blog de moeite van het volgen waard.

5. Het hoeft allemaal niet zo nodig

Door het opzet en het gebrek aan focus – vooral naar onderwerp – hebben persoonlijke blogs het doorgaans een stuk moeilijker om hoog in Google te verschijnen**. Dat is ook de reden waarom veel persoonlijke blogs het moeilijk hebben om snel een groot publiek op te bouwen. Je ontdekt zo’n blog dan ook vaak door een stom toeval. En als persoonlijk blogger weet je: veel hangt af van de grootte van je social media netwerk.

Je kan dit een jammere zaak vinden maar zie het als een bevrijding. In godsnaam beste lifeblogger/omniblogger, profiteer van die enorme vrijheid en doe aan slow blogging! Je kan het je permitteren te bloggen zonder enige SEO-strategie in je achterhoofd. Blogfrequentie zeg je? Je blogt (publiceert) net zoveel of zo weinig als je zelf wil! Blogonderwerpen? Zolang je niemand schade toebrengt kan je schrijven over eender welk topic. Wil je het opzet van je blog voor de zede keer in drie maanden tijd veranderen? Dan doe je dat toch gewoon!

Op die manier heeft persoonlijk bloggen verdacht veel weg van een roadtrip door Europa: cruisecontrol aan, stuurtje losjes in de pols en we zien wel waar de reis ons heen brengt…

Zalig, toch?


Meer van dat?

*= Persoonlijk (life)blog met een grote diversiteit aan onderwerpen, die (vaak) een stuk verder gaan dan de puur persoonlijke levenssfeer.

**= Een en ander hoeft het streven naar een perfecte blogpost niet per se in de weg te staan.

 

photo credit: Josh Nece via photopin cc

4

12 Responses

Show all responses
 1. Karin
  6 september 2018
 2. Dieter Ohler
  18 maart 2018
 3. Riek
  13 september 2017
 4. Lenneke
  29 januari 2017
 5. Gustavo Woltmann
  6 januari 2017
 6. Mervin
  23 december 2015
 7. Lies
  24 juni 2015
 8. Emily Lotus
  22 juni 2015
 9. Ariadnesdraad
  23 september 2014
 10. Paul
  22 september 2014
 11. JC
  21 september 2014
  • Rowdy Groothedde
   22 september 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.