Homebeter bloggenPersoonlijk bloggen tot op je ondergoed?
0
(0)

Persoonlijk bloggen, hoe werkt dat? En kan je met zo’n persoonlijk blog eigenlijk wel scoren in Google? Om meteen op die laatste vraag te antwoorden: ja, dat kan!

Leestijd: ca. 5 minuten

Maar eerst: wat wordt er bedoeld met “persoonlijk bloggen?” Algemeen gesproken is een persoonlijk blog een blog waar de persoonlijke avonturen en verhalen van de schrijver centraal staan. Daartegenover staan dan de nicheblogs en de zakelijke blogs, die meestal draaien om en rond bepaalde vaste thema’s. De verhalen uit het persoonlijk leven van de blogger spelen een duidelijk minder belangrijke rol.

Die opdeling is natuurlijk nogal strak. Ook op een zakelijk blog of een niche blog mag er ruimte zijn voor een persoonlijk verhaal. Sterker nog: het nicheblog wordt meestal, sterker, boeiender, herkenbaarder voor je lezer als je af en toe wat laat zien van wie of wat er achter zo’n blog zit. Lezers vinden dat doorgaans erg leuk. Bovendien, op een blog mag het er sowieso losser aan toegaan. Bezoekers en lezers willen dingen leren, snel geholpen worden, verrast worden, geëntertaind worden. Dus de sfeer mag in geen geval te formeel zakelijk zijn.

Oké, terug naar het persoonlijk bloggen.

Return on investment

Het overgrote deel van de blogtips die je op het internet kan vinden zijn nogal prestatiegericht. Alles staat in het teken van zoveel-mogelijk-bezoekers-trekken-en-goed-scoren-in-Google. De tips op dit blog vormen daarop (meestal) geen uitzondering.

Dat is jammer maar ook logisch omdat een groot deel van de bloggers als de dood is om niet opgemerkt, niet gewaardeerd en niet gelezen te worden. En aangezien de rol van het blog als discussieforum zo stilaan is uitgespeeld, resten alleen nog de cijfertjes en grafiekjes als maatstaf om de gezondheid van een blog(ger) te meten.

En zo komt het dat de casual blogger, omniblogger, vrijetijdsblogger of hoe het beestje ook noemen wil, een beetje aan zijn/haar lot wordt overgelaten. Maar nu dan toch 5 tips voor beter persoonlijk bloggen.

1. Schrijf (ook) voor je lezer

Ben je zo’n casual blogger (mooie term alweer), dan heb je in principe meer vrijheid. Je bent immers veel minder gebonden aan een bepaalde niche/onderwerp en dus kan je in principe schrijven over wat je wil, wanneer je wil en hoe je wil. Als vanzelf ga je schrijven over meer persoonlijke dingen: je gemoedsgesteldheid, je overleden hond, de glurende buur, je garderobe, je pedante baas, je nieuwste theeservies, je chagrijnige schoonmoeder. Het kan allemaal.

De kunst is dan om al die persoonlijke verhalen en drama’s zo te brengen dat het ook voor anderen relevant en herkenbaar wordt/blijft. En dan heb ik het niet alleen over je intimi. Breng humor en een flinke scheut relativeringsvermogen mee en je bent al aardig onderweg. Hoever je in je privéleven laat kijken is natuurlijk een kwestie van eigen smaak en aanvoelen. Let er gewoon op dat niet alleen om jou draait.

Vergeet bij dat alles ook niet je lezer het naar de zin te maken. Zorg voor een blog dat mooi is vormgegeven en verzorg ook de lay-out van je teksten. Een fijn lezend blog is meestal ook op een bepaalde manier ingedeeld. En verder help je je bezoeker enorm als je kiest voor een fantasieloos lettertype voor de body van je blog, kiest voor kleuren die rust brengen aan de ogen, voldoende witruimte voorziet tussen de verschillende alinea’s, of simpelweg een font kiest dat te groot, noch te klein is. Oh ja, zorg voor een erg toegankelijk archief zodat je lezers sneller geneigd zijn doorheen je oudere berichten te struinen.

2. Varieer je blogonderwerpen

Het is niet omdat je (destijds) gekozen hebt om persoonlijk te gaan bloggen dat jouw persoontje, jouw situatie en jouw denkbeelden altijd centraal moeten staan. Doe reviews, deel recepten, maak een how to-video, neem interviews af, schrijf een column, experimenteer met onderwerpen en blogformats allerhande. In feite kan je over alles bloggen waar ook een nicheblog over blogt. Maak van je persoonlijk blog een omniblog*, een persoonlijk online magazine.

3. Persoonlijk bloggen: dag privacy?

De titel van dit stuk heeft vooral betrekking op dit aspect van het persoonlijk bloggen. Daar waar het bij een nicheblog vaak een gevecht is om genoeg eigen(aardig)heid in je blog te stoppen, is het hier zaak te schrijven zonder de kleren van je lijf te bloggen. Vooral op termijn lijkt me dat moeilijk te verwezenlijken. Flink variëren in je blogonderwerpen en spelen met verschillende invalshoeken kan al een deel van de oplossing zijn. Daarnaast kan je natuurlijk:

 • werken met initialen voor plaatsnamen en personen (je schoonmoeder wordt “SM” bijvoorbeeld)
 • zuinig zijn met foto’s waar jij of je intimi vol in beeld komen
 • metaforen gebruiken om je verhaal te vertellen
 • koosnaampjes gebruiken om personen aan te duiden
 • In de verleden tijd schrijven

Nog een laatste tip met betrekking tot privacygevoelige blogberichten. Probeer die indien mogelijk te spreiden in de tijd. Op die manier geef je slechts mondjesmaat informatie weg en krijgen alleen mensen die je blog echt van nabij volgen helemaal zicht op het volledige plaatje. Zij die je blog niet systematisch volgen moeten al echt gaan graven om bepaalde dingen aan de weet te komen.

4. The personal touch

Bij persoonlijk bloggen wordt te vaak de associatie gemaakt van bloggen met het hart op tafel en je hele hebben en houden op straat smijten. Dat kan natuurlijk wel, maar zo’n vaart hoeft het heus niet altijd te lopen. Er zijn zoveel hele kleine dingen die je blog meteen heel erg herkenbaar/persoonlijk maken:

 • de keuze van je blogtheme
 • de ietwat aparte indeling en vormgeving
 • het typische kleurgebruik
 • je persoonlijk illustratiemateriaal
 • je aparte kijk op het onderwerp (eigen klemtonen)
 • je eigen versie van “de waarheid”
 • je gevoel voor humor
 • je eigen “jargon”
 • je eigen typische stopwoorden en zinswendingen
 • je stokpaardjes
 • Je eigen tone of voice vinden?

Merk tenslotte op dat dit net dezelfde dingen zijn die je gebruikt om een nicheblog of zakelijk blog een persoonlijk tintje te geven. En net dat persoonlijk tintje maakt een blog de moeite van het volgen waard.

5. Het hoeft allemaal niet zo nodig

Door het opzet en het gebrek aan focus – vooral naar onderwerp – hebben persoonlijke blogs het doorgaans een stuk moeilijker om hoog in Google te verschijnen. Dat is ook de reden waarom veel persoonlijke blogs het moeilijk hebben om snel een groot publiek op te bouwen. Je ontdekt zo’n blog dan ook vaak door een stom toeval. En als persoonlijk blogger weet je: veel hangt af van de grootte van je social media netwerk.

Je kan dit een jammere zaak vinden maar zie het als een bevrijding. In godsnaam beste lifeblogger/omniblogger, profiteer van die enorme vrijheid en doe aan slow blogging! Je kan het je permitteren te bloggen zonder enige SEO-strategie in je achterhoofd. Blogfrequentie zeg je? Je blogt (publiceert) net zoveel of zo weinig als je zelf wil! Blogonderwerpen? Zolang je niemand schade toebrengt kan je schrijven over eender welk topic. Wil je het opzet van je blog voor de zede keer in drie maanden tijd veranderen? Dan doe je dat toch gewoon!

Meer van dat?

Op die manier heeft persoonlijk bloggen verdacht veel weg van een roadtrip door Europa: cruisecontrol aan, stuurtje losjes in de pols en we zien wel waar de reis ons heen brengt…

Zalig, toch?

*= Persoonlijk (life)blog met een grote diversiteit aan onderwerpen, die (vaak) een stuk verder gaan dan de puur persoonlijke levenssfeer.


P.s: Oorspronkelijke versie van dit artikel: oktober 2014

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “Persoonlijk bloggen tot op je ondergoed?”

 1. Karin avatar

  Wat een prettige, leerzame blog. Hier kan ik wat mee.

 2. Dieter Ohler avatar

  Tuurlijk; niets zo leuks als bloggen over slechte seks. Schrijven over eten dat aanbrandt, weer maar eens zielig naar porno kijken terwijl de overbuurvrouw kan meekijken, de straatwerken waardoor je geen water meer hebt en je stinkend naar uw werk moet.
  En af en toe eens iets over kunst en literatuur omdat ik daar ook wel iets van weet, maar wie wacht daar nu op?
  Mensen zijn voyeurs.
  Zelfs kunstkenners zijn meer geïnteresseerd in de vraag of je met een stuk in uw voeten zatte Lola hebt binnengedraaid, dan in een bespreking van Gordon Matta-Clark.

 3. Riek avatar
  Riek

  Bedankt voor de tips. Ik ga ze uit proberen.

 4. Lenneke avatar

  Ik denk dat ik maar eens een blogpost ga schrijven over bloggen zonder niche. Bedankt voor dit idee en deze tips! 🙂

 5. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Bloggen blijft voor mij toch ook een persoonlijke zaak, en als je aanbevelingen doet (over restaurants, reistips,…) dan komt dat natuurlijk vanuit een persoonlijke ervaring. Dat probeer ik er dan ook altijd bij te vermelden en te laten uitschijnen, dat mijn mening daarom niet die van de lezer hoeft te zijn.
  Maar mijn diepste geheimen hou ik toch voor mezelf 🙂

 6. Mervin avatar
  Mervin

  Bloggen over items die je bezighouden of de revue passeren daar houd ik van. Soms gaat het de persoonlijke kant op en andere keren gaat hem om feitjes die ik wil noemen. Het moet vooral leuk zijn en blijven. Leuk artikel trouwens, helpt weer relativeren.

 7. Lies avatar

  Persoonlijk bloggen tot op je ondergoed…
  Telt het ondergoed van mijn zoontje ook?! 😉
  https://mijnherstel.wordpress.com/2015/05/11/de-onderbroeken-van-mijn-zoon/#more-449

 8. Emily Lotus avatar

  Wat een fijne tips!
  Ik heb ook een persoonlijke blog en mijn niche (chronisch ziek met wat uitbreiding tot gezond/happy leven) is niet erg populair. Het is soms echt moeilijk om te bepalen hoe persoonlijk je het moet maken, wat je allemaal moet vertellen om je lezer te plezieren/informeren en hoe je je blog meer kenbaar maakt.

 9. Ariadnesdraad avatar

  Bloggen is en blijft een gesprek, al is het dan geschreven !Ik ondervind dat je met de tijd dat je blogt ook meer feeling krijgt over wat kan – nu, niet of later. Bloggen met een persoonlijke twist heeft als aangename bijwerking dat je die persoonlijkheid mettertijd ook wat zakelijker bekijkt, en dat schept vanzelf afstand…

 10. Paul avatar

  Ik denk dat je hier een goede opsomming hebt van hoe je als persoonlijk blogger opvalt. De punten over privacy zijn goed toepasbaar. Ook ik schrijf anoniem, al ben ik wel al “ontmaskerd” door iemand die overeenkomsten zag tussen het blog en mijn bezigheden. Toch hoop ik dat er niet al te veel bekenden gaan meelezen. Het is soms lastig voor hen te begrijpen dat stukjes een overdreven versie van de werkelijkheid zijn.

 11. JC avatar

  Ik blog al vanaf één van de eerste jaren dat je kon gaan bloggen. Bijna altijd dagelijks. het is verweven in mijn leven inmiddels. Dat blijkt wel als ik weer wil gaan stoppen. Ik heb regelrechte afkickverschijnselen 😉 Ik blog heel persoonlijk, maar met luxaflex. Die draai ik, al naar gelang het onderwerp opener of dichter. Ik werk al jaren met pseudoniemen, en verdraai hier en daar wat feiten. In de disclaimer heb ik desalniettemin opgenomen dat overeenkomsten met de werkelijkheid echter wel op toeval moeten berusten.
  Mensen identificeren zich namelijk heel makkelijk met jouw “problemen” en daar waar het dan vaak voor mij al opgelost en weggewerkt is, denkt de lezer dat ik diep in de problemen of verdriet kan zitten.

  Daar heb ik wel mee moeten leren omgaan, met dat fenomeen.

  1. Rowdy Groothedde avatar
   Rowdy Groothedde

   Hoi JC,

   Wow wat heb ik een respect voor dat je al zolang aan het bloggen bent. Maar ook omdat je door bent gegaan waar anderen afhaken.

   Respect, echt waar!:D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.