HomeWordpressHerbruikbare blokken in WordPress: win tijd, blog handiger
,

Herbruikbare blokken in WordPress: win tijd, blog handiger

Sinds de invoering van de Gutenberg-blokeditor kunnen we gebruik maken van herbruikbare blokken in WordPress (reusable blocks in het Engels). Wat zijn het precies, waarvoor kan je ze inzetten en hoe haal je er het meeste uit?

Leestijd: ca. 5 minuten

Waarom zijn herbruikbare blokken in WordPress nuttig?

Het woord zegt het eigenlijk al. Met een herbruikbaar blok kan een stukje content – of zelfs een hele sectie – één keer aanmaken, om het te bewaren en nadien te hergebruiken op meerdere plaatsen op je blog of website. Gedaan dus met het steeds opnieuw tikken en opmaken van dezelfde stukjes op alle plaatsen op je website.

En ook handig: wil je later wijzigingen aanbrengen, dan hoef je dat maar één keer (en op één plek) te doen. Overal waar je het blok toepaste worden de wijzigingen volautomatisch doorgevoerd.

Hoe maak je herbruikbare blokken aan?

Eigenlijk zien de herbruikbare blokken in WordPress er net zo uit als gewone content. Je kan die blokken rechtstreeks aanmaken in de WordPress-pagina waar je op dat moment in bezig bent. Het is ook mogelijk om reeds bestaande Gutenberg-blocks om te vormen tot een herbruikbaar blok. Evengoed kan je een groep van aangrenzende blokken samenbrengen tot één groot herbruikbaar blok: selecteer de blokken in kwestie, maak er een Groep-blok van en converteer deze dan naar één herbruikbaar blok. Of je start gewoon vanaf een leeg scherm:

  • schrijf/maak je herbruikbaar blok
  • klaar? selecteer het blok
  • ga in het submenu naar de knop Opties (drie puntjes)
  • kies onderaan voor Herbruikbaar blok maken
  • kies een naam voor je blok
  • klik tot slot op Opslaan

Let wel een beetje op als je een naam kiest voor je herbruikbaar blok. Ga voor een duidelijke beschrijvende naam die eventueel ook aangeeft waar op je blog je het stukje gebruikt. Zo kan er geen verwarring ontstaan en kan je het later makkelijk terugvinden. Als je een hele verzameling aan herbruikbare blokken hebt ben je daar blij om.

Een herbruikbaar blok invoegen

Dan is het tijd om het pas aangemaakte blok te gaan invoegen in de bestaande blogs of pagina’s:

  • ga naar de plek waar je het blok wil toevoegen
  • klik de block inserter aan (het plusje)
  • tik in het zoekbalkje de eerste letters van de naam van het bewuste herbruikbaar blok of klik Alles bekijken en ga dan naar het tabje Herbruikbaar, en zoek het blok dat je wil invoegen
  • klik op het gewenste blok, het wordt meteen ingevoegd

Herbruikbare blokken in WordPress eenmalig wijzigen

Normaliter maak je dus een herbruikbaar blok aan wanneer je snel exact dezelfde inhoud op meerder plekken op je blog wil laten terugkomen. En elke wijziging die je aanbrengt aan jouw herbruikbaar blok wordt doorgetrokken doorheen de hele site waar je het herbruikbaar blok gebruikte.

Het is echter ook mogelijk om je reusable block in te voegen en eenmalig te wijzigen. Zonder dat de wijzigingen elders worden doorgevoerd dus. Het herbruikbaar blog wordt zo eerder een template, een sjabloon.

Hierbij zie je het herbruikbaar blok dat ik aanmaakte om gerelateerde berichten te tonen in mijn blogposts. Scrol maar even verder naar beneden in dit bericht. Het blok bestaat in feite uit een paragraaf-blok en een lijst-blok. Telkens voorzien van een bepaalde opmaak en indeling (om de sectie wat meer te laten opvallen).

Het herbruikbaar blok komt op meerdere pagina’s op mijn blog voor, maar uiteraard telkens met andere (links naar) andere artikels. Dat is trouwens ook de reden waarom de lijst leeg is.

Naar reguliere blokken converteren

Het is eenvoudig om herbruikbare blokken te wijzigen voor een eenmalige gelegenheid. Voeg een herbruikbaar blok in, klik in je content het bewuste blok aan en klik vervolgens eerst op Naar reguliere blokken converteren. Daarna kan je dan de nodige veranderingen doen.

Opletten dus dat je niks verandert zonder eerst naar reguliere blokken te converteren, want dan worden de wijzigingen overal van toepassing. Gelukkig geeft WordPress dat ook aan wanneer je je werk wil opslaan. Je kan dan aangeven of je de aangebrachte wijzigingen definitief (en dus overal) wil doorvoeren. Vink de keuzevak niet aan als je je herbruikbaar blok niet definitief wel wijzigen.

Herbruikbare blokken beheren

Erg eenvoudig is het om herbruikbare blokken in je artikels te schuiven. Maar als je een overzicht wil van al je herbruikbare blokken en ze wil beheren is het vreemd genoeg wat zoeken. Een duidelijke link is naar je verzameling is er niet. Je moet naar Opties in het menu rechtsboven en dan – onder het tabje Gereedschap – naar Herbruikbare blokken beheren.

Je krijgt nu een overzicht van al je herbruikbare blokken die je hebt aangemaakt. Klik op een item om te bekijken en/of te bewerken. Let op: wanneer je hier veranderingen doet en deze bevestigt gelden die overal!

Hebben reusable blocks ook nadelen?

Je kunt natuurlijk helemaal los gaan met die herbruikbare blokken. Laat je een beetje gaan en het wordt al snel moeilijk om het overzicht te bewaren. Om er het meeste uit te halen doe je er sowieso goed aan je af te vragen hoe vaak je zo’n reusable block zal gaan gebruiken. Als je ’t maar een handvol keer in je hele blogcarrière nodig hebt heeft het allemaal niet zoveel zin. Heb je dat stukje content in quasi elke blogpost nodig, dan zou één en ander toch in een herbruikbaar blok proberen te gieten.

En verder nemen herbruikbare blokken ook gewoon webruimte in. Goed idee om eens in de zoveel tijd eens naar verzameling herbruikbare blokken te kijken en na te gaan of er geen items naar de prullenbak mogen.

En als je blog regelmatig verandert van kleurenschema verandert moet je ook waakzaam zijn. De herbruikbare blokken veranderen doorgaans mee, maar het kan zijn dat niet alles even mooi meer past. Vooral wanneer je buiten het standaard kleurenpalet van WordPress-theme ging voor de opmaak van je blok.

Handige toepassingen voor herbruikbare blokken

Stiekem moet een beetje blogger toch vaststellen dat ‘ie vaak dezelfde stukjes content maakt, of (deel)handelingen herhaalt:

  • disclaimers in artikels
  • tekstkaders voor uitgelichte content
  • allerhande call-to-actions
  • opt-in formulieren voor je nieuwsbrief
  • banners en affiliate links
  • opmaak en indeling van bepaalde secties op je site
  • een vast lijstje met links dat je vaker wil delen

Enfin, allemaal blogonderdelen van het type één-keer-maken-dan-invoegen-waar-nodig. Hier kunnen herbruikbare blokken voor een serieuze tijdswinst zorgen. Trouwens, ben jij iemand die kickt op een consistente layout en indeling op je blog? Ook dan bewijzen herbruikbare blokken je grote diensten.

Meer van dat?

Conclusie?

Wil je snel en consistent bloggen? Gebruik dan herbruikbare blokken in WordPress om je blogproces (voor een klein stukje) te automatiseren. Tijdswinst, nauwkeurigheid en extra gebruiksgemak zijn jouw deel.

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Herbruikbare blokken in WordPress: win tijd, blog handiger”

  1. Ximaar avatar

    Het is een oplossing voor een probleem dat ik niet heb. Zelf gebruik ik kladblok en daar kan ik ook een blok selecteren en tig keer herplakken. Ik heb dat wel eens gedaan bij een tabel. Eerst een cel maken met de juiste kleur en grootte en dat 12x er naast kopieren en vervolgens die regel weer tig keer kopieren. Iedereen die textverwerkt kan bedenken dat dit wat tijd bespaart. Heb ook blogberichten gemaakt die op elkaar leken. Dan kopieer je het vorige blogbericht en breng daar de gewenste veranderingen in aan.

    Zelf gebruik ik nog altijd de klassieke editor. De blokeditor had voor mij niet gehoeven. Vraag me nog altijd af of er zoveel mensen blij mee zijn.

    Idem voor spellingscontrole. Wat is er mis om dat even met MS Word of dergelijke te doen. Ze kunnen zo ook een foto-editor integreren, maar ik gebruik daar net zo lief m’n eigen foto-editor voor.

    Zo is MS Office een pakket waarin je MS Word en bijvoorbeeld MS Excell sinds jaar en dag aan elkaar kan koppelen. Ik zie dat nog altijd bitter weinig gebeuren.

  2. Mie avatar

    Ik heb geen WP, maar blogger en ik heb zelf een sjabloon gemaakt voor mijn oorbeltutorials dat ik telkens kopieer in een nieuw artikel. Heel handig, bespaart me heel wat tijd!
    Ik laat het origineel gewoon tussen mijn concepten staan.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is inderdaad een geweldige oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.