HomeHow toKunnen de lettertypes van je blog je lezers wegjagen?

Kunnen de lettertypes van je blog je lezers wegjagen?

Van alle designelementen waaruit zo’n blog is opgebouwd krijgen de lettertypes van je blog misschien wel de minste aandacht. En wat mij betreft is dat onterecht. Want kies een verkeerd setje lettertypes en je maakt het je lezers ongemakkelijk. Het kost je op termijn zeker een pak verkeer naar je blog.

We horen het als blogger waarschijnlijk net graag, maar nog slechts een minderheid van je bezoekers gaat je artikel echt zitten lezen. De meeste mensen scannen vluchtig door je stuk en pikken er (hopelijk) de meest interessante brokjes uit. Daar moet je blog maximaal op ingericht zijn. Makkelijk leesbare lettertypes zijn dan zowat van levensbelang.

Hoe kies je de lettertypes van je blog?

Over smaak en kleur valt niet te twisten, natuurlijk. En ik kan dus ook niet zeggen: “Deze lettertypes lezen lekker en gene fonts zijn ongeschikt.” Maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

1. Lettergrootte

Wat mij opvalt is dat de standaard lettergrootte voor de bodytekst vaak nogal klein uitvalt. Maar misschien heb ik als man van middelbare leeftijd gewoon nood aan een grotere font om comfortabel te kunnen lezen. Hoe dan ook is het slim om een iets groter lettertype te kiezen, naarmate het doelpubliek van je blog ouder wordt.

De ideale lettergrootte voor een blog? Een beetje afhankelijk van het gekozen lettertype schommelt die tussen 15px en 20px.

Voor de titels en tussenkopjes (heading tags) kan de letter uiteraard een stuk groter.

Let er tot slot op dat de letters ook niet té groot worden. Moderne WordPress-themes mogen er dan al voor zorgen dat de sites zich automatisch aanpassen aan de verschillende schermen, vooral op  de smartphone is een groot standaardlettertype eerder hinderlijk. Je bezorgt je lezer dan heel veel scrolwerk.




2. Serif en Sans serif

Lettertypes komen grosso modo in 2 grote categorieën. Deze met schreef (serif) en die zonder schreef (sans serif):

Times New Roman
Verdana

Times New Roman is een erg populair lettertype met schreef. Het oogt wat ouderwetser, wat minder strak, wat frivoler in sommige gevallen. Times New roman is niet iets minder makkelijk te lezen van het scherm.

Verdana voelt dan weer wat strakker en moderner aan. Saai maar degelijk en zeer goed leesbaar. Vooral ook op beeldschermen.

Algemeen gesproken zijn de serif fonts wat minder makkelijk leesbaar op het scherm. Een fenomeen dat toeneemt naarmate de letter kleiner wordt en de alinea’s langer. Nu is Times New Roman ook geen letter met een grote schreef, dus daar kom je in de bodytekst ook nog wel mee weg.

De Serif fonts zijn over het algemeen gesproken mooi voor titels en tussentitels. De vaak wat zwieriger lettertypes storen immers minder bij korte regels tekst en ze trekken de aandacht van je lezer.

Neem een font als Verdena voor de bodytekst en je artikel is quasi moeiteloos van het scherm te lezen. Weinig spannend, dat moeten we toegeven, maar wel erg rustgevend voor de ogen. Zeker wanneer je ook voldoende witruimte voorziet.

3. Kleur

Over het kleurgebruik op je blog zette ik al eerder een boompje op. We kunnen het hier dus kort houden door te zeggen dat het altijd oppassen is met kleuren in een doorlopende tekst. Met uitzondering van hyperlinks en tussenkopjes houd je het hier best op zwart, grijs of zeer donkerblauw.

4. Zwaarte van de letter

Met andere woorden: hoe dik is de letter gedrukt. Aangeduid in veelvouden van 100 (van 100 tot 900). Hoe hoger het getal, hoe zwaarder de letter gedrukt wordt.

Wederom is het kijken wat mooi staat én prettig leesbaar is. Voor titels en tussenkopjes kan je een zwaardere letter kiezen. Voor gewone, doorlopende tekst ga je doorgaans voor een lichtere druk. Het is alleen opletten dat je geen te licht gedrukte letter neemt. Anders kan je tekst moeilijk leesbaar worden.

5. Witruimte (tussen de letters)

Er zijn (varianten van) lettertypes die van zichzelf al dichter opeen staan (condensed). Die zijn uiteraard wat moeilijker te lezen, maar in combinatie met de normale variant kan dat bijvoorbeeld wel een mooi effect geven.

Doorgaans geldt: hoe barokker, frivoler en ronder het lettertype hoe minder geschikt het is voor gebruik in een doorlopende tekst. En hoe meer het dus geschikt is om (enkel) te gebruiken bij titels en tussentitels.

Hulp bij het kiezen van de lettertypes van je blog. Een aantal font-combinaties voor blogs en websites.
Wil je zelf de lettertypes van je blog kiezen, maar ben je bang om uit de bocht te vliegen? Op Pinterest vind je tal van suggesties. Deze infographic toont een aantal veilige font-combinaties, maar ook een paar meer gedurfde opties. (bron infographic)

Lettertypes van je blog: ruimte voor creativiteit en variatie

Natuurlijk kan je op safe spelen en je gewoon tevredenstellen met het setje lettertypes waarmee jouw WordPress-thema standaard uit de doos komt. Weinig sprankelends, maar ook weinig dat echt mis kan lopen qua goede smaak.

Vooral wanneer je blog het in hoofdzaak van zijn tekst moet hebben (en veel minder van allerlei visuele uitspattingen), is het slim om te kijken wat je kan doen met de typografie van je blog. Dit is één van de manieren om je blog toch nog visueel interessant te maken. Ook al kunnen bezoekers en lezers er hoogstwaarschijnlijk niet meteen de vinger op leggen.

Bij premium WordPress-themes heb je vaak veel meer mogelijkheden en kan je op avontuur gaan. Heeft de bouwer van je theme het nagelaten extra mogelijkheden te voorzien? Probeer dan je toevlucht te nemen tot een plugin als Google Fonts for WordPress. Die laat je putten uit de bibliotheek van lettertypes van Google (en deze toe te passen op je site).

Verschillende lettertypes met elkaar combineren?

Om je blog op een subtiele manier uit de band te laten springen zou je kunnen opteren voor twee verschillende lettertypes. Eentje voor de bodytekst en een mooi contrasterende voor de (tussen)titels, de knoppen, de menubalk, de kopjes van de items in de sidebar enzovoorts. Dan moet je op zoek naar lettertypes die inderdaad voldoende contrasteren, toch niet clashen en ook onder alle omstandigheden goed leesbaar blijven.

Maar probeer ook zeker niet meer dan drie fonts te combineren. Anders wordt het geheel al snel een onoverzichtelijke janboel. Het komt erg amateuristisch over, bovendien.

De fonts van Blogtrommel.com (in april 2019)?

Nieuwsgierig naar de lettertypes die momenteel in gebruik zijn op Blogtrommel.com? Het gaat om Arvo (regular) voor de headings en PT sans (regular) voor de bodytekst.

Topje van de ijsberg

Tot slot nog even terug naar de vraag aan het prille begin van dit artikel. Ik ben er zeker van dat heel wat bloggers flink wat verkeer mislopen. Gewoon door het feit dat slecht gekozen fonts het de lezer lastig maken om vlot door de content te banjeren. Het is waar dat lezers er slechts zelden bij jou over komen klagen. Waarschijnlijk ook omdat ze zich niet bewust zijn van enig probleem. Gebeurt dit toch, dan is dit het topje van de ijsberg: tijd voor actie van jouw kant.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

7 reacties op “Kunnen de lettertypes van je blog je lezers wegjagen?”

  1. Nicole Orriëns avatar

    Wat een leuke vraag! Ik vind zeker dat lettertypes bezoekers kunnen afschrikken. Vooral op Blogger blogs, waar ik verder een grote fan van ben, zie ik wel eens blogposts in een maf lettertype. Die lees ik dan niet omdat ik afhaak op het vreselijke lettertype. Ik kan er niets aan doen.

    Ergens is het wel jammer, maar het best leesbare lettertype is vaak toch een wat saaiere letter…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Heel herkenbaar! Ik laat elke week wel een paar blogs links liggen omwille van een te klein of te moeilijk leesbaar lettertype. En ja, het saaiste font leest doorgaans ook het prettigst. Jammer voor de creatievelingen onder ons!

  2. Rianne avatar

    Ik laat blogs met een (in mijn ogen) hinderlijk lettertype, of witte letters op een zwarte (donkere) ondergrond, meestal links liggen.
    Ik maak gebruik van een gratis wp thema. Dan is er niet veel mogelijk qua veranderen, maar gelukkig zijn er altijd wel wat fonts beschikbaar. Ik ga dan voor Sans open of Sans PT voor de bodytekst.

    Je huidige lettertype is wel een prettig type. Ik vind de letters alleen net iets te donker. Het zwart iets te verzadigd. Maar goed. Wie ben ik nu helemaal. Het is niet hinderlijk genoeg om je teksten niet te lezen.

  3. Ximaar avatar

    Ik ben een sans-aanhanger. Die onnodige flapjes aan letters zijn bedacht dat je typmachine hammertje niet door het papier slaat met ‘mesjes’ als een l. We gebruiken die hamertjes niet meer en dus zijn de flapjes niet meer nodig.

    Belangrijk vind ik de regelafstand in verhouding tot de lettergrootte en het aantal karakters per regel. Andere zaken kan je eenvoudig als bezoeker in stellen door in- of uit te zoomen. Bij mijn thema was die verhouding niet goed en is ook niet aanpasbaar. Dwz ik pas het nu gewoon aan met de style-tag.

    Er staan wat tikfoutjes in je verhaal ‘net’ waar het ‘niet’ moet zijn en ook ‘niet’ waar het ‘net’ moet zijn.

  4. Mies Huibers avatar

    Hoe duidelijker en minder frivool hoe liever het me is als lezer. Misschien een beetje buiten de context van je artikel maar de kleurstelling van menu’s en footer is ook belangrijk. Voor kleurenblinden zoals ik is het vaak slecht te zien. Ook daarvoor zou moeten gelden hoe meer contrast hoe beter.

  5. Aukje avatar

    Toch maar eens gaan kijken naar de grootte van de lettertypes op mijn blog en ze wat groter gezet, naar 16. Voorheen was het 14 en misschien wat aan de kleine kant. Nu wel twijfel of het niet te groot is, ik kijk het even aan.
    Ik gebruik voor de teksten eigenlijk altijd montserrat, die als een behoorlijke tijd mijn favoriet.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nou, ik vind je blog nu heel prettig lezen! De letter is zeker niet te groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.