HomeStart een blog (en doe het meteen goed)

Start een blog (en doe het meteen goed)

Dus jij wil ook gaan bloggen? Dan kan deze pagina aardig van pas komen. Start een blog op de juiste manier, dat is niet zo moeilijk. Dit artikel toont je in vogelvlucht hoe je zo’n blog kan opzetten, en de eerste stappen naar blogsucces!

Start een blog in 5 stappen

  1. Nadenken over je blogproject
  2. Een naam bedenken voor je blog
  3. Welk blogplatform kiezen?
  4. Je WordPress-blog vormgeven en indelen
  5. Je eerste blogartikel schrijven
  6. Samenvattend: Succesvol blog starten [checklist]

1. Nadenken over je blogproject

Vooraleer het blog effectief te gaan opzetten is het nuttig om een poosje na te denken. Je kan met zo’n blog heel veel richtingen uit.

Waarover wil je het hebben? Welke content ga je brengen? Is je blog een persoonlijk dagboek dat je toevallig online zet? Wil je je familie middels je blog op de hoogte houden van je avonturen op wereldreis? Heb je een grote passie en wil je vooral daarover bloggen? Wil je via je blog reclame maken voor je bedrijf? Wil je een groot misverstand de wereld uit helpen? Wil je gewoon uitproberen of bloggen überhaupt iets voor jou is? Wil je later eventueel geld verdienen met je blog?

Wees gerust je moet niet op al die vragen een pasklaar antwoord kunnen verzinnen. Maar heb je misschien wel al enig idee welke richting je uit wil. Je kan al beginnen brainstormen over onderwerpen om over te schrijven. Bovendien kan ook de keuze van de naam voor je blog hier sterk mee samenhangen.

2. Een naam bedenken voor je blog

De blognaam en de bijbehorende url van het blog zijn beiden erg belangrijk. Ze moeten lekker bekken, makkelijk te onthouden én neer te pennen zijn voor je lezers en bezoekers in spe. En last but not least moet die blognaam heel makkelijk in verband te brengen zijn met jou(w blogonderwerp(en). Vandaar dus dat ik je vroeg om eerst na te denken over het hoe en waarom van je blog.

Je moet er bovendien ook rekening mee houden dat die blognaam en bijbehorende domeinnaam achteraf in principe niet meer te veranderen is zonder grote verwarring te zaaien bij je lezerspubliek… Start een blog dus altijd met het nodige denkwerk vooraf.




3. Welk blogplatform kiezen?

Als het op bloggen aankomt dan zijn de grote spelers maar op de vingers van een halve hand te tellen: Blogger en WordPress. Waarbij die laatste nog een stuk groter is dan Blogger. Zowat een kwart van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Toevallig is dat niet.

Gratis bloggen

Ik begon ooit op Blogger, maar stapte nadien over op WordPress. Er zijn ook nog andere (kleinere) spelers zoals Wix en Weebly.

Als ik vandaag een nieuw blog zou beginnen, dan zou ik opnieuw voor WordPress gaan. Gewoon omdat het (in den beginne) misschien niet het meest gebruiksvriendelijke systeem is, – dat is Blogger – het is wel uiterst flexibel. En het is via WordPress vrij makkelijk om je blog meteen een professionele uitstraling te geven. En alsof dat nog niet genoeg is kan je met je WordPress-probleem heel makkelijk online terecht voor hulp. Het internet barst van de bruikbare tips en handleidingen.

Het zal je dan ook niet verbazen dat we ons in wat volgt concentreren op WordPress. Dat komt er in 2 varianten: een gratis versie en een versie op om te gebruiken op een eigen domein.

Wil je een gratis WordPress-blog (met https://jouwblog.wordPress.com) dan kan je letterlijk binnen een paar minuten online zijn. In datgeval hoef je geen rekening te houden met de volgende punten en kan je meteen doorgaan naar het laatste kopje op deze pagina.

Bloggen op een eigen domein

Gaat je voorkeur uit naar een blog op een eigen domeinnaam (met https://jouwblog.com), dan moet eer de hosting van je blog geregeld worden.

Over hosting gesproken: er zijn natuurlijk veel aanbieders te vinden die je blog kunnen hosten. Ga in ieder geval niet zomaar voor de goedkoopste aanbieder. Is het je menens met je blog, betaal dan liever een ietsje meer voor een goede service en een site die quasi 100% van de tijd in de lucht is zonder dat jij er slapeloze nachten aan overhoudt.

Ik wil in dit verband toch graan één naam noemen. De mensen van JustHost.nl. Deze firma houdt Blogtrommel.com al jaren probleemloos in de lucht. Daarnaast bieden ze een service met een grote S.

4. Je WordPress-blog vormgeven en indelen

Als het goed is heb je nu WordPress op je domein geïnstalleerd. Gefeliciteerd, je kan beginnen bloggen!

Maar om van je blog helemaal je eigen plekje te maken kan je een zogeheten WordPress-theme installeren. Dit theme vervangt dan het theme wat standaard in de huidige WordPress-versie geleverd wordt.

Zo’n WordPress-theme bepaalt dus goeddeels hoe je blog er aan de voorkant komt uit te zien. De algemene indeling, de kleuren en lettertypes, de zijbalk(en), de manier waarop foto’s in beeld komen, in welke mate jij al s blogger het theme zelf nog kan aanpassen (zonder in de code te hoeven duiken), you name it.

De keuze aan WordPress-thema’s is werkelijk gigantisch! En er zijn zowel gratis themes als betaalde (versies). Je kan dan ook een tijdje zoet zijn met het uitzoeken van het ideale thema voor je WordPress-blog. Veel bloggers vinden dit één van de leukste dingen om te doen!

Is het WordPress-thema gekozen dan ben je in principe klaar om te beginnen met bloggen. Ik zou alleen nog even nakijken of je WordPress optimaal hebt ingesteld.

5. Je eerste blogartikel schrijven

Ik kan van hieruit natuurlijk moeilijk bepalen waarover je eerst blogbericht moet gaan. Gebruik de wetenschap die je in punt 1 hebt opgedaan, zou ik zeggen. En verder kan ik je enkel een paar tips geven bij het schrijven van je eerste stuk.

Extra tips voor bij de start van je blog

Tot zover het stappenplan start een blog zoals ik het graag zou hebben gehad toen ik begon te bloggen. Ik sluit dit stukje graag af met nog enkele extra tips. Kwestie van je nog een stapje verder te brengen. Te beginnen bij… nog enkele handige stappenplannen en tutorials van gewaardeerde collega’s. Kwestie van niet alleen mijn klok te horen luiden.