11 redenen om te bloggen

Als je er zo  over nadenkt zijn er nogal wat redenen om te bloggen. Om er eentje te starten of – als je eenmaal begonnen bent – het vooral niet te snel op te geven. Een overzichtje.

1. Je blog als favoriete uitlaatklep

Een van de belangrijkste redenen om te bloggen is heel dicht bij je eigen persoontje te vinden. Er kan van zo’n (persoonlijk) blog een therapeutische werking uitgaan. Of zoals in Nederlandse bloggerskringen vaak te horen is: “In mijn blog kan ik mijn ei kwijt!” (Ook) digitaal papier is zeer geduldig natuurlijk, en daar kan je je voordeel mee doen… En het is in ieder geval een stuk goedkoper dan een wekelijks bezoekje aan een therapeut.

2. Verbeter je communicatievaardigheden & je schrijven

Wie bloggen zegt, denkt aan schrijven en wie schrijven zegt zegt het ordenen van je gedachten (die therapeutische werking, weet je wel)? Je schaaft zoetjesaan je schrijfstijl bij en je leert ook wat het is om tussen de regels te lezen.

3. Wees je eigen uitgever

Velen dromen ervan om ooit een boek in de winkel te brengen. Dan moet je wel een uitgever zien te vinden, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Start echter een blog en je hebt geen uitgever nodig. Terwijl je toch je boodschap kan uitdragen naar (in potentie) duizenden mensen. Wie weet bevindt er zich onder je lezers wel een uitgever voor je toekomstig boek!

4. Houd (duizenden) mensen op de hoogte

Wat mij betreft één van de belangrijkste redenen om te bloggen. De schaalvoordelen. Je schrijft één keer je verhaal neer en heel veel mensen kunnen meteen datzelfde verhaal onversneden tot zich nemen. Desnoods nog jaren nadat jij erover blogde. Jij hoeft niet meer in herhaling te vallen – als je dat niet wil.

5. Verspreid je ideeën

Nauw verweven met het vorige punt. Op je blog ben jij baas boven baas, dus zolang je niemand moedwillig schade berokkent kan je verkondigen wat je wil. Hoe politiek (in)correct je ideeën ook mogen zijn. Het blog is jouw podium. Maak er gebruik van!

6. Je blog als spotgoedkoop marketinginstrument

Wie een zaak heeft en/of een product in de markt wil zetten zonder een website is eigenlijk al sinds een jaartje of tien zowat ten dode opgeschreven. Maar zelfs met een mooie website alléén wordt het al moeilijk om in 2016 je neus aan het venster te steken. Met een blog word je beter vindbaar op het net, kan je ongedwongen over je product praten zonder het per se te willen verkopen. Dat is toch wat je zoekt? Een en ander hoeft trouwen niet veel geld te kosten.

7. Toon je expertise

Ook al zo voor de hand liggend. Blog regelmatig over onderwerpen waar jij door gepassioneerd bent en je wordt snel door vriend en vijand (h)erkent als iemand waar je niet omheen kan als het om wijs advies gaat over het onderwerp van je keuze. En nog leuker: Google ziet je net zo.

8. Ontwikkel  je (ideeën) verder

Blog een tijdje en je wordt vroeg of laat verplicht om je nog wat verder in de materie te verdiepen. Omdat je dat zelf wil of omdat lezers je vragen/dwingen om sommige dingen verder uit te spitten. Het contact met je geëngageerde bezoeker is trouwens nog om een andere reden belangrijk. Je krijgt de kans om je ideeën te toetsen bij mensen van vlees en bloed. Daar leer je zelf ook nog wat van. Wedden?

9. Vind klanten

Niet van toepassing voor iedereen natuurlijk, maar wie het schoentje past mag het aantrekken. Als het goed is is dit het uitvloeisel van reden 5, 6, 7 en 8. Niet alleen ben je veel makkelijke vindbaar online, je stelt jezelf ook nog eens er benaderbaar op. Mensen leren je (beter) kennen, vertrouwen je meer en zijn dus sneller geneigd om effectief klant te worden.

10. Je blog als springplank voor een carrière(switch)

Je zou niet de eerste blogger zijn die een job aangeboden krijgt naar aanleiding van je eigen stukje internet. Als je fier bent op je blog, waarom vermeld je ‘m dan niet in je C.V.? Zeker als je solliciteert voor een baan waarbij taal, communicatie en schrijven een belangrijke rol speelt… Je toont meteen wat je in je mars hebt. Toegegeven, niet iedere werkgever weet dat zo’n blog veel meer kan zijn dan wat vrijblijvende spielerei. Maar je staat toch maar mooi te kijk met je internetvaardigheden, je doorzettingsvermogen, je taalvaardigheid en je diplomatische communicatieskills.

11. Leer nieuwe mensen kennen

Nog een laatste open deur voor vandaag. De kans dat je via je blog interessante mensen leert kennen die je anders nooit zou kunnen bereiken is erg waarschijnlijk. Je spreekwoordelijke uitgever van je boek of toekomstige werkgever zijn daarbij natuurlijk het uitzonderlijke topje van de ijsberg.

Ziedaar mijn 11 verdomd goede redenen om te bloggen. Zie het lijstje als een motivator, een schop onder de kont voor als het even wat minder gaat.

Wat zijn jouw voornaamste redenen om te bloggen?

3

9 Responses

Show all responses
 1. Joke
  19 mei 2016
 2. Marijke
  16 mei 2016
 3. Escrita Grafo
  16 mei 2016
 4. JC from Holland
  16 mei 2016
 5. Marguerita
  16 mei 2016
 6. Morgaine
  16 mei 2016
 7. Nanouk
  15 mei 2016
 8. Ximaar
  15 mei 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.