Homebeter bloggenGoede blognaam bedenken: leuk en simpel graag!

Goede blognaam bedenken: leuk en simpel graag!

Een mooie naam kiezen voor je blog. Misschien wel één van de leukste, maar ook meest enerverende taken van je hele blogavontuur  om te volbrengen. Een goede blognaam bedenken, daar trek je best wat tijd voor uit. Je bent er immers aan gebonden voor de duur van het project. Een paar denkpistes om je te helpen een knaller van een blogtitel te vinden.

Leestijd: ca. 6 minuten

Laatste update: 29/09/2021

Dit artikel is er voor de beginnende blogger uiteraard, maar ook als je al een tijdje blogt en over je blognaam zit te tobben kan dit stuk van pas komen.

Blognaam annex url

Het is perfect mogelijk om je blognaam (in de hoofding van je blog) grondig te laten verschillen van je url (het internetadres dat je intikt in je browser). Dat is echter niet zo’n verstandige keuze. De kans is groot dat je nietsvermoedende bezoeker in verwarring wordt gebracht: hij/zij gaat twijfelen of men wel op de juiste site is beland. En op een plek waar iedere halve seconde telt wil je dat niet.

Liever wil je een url (domeinnaam) die zo nauw mogelijk aansluit bij de titel van je blog. Het zorgt ervoor dat mensen je blog veel makkelijker onthouden.

Wat is een goede blognaam

Volgens mij voldoet de naam van een blog best aan een aantal criteria. Je blognaam is best:

  1. lekker bekkend
  2. niet te lang
  3. dus makkelijk te onthouden
  4. foutloos en zonder aarzelen te schrijven door een 14-jarige
  5. is niet te verwarren met een ander bekend blog
  6. komt overeen met je domeinnaam
  7.  heeft een sterke (voor de hand liggende) link met jouw naam, blogniche, boodschap of visie
  8. Springt een beetje uit de band
  9. gezegend met wat krachtige woorden

Er zal ook veel van afhangen of de domeinnaam die je op het oog hebt nog vrij is. Anders wordt het improviseren en/of compromissen sluiten.

Een goede blognaam bedenken? 11 leuke ideeën

Je kan met zo’n blognaam natuurlijk verschillende kanten op gaan. Afhankelijk van waar je de inspiratie voor je blognaam vandaan haalt.

1. Je eigen (voor)naam

Het recept is simpel: je neemt gewoon je eigen voor- en/of achternaam, plakt er een extensie aan vast en je blognaam is geboren.

Dit is leuk voor een persoonlijk blog. En ook voor een zakelijk blog kan het perfect. Zeker wanneer je als kleine zelfstandige diensten aanbiedt die sterk aan jouw persoonlijke knowhow gekoppeld zijn. Nog een voordeel is dat de naam van je blog niet direct gerelateerd is aan datgene waarover je blogt. Jantje.be kan zowel een persoonlijk blog zijn als een boekenblog, bijvoorbeeld. Later switchen van blogniche is geen probleem.

Het is wel  even opletten, want:

  • Je naam mag niet te lang zijn
  • Je naam moet liefst heel makkelijk te spellen zijn
  • Heb je een courante naam, dan is je beoogde domeinnaam misschien al bezet

Tot slot kan het een ferm nadeel zijn als er een link is met jouw persoon, maar niet met je blogniche. Heet je pakweg Berend Boersma (met berendboersma.nl) dan is voor je bezoeker niet meteen duidelijk dat je blogt over astrologie. Een goede header met tagline en een goeie menubalk worden plots levensbelangrijk voor je blog.

2. Je blogniche

Het is altijd nuttig wanneer je in de naam van je blog een of andere zoekterm verwerkt. En niet eens zozeer om pure SEO-redenen zoals vroeger wel het geval was. Mensen onthouden je blog(naam) nu eenmaal makkelijker wanneer er één of meerdere woorden inzetten die ergens wat te maken hebben met de (hoofd)onderwerpen die op je blog een belangrijke rol spelen. Eén en ander zorgt zo onrechtstreeks voor meer bezoekers op je blog.

In het voorbeeld dat ik hier boven gaf is een naam als Astrologieblog.nl misschien een betere keuze.

Hier zeg je meteen waarover je blog in hoofdzaak zal gaan, maar zonder daar meteen jouw naam aan te koppelen. Wat echter nog nog niet wil zeggen dat je op een dergelijk blog je eigen stempel niet kan drukken!

3. Combinatie van je naam en je blogniche

Niet direct bijster origineel maar wel populair zijn de blognamen met een (voor)naam in combinatie met een werkwoord vervoegt in de derde persoon enkelvoud. Denk aan namen zoals Bramkookt.be, Ilsereist.nl enzovoort. Waarbij het werkwoord uiteraard sterk gelinkt is aan je blogniche.

4. Woordspeling

Helemaal leuk zijn de blognamen met een woordspeling. Tenminste, dat vind ikzelf. Een blognaam als Con-serveert.nl (foodblog) is een voltreffer. En zelf had ik ooit korte tijd onder de naam Ben-zine een blog met allerlei columns…

5. Spreekwoorden en gezegden

Laat je inspireren door een bekend spreekwoord of gezegde wanneer je een blognaam moet kiezen. Rustroest.com zou bijvoorbeeld mooi kunnen samengaan met een blog rond bewegingstips voor senioren…

6. Het probleem dat je blog zal oplossen

Je kan ook op zoek gaan naar een geschikte blognaam door je vooral te focussen op het probleem van je bezoeker dat je blog zal aanpakken. Of nog: wat is de meerwaarde voor je bezoeker? Waarin onderscheidt jouw blog zich van dat van je collega? Voorbeeld: het fictieve Makkelijkkantklossen.be.

7. Je tagline als blognaam

Hierbij kies je een blognaam annex url die niet zou misstaan als tagline onder je blog. Een bekend voorbeeld is Gewoon wat een studentje ’s avonds eet. Toegegeven, een url als http://gewoonwateenstudentjesavondseet.nl/ is verre van ideaal qua gebruiksgemak. Anderzijds is er geen kat die ook maar een nanoseconde hoeft na te denken over het opzet van dit blog.

8. Spelen met extensies

Ook met extensies kan je leuke dingen doen. Denk aan de blog over groenten uit de moestuin onder de naam Komkommer.com, Bébé.be als Vlaamse mamablog of Komduifjekom.com voor een nicheblog voor duivenmelkers.

9. Een acroniem

Een blognaam ontstaan uit de eerste letters van woorden die belangrijk zijn voor jou(w blog). Voorwaarde is wel dat de naam makkelijk als één woord kan worden uitgesproken. Ga je voor deze optie, dan doe je er misschien goed aan hieromtrent een woordje uitleg te verschaffen op je About-pagina.

10. Andere talen

Je hoeft het natuurlijk niet noodzakelijk in het Nederlands te gaan zoeken. Vaak straalt een naam in pakweg het Engels net dat tikje extra (internationale) ambitie uit. Denk aan sites als Beautybybabs en Bonjour Frankrijk. Natuurlijk is het hier weer oppassen dat je kiest voor woordcombinaties die de meeste van je bezoekers begrijpen.

11. Fonetisch plezier

Nog een andere manier om je te laten inspireren door woorden uit een andere taal: zet een woord dat sterk gerelateerd is met je blogniche fonetisch om naar het Nederlands. Dat is precies wat er gebeurde bij Soetkees.nl.

Tot zover enkele pistes die je kunnen helpen bij het kiezen van een mooie naam voor je webstekje. De schuingedrukte suggesties zijn – naar alle waarschijnlijkheid – fictief.

Hulp van artificiële intelligentie om je blognaam te vinden?

Kom je er echt niet uit, dan zou je kunnen proberen om AI-tools in te schakelen. ChatGPT natuurlijk, maar ik ontdekte kortgeleden ook de online Blognaam Generator. Tik een paar voor jouw blog interessante steekwoorden in en kijk met welke suggesties de tool komt aanzetten. Het kan trouwens ook een goed idee zijn om er eens een relevante focus zoekterm tussen te gooien.

Niet makkelijk zo’n blognaam bedenken

Al bij al is zo’n blognaam bedenken zo makkelijk nog niet. Jij moet ‘m mooi vinden, dat spreekt. Hij moet bovendien ook een aantal jaartjes kunnen meegaan. En hij moet tenslotte ook een bepaald gevoel, een bepaalde sfeer, een bepaald imago uitstralen bij je bezoekers en lezers in spe.

Net daarom kan het nuttig zijn een shortlist te maken en deze voor te leggen aan je vrienden en volgers op social media. Vergeet dan ook niet minstens een paar mensen te raadplegen die mogelijks tot je doelgroep behoren, maar niet noodzakelijk vertrouwd zijn met het internet en de blogosfeer. Doe vervolgens je voordeel met de feedback die je ontvangt.

Veelgestelde vragen over blognamen

Wat is het verschil tussen een blognaam en een domeinnaam?

De domeinnaam is het internetadres dat bezoekers intikken om bij je blog te komen. De blognaam is de titel die in de header van je blog komt te staan. Vaak is die gelijk aan de domeinnaam, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Echter, om verwarring bij bezoekers te voorkomen wordt er meestal voor gekozen om de blognaam te laten samenvallen met de domeinnaam.

Een .com, .nl, of .eu-domein, maakt dat eigenlijk verschil uit?

Puur vanuit het oogpunt van de SEO maakt de extensie van je domeinnaam weinig verschil uit. Als de kwaliteit van de geleverde content in de ogen van Google maar goed is.
Maak kies je voor een domeinnaam met een (in onze contreien) minder gebruikelijke extensie, dan kan dat er wel toe leiden dat bezoekers je website minder makkelijk vinden of je site minder makkelijk vertrouwen.

Zo, hopelijk bracht dit wat inspiratie om een fijne blognaam te verzinnen. Maar liefst moet één en ander dus ook nog een beetje aansluiten bij de domeinnaam van je blog.

Hoe koos jij de naam voor je blog?


Laatst verschenen berichten

15 reacties op “Goede blognaam bedenken: leuk en simpel graag!”

  1. Lorena avatar
    Lorena

    Hoi daar!

    Ik ben ook aan het brainstormen en ik dacht wellicht kunt u mij wijs advies geven. 🙂
    In eerste instantie wilde ik een pagina aanmaken met als doel meer informatie verschaffen over ademsessies die ik geef. Maar daarbij wil ik graag een blog beginnen over (zelf)bewustwording. Ik wil het uiteindelijk breed kunnen nemen en ook over bijv voeding gaan schrijven. Mijn FB pagina heeft nu de naam Op ademreis maar als ik dit als domeinnaam ga gebruiken voor het blog is het natuurlijk vrij specifiek naar adem gericht.. (Of ik moet het blog op de pagina een andere naam geven dan de domeinnaam.) Een algemenere naam dus, met een pagina gericht op de info naar adem en verder een blogpagina. Links of rechtsom ben ik bang dat het verwarring gaat geven en weet ik niet waar ik goed aan doe..

  2. Margriet avatar

    Hoi, ik ben net begonnen met bloggen. Eerst had ik Margrietschrijft. Dit was geen succes omdat er een damesblad ook zo heet en actief is op internet. Mijn nieuwe naam is: http://www.handopdeknip.com

    Het gaat over besparen/rondkomen met weinig dus de naam dekt de lading.
    Hoelang duurt het voor je wat naamsbekendheid krijgt?
    Groetjes Margriet

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het is moeilijk te zeggen hoelang het duurt eer je blog naamsbekendheid (en bezoekers) krijgt. Veel hangt af van hoe vaak je nieuwe artikels aan je blog toevoegt en of je ook online promotie maakt voor je blogproject.

      Alles hangt ook af van wat precies je verwachtingen zijn, natuurlijk. Reken op 6 maanden tot 1 jaar.

      Succes!

  3. Marianne avatar
    Marianne

    Tjonge waar je allemaal niet aan moet denken. Maar zo super gaaf. Hoi ik ben Marianne en ben al de Vijftig gepasseerd. En ga een carrière switch door maken. Niet omdat het moet maar om dat het mag. Van stuurman naar een branche in de beauty salon. En wil daar over blogger vlogger weet ik veel.

  4. Nancy Vleurinck avatar

    Een hersenbreker was het om een blognaam te vinden!
    Niet taalgebonden, mijn blog is 2-talig Nederlands en Frans.
    Niet merkgebonden: ik gebruik meerdere merken van polymeerklei.
    En kort…
    Creacodile verwijst naar het creatieve en is opgedragen aan mijn grootmoeder Odile.
    Eenmaal gevonden, moest het dat zijn en geen andere naam was beter.
    Een groot nadeel: Google. die vraagt of je niet krokodil bedoelt en alleen sites met de echte beesten weergeeft. 🙁
    Voordeel; het kan het onderwerp worden van een nieuwe post 🙂

  5. Denise avatar

    Ik heb hier heel lang over nagedacht, echt maanden, en in die tijd vele domeinnamen geregistreerd (die ik nog steeds heb). Ik heb een stuk of 20 vrienden en bekenden gevraagd mee te stemmen welke ze het best (passend) vonden. Uiteindelijk scoorden er 2 erg hoog, de naam die ik nu heb samen met een andere. Opvallend was dat bijna alle mensen die mij het beste kennen voor deze kozen en de anderen meer voor de iets ‘hardere’ naam.
    Ik ben er op zich blij mee, en fout spellen is niet zo erg. Mijn blog wordt ook op foodprints en footsteps gevonden. 😉

  6. Marion avatar

    Ik richt mijn blog op ondernemende vrouwen/moeders die graag de hort op gaan om leuke dingen te gaan zonder dat hun hele budget eraan op gaat.
    Mijn blognaam stond dan ook al snel vast: mam is de hort op.

  7. Rosita avatar

    Mijn blog gaat over inspiratie over het leven, mijn regels van het leven, mijn leven en ik schrijf letterlijk regels en dat in het engels :). klinkt misschien wat ingewikkeld, nu ik het zo teruglees, maar ik vind het wel een mooie naam.

  8. Benthe avatar

    Handige tips, dankjewel! Ik heb momenteel mijn voor- en achternaam als url maar twijfel inderdaad al lang of ik er niet iets leukers mee moet doen. Dit artikel zal in ieder geval helpen bij het bedenken van een eventuele nieuwe naam ?.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Graag gedaan!

      In jouw blognaam zit natuurlijk wel een mooie alliteratie! 😉

  9. Elisabeth avatar

    Volgens mij is voor mijn blog de naam heel erg belangrijk geweest. Hij voldoet in principe niet aan de meeste regels, maar hij blijft wel hangen. Hoe ik er ooit op gekomen ben weet ik niet meer precies, maar het had er iets mee te maken dat er al ZOVEEL mamablogs zijn. En dat ik dus waarschijnlijk niks nieuws zou brengen. À la ‘Kees de Jongen’.
    Vandaar ‘Alweer een nieuwe moeder blog’, eigenlijk veels te lang en lastig te schrijven in die adresbalk, maar blijft wel hangen. 😉

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Jij hebt ’n typische tagline-blognaam: inderdaad misschien een beetje lang maar zeker niet te verwarren met een andere blog. In een drukbezette niche als de jouwe is dat zeker een voordeel.

  10. Trudy avatar

    Mijn reisblog heet Slakopreis, omdat we met onze camper altijd ons huisje bij ons hebben. En aangezien ons tempo meestal inderdaad niet zo hoog ligt, leek dit wel een passende naam.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Kijk, die verhalen of beweegredenen achter de keuze van een blognaam zijn zo leuk!

  11. Babs avatar

    Weer zo een mooi artikel en bedankt dat je mijn blog noemt! Ik vond beautybybabs wel lekker “bekken”. Babs is mijn voornaam. Er waren al blogs met de naam Babs, maar door er .com achter te zetten werd hij helemaal de mijne.
    En ik ben blij met deze naam, ik merk dat er ook veel verkeer is vanuit het buitenland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.