Goede blognaam bedenken: leuk en simpel graag!

Goede blognaam bedenken: leuk en simpel graag!

Een mooie naam kiezen voor je blog. Misschien wel één van de leukste, maar ook meest enerverende taken van je hele blogavontuur  om te volbrengen. Een goede blognaam bedenken, daar trek je best wat tijd voor uit. Je bent er immers aan gebonden voor de duur van het project. Een paar denkpistes om je te helpen een knaller van een blogtitel te vinden.

Dit artikel is er voor de beginnende blogger uiteraard, maar ook als je al een tijdje blogt en over je blognaam zit te tobben kan dit stuk van pas komen.

Blognaam annex url

Het is perfect mogelijk om je blognaam (in de hoofding van je blog) grondig te laten verschillen van je url (het internetadres dat je intikt in je browser). Dat is echter niet zo’n verstandige keuze. De kans is groot dat je nietsvermoedende bezoeker in verwarring wordt gebracht: hij/zij gaat twijfelen of men wel op de juiste site is beland. En op een plek waar iedere halve seconde telt wil je dat niet.

Liever wil je een url (domeinnaam) die zo nauw mogelijk aansluit bij de titel van je blog. Het zorgt ervoor dat mensen je blog veel makkelijker onthouden.
Wat is een goede blognaam?

Volgens mij voldoet de naam van een blog best aan een aantal criteria. Je blognaam is best:

 1. lekker bekkend
 2. niet te lang
 3. dus makkelijk te onthouden
 4. foutloos en zonder aarzelen te schrijven door een 14-jarige
 5. is niet te verwarren met een ander bekend blog
 6. komt overeen met je domeinnaam
 7.  heeft een sterke (voor de hand liggende) link met jouw naam, blogniche, boodschap of visie
 8. Springt een beetje uit de band
 9. gezegend met wat krachtige woorden

Er zal ook veel van afhangen of de domeinnaam die je op het oog hebt nog vrij is. Anders wordt het improviseren en/of compromissen sluiten.

Een goede blognaam bedenken? 11 leuke ideeën

Je kan met zo’n blognaam natuurlijk verschillende kanten op gaan. Afhankelijk van waar je de inspiratie voor je blognaam vandaan haalt.

1. Je eigen (voor)naam

Het recept is simpel: je neemt gewoon je eigen voor- en/of achternaam, plakt er een extensie aan vast en je blognaam is geboren.

Dit is leuk voor een persoonlijk blog. En ook voor een zakelijk blog kan het perfect. Zeker wanneer je als kleine zelfstandige diensten aanbiedt die sterk aan jouw persoonlijke knowhow gekoppeld zijn. Nog een voordeel is dat de naam van je blog niet direct gerelateerd is aan datgene waarover je blogt. Jantje.be kan zowel een persoonlijk blog zijn als een boekenblog, bijvoorbeeld. Later switchen van blogniche is geen probleem.

Het is wel  even opletten, want:

 • Je naam mag niet te lang zijn
 • Je naam moet liefst heel makkelijk te spellen zijn
 • Heb je een courante naam, dan is je beoogde domeinnaam misschien al bezet

Tot slot kan het een ferm nadeel zijn als er een link is met jouw persoon, maar niet met je blogniche. Heet je pakweg Berend Boersma (met berendboersma.nl) dan is voor je bezoeker niet meteen duidelijk dat je blogt over astrologie. Een goede header met tagline en een goeie menubalk worden plots levensbelangrijk voor je blog.

2. Je blogniche

Het is altijd nuttig wanneer je in de naam van je blog een of andere zoekterm verwerkt. En niet eens zozeer om pure SEO-redenen zoals vroeger wel het geval was. Mensen onthouden je blog(naam) nu eenmaal makkelijker wanneer er één of meerdere woorden inzetten die ergens wat te maken hebben met de (hoofd)onderwerpen die op je blog een belangrijke rol spelen. Eén en ander zorgt zo onrechtstreeks voor meer bezoekers op je blog.

In het voorbeeld dat ik hier boven gaf is een naam als Astrologieblog.nl misschien een betere keuze.

Hier zeg je meteen waarover je blog in hoofdzaak zal gaan, maar zonder daar meteen jouw naam aan te koppelen. Wat echter nog nog niet wil zeggen dat je op een dergelijk blog je eigen stempel niet kan drukken!

3. Combinatie van je naam en je blogniche

Niet direct bijster origineel maar wel populair zijn de blognamen met een (voor)naam in combinatie met een werkwoord vervoegt in de derde persoon enkelvoud. Denk aan namen zoals Bramkookt.be, Ilsereist.nl enzovoort. Waarbij het werkwoord uiteraard sterk gelinkt is aan je blogniche.

4. Woordspeling

Helemaal leuk zijn de blognamen met een woordspeling. Tenminste dat vind ikzelf. Een blognaam als Con-serveert.nl (foodblog) is een voltreffer. En zelf had ik ooit korte tijd onder de naam Ben-zine een blog met allerlei columns…

5. Spreekwoorden en gezegden

Laat je inspireren door een bekend spreekwoord of gezegde wanneer je een blognaam moet kiezen. Rustroest.com zou bijvoorbeeld mooi kunnen samengaan met een blog rond bewegingstips voor senioren…

6. Het probleem dat je blog zal oplossen

Je kan ook op zoek gaan naar een geschikte blognaam door je vooral te focussen op het probleem van je bezoeker dat je blog zal aanpakken. Of nog: wat is de meerwaarde voor je bezoeker? Waarin onderscheidt jouw blog zich van dat van je collega? Voorbeelden: Slimmerbloggen.nl en het fictieve Makkelijkkantklossen.be.

7. Je tagline als blognaam

Hierbij kies je een blognaam annex url die niet zou misstaan als tagline onder je blog. Een bekend voorbeeld is Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet. Toegegeven, een url als http://gewoonwateenstudentjesavondseet.nl/ is verre van ideaal qua gebruiksgemak. Anderzijds is er geen kat die ook maar een nanoseconde hoeft na te denken over het opzet van dit blog.

8. Spelen met extensies

Ook met extensies kan je leuke dingen doen. Denk aan de blog over groenten uit de moestuin onder de naam Komkommer.com, Bébé.be als Vlaamse mamablog of Komduifjekom.com voor een nicheblog voor duivenmelkers.

9. Een acroniem

Een blognaam ontstaan uit de eerste letters van woorden die belangrijk zijn voor jou(w blog). Voorwaarde is wel dat de naam makkelijk als één woord kan worden uitgesproken. Ga je voor deze optie, dan doe je er misschien goed aan hieromtrent een woordje uitleg te verschaffen op je About-pagina.

10. Andere talen

Je hoeft het natuurlijk niet noodzakelijk in het Nederlands te gaan zoeken. Vaak straalt een naam in pakweg het Engels net dat tikje extra (internationale) ambitie uit. Denk aan sites als Beautybybabs en Bonjour Frankrijk. Natuurlijk is het hier weer oppassen dat je kiest voor woordcombinaties die de meeste van je bezoekers begrijpen.

11. Fonetisch plezier

Nog een andere manier om je te laten inspireren door woorden uit een andere taal: zet een woord dat sterk gerelateerd is met je blogniche fonetisch om naar het Nederlands. Dat is precies wat er gebeurde bij Soetkees.nl.

Tot zover enkele pistes die je kunnen helpen bij het kiezen van een mooie naam voor je webstekje. De schuingedrukte suggesties zijn – naar alle waarschijnlijkheid – fictief.

Niet makkelijk zo’n blognaam bedenken

Al bij al is zo’n blognaam bedenken zo makkelijk nog niet. Jij moet ‘m mooi vinden, dat spreekt. Hij moet bovendien ook een aantal jaartjes kunnen meegaan. En hij moet tenslotte ook een bepaald gevoel, een bepaalde sfeer, een bepaald imago uitstralen bij je bezoekers en lezers in spe.

Net daarom kan het nuttig zijn een shortlist te maken en deze voor te leggen aan je vrienden en volgers op social media. Vergeet dan ook niet minstens een paar mensen te raadplegen die mogelijks tot je doelgroep behoren, maar niet noodzakelijk vertrouwd zijn met het internet en de blogosfeer. Doe vervolgens je voordeel met de feedback die je ontvangt.

Zo, hopelijk bracht dit wat inspiratie om een fijne blognaam te verzinnen. Maar liefst moet één en ander dus ook nog een beetje aansluiten bij de domeinnaam van je blog.

Hoe koos jij de naam voor je blog?


Meer van dat?

photo credit: giulia.forsythe via photopin cc

7

12 Responses

Show all responses
 1. Marianne
  14 maart 2019
 2. Nancy Vleurinck
  19 september 2017
 3. Denise
  30 januari 2017
 4. Marion
  14 november 2016
 5. Rosita
  14 november 2016
 6. Benthe
  14 november 2016
  • Sharp Ben
   14 november 2016
 7. Elisabeth
  14 november 2016
  • Sharp Ben
   14 november 2016
 8. Trudy
  14 november 2016
  • Sharp Ben
   14 november 2016
 9. Babs
  14 november 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.