beter bloggen

Elkeen die op je blog komt wil graag 2 dingen weten. Wat valt hier te rapen (1) en zou één en ander interessant kunnen zijn voor mij? (2) En omdat die  vragen liefst binnen enkele seconden beantwoord moeten worden, komt de tagline van je blog danig van pas.

Ik wil dus een lans breken voor een goede ondertitel of tagline van je blog: een kort zinnetje dat op een ietwat sloganeske manier beschrijft wat (nieuwe) bezoekers zoal kunnen verwachten.

Gaan die paar woorden onder je blogtitel het verschil maken dan? In tijden waarin internetters zo ongeveer platgegooid worden met blogs – die bovendien steeds meer op elkaar gaan gelijken – ben ik ervan overtuigd van wel. Die ondertitel zal misschien niet direct extra bezoekers naar je blog brengen, maar kan er wel degelijk voor zorgen dat de mensen die je wél over de vloer krijgt langer blijven hangen (zie verder).

Nu kan het bedenken van zo’n tagline je aardig wat hoofdbrekens bezorgen, aangezien die ondertitel veel moet – hoe kort ‘ie ook is – veel moet kunnen zeggen én je bezoeker moet kunnen overtuigen. Vandaar:

5 tips voor de perfecte tagline van je blog

1. Houd je tagline kort en krachtig

5 to 10 woorden is ideaal. Maak je ondertitel langer en de kans bestaat dat je bezoeker wordt afgeleid, moet nadenken in plaats van getriggerd te worden. Geef je kernboodschap en put indien mogelijk uit deze lijst met krachtige woorden.

2. Verklaar indien nodig je blognaam

Als het goed is heeft je ideale blognaam geen verdere uitleg nodig. Zelfs niet wanneer iemand die jou(w blog) van haar noch pluim kent je site voor het eerst bezoekt. Maar heb je dus toch een te cryptische blognaam gekozen, dan kan je één en ander rechttrekken middels de ondertitel van je blog.

3. Vertel akelig concreet welk probleem je blog zal oplossen

Dus niet rond de hete brei heen dansen met allerlei wolligheden (niet dat je daar veel ruimte voor hebt). Waarom moet je bezoeker hier (op je site) blijven? En waarom kan hij de blog van je concurrent eigenlijk nu meteen vergeten?

4. Verwerk een focus trefwoord in de ondertitel

Probeer als het kan een voor je blog belangrijke zoekterm in je ondertitel te integreren. Er is tegenwoordig natuurlijk wel meer voor nodig om je blog goed te laten presteren in Google, maar alle beetjes helpen. Daarnaast kan zo’n concrete zoekterm er ook voor zorgen dat je blog (on)bewust gemakkelijker onthouden wordt door je bezoeker (als het gaat om het onderwerp van je blog).

5. Spreek vooral klare taal

Bij zo’n ondertitel van een blog laat je je misschien makkelijk verleiden tot woordgrapjes, titels met dubbele bodems en andere leukigheden. Fijn, maar houd er toch maar rekening mee dat niet iedereen de clou meteen doorheeft. Kies voor een ondubbelzinnige tagline waar ook een 14-jarige geen enkele moeite mee zal hebben.

Blognaam, tagline en menubalk: krachtige cocktail

Wat ik daarmee bedoel? De blognaam in combinatie met de tagline van je blog geven zelfs een totaal onbekende enig idee van waar het op je blog om draait. Voeg daarbij nog een weldoordachte menubalk, en het moet al raar lopen wil een bezoeker die tot jouw doelgroep behoort geen interesse tonen voor je blog.

Voorbeelden van mooie taglines

Tot slot van dit stuk nog enkele ondertitels die mij opvielen. Ze beantwoorden trouwens niet allemaal aan de hierboven opgestelde criteria, wat meteen ook aangeeft dat het ook vooral een kwestie van persoonlijke smaak is. Moge ze een bron van inspiratie zijn voor de jouwe. Welke blog zou jij – puur afgaand op de tagline – spontaan aanklikken?

Toegegeven, als talig mens schenk ik misschien wel te veel aandacht aan de tagline van je blog, maar voor mij is het echt een aandachtstrekker!

Hoe luidt jouw tagline, of doe je daar gewoon niet aan?

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc