Homebeter bloggen16 tips voor startende bloggers
0
(0)

Wie vandaag de dag een blog begint maar geen idee heeft wat er allemaal bij komt kijken, hoeft maar even naar Google te gaan. Het duurt niet lang of er komen honderden do’s en don’ts jouw kant uit. Die tips kan je onmogelijk allemaal (ineens) ter harte nemen, want dan komt je blogproject wellicht nooit van de grond. Aan welk advies je dan prioriteit moet geven? Welnu, dit zijn mijn tips voor startende bloggers.

Eerst even een kleine disclaimer. De tips voor beginnende bloggers weerspiegelen natuurlijk mijn visie op wat een goed blog moet zijn: een project voor de langere termijn, met een fatsoenlijk aantal (trouwe) lezers en met enige commerciële waarde. Dat is heel wat anders dan een blog dat als een komeet omhoog schiet, om niet lang daarna als een pudding in  elkaar te zakken en een stille dood te sterven. Dat vergt wat geduld en een bepaald plan van aanpak. Voor deze tips put ik uit mijn ervaringen en uit wat ik zoal waarneem in “mijn” blogosfeer.

16 tips voor startende bloggers

1. Lees een boek over bloggen (één)!

Lijkt het bloggen je wel wat, lees dan een boek over bloggen. De meeste boeken geven je inspiratie, serveren je tips die er écht toe doen en tonen je waar het met zo’n blog op de langere termijn heen moet. Het is altijd handig als je je daar van bij de start van je blog al enig idee over kan vormen.

Je wat inlezen in de materie is best nuttig, maar overdrijf daar ook niet in. Uiteindelijk leer je het bloggen het best door er gewoon eentje aan te maken en in het diepe te springen.

2. Maak een lijst met onderwerpen om over te bloggen (artikels)

Nu al?! Ja! Hoe vroeger je weet waarover je wat voor soort blog(onderwerpen) je wil hoe beter. Het betekent niet dat je je daar nu al moet op laten vastpinnen. Merk je echter een rode draad doorheen je topics, dan kan je een blognaam en url kiezen die een duidelijke connectie heeft met de te behandelen topics (zie volgend punt).

3. Denk voldoende lang na over je blognaam annex url

De url van je blog kan je in principe achteraf niet meer wijzigen. Dat kan wél met de blognaam die je toont op het scherm. Hoe dan ook is het raadzaam om voldoende tijd uit te trekken voor het kiezen van de naam en het internetadres van je blog. Je kan ze immers niet zomaar wijzigen zonder dat je het risico loopt een (groot) deel van je lezers kwijt te raken.

4. Maak je niet te druk over de kostprijs van je blog

Uit het aantal lezers dat mijn blog binnenkomt via de woorden “gratis blog maken” maak ik op dat bij mensen het idee leeft dat bloggen duur is. Persoonlijk vind ik dat dat nogal meevalt. Je hebt nodig:

Al de rest is facultatief.

Helemaal gratis bloggen kan natuurlijk ook (en het blijft ook gratis), maar ben je echt ambitieus, dan blijken de restricties die aan het gratis-verhaal verbonden zijn al snel danig in de weg te zitten.

5. Koop je eigen domeinnaam NIET bij blogger of WordPress

Dat lijkt misschien wel de makkelijkste oplossing, maar – zeker in het geval van WordPress.com – lang niet altijd de goedkoopste oplossing. Bovendien wil je je hosting en domeinnaam het liefst kopen bij een partij die je in het Nederlands te woord kan staan in geval van technische problemen.

6. Maak je nu nog geen zorgen over je blogniche

Een nicheblog heeft grote voordelen. Maar laat dat er je zeker niet van weerhouden om te beginnen met een persoonlijk blog “over van alles en nog wat.” Het is immers niet ongewoon dat je bij het begin van je blogavontuur nog helemaal geen idee hebt over wat een goed overkoepelend onderwerp voor je blog zou kunnen zijn. Er zijn tal van bloggers die eerst bloggen over alles wat in hen opkomt, om naderhand pas hun ware schrijfpassie te ontdekken en een heel blog wijden aan één bepaald onderwerp.

7. Claim je social media-accounts

Het liefst wil je dat je gebruikersnaam op de diverse sociale media waar je actief bent zo dicht mogelijk aansluit bij je eigen naam of de naam van je blog. Zo leggen je volgers veel makkelijker het verband tussen je social media-profielen en je blog. Het zorgt voor meer herkenbaarheid. Reden genoeg om zo vroeg mogelijk de benodigde social media-profielen aan te maken, voor iemand anders ermee aan de haal gaat (en jij dus mag beginnen improviseren).

8. Lanceer je blog niet te vroeg!

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste blogs veel te vroeg gelanceerd worden. En met “lanceren” bedoel ik openbaar maken; reclame maken voor het nieuwste blogproject. Ik begrijp het allemaal best, hoor: je bent een nieuw blog gestart, bent er trots op en je staat te popelen om je kindje aan de wereld te laten zien.

Maar temper je enthousiasme en breng het geduld op om te wachten tot je pakweg 10 of 15 goeie artikelen online hebt staan, evenals een About-pagina bijvoorbeeld. Zo kan je bezoekers vanaf dag één naar een blog sturen die ook echt wat te bieden heeft. Niemand bezoekt immers graag een bijna leeg blog!

Nog een voordeel: je loopt iets minder risico om je publiek dingen te beloven die je naderhand niet blijkt te kunnen waarmaken.

9. Je blog hoeft niet “mooi” te zijn, wel prettig leesbaar

Hoed je voor ingewikkelde blogtemplates met veel instellingen en nutteloze bling-bling. Voor de vuist weg enkele punten waar ik het vaak zie mislopen:

 • Onaangepaste kleurencombinaties (die je bezoeker pijn aan de ogen bezorgt en doet vluchten)
 • een overvolle sidebar (die je bezoeker afleidt van waar het echt om draait)
 • een mooie slider (idem en hij zorgt bovendien voor een langere laadtijd van je blog)
 • een onoverzichtelijke menubalk (die dus zijn doel voorbijschiet)
 • een te zwierig of te klein lettertype (waardoor alleen jachtpiloten je blog kunnen raadplegen)
 • blogs die langer dan een paar seconden nodig hebben om in te laden (time is money)

Denk aan je lezer. Hij of zij hoeft geen twee seconden na te denken over hoe je blog in elkaar zit. Doorgaans geldt: hoe simpeler, hoe overzichtelijker, hoe beter!

10. Schenk (veel) meer aandacht aan de titels van je artikels

Oefen je in het bedenken van goede titels voor boven je berichten. Zo worden je bezoekers uiteraard maximaal aangespoord om je bericht aan te klikken. Zeer belangrijk!

11. Maak gebruik van tussenkopjes en plaatjes in je blogposts

Afbeeldingen en tussenkopjes trekken eveneens de aandacht van je lezer. Ze brengen luchtigheid en rust in je teksten. Het zorgt allemaal voor een aangenamere leesomgeving waardoor je lezer/bezoeker geneigd zal zijn langer op je blog te vertoeven. Je gaat het skimmen tegen.

12. Wees aanwezig op social media

Niet alleen om reclame te maken en blogs te delen, overigens. Facebook en consoorten zijn ook erg nuttig om contacten te leggen met andere bloggers en inspiratie op te doen.

13. Verspil niet te veel tijd aan social media

Het kan ook wel eens te veel van het goeie worden. Ben je ambitieus wat je blog betreft, dan moet je aandacht in de eerste plaats gaan naar het maken van content.

14. SEO is niet het allerbelangrijkste

Oké, dit is een gevaarlijke. Natuurlijk is SEO belangrijk. Maar je werk moet in de eerste plaats leerrijke en amusante artikelen opleveren. We kunnen intussen wel zeggen dat zoekmachineoptimalisatie wat minder technisch is geworden. Google is inmiddels zo geëvolueerd dat als je gewoon “vanuit de buik” schrijft en dat regelmatig doet, je ook behoorlijk moet kunnen scoren in de zoekresultaten.

Oh ja: je kan ook zonder een plugin te gebruiken goed aan SEO doen!

15. Je blog is nooit af!

Wacht dus zeker niet tot je blog helemaal tiptop in orde is alvorens ermee naar buiten te komen. Een blog leeft en evolueert. Kom dus met een site naar buiten die min of meer toonbaar is en ga gaandeweg schaven en bijspijkeren.

16. Laat al die blogexperts maar kwaken!

Ga nou niet als een kip zonder kop alle blogtips opsnorren en toepassen. Dat brengt je niet veel verder en je kweekt er bovendien een hoop frustraties mee. Start vooral JOUW blog en volg die adviezen waar je op dat moment wat mee kan (of volg helemaal geen adviezen).

Dit waren ze dan, mijn tips voor startende bloggers. Mijn vraag aan jou is: welke tip had jij graag gekregen toen je begon met bloggen?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “16 tips voor startende bloggers”

 1. Shelly avatar

  Super tips! thanks!

  Hoe kom je trouwens te weten via welke zoektermen mensen op je blog terecht kwamen?

 2. evelyne avatar

  bedankt voor deze tips !

 3. Sjoukje - meergeldminderstress avatar

  Hele goede tips! Ik ben nu een paar maanden bezig, en ik ben het met al je punten eens. De tip die ik graag gekregen had, was dat je je moet realiseren hoeveel tijd er wel niet in gaat zitten. Als je het goed wil doen, heb je echt heel veel tijd nodig (zeker 30 uur per week is mijn ervaring). Dat moet je wel willen investeren.

 4. Aimee avatar

  Hoi, leuke post! Ik wou dat ik 5 en 10 eerder had geweten. Ik ben na een tijdje overgestapt van wordpress.com naar wordpress.org omdat het goedkoper was. Kostte me achteraf best wat bloed, zweet en tranen. Groetjes!

 5. beautifulday4makeup avatar

  WordPress.com is inderdaad een stuk duurder, dan je eigen hosting te voorzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.