Zo kom je met krachtige, overtuigende titels. 8 tips

Zo kom je met krachtige, overtuigende titels. 8 tips

Ik blijf maar terugkomen op die titels. Simpelweg omdat ik merk dat goede titels nog steeds aan belang winnen. En omdat ik de idee heb dat veel bloggers wat achteloos een kop boven hun artikel zetten. Jammer, want zo mis je gegarandeerd lezers. Daarom – andermaal – enkele tips voor meeslepende tussenkopjes en overtuigende titels.

Het doel van een goede titel (en tussenkop) is genoegzaam bekend:

 • ervoor zorgen dat je lezer JOUW bericht aanklikt
 • je lezer aanzetten om de eerste alinea te lezen
 • je lezer uitnodigen om toch vooral verder te lezen

Sommige copywriters stellen onomwonden dat 50% van de schrijftijd moet worden gespendeerd aan die dekselse titels, maar dat vind ik wat bij de haren getrokken.

1. Overtuigende titels schrijven: veel oefenen

Het is een huizenhoog cliché, maar het is ook helemaal waar. Net als het schrijven zelf gaat ook het bedenken van overtuigende titels je makkelijker af naarmate je meer schrijft (en titels voor je blogberichten bedenkt). Vroeger was ik inderdaad vaak uren kwijt aan “de beste titel voor mijn stuk.” Tegenwoordig is de kop steeds vaker het eerste dat overeind staat.

2. Lees (digitale) kranten en magazines

En leer dus van mensen die de godganse dag niets anders doen dan koppen bedenken. En oh ja, ook bij je favoriete bloggers valt veel mosterd te halen natuurlijk!

3. Verzamel je favoriete sterke titels

Kom je ergens een titel tegen die je raakt, schijf ‘m dan op in een schrift of digitaal document. Misschien is het zelfs handig om meteen ook een bepaalde context of emotie te noteren. Ben je op een later tijdstip op zoek naar een smeuïge titel voor je bericht, dan kan je eens in je verzameling snuisteren.

4. Kijk naar de meestgelezen stukken op je blog

Vooral wanneer je al een tijdje blogt kan deze tip waardevol zijn. Blader eens door je populairste artikelen. Enig idee waarom ze zo populair zijn? Ja, het heeft vermoedelijk te maken met het feit dat je artikel “iets doet” bij je lezers. En ja, waarschijnlijk bied je je lezer een of andere oplossing voor zijn probleem. Maar meer dan waarschijnlijk is ook de titel een trigger. Wedden dat je een aantal succesformules uit deze lijst vol overtuigende titels terugvindt? Je kan hier laten inspireren bij het schrijven van je volgende berichten, dat spreekt!

5. Luister naar je doelpubliek

Wil je dat je artikel aangeklikt en gelezen wordt, dan moet het ook je gemiddelde lezer kunnen aanspreken. Gebruik dus de woorden die je gemiddelde lezer ook gebruikt. Heb je een foodblog dan is het niet ondenkbaar dat niemand weet waarover je ‘t hebt als je spreekt over natriumchloride. Bestaat je publiek echter voornamelijk uit hoogopgeleide chemici, dan staat het misschien wat lullig wanneer je het voortdurend over keukenzout hebt.

6. Houd rekening met Google

De titel van je stuk is (meestal) ook de de eerste regel van het zoekresultaat in de zoekmachines. Men voorziet een lengte van om en nabij 60 karakters. De rest wordt sowieso niet getoond. Idealiter zou de “kernboodschap” van je artikel dus in het eerste gedeelte van je titel te vinden moeten zijn. Verder is het dus ook opletten met al te cryptische koppen of titels met spreekwoorden en gezegden. Alvast in Yoast SEO kan je je artikel in Google een andere – meer op de zoekmachines gerichte kop meegeven dan deze die op je blog zichtbaar is.

7. Maak geen SEO-titel!

Ik weet het wel: ook de titel is belangrijk voor de SEO van je artikel. Google heeft niks liever dan een zoekterm in de titel van je stuk. Maar houd wel in gedachten dat je lezer doorgaans geen sikkepit om die zoekmachineoptimalisatie geeft. Houd je titel kost wat kost catchy voor mensen van vlees en bloed!

8. Eerst schrijven, dan de titel?

Veel professionele schrijvers raden aan om eerst je verhaal of artikel te schrijven en pas daarna een passende titel te bedenken. Een goede, overtuigende titel zou dan makkelijker te vinden zijn, omdat je dan pas echt weet waar het kalf gebonden ligt. De vlag – je titel – dekt dan in ieder geval de lading.

Persoonlijk haal ik veel voordeel uit het feit dat er al een titel is VOOR ik begin met schrijven. Die titel zet zich dan vast in mijn hoofd (eventueel zelfs dagen van te voren), zodat ik vaak (on)bewust met zo’n blog bezig ben. Als het moment van schrijven effectief is aangebroken rolt het artikel veel vlotter uit mijn pen.

Zo, tot zover mijn tips voor overtuigende titels om duimen en vingers bij af te likken!

6

8 Responses

Show all responses
 1. Gustavo Woltmann
  28 november 2016
 2. Alexandra
  15 januari 2016
 3. Natasja
  12 december 2015
 4. Japke
  10 december 2015
 5. Ximaar
  9 december 2015
 6. Morgaine
  9 december 2015
 7. Nanouk van Gennip
  9 december 2015
  • Sharp Ben
   9 december 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.