HomeIn personaVoluit bloggen
0
(0)

Ik wil vandaag nog even terugkomen op het vergif dat Proberen heet. Bloggen en proberen, het gaat namelijk niet echt samen. Succesvol bloggen aan de ene kant vergt namelijk een veel te groot engagement, terwijl proberen aan de andere kant al te makkelijk aanleiding geeft tot uitstelgedrag. En dat uitstelgedrag is dan weer funest voor je engagement. Want van uitstel komt afstel. Zeker bij bloggen.

Maar goed, hoe zorg je er dan voor dat je niet in de val van het proberen trapt?

1. Voluit bloggen: ban het woord “proberen” uit je vocabulaire

De reden hiervoor is erg simpel. De woorden die we uitspreken zijn een afspiegeling van hoe we ons voelen. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat ons gevoel, onze overtuiging veel vaker dan ons lief is meer dan een indicatie is voor het uiteindelijk behaald resultaat.

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je te verstoppen achter het werkwoord proberen. Je houdt als vanzelf een slag om de arm. Als het lukt kan je jezelf fier op de borst kloppen. Draait het allemaal op een sisser uit, dan hoef je niet beschaamd door het stof te kruipen. Iedereen – jijzelf incluis – was immers impliciet voorbereid op een eventueel fiasco.

Door simpelweg te zeggen: “Ik ga proberen bloggen.” Geef je zelf al aan dat je er niet in gelooft, dat je twijfelt over de haalbaarheid van het project. En als het er echt om gaat zal diezelfde twijfel ervoor zorgen dat je afhaakt wanneer het echt lastig wordt. Niet doen dus!

2. Je doet het of je doet het niet

Het is misschien wat vergezocht, maar toch: vergelijk het bloggen met skydiven of parachutespringen. Je springt of je springt niet. Een tussenweg is er niet. Hang je op duizenden meters boven de grond, loopt het je dun in de broek en beslis je om toch maar niet te springen, dan kan je niet zeggen dat je een valschermspringer bent (geworden). Spring je toch, dan moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat die verdomde parachute opengaat. Al je het allemaal nog wil kunnen navertellen heb je domweg geen keuze!

3. Kijk intussen niet te veel naar anderen

Dat is bij nader inzien niet helemaal correct. Je mag jezelf best met andere bloggers vergelijken – vooral inspiratie opdoen is niet verboden – maar het heeft geen zin om voortdurend met afgunst naar “grotere” blogs te kijken. Het mag er in geen geval toe leiden dat je je laat ontmoedigen.

4. Engageer je 100% voor je blog

Start je een blog dan moet je er vol voor gaan natuurlijk. Een beetje zoals de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernan Cortés, die toen hij voet aan wal zette in Amerika opdracht gaf aan zijn mannen om de schepen te verbranden. Ongetwijfeld een wat naïeve actie maar wel een statement dat kan tellen: “Er is geen weg terug. Onze toekomst ligt hier voor ons, en we zijn hier om er het beste van te maken.”

Een en ander hoeft trouwens niet te betekenen dat je je voor eeuwig en drie dagen aan je oorspronkelijk plan moet houden of dat je nooit eens een doodlopend straatje zult inslaan. Pas zo nu en dan dus gerust je strategie aan. Zoek voortdurend naar je nieuwste plezier en dito mogelijkheden.

Het simpele feit dat je er vol voor gaat zal ervoor zorgen dat je stug door blijft bloggen en veel makkelijker het onderste uit de kan zult halen, alle mogelijkheden uit zal putten. Voluit bloggen maakt je vindingrijk en doet je out of the box denken. Dat moet je hebben als blogger!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Voluit bloggen”

 1. Danielle avatar

  Van proberen valt niets te leren zei mijn vader altijd, en als het over bloggen gaat dan is dat zeker waar. Gewoon doen, je leert onderweg wel.. en in het ergste geval moet je een post verwijderen.

 2. Frank Scholtens avatar

  Ik ga ‘proberen’ me ook aan punt 1 te houden !

 3. Sonja Diane avatar

  Punt drie dreigt me nog wel eens op te breken. Aan de ene kant doe ik inspiratie op bij de groten onder de bloggers, maar dit doet me eens te meer realiseren dat ik nog maar een beginner ben. Maar ik ga door, want wat bínd ik het leuk om mijn gedachten te delen op het web!

 4. Ximaar avatar

  Ah dus jij probeert ons met dit stukje wat wijs te maken? 😉

 5. Mies Huibers avatar

  Mooi en duidelijk stuk. Plezier in het bloggen zal denk ik voorop moeten staan. En regelmaat en flink wat discipline.

 6. Morgaine avatar

  Ben het 100% met je eens, tekenen kun je proberen, maar bloggen moet je gewoon doen!

  Oefening baart kunst, en blijf vooral jezelf.

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.