HomeSEOSEO van blogartikels verzorgen ZONDER SEO plugin
0
(0)

Google aangepast zoekenEén van de grote voordelen van het bloggen via WordPress.org – op je eigen domein dus – is dat de SEO van blogartikelen verzorgen eenvoudiger kan worden. Je kan immers gebruik maken van handige SEO plugins. Maar dat betekent daarom nog niet dat bloggers die gebruikmaken van pakweg de gratis versie van WordPress, Blogger of Weebly niks kunnen doen om hun artikels en pagina’s bovenaan in Google te krijgen. Wij gaan dus de SEO van blogartikels verzorgen ZONDER plugin of ander hulpmiddel.

Zowat elk blogplatform zegt van zichzelf dat het speciaal geoptimaliseerd is om artikels goed te laten scoren in de zoekmachines. Allemaal goed en wel, maar door dat te claimen kan bij de (beginnende) blogger de indruk ontstaan dat ‘ie zelf niks moet doen aan de zoekmachineoptimalisatie van zijn blog(artikelen). Fout natuurlijk! Daarom volgt hierna een korte handleiding.

SEO van blogartikels verzorgen zonder SEO plugin: een stappenplan

1. Bepaal waarover je wil schrijven

Tja, ik trap een open deur in. Maar het is toch allemaal net iets minder evident dan het op het eerste zicht lijkt. Want hoewel Google en andere zoekmachines tegenwoordig vrij goed weten waarover een tekst gaat, helpt het erg als jij dat ook expliciet aangeeft. Wat wil je je lezer bijbrengen? Welke kernboodschap moet je lezer meekrijgen? Zoek het daarbij vooral niet te ver en houd het dus bij één gedachte, één enkel doel.

Goed, ik stel voor dat we in wat volgt een blogartikel gaan optimaliseren voor Google. En omdat ik al ’n hele ochtend zin heb in pasteibakkersroom wil ik een recept delen voor pasteibakkersroom én proberen het te laten scoren in de zoekmachines. Niet dat ik veel verstand heb van pasteibakkersroom maken overigens, maar het gaat om de idee.

2. Kies je focus-zoekwoord

Het focus-zoekwoord is het belangrijkste stukje van je artikel als het op SEO aankomt. Om het bewuste zoekwoord te kiezen volstaat het niet om te weten waar je artikel over gaat. Minstens even belangrijk is om na te gaan welke woorden je doelpubliek zouden kiezen om bij jouw bericht terecht te komen. In dit geval zou je kunnen denken aan (varianten op):

 • pasteibakkersroom (nogal wiedes)
 • pasteibakkersroom maken
 • makkelijk pasteibakkersroom maken
 • recept pasteibakkersroom
 • Ingrediënten pasteibakkersroom

Nogmaals, luister bij de keuze vooral naar de mensen voor wie je het artikel schrijft en maak gebruik van de woordcombinaties die zij spontaan in de mond nemen. Ikzelf ga verder voor het voor de hand liggende focus-zoekwoord pasteibakkersroom maken.

3. Kies de titel van je blogbericht

De titel van je blogbericht is héél belangrijk. Hij moet immers niet alleen Google vertellen waarover het artikel gaat. De kop boven je bericht moet ook nog eens je lezer verleiden tot het aanklikken van het bericht én hem tot effectief lezen aanzetten. Het is aan te bevelen – maar geen absolute must – om de focus-zoekterm integraal te verwerken in de titel van je stuk.

Je zou je er makkelijk kunnen vanaf maken en gewoon kiezen voor de focus-zoekterm. Pasteibakkersroom maken dus. Maar zeg nu zelf, een echt aantrekkelijke titel is dat niet en onderscheidend kan je het ook niet noemen. Wat denk je van:

 • pasteibakkersroom maken met kaneel
 • pasteibakkersroom maken op grootmoeders wijze
 • de beste pasteibakkersroom maken: hét geheim
 • snel de lekkerste pasteibakkersroom maken
 • hoe professionals pasteibakkersroom maken

Wees dus gerust een beetje creatief. Zorg er verder voor dat de titel niet te lang uitvalt. Maximaal een zestigtal karakters. Dat biedt het voordeel dat de titel van je artikel desgevallend volledig wordt weergegeven in de zoekresultaten (in combinatie met je blognaam). Heel wat SEO-specialisten en SEO-tools adviseren om je focus-zoekwoord zover mogelijk naar voren te plaatsen in je titel. Immers, Google beschouwd inhoud die eerder naar voren komt als belangrijker. Persoonlijk houd ik daar lang niet altijd rekening mee. Een catchy titel maken, daar komt het op aan.

4. Let op de pagina-url van je artikel

De pagina-url van je artikel is het unieke internetadres van je artikel, zoals het te zien is in bovenin de adresbalk van de browser. Als het goed is ziet het er ongeveer als volgt uit:

http://jouwblog/pasteibakkersroom-maken-op-grootmoeders-wijze/

Idealiter bevat dus ook de pagina-url de focus-zoekterm. En het is een doorslagje van de titel van je bericht (maar dan met een koppelteken tussen ieder woord). Meestal is de pagina-url achteraf nog te wijzigen. Maar doe je dat nadat je bericht al is gepubliceerd, dan zijn alle eventueel reeds bestaande links naar dat bericht verbroken. Altijd opletten dus!

5. Schrijf je eigenlijke blogartikel

Dan kunnen we beginnen aan het schrijven van het artikel. Ook nu moet er voldoende aandacht gaan naar de gekozen focus-zoekterm.

a) Je eerste alinea

Verweef je zoekterm in de eerste alinea van je blogartikel, en het liefst zelfs nog in de eerste pakweg 200 woorden van je stuk. Net als bij de titel van je stuk redeneert Google: “Het zoekwoord is bovenin het artikel te vinden, dus het is belangrijk.”

b) Je focus-zoekwoord verspreid in de tekst gebruiken

Dan is het zaak het focus-zoekwoord te een aantal keer in je tekst te verwerken terwijl je vrank en vrij schrijft. Maak dus niet de fout om kost wat kost een aantal keer die verdomde zoekterm in je tekst te persen. En wees vooral ook niet bang om synoniemen en variaties op je zoekterm te gebruiken. Maar gebruik je tussenkopjes, maak dan van de gelegenheid gebruik om ook in tenminste één van de tussenkopjes het zoekwoord in te passen. Zorg hoe dan ook voor een spontaan aanvoelende en prettig lezende tekst. Als het er echt op aan komt schrijf je immers voor je bezoekers en niet voor zoekmachines!

c) Links invoegen waar nuttig

Voeg waar nuttig en relevant ook hyperlinks toe aan je artikel. Zowel externe links als interne links. Dat is niet alleen goed voor de SEO (Google begrijpt nog beter waar het blog over gaat en krijgt meer zich op de structuur van je blog), het maakt je blog ook interessanter voor je lezer. Die blijft dan langer op je blog hangen en ook dat komt de SEO van je blog ten goede.

d) Foto’s invoegen in je artikel

Met foto’s en andere media kan je je artikel nog interessanter maken voor je lezer. Die wordt doorgaans erg aangetrokken door foto- en videomateriaal, tekeningen en grafieken, dat is bekend. En ook Google is verzot op zogenaamde verrijkende content. Let er met name bij foto’s en tekeningen op dat je ook deze optimaliseert voor zoekmachines.

Over verrijkende content gesproken: je zou perfect een Youtube-video kunnen maken – waarbij je in de titel van je video wederom onze focus-zoekterm integreert – en deze toevoegt aan het artikel.

6. Vul de meta-omschrijving in!

De meeste blogprogramma’s bieden je de kans om  een meta-omschrijving voor je blogpost mee te geven. Die beschrijving komt overeen met het korte tekstje – in het zwart – onder ieder zoekresultaat in Google. Het komt erop neer dat je Google (en je toekomstige lezer) in kort en in gewoon verstaanbaar Nederlands uitlegt waarover je artikel precies gaat. Je hebt hiervoor zo’n 150 karakters tot je beschikking. Andermaal verwerk je hierin de focus-zoekterm.

Wat er gebeurt als je niet de moeite neemt een meta-omschrijving in te vullen? Google pikt er dan zelf de zoektermen uit die volgens haar het meest relevant zijn. Google mag dan wel behoorlijk slim zijn tegenwoordig, het is ook verschrikkelijk eigenwijs. Een gemiste kans!

Gebruik SEO-tools, blijf nadenken

De SEO van blogartikels verzorgen is dus perfect mogelijk zonder plugins als Yoast SEO of programma’s als Webtexttool. Overschat de invloed van die SEO-hulpmiddelen niet. Het enige wat ze in feite doen is controleren of jij bepaalde vooraf vastgelegde normen en quota haalt. Ze zijn er als geheugensteuntje voor jou als blogger. Hoop en al dwingen ze je wat bewuster bezig te zijn met de zoekmachineoptimalisatie van je blog.

Kan jij raden voor welke zoekterm ik dit artikel heb geoptimaliseerd?

Foto via Pixabay.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

17 reacties op “SEO van blogartikels verzorgen ZONDER SEO plugin”

 1. Nora avatar
  Nora

  Heel interessant, dank je! Ik merk dat ik vaak 1 woord als zoekterm gebruik. Maar (na ook wat van je andere artikelen gelezen te hebben) kan ik dus beter voor longtail zoektermen gaan? Zoals: ‘pasteibakkersroom maken op grootmoeders wijze’
  Ik ga ermee aan de slag (niet met de pasteibakkersroom hoor)
  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.