Homebeter bloggenJe eigen domeinnaam kiezen en kopen
,

Je eigen domeinnaam kiezen en kopen

Domeinnaam kiezenDe beslissing om een blog te starten kan zeer snel genomen worden. Zeker als je niet op een eigen domein blogt. En ook een blogtitel en een domeinnaam kiezen hoeft niet veel om het lijf te hebben. Temper echter je beginnersenthousiasme, neem wat bedenktijd en je blog zal er wel bij varen.

Er verschijnt zelfs wat schaamrood op mijn wangen als ik terugdenk aan mijn eerste weblog, nu zowat vijf jaar geleden alweer (het lijkt alsof het gisteren was).

De blogtitel, de naam en de url van de pagina: alle drie waren ze een ramp. Het acroniem dat tot blogtitel werd gebombardeerd bekte voor geen meter, geen hond kon de url van het blog intikken in de webbrowser zonder drie fouten te maken en als collega’s naar mijn blog verwezen, zag je op zijn minst zes verschillende varianten verschijnen. Verwarring alom dus. Ook bij mij als eigenaar.

Geen wonder dat mijn blog zo moeilijk te vinden was! Moraal van het verhaal? Denk na over:

Blogtitel en domeinnaam (url)*

In principe heeft het ene weinig uitstaans met het andere. Het succes van je blog(lancering) zal heus niet afhangen van de keuze van je domeinnaam annex blogtitel. Je kan dus perfect een domeinnaam kiezen als http://pietpaaltjes.be/ (of http://pietpaaltjes.wordpress.com in zijn gratis versie) en er een politiek blog op nahouden of terecht komen op een kookblog met de lekkerste palingrecepten. De connectie tussen Piet Paaltjes en recepten voor paling is misschien nog te maken, maar heb je een beautyblog voor vrouwen van middelbare leeftijd, dan ga je toch de mist in vrees ik.

Online merk neerzetten

Maar als de titel van je blog zo en je url in principe los van elkaar staan, waarom moet ik er dan toch zoveel aandacht aan besteden? Heel simpel. Je bent in feite bezig met het online zetten van je eigen merk. En daar komt nogal wat bij kijken.

  • een naam
  • een logo
  • een look & feel
  • een kernboodschap
  • een unieke insteek
  • bepaalde waarden
  • een unique selling proposition
  • ….

Het moet allemaal in min of meerdere mate tot uiting komen in je blogtitel en url van je blog.

Een domeinnaam kiezen die zo dicht mogelijk bij je blogtitel aanschurkt heeft voordelen. Je voorkomt dat nieuwe en toevallige bezoekers van je blog in de war raken. Zelfs al is die verwarring maar een tijdelijk fenomeen, het is iets dat je moet proberen te vermijden. Dat geldt zeker als je een zakelijk blog hebt.

Tand des tijds

Een domeinnaam is er in principe tot zolang het blog bestaat. Ga daar maar van uit. Het is geen enkel probleem om je blog integraal over te zetten op een ander domein. Moeilijker is het om in dat geval al je trouwe lezers te behouden. Denk daarom goed na bij de keuze van een domeinnaam en zorg ervoor dat je ook na jaren intensief bloggen 100% achter je domeinnaam staat.

Domeinnaam kiezen met een zoekterm erin?*

Had je vroeger een kookblog met cakerecepten, dan kwam je veel makkelijker bovendrijven in Google met een domeinnaam als cake.com. Dat is nu veel minder het geval. In theorie is het zeer goed mogelijk om met de domeinnaam cake.com te scoren op zoektermen als pakweg basgitaar stemmen, tangaslip kopen en studies advocatuur.

Voor Google maken die zoekwoorden in de url dus betrekkelijk weinig verschil. Zoekmachines willen maar één ding: blogs en websites met inhoud waar zoveel mogelijk internetters op zitten te wachten. Het etiket dat aan die webpagina’s hangt zal hun worst wezen.

Perceptie, foutloos schrijven en lekker bekken*

Maar voor je lezer van vlees en bloed spelen zoektermen in de url wel degelijk een rol van betekenis. Lezers onthouden (de url van) je blog een stuk makkelijker als er een duidelijk verband is tussen de blognaam/url en het (hoofd)onderwerp van je blog (zie hierboven).

Ook makkelijk te onthouden voor de lezer/volger zijn de blognamen, -titels en -url’s waarin je naam voorkomt, dat spreekt voor zich. Met als bijkomend pluspunt dat je het heel flexibel kan inzetten: voor een persoonlijk blog of voor een zakelijk blog als kleine zelfstandige/kenniswerker/zzp’er. En dit in alle mogelijke niches.

Je twijfelt over de “gebruiksvriendelijkheid” van je blognaam en bijbehorend internetadres? Idealiter zou een doorsnee 14-jarige zonder enige moeite je blognaam annex url zonder enig probleem moeten kunnen onthouden én zonder moeite foutloos kunnen reproduceren. Lukt dat niet, dan raad ik je aan om wat anders te kiezen. Reken er maar niet op dat Google zelf je bezoeker wel op het juiste spoor zal zetten door een suggestie te doen (Bedoelde je misschien …).

En nu je toch bezig bent met je consultatieronde: vraag meteen ook de mening van enkele mensen die pal in je doelgroep zitten. Alles is perceptie tegenwoordig. Vraag hen wat ze denken, welk gevoel zij hebben bij bepaalde titels/url’s. Let op: vooral hun allereerste uitlatingen zijn voor jou van kapitaal belang.

Kom je er zelf niet (helemaal) uit, roep dan de hulp in van je vrienden/volgers op social media. Maak een shortlist met mogelijke blognamen/url’s en organiseer een poll. Precies op die manier kwam Blogtrommel.com aan zijn definitieve naam. Bijkomend voordeel: je zorgt voor wat animositeit rond je blogproject nog voor je goed en wel van start bent gegaan.

Maak die blogtitel (en dus ook de bijbehorende url) niet te lang. Al helemaal niet als je blogt op het gratis platform van Blogger of WordPress. Het internetadres dat je bezoeker moet intikken om op je blog terecht te komen wordt dan iets als http://mijnmooisteblogooitgemaakt.blogspot.com/. Een hele mond vol.

 Beschikbaarheid

En dan nog kan het zijn dat al je denkwerk voor niets is geweest. Want het is best mogelijk dat iemand anders je voor is geweest en je geliefde internetadres heeft ingepikt. Een andere domeinnaam kiezen dan maar, er zit niks anders op. Je kan eventueel nog experimenteren met allerlei varianten (synoniemen, andere schrijfwijzen, goochelen met streepjes (-), underscore (_), woordjes toevoegen of weglaten).

Tot slot nog een tip voor collega’s die op een gratis platform bloggen: eens duidelijk is dat het menens is met je blog zou ik overwegen om alvast een domeinnaam kiezen (registreren). Helemaal als je blog ook het nodige succes kent. Je voorkomt op die manier dat anderen jouw succesvolle domeinnaam kopen in de hoop zo ooit munt te slaan uit jouw bekendheid en blogsucces.

Is dat het geval en je wil per se dat internetadres bemachtigen dan zit er niks anders op dan te proberen de eigenaar van het kleinood op te sporen en te onderhandelen over de prijs ervan. Ik help je te hopen dat de tegenpartij geen flauw benul heeft over wat zo’n url waard kan zijn…

Het feit dat je je domeinnaam registreert wil niet zeggen dat je daar ook effectief moet gaan bloggen. Maar jij bent tenminste eigenaar van de url van jouw keuze en niemand anders kan die gebruiken. Zolang je op dat domein niet wil gaan bloggen hoef je overigens ook geen hosting te betalen. Enkel een domeinnaam kiezen en registreren kost je alleszins minder dan tien euro per jaar.

Welk domein kiezen? .nl, .com, .be of .eu?

Welke landextensie moet mijn domein hebben? Wederom, voor de vindbaarheid in Google maakt het allemaal bar weinig uit. .Nl, .com, .eu of .be-domeinen zijn allemaal even makkelijk – of moeilijk zo je wil – te optimaliseren voor zoekmachines. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en… de prijs natuurlijk. De .com en .eu-domeinen zijn doorgaans een ietsje duurder om te registreren dan de .be of .nl.

Waarom Blogtrommel.com ging voor een .com-domein? Ik voorvoelde al dat mijn publiek voor het grootste deel uit Nederlanders zou bestaan. En dus wou ik niet direct in de kijker lopen als een Belgisch blog.

Moet jij een domeinnaam kiezen? Ziehier wat inspiratie/suggesties

Zo’n domeinnaam voor je blog, het helpt als die wat uit de band springt. Zoals bijvoorbeeld:

  • 18elf: persoonlijk blog (verwijzing naar geboortedatum van de blogger)
  • 000: online marketing (zeer makkelijk te onthouden en altijd de eerste naam in een alfabetische lijst)
  • Dinastie: themablog (verwijzing naar “dynastie,” voornaam van de blogger mooi verwerkt in de blogtitel)
  • Soetkees: reisblog (verwijzing naar het Engelse “suitcase”)
  • My name is Blonde: omniblog (een blonde Bond-fan)?
  • Vacatureluurs: (themablog over de zoektocht naar een baan)
  • Gewoon wat een studentje ’s avonds eet: kookblog (blognaam dekt de lading)
  • Vivians vocabulaire; persoonlijk blog (mooie alliteratie)
  • Fwajeur: themablog (via interviews een kijkje in het leven van bijzondere mensen, verwijzing naar “voyeur”)

 

*= elke gelijkenis met bestaande blogs/websites berust op louter toeval.

photo credit: giulia.forsythe via photopin cc

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Je eigen domeinnaam kiezen en kopen”

  1. Wesley Velroij avatar

    Ik denk dat ik persoonlijk geluk gehad heb met mijn domeinnaam, want ik heb eerst een tijdje zonder geblogt en mijn domeinnaam had natuurlijk ook geregistreerd kunnen worden door een onderneming bijvoorbeeld.

  2. Falco Renierkens avatar

    Een goed geschreven artikel met zoveel herkenbare dingen, haha. Voordat ik de blog maakte wist ik wel dat ik een self-hosted WordPress blog wilde. Eerlijk gezegd vond ik het proces van het bedenken van een goede naam nog het meest lastige obstakel.

    Eerlijk gezegd had ik niet echt een idee in welke richting ik nou precies wilde varen met de blog. Tot één niche kon ik me niet beperken. Dan maar een omniblog?
    Mijn vriendin geeft altijd het compliment dat ze het bewondert dat ik altijd zo optimistisch ben.

    Daardoor kwam ik op de naam puur-positief. Het idee achter de blog is dat ik over allerlei onderwerpen kan bloggen als het maar in een positief jasje steekt, mensen zich er beter door kunnen voelen of ik mensen een positieve of inspiratieve boodschap mee geef.

    Deze reactie wilde ik afsluiten met een vraag. Volgens bovenstaande omschrijving, binnen welke categorie zou een dergelijke blog het beste passen?

    Bedankt voor het schrijven 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Goh, dat vind ik altijd zo moeilijk, blogs in een hokje duwen… Vermits je over veel verschillende dingen schrijft ben ik geneigd het over een “omniblog” te hebben. Of een themablog (voor positivo’s) misschien?

  3. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    Leuk artikel weer Ben!

    Ik heb onlangs een domein gekocht via de domeinnaam tool van Webchamp. Erg handige tool voor als je domeinnaam (die je graag wilt) bezet is.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik ga die tool van Webchamp eens onderzoeken…

      Die domeinnaam die je kocht: is ‘ie voor een nieuw (blog)project, of ga je er handel mee drijven??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.