Homezakelijk bloggenBlogs interessant voor bedrijven VANAF 5.000 pageviews per maand
0
(0)

Wanneer kan je spreken van een succesvol blog? Wanneer tel je echt mee als blogger? Veel bloggers stellen zich die vraag wanneer ze – een oog steevast op de bezoekersgrafieken van hun blog gericht – een zoveelste blogbericht intikken.

Laatste update: 02/02/2020

Zoals zo vaak zoeken we naar concrete cijfers om ons een duidelijk doel voor ogen te kunnen houden. Erg begrijpelijk, want eerder vroeg dan laat wil je wel eens weten waar je staat als blogger.

En daar wringt het schoentje. Want wat is blogsucces precies, en vooral hoe meet je dat dan? Geen makkelijke vraag en het is daarom dat ik een tijdje geleden kwam aandraven met 21 alternatieve manieren om blogsucces te meten.

Er is echter één zeer duidelijk teken waaraan je kan merken dat je echt wel een deuk in een pak boter aan het bloggen bent: het feit dat almaar meer mensen op de ene of andere manier een “samenwerking met je (blog)” willen aangaan. Hoe zo’n samenwerking eruit kan zien?

Leuk en ego-strelend, dat zeker! Je bent iemand en je kan al eens de dans leiden. De bakens uitzetten. Jouw spelregels opleggen. Fijn toch?

Maar uiteraard hopen zowel je collega’s als adverterende instanties vooral ook een graantje mee te pikken van jouw blogsucces. Ze hopen via jouw blog verkeer naar hun sites te krijgen. Voor collega-bloggers blijft dat het hoofddoel, bij bedrijven komt daar ook een verkoopdoelstelling bij.

Wanneer worden blogs interessant voor bedrijven?

Publicitair gezien worden blogs interessant voor bedrijven en andere partijen op zoek naar exposure op het net vanaf zo’n 5000 pageviews per maand*. Dat is tenminste mijn aanvoelen. Ik weet het dus niet zeker. Het is een aspect aan het bloggen waar blijkbaar niemand graag mee te koop loopt en er circuleren bij mijn weten geen cijfers over. Er zit dus niks anders op dan gewoon te kijken wat er om en rond Blogtrommel.com gebeurt en daar dan wat voorbarige conclusies aan vast te knopen.

Is 5000 pageviews per maand niet wat krap om publicitair aantrekkelijk te zijn?

Dat cijfer verdwijnt in het niets vergeleken bij wat de meeste beauty- en lifestyle blogs op de tabellen zetten. Maar het moge duidelijk zijn dat blogtrommel.com een heel ander (en vooral een veel kleiner) publiek aanspreekt: de hobbybloggers met een gezonde portie ambitie op zoek naar allerhande tips om hun blog beter te maken.

Blog in een segment dat veel veel populairder is – en/of de concurrentie veel groter – dan ben je met diezelfde 5000 paginaweergaven waarschijnlijk een maatje te klein opdat je blog enige waarde zou kunnen hebben voor een adverteerder. En hetzelfde kan gezegd worden als je in het Engels blogt.

Overigens hechten adverteerders sowieso niet zoveel belang aan het aantal pageviews dat een blog per maand heeft. Voor hen is het aantal unieke bezoekers veel meer van tel; hoeveel verschillende mensen bereikt het blog. Bij deze site ligt dat aantal zo rond de 2250/maand.

Nog even over die 5000 pagevieuws waarvan sprake. Die gelden alleen als je een kwaliteitsvol nicheblog hebt. Een blog die opgebouwd is rond een bepaald onderwerp. En daarbij hoort natuurlijk een duidelijk omschreven doelgroep. De onderwerpen van een doorsnee persoonlijk blog zijn doorgaans te uiteenlopend. Hierdoor zal het een erg heterogene groep lezers aanspreken, en dat is dan weer minder interessant voor een adverteerder. Die wil namelijk heel graag weten tot wie hij zich moet richten.

Wil dat dan zeggen dat een casual blogger met zijn persoonlijk (omni)blog geen schijn van kans maakt? Nee, natuurlijk niet. Alleen zal je met je persoonlijk blog pas beginnen meetellen voor een commerciële partij wanneer je blog een veelvoud van 5000 pageviews bereikt.

Geen goudmijn

Die 5000 pageviews per maand zullen er niet voor zorgen dat geïnteresseerden bij jou de deur gaan platlopen om met je te mogen samenwerken.  Lucratief is het ook al niet. Het gaat dan ook eerder over vragen zoals: “Zou je een gastblog voor ons kunnen verzorgen? (we hebben jammer genoeg geen budget om ervoor te betalen)“, “Mag onze mooie content op je site? (idem)” en “Zullen we linkruilen?”.

Met 5000 pageviews per maand moet je genoegen nemen met de kruimels die van de tafel vallen. Vanaf wanneer kan je uit je blog dan een valabel inkomen puren (als in: “Ik zeg mijn baan op en ik ga voltijds bloggen.”)? Moeilijk te zeggen, maar reken toch maar op minimaal zo’n 25000* unieke bezoekers per maand. Dat komt dus neer op een slordige 50000* pageviews per maand. Een site als Blogtrommel.com zou met andere woorden 10 keer meer bezoekers moeten ontvangen dan vandaag.

Verwatering van je blog?

Er zitten wel addertjes onder het gras. Of zou ik in dit geval niet beter spreken over heuse boa constrictors?

Want al die commerciële linkjes, native content, dito advertising, gastblogs, openlijk en verdoken product placement, ze brengen je als blogger (hopelijk) wat op.

Het lijkt me echter wel zinvol om het uiteindelijke doel in het achterhoofd te houden: een fijn blog maken. Want het is maar de vraag of die artikels aangestuurd door derden je blog ook echt interessanter maakt voor je publiek. Wees er dus relatief zuinig mee. Veel content van anderen op je blog maakt het met de klap minder authentiek. De meeste bezoekers komen voor jouw onversneden verhaal en niet voor een of ander sprookje waar het kleverige marketingsausje zo van afdruipt.

Het is dus zaak het stuur van je blog altijd stevig in handen te houden. Je gaat in onderhandeling overleg met geïnteresseerde partijen, maar jij – en jij alleen – bepaalt de spelregels op jouw blog!

(commerciële) Samenwerkingen op Blogtrommel.com?

Tot nu toe:

 • plaatste ik 2 gastblogs van een commerciële partij (gratis)
 • weigerde ik 3 advertorials (wegens hoegenaamd  niet passend bij de doelgroep van dit blog)
 • nam ik voor “Op de blog af” het initiatief, tegenwoordig vragen bloggers om door mij te worden geïnterviewd
 • een 10-tal keer werd ik benaderd voor de plaatsing van een link op deze startpagina (gratis plaatsing)
 • werden ca. 10 gastblogs geplaatst door collega-bloggers
 • benaderde ik 4 collega’s omwille van hun expertise (om mee te werken aan een artikel en een artikel te schrijven)
 • werd 1 project opgezet in samenwerking met een collega-blogger
 • werd mij 1 product gratis toegestuurd (toen ik aangaf het te willen reviewen)

*= Gemiddeld en over een aantal maanden gezien.

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

13 reacties op “Blogs interessant voor bedrijven VANAF 5.000 pageviews per maand”

 1. Paul avatar

  Tja, ik haal de aantallen van 5000 pageviews bij lange na niet. Momenteel heb ik ongeveer 500 unieke bezoekers per maand, en dat vind ik al heel wat voor een blog dat onregelmatig wordt bijgewerkt. Gelukkig hoef ik niet mijn brood te verdienen met bloggen, en is het gewoon een hobby. Al ben ik stiekem best geïnteresseerd in hoe dit aantal zich verder ontwikkeld. Vermoedelijk kan ik mijn publiek enorm vergroten door mijn vriendenkring te informeren over mijn blog, zij weten nu niet van het bestaan af… mijn lezers zijn vooral onbekenden.

  Ik moet ook eerlijk zeggen dat blogs waarop teveel wordt gereviewd en het altijd om materialistische zaken gaat mij minder boeien. Prima dat je een product reviewed, en soms zal ik een dergelijke aanbeveling zelfs opvolgen en een product kopen, maar in beginsel moet ik de blogger als persoon een beetje ‘kennen’ en daar een goed gevoel bij hebben. En juist die stap wordt door heel veel van de huidige commerciële bloggers overgeslagen.

 2. Ximaar avatar

  Als het goed is komen er rond deze 10 minuten 100 pageviews uit de USA, FRA en GER. 5000 is zo eenvoudig te halen. Zelf zou ik als bedrijf dus nooit pageviews meten, maar wel unieke bezoeker uit het gewenste land. Maar zelfs dat is eenvoudig op te jagen met een grote kennissenkring.

 3. PaulO avatar

  Ah, zit ik nou boven of onder die 5.000? Ik zie hier bezoekcijfers voorbij komen van StatCounter, Google Analytics en WP Statistics. En alle 3 verschillen ze, met honderd-tallen. Voor de ene zit ik er boven, de andere weer lager. Lastig.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Die 5000 is natuurlijk geen absoluut getal. Het gaat hier om gemiddelden. Over een langere periode gemeten, bovendien.

 4. Frederique avatar

  Benader je niet iedereen zelf voor Op de blog af? 😮

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Meestal wel hoor, maar het overkomt me ook dat collega’s me vragen of ik hen wil interviewen…

 5. Denise avatar

  Ik heb de post vluchtig gelezen, maar zal het nog eens uitgebreider doen. Het verbaast me dat jullie maar 2250 unieke bezoekers per maand hebben. Dacht dat blogtrommel er veel meer zou hebben!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Tja, zo zie je maar. Niet alles is wat het soms lijkt. Pas zeer onlangs is het aantal bezoekers op Blogtrommel.com serieus beginnen stijgen…

 6. Wesley Velroij avatar

  Interessant artikel, ik persoonlijk ben al meerdere samenwerkingen met commerciële partijen aangegaan waaronder een PR-Bureau, welke mij twee keer producten opgestuurd heeft om te reviewen. Het fijne voor mij persoonlijk was dat de commerciële partijen geen deadlines stelde, waardoor ik dus in alle vrijheid de toegestuurde producten kon reviewen.

  Een nadeel met mijn nicheblog is de fabrikanten nauwelijks nieuwe producten op de markt brengen, dus daardoor houdt het krijgen van gratis producten vrij snel op. Onlangs heb ik overigens wel zaken gedaan met een webwinkelier uit Groot Brittannie, ik kreeg namelijk het verzoek van deze ondernemer of ik een partij Nederlandse scheerproducten kon opsturen.

  En het was voor mij persoonlijk geen probleem om aan dat verzoek te voldoen, en heb er ook nog een aardige cent aan over weten te houden 🙂 En het mooiste is dat deze ondernemer mij ook nog twee gratis scheerzeep stalen opgestuurd heb, en persoonlijk vind ik gewoon dat ik die freebies keihard verdiend heb.

  Maar ik laat mij niet beïnvloeden door gratis producten, want ik heb ook al twee negatieve reviews geschreven over freebies die ik toegestuurd kreeg voor te reviewen. Ik heb trouwens ook wel eens zelf pers aanvragen gedaan, en soms levert dat een gratis product op maar ik ben wel bescheiden met deze aanvragen doen.

 7. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Interessant artikel weer Ben! Leuk om een beetje een idee te krijgen ‘wanneer’ je website nou echt waarde begint te krijgen. Ook goed voor de motivatie!;)

 8. Sandra avatar
  Sandra

  Wederom een goede post! Dank je!

 9. Ximaar avatar

  Zelf zou ik eerder denken dat de Google PageRank gebruikt zou worden. Die is niet alleen gebaseerd op het aantal keren dat Google iemand naar je site verwijst, maar ook op de leefttijd van je blog (ouder scoort hoger) en het aantal links van sites dat naar je website verwijst, waarbij een verwijzing van een populaire website meer oplevert dan een verwijzing op een site die niet wordt bezocht.

  Deze website en de mijne scoren maar 2/10. Dat heb je al snel te pakken daarvoor is ongeveer wekelijks een berichtje nodig en moet je blog 3 of meer jaar bestaan. Met mijn webminlog scoorde ik 4/10 en met mijn eerdere website zelfs 5/10 waarbij ook sommige onderpagina’s een hoge score hadden. In dat laatste geval was er veel minder concurrentie. Op dat ding had ik gemiddeld 14.000 unieke bezoekers per maand en dus 2,7x zoveel pageviews. Bij webminlog had ik circa 3000 unieke bezoekers per maand en dus 2,7x zoveel pageviews en nu bij wordpress heb ik maar 1100 unieke bezoekers per maand en 3500 pageviews.

  Mijn website was niet te vergelijken met wat ik nu doe. Dat ik na webminlog bezoekers kwijtraakte had niet alleen te maken met de mislukte verhuizing, maar kwam ook omdat veel medebloggers overstapten op Facebook. Een flink aantal deed dat al eerder via Hyves. Ze stopten daardoor niet alleen met bloggen, maar gingen ook geen medebloggers meer bezoeken.

  2,7 is de gemiddelde verhouding tussen unieke bezoekers en pageviews. Bij WordPress worden ook mijn eigen bezoeken in de pageviews geteld en als ik iets opzoek op m’n blog, dan heb ik er zo 10 pageviews bij.

  Voor een hogere score en meer pageviews zou ik dagelijks moeten gaan bloggen, maar daar heb ik geen zin in. Het is voor mij een hobby (waar ik absoluut niets aan hoef te verdienen).

 10. Jadwiga avatar
  Jadwiga

  Goed artikel weer zeg! Sinds ik een tijdje geleden je blog heb ontdekt lees ik elk artikel vol interesse en met name dit onderwerp spreekt mij erg aan. Want als beginnend nicheblogger raak je uiteindelijk ook geobsedeerd door cijfers. Al nemen de cijfers niet weg dat ik nog steeds met plezier blog als ik minder bezoekers heb, want het is en blijft een hobby en uitlaatklep. Ook ik vroeg mij af wanneer mijn blog ‘mee zou tellen’, via Google kon ik hier weinig over vinden, maar jouw artikel geeft een goed inzicht hierin. Door de aantallen van sommige beauty en lifestyle blogs verkijk je je af en toe op wat ‘normaal’ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.