Wanneer je blog populairder wordt (en dus meer bezoekers trekt), wordt je blog ook commercieel interessant voor bedrijven. En zo kan het gebeuren dat je op een dag benaderd wordt door organisaties om – via je blog – reclame te maken voor hun producten of diensten. Meestal gebeurt dat onder de vorm barterdeals. Wat zijn barterdeals? Je komt het hier te weten.

Wat zijn barterdeals?

Bartering is een manier van zakendoen waarbij niet in geld wordt betaald voor een product of dienst, maar wel een wederdienst wordt geleverd. Er ontstaat dus een soort van ruilhandel. In de wereld van de online marketing zijn barterdeals vrij populair.

Toegepast op het blogwereldje gaat her er ongeveer als volgt aan toe: een bedrijf brengt een product op de markt en wil dat graag onder de aandacht brengen van een bepaald publiek. Dus biedt het bedrijf dat product gratis aan aan de blogger. Hij of zij mag het product of de dienst in kwestie testen/uitproberen en beoordelen op zijn merites en er nadien een (hopelijk positief) artikel over schrijven op zijn of haar blog.

De blogger krijgt dus “gratis producten”, het bedrijf – de adverteerder – krijgt gratis online aandacht voor zijn product of dienst.

Barterdeals, toch even opletten!

a) Geen (schriftelijke) afspraak is geen deal!

Is je blog erg populair, dan kan het zomaar gebeuren dat je uit het niets producten toegestuurd krijgt. De adverteerder in kwestie verwacht natuurlijk een mooi artikel op je blog. Maar als iemand je zomaar wat toestuurt ben je tot niks verplicht. Je mag het goed houden en er hoeft geen artikel online te komen als jij dat niet wil. Dat is balen voor de adverteerder, dat spreekt en hij zal bij een volgende gelegenheid twee keer nadenken vooraleer hij je nog eens iets toestuurt.

Is er vooraf contact en overleg geweest dan liggen de zaken natuurlijk totaal anders. Gaf je dan je woord, dan dien je je daar ook aan te houden.

b) Je kan niet over om het even welk product bloggen

Stel dat een bedrijf me morgen – roep eens wat – een doos pampers in de bus gooit. Dan kan ik daar natuurlijk moeilijk over bloggen. Ik heb immers zo goed als geen ervaring met kinderen in de pampers. Bovendien hebben pampers bijzonder weinig raakvlakken met een blog over bloggen. Een artikel over de nieuwste pampers past hier totaal niet! Het te bespreken goed moet op z’n minst enig verband houden met de onderwerpen waar jij over blogt.

Het is altijd een afweging maken: kan ik over product X iets zinnigs schrijven waar de gemiddelde bezoeker van mijn blog iets aan heeft?

c) Openheid van zaken

En kreeg je dan een gratis product waarover je ook nog een artikel op je blog laat verschijnen, dan zou je altijd moeten vermelden dat je het goed gratis ter beschikking kreeg. Immers, het feit dat je het product niet kocht met je eigen centen, kan een invloed hebben op het finale oordeel dat jij over dat product hebt. Het is een element dat lezers mee in rekening moeten kunnen brengen als ze dat willen…

Ziehier 10 tips voor succesvolle barterdeal samenwerkingen