Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Minimumprijs voor een gesponsord blogbericht: 50 euro

Het is altijd een beetje schrikken, de eerste keer dat je als blogger gevraagd wordt naar de “mogelijkheden voor het plaatsen van gastartikelen op je blog.” Want ja, wat kan je zoal vragen voor een artikel (of een linkje, bijvoorbeeld)? En hoe bereken je een redelijke minimumprijs voor een blogbericht?

50 euro om te starten?

Die 50 euro komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Die geldt al jaar en dag als startbedrag voor een  kleine/beginnende blogger. Ik baseer me daarvoor vooral ook op een recent artikel van Emerce.nl waarin dieper wordt ingegaan op de (markt)waarde van een blogpost. Deze blogpost is geschreven door een van de sterke mannen achter linkpizza.nl.

Worden er dan geen artikels geplaatst voor minder dan 50 euro? Oh jawel! Vaak wordt zelfs helemaal niks betaald omdat:

 • een blogger de waarde van zijn eigen platform niet kent
 • het om een barter deal gaat (en de waarde van het verkregen goed minder is dan 50 euro)
 • de blogger erin toestemde de content gratis te plaatsen (om wat voor reden dan ook)

Verschillende manieren om de minimumprijs voor een blogbericht te berekenen

Bovenstaand artikel leert dat 50 euro zowat de absolute bodemprijs is voor het plaatsen van een betaald bericht. Minstens even belangrijk is dat er verschillende manieren/berekeningsmethoden zijn om de waarde van een artikel op jouw blog te bepalen. En – je raadt het al – de bedragen kunnen serieus variëren naar gelang welke berekeningsmethode je kiest.

Om je enig idee te geven giet ik graag wat cijfertjes voor Blogtrommel.com in een paar tabelletjes.

Bij de twee eerste rekenmodellen ben je duidelijk in het voordeel als je een groot aantal bezoekers op je blog hebt. Als kleine/beginnende blogger valt er eigenlijk nauwelijks wat te halen.

1. Prijs van een blogpost op basis van het aantal pageviews/maand

Hierbij vertrek je van een vaste prijs per 1.000 pageviews (CPM). Bijvoorbeeld het conservatieve bedrag van 2,50 euro/1.000 pageviews. Dat is zowat de prijs die je betaalt als je zou adverteren via Google Adsense. Maar de meeste bloggers die voor deze berekening kiezen, werken al snel onder de marktprijs. Zelfs al trek je de CPM op tot (nog steeds bescheiden) 5 euro.

Pageviews per maandMinimum/maximum vraagprijs in euro
0 – 20.00025/50

2. Minimumprijs van een blogbericht op basis van je unieke bezoekers/maand

Dit is een vaak gebruikte berekeningsmethode. Men neemt een startbedrag van 50 euro vermeerderd met 10 euro voor elke 1.000 unieke bezoekers. Voor mijn blog zou dat neerkomen op:

Unieke bezoekers per maandMinimum/maximum vraagprijs in euro
5.000 – 10.000150/350

3. Prijs op basis van je vindbaarheid in Google

Je blog mag dan wel veel volgers en lezers hebben, onderschat niet het belang van een goede SEO. Die zorgt ervoor dat zo’n blog – met inbegrip van de gesponsorde content – “als vanzelf” veel bereik krijgt. Vaak nog maanden of jaren na publicatie. En daarnaast is het goed mogelijk dat een adverteerder niet alleen zijn product onder de aandacht brengt bij z’n doelpubliek, maar ook nog eens SEO-voordelen krijgt. Gewoon omdat zijn site genoemd wordt op een blog met een grote autoriteit.

Voor veel online marketeers is een waardevolle backlink voor de langere termijn belangrijker dan het effectieve bereik van je blog. Maar ze zullen uiteraard niet aarzelen af te pingelen op je vraagprijs met als argument dat je blog een te klein bereik heeft.

Online reputatie van een blog

Om te bewijzen hoeveel pageviews en unieke bezoekers je blog maandelijks krijgt kan je met een uitdraai van Google Analytics komen aanzetten. Dat zijn echter slechts basisgegevens die bovendien ook nog vrij makkelijk te manipuleren zijn. En ze zeggen niks over de reputatie van je blog of over hoe goed je blog vindbaar is in de zoekmachines.

Daarvoor zijn in de loop der jaren online tools ontwikkeld. Bekende namen zijn hier Moz, Ahrefs en Majestic. Zij gooien allerlei data en parameters in de mix en daar komt dan een bepaald cijfer uit dat gebruikers in staat moet stellen om na te gaan hoe “gezond” je blog is. Marketeers kunnen op die manier ook snel concurrerende blogs met elkaar vergelijken.

ToolParameter Minimum/maximum vraagprijs in euro
Moz30-35 (DA)500/600
Majestic15-20 (TF)250/500
Ahrefs35-40 (DA)250/500

Nogmaals, met zijn zowat 6.250 unieke bezoeker per maand en 12.000 pageviews is blogtrommel.com een kleine website. De prijs van een gesponsorde blogpost bepalen puur op basis van het aantal impressies of het bereik is dus een beetje lastig. De vindbaarheid in Google is daarentegen wel behoorlijk. In theorie zou dat moeten kunnen leiden tot een (veel) hogere minimumprijs voor een blogbericht.

4. Prijs voor een blogpost afhankelijk van de niche (en de te bereiken doelgroep)

In sommige blogniches liggen de prijzen lager dan elders. Deels omdat er meer concurrentie is (waardoor de prijs voor een blogpost daalt) of omdat bepaalde doelgroepen nu eenmaal lastiger te bereiken zijn (en de prijs dus stijgt).

Zo ligt de prijs van een blog over pakweg carrièreplanning tot 3 keer hoger dan eentje rond beauty en fashion.

Weet wat je waard bent

Moraal van het verhaal? Kijk wat verder dan je neus lang is en laat je niet verblinden door het eerste het beste aanbod dat je gedaan wordt. Er is eigenlijk geen reden waarom je een gastartikel zou moeten plaatsen voor minder dan 50 euro. Dit om de volgende redenen:

Daar mag wel wat tegenover staan, of niet? Zo bekeken is die minimumprijs van 50 euro voor een blogbericht eigenlijk peanuts. Hobby of niet!

De uiteindelijke prijs voor een artikel op jouw blog wordt bepaald in de onderhandelingen tussen jou en je adverteerder. De rekenmodellen kunnen een startpunt zijn.

Meer van dat?

Eerder uitzonderlijk

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zeer weinig ervaring heb met het plaatsen van betaalde content op mijn blog. Niet dat ik geen aanbiedingen krijg. Het gaat vaak goed tot ik een prijs noem. Daarna blijft het echter vaak oorverdovend stil aan de andere kant van de lijn.

Alle commercieel getinte gastartikelen werden tot nu toe gewoon gratis geplaatst. Hetzij in het kader van een barter deal (waardoor ik bijvoorbeeld een winactie kon organiseren onder mijn lezers), hetzij omdat de inhoud van het artikel aansloot bij mijn blogproject.

Zowat iedere maand worden wel een handvol samenwerkingsvoorstellen afgewezen of zelfs koudweg onbeantwoord gelaten. Omdat mijn er niet in slaagt mij behoorlijk te woord te staan of omdat ik er niet van overtuigd raak dat een samenwerking ook mijn lezers een echte toegevoegde waarde heeft.

Ik weet dat dit blog meer in zijn mars heeft. Om persoonlijke redenen blijft BT een hobbyproject en het gaat dus niet op om gastartikels te plaatsen tegen 150, 250 of 500 euro per stuk.Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

2 reacties op “Minimumprijs voor een gesponsord blogbericht: 50 euro”

 1. TheMoneyMindset avatar

  Nog de beste wensen voor 2020! En wederom een mooie en uitgebreide blogpost.

 2. Kaat avatar

  Ik heb ongeveer dezelfde cijfers wat pageviews betreft, als jij en ook hier komen vrij geregeld verzoeken binnen. Vroeger deed ik nog de moeite om ze te lezen en een uitgewerkt voorstel te formuleren, maar van een antwoord van hun kant kwam weinig in huis. Eigenlijk (en dat is best erg) kwam het meestal hier op neer ‘Je doet wat wij zeggen, punt uit’.
  Uiteindelijk lees ik de voorstellen niet meer omdat het mij tijd kost die mij weinig opbrengt en dan heb ik het niet eens over geld (ik heb tenslotte een baan). In zo’n deals zit weinig pret en de administratie is niet gering.

  Ik deel jouw filosofie helemaal wat het bloggen betreft: het is een hobby en het moet (voor mij) prettig blijven. Het is ook hard commercieel die samenwerkingsvoorstellen. Dat ligt me echt niet.

  Veel succes met je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.