Homezakelijk bloggenGoed geld verdienen met je kleine blog: mogelijkheden en valkuilen

Goed geld verdienen met je kleine blog: mogelijkheden en valkuilen

De meeste succesvolle blogs zijn niet gestart vanuit de idee of de ambitie er ooit wat aan over te houden. Maar ja, je steekt er als blogger je hele ziel en zaligheid in. Niet onlogisch dus dat je hoopt dat er ooit een dag komt dat je niet altijd meer helemaal gratis hoeft te bloggen. Ook al heb je geen miljoenenpubliek. Maar geld verdienen met je blog, hoe werkt dat en wat zijn de valkuilen?

Leestijd: ca. 14 minuten

Geld verdienen met je blog: eerst een publiek opbouwen

In wat volgt neem ik aan dat je blog al wat voorstelt. Als in: er staan voldoende degelijke artikels online en je blog trekt ook al wat bezoekers en lezers. Hoeveel er dat precies moeten zijn? Daar is moeilijk een getal op te plakken. Je ziet vaak dat de interesse toeneemt zodra het blog 3.000 sessies/5.000 pageviews bereikt. Het punt is, je blog moet genoeg (unieke) bezoekers hebben om:

  • überhaupt interessant te zijn voor (potentiële) adverteerders en bedrijven
  • inkomsten te kunnen genereren uit de getoonde advertentieblokken op je site
  • als blogger (uitgever) geaccepteerd te worden bij advertentienetwerken

Bouw dus eerst je blog uit met goede content. Is je blog niet aantrekkelijk voor je publiek, dan is het dat ook niet voor adverteerders.

Geld verdienen met je blog? Neem een blog op een eigen domeinnaam

Heb je een gratis blog, dan is het in principe niet mogelijk om inkomsten uit je blog te halen. Zo’n gratis blog richt zich op hobbybloggers en het is niet de bedoeling om er commerciële activiteiten te ontwikkelen. Strikt genomen is dat zelfs niet eens toegestaan. Mocht je dat toch willen dan zul je trouwens snel merken dat je mogelijkheden erg beperkt zijn.

En ja, het klopt dat je op nogal wat gratis Blogger (blogspot)-blogs display advertenties tegenkomt. Dat is echter redelijk simpel te verklaren. De advertenties die je ziet zijn afkomstig van AdSense. Dat advertentienetwerk is net als Blogger eigendom van Google…

Ook op dat andere populaire gratis blogplatform – WordPress.com – worden advertenties vertoond. Maar de inkomsten daaruit zijn niet voor jou. In zekere zin profiteren zowel Google als WordPress van jouw blog om hun bereik te vergroten.

SEO-professional en blogger Rutger Steenbergen over 7 succesvolle verdienmodellen voor bloggers.

1. Beginnen met Google AdSense?

Een account aanmaken bij Google AdSense is wellicht de bekendste en makkelijkste manier om je eerste centen te verdienen. Middels een stukje code op je blog toon je volautomatisch advertenties die passen bij de inhoud van je blog.

“Centen” mag je hier trouwens vrij letterlijk nemen. Want het tonen van AdSense-advertenties op je blog levert je niet meteen de hoofdprijs op. Je moet al aardig wat bezoekers trekken/advertenties tonen om er meer dan een zakcentje aan over te houden.

AdSense heeft echter zo zijn voordelen. Zo controleert Google vooraf de kwaliteit van je blog, maar er zijn bij mijn weten geen minimumvereisten qua aantal pageviews of aantal sessies. Dat is vaak wel het geval bij andere advertentienetwerken. Eens je account is goedgekeurd is AdSense makkelijk te implementeren op je blog en heb je er verder eigenlijk geen omkijken naar. Tenminste, zolang je je houdt aan de voorschriften van het programma.

Display ads tonen (via online advertentienetwerken) is één van de makkelijkste bijverdiensten voor bloggers. Op voorwaarde dat je genoeg verkeer naar je blog weet te trekken, zodat genoeg mensen de reclameblokken kunnen zien.

2. Meer verdienen met gesponsorde blogs?

Iets is beter dan niks natuurlijk, maar kan je geen duizenden advertenties (per maand) tonen aan je bezoekers, dan is het sop eigenlijk de kool niet waard. Mogelijk alternatief? gesponsorde berichten.

Het is altijd een beetje schrikken, de eerste keer dat je als blogger gevraagd wordt naar de “mogelijkheden voor het plaatsen van gastartikelen op je blog.” Want ja, wat kan je zoal vragen voor een artikel (of een linkje, bijvoorbeeld)? En hoe bereken je een redelijke minimumprijs voor een blogbericht?

50 euro om te starten?

Die 50 euro komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Die geldt al jaar en dag als startbedrag voor een  kleine/beginnende blogger. Ik baseer me daarvoor vooral ook op een recent artikel van Emerce.nl waarin dieper wordt ingegaan op de (markt)waarde van een blogpost. Deze blogpost is geschreven door een van de sterke mannen achter linkpizza.nl.

Worden er dan geen artikels geplaatst voor minder dan 50 euro? Oh jawel! Vaak wordt zelfs helemaal niks betaald omdat:

  • een blogger de waarde van zijn eigen platform niet kent
  • het om een barter deal gaat (en de waarde van het verkregen goed minder is dan 50 euro)
  • de blogger erin toestemde de content gratis te plaatsen (om wat voor reden dan ook)

Verschillende manieren om de minimumprijs voor een blogbericht te berekenen

Bovenstaand artikel leert dat 50 euro zowat de absolute bodemprijs is voor het plaatsen van een betaald bericht. Minstens even belangrijk is dat er verschillende manieren/berekeningsmethoden zijn om de waarde van een artikel op jouw blog te bepalen. En – je raadt het al – de bedragen kunnen serieus variëren naar gelang welke berekeningsmethode je kiest.

Om je enig idee te geven giet ik graag wat cijfertjes voor Blogtrommel.com in een paar tabelletjes.

Bij de twee eerste rekenmodellen ben je duidelijk in het voordeel als je een groot aantal bezoekers op je blog hebt. Als kleine/beginnende blogger valt er eigenlijk nauwelijks wat te halen.

1. Prijs van een blogpost op basis van het aantal pageviews/maand

Hierbij vertrek je van een vaste prijs per 1.000 pageviews (CPM). Bijvoorbeeld het conservatieve bedrag van 2,50 euro/1.000 pageviews. Dat is zowat de prijs die je betaalt als je zou adverteren via Google Adsense. Maar de meeste bloggers die voor deze berekening kiezen, werken al snel onder de marktprijs. Zelfs al trek je de CPM op tot (nog steeds bescheiden) 5 euro.

Pageviews per maandMinimum/maximum vraagprijs in euro
0 – 20.00025/50

2. Minimumprijs van een blogbericht op basis van je unieke bezoekers/maand

Dit is een vaak gebruikte berekeningsmethode. Men neemt een startbedrag van 50 euro vermeerderd met 10 euro voor elke 1.000 unieke bezoekers. Voor mijn blog zou dat neerkomen op:

Unieke bezoekers per maandMinimum/maximum vraagprijs in euro
5.000 – 10.000150/350

3. Prijs op basis van je vindbaarheid in Google

Je blog mag dan wel veel volgers en lezers hebben, onderschat niet het belang van een goede SEO. Die zorgt ervoor dat zo’n blog – met inbegrip van de gesponsorde content – “als vanzelf” veel bereik krijgt. Vaak nog maanden of jaren na publicatie. En daarnaast is het goed mogelijk dat een adverteerder niet alleen zijn product onder de aandacht brengt bij z’n doelpubliek, maar ook nog eens SEO-voordelen krijgt. Gewoon omdat zijn site genoemd wordt op een blog met een grote autoriteit.

Voor veel online marketeers is een waardevolle backlink voor de langere termijn belangrijker dan het effectieve bereik van je blog. Maar ze zullen uiteraard niet aarzelen af te pingelen op je vraagprijs met als argument dat je blog een te klein bereik heeft.

Online reputatie van een blog

Om te bewijzen hoeveel pageviews en unieke bezoekers je blog maandelijks krijgt kan je met een uitdraai van Google Analytics komen aanzetten. Dat zijn echter slechts basisgegevens die bovendien ook nog vrij makkelijk te manipuleren zijn. En ze zeggen niks over de reputatie van je blog of over hoe goed je blog vindbaar is in de zoekmachines.

Daarvoor zijn in de loop der jaren online tools ontwikkeld. Bekende namen zijn hier Moz, Ahrefs en Majestic. Zij gooien allerlei data en parameters in de mix en daar komt dan een bepaald cijfer uit dat gebruikers in staat moet stellen om na te gaan hoe “gezond” je blog is. Marketeers kunnen op die manier ook snel concurrerende blogs met elkaar vergelijken.

ToolParameter Minimum/maximum vraagprijs in euro
Moz30-35 (DA)500/600
Majestic15-20 (TF)250/500
Ahrefs35-40 (DA)250/500

Nogmaals, met zijn zowat 3.000 unieke bezoeker per maand en goed 5.000 pageviews is blogtrommel.com een kleine website. De prijs van een gesponsorde blogpost bepalen puur op basis van het aantal impressies of het bereik is dus een beetje lastig. De vindbaarheid in Google is daarentegen wel behoorlijk. In theorie zou dat moeten kunnen leiden tot een (veel) hogere minimumprijs voor een blogbericht.

4. Prijs voor een blogpost afhankelijk van de niche (en de te bereiken doelgroep)

In sommige blogniches liggen de prijzen lager dan elders. Deels omdat er meer concurrentie is (waardoor de prijs voor een blogpost daalt) of omdat bepaalde doelgroepen nu eenmaal lastiger te bereiken zijn (en de prijs dus stijgt).

Zo ligt de prijs van een blog over pakweg carrièreplanning tot 3 keer hoger dan eentje rond beauty en fashion.

Bemiddeling via mediabureaus

Misschien is je dat allemaal te veel gedoe. Het kan dan een idee zijn om samen te werken met een mediabureau. Jij meldt je blog aan, legt de prijs en de andere voorwaarden vast, en het bureau levert jou mogelijke adverteerders aan.

Doorgaans ligt de prijs die jij voor een advertorial/gastartikel wat lager. Logisch, want mediabureaus willen ook een deel van de koek.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met WhitePress.

Weet wat je waard bent

Moraal van het verhaal? Kijk wat verder dan je neus lang is en laat je niet verblinden door het eerste het beste aanbod dat je gedaan wordt. Er is eigenlijk geen reden waarom je een gastartikel zou moeten plaatsen voor minder dan 50 euro. Dit om de volgende redenen:

Daar mag wel wat tegenover staan, of niet? Zo bekeken is die minimumprijs van 50 euro voor een blogbericht eigenlijk peanuts. Hobby of niet!

De uiteindelijke prijs voor een artikel op jouw blog wordt bepaald in de onderhandelingen tussen jou en je adverteerder. De rekenmodellen kunnen een startpunt zijn.

Wil je geld verdienen met je blog en tegelijkertijd Google te vriend houden? Dan moet je als blogger duidelijke afspraken maken met adverteerders omtrent het gebruik van do follow en no follow links in je artikels. Juriste Charlotte Meindersma legt uit.

Geld verdienen met gesponsorde content: mijn ervaringen

Het aandeel gesponsorde content is op dit blog nogal beperkt. Blogtrommel.com is immers vooral een hobbyproject, en dan kan je ‘niet maken om er om de paar blogs een betaald artikel tussen te schuiven.

Niet dat ik geen aanbiedingen krijg. Het gaat vaak goed tot ik een prijs noem. Daarna blijft het echter vaak oorverdovend stil aan de andere kant van de lijn.

De meeste commercieel getinte gastartikelen werden tot nu toe gewoon gratis geplaatst. Hetzij in het kader van een barter deal (waardoor ik bijvoorbeeld een winactie kon organiseren onder mijn lezers), hetzij omdat de inhoud van het artikel aansloot bij mijn blogproject. Heel af en toe wordt hier ook betaalde content geplaatst. De stukken in kwestie worden me aangeleverd via een mediabureau. Op die manier kan ik zowat kostenneutraal bloggen.

Zowat iedere maand worden wel een handvol samenwerkingsvoorstellen afgewezen of zelfs koudweg onbeantwoord gelaten. Omdat mijn er niet in slaagt mij behoorlijk te woord te staan of omdat ik er niet van overtuigd raak dat een samenwerking ook mijn lezers een echte toegevoegde waarde heeft.

Want het is niet omdat me een artikel wordt “aangeboden” door een mediabedrijf of een andere professionele organisatie, dat het meteen geschikt is om hier gepubliceerd te worden. Ook bij professionals wordt massaal gebruik gemaakt van AI-tools als ChatGPT, en dat blijft niet zonder gevolgen…

3. Geld verdienen met je blog via affiliate marketing

Algemeen gesteld probeer je met affiliate marketing in een partnership andermans product te verkopen via jouw blog. Je bezoekers komen via/dankzij jouw blog in aanraking met een product van je affiliate partner. Als die bezoeker een aankoop doet krijg jij een commissie. Die commissie kan een stuk hoger liggen dan datgene wat je verdient door het tonen van display ads.

Het voordeel van dit verdienmodel is dat je blog niet noodzakelijk massaal veel verkeer moet hebben om toch iets te kunnen verdienen. Een veel specifieker/kleiner doelpubliek kan volstaan. Belangrijk is natuurlijk wel dat je (een) product(en) promoot waar de lezers van je blog potentieel interesse voor hebben.

Nog een voordeel: je kan veel selectiever zijn in de producten die je aanbeveelt en het kan bovendien op een veel subtieler manier dan met doorgaans erg opvallende display ads.

Waar vind je geschikte affiliate partners?

Ook hier kan je vaak terecht bij de grote online advertentienetwerken. Als je er een beetje op let zie je dat veel bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet via het internet halen een affiliate programma hebben tegenwoordig.

Je zou als blogger zijnde bijvoorbeeld ook kunnen kijken of bedrijven waar jij regelmatig producten of diensten koopt in functie van je blog een affiliate programma hebben. Het is sowieso goed voor je geloofwaardigheid wanneer je de producten die je promoot ook zelf dagelijks gebruikt.

Oh ja, collega Angie van Shecanblog.com lijstte 8 betrouwbare affiliate netwerken op waar Nederlandstalige bloggers terecht kunnen.

4. Zelf advertentieruimte op je blog verkopen

Ben je erg gehecht aan je autonomie en wil je potentieel meer geld verdienen met je blog? Je zou kunnen overwegen om helemaal zelfstandig advertentieruimte op je blog te verkopen. Jij bepaalt:

  • wie op je blog komt adverteren
  • hoeveel advertenties getoond worden (en waar ze precies geplaatst worden)
  • de prijs en andere voorwaarden

Hoe bepaal je de prijs van een advertentieblok op je blog?

De makkelijkste manier om de prijs van een advertentieblok op je blog te bepalen is te werken op CPM-basis. CPM staat hier voor Cost Per Mile. Oftewel: de (vaste) (kost)prijs per 1.000 pageviews op maandbasis.

Nemen we even aan dat je een blog hebt met 10.000 pageviews per maand. En we zetten de CPM op 5 euro.

De vraagprijs voor je advertentie komt zo op 50 euro (5 X 10.000)/1.000) per maand.

Wees bereid om desgevallend je (kandidaat)-adverteerder inzage te geven in de bezoekersstatistieken van je blog. Zo kan je vrij makkelijk bewijzen of je blog daadwerkelijk zoveel bezoekers trekt als jij beweert. Meer dan waarschijnlijk zal de tegenpartij dan ook een blik werpen op het aantal unieke bezoekers. Want nogmaals: naast het aantal pageviews wil een adverteerder vooral ook weten hoeveel mensen de advertentie te zien zullen krijgen. Je blog kan namelijk veel pageviews krijgen doordat je site heel erg vaak wordt bezocht door een relatief klein aantal bezoekers. Pageviews (impressies) zeggen dus niet alles.

Meestal volstaat een recent screenshot van je statistieken uit Google Analytics als bewijs.

Variabelen in de kostprijs van een advertentieblok

Houd er toch maar rekening mee dat je wat zal moeten bikkelen als blogger. In de praktijk ligt de prijs toch vaak tussen wat de ene zot ervoor vraagt en wat de zot aan de andere kant bereid is ervoor te geven. Wat je uiteindelijk krijgt kan dus danig variëren. Breng daarom ook de volgende factoren mee in rekening.

1. Welke banners passen op je blog?

Als een bedrijf je een voorstel doet, kijk dan ook even of het te promoten product echt past bij je blog(niche) of bij de waarden die je met je blog probeert uit te dragen. Een advertentie rond babysokjes is als een tang op een varken op een blog dat het heeft over modeltreinen. En je kan moeilijk een veganistische levensstijl propageren op je blog en vervolgens schaamteloos advertenties tonen van een keurslager. Zeg dan maar dag met het handje tegen je geloofwaardigheid als blogger.

In voorkomend geval zal de adverteerder natuurlijk weinig rendement halen uit zijn investering: het product dat hij probeert te slijten sluit immers helemaal niet aan bij de doelgroep van het blog. Op een grote respons hoeft ‘ie dus niet te rekenen. Je zou verwachten dat iedere adverteerder rekening houdt met deze wetenschap, maar te oordelen aan de voorstellen die sommige bloggers krijgen durf ik daaraan te twijfelen.

Waarschijnlijk is het hen gewoon te doen om een zo groot mogelijke zichtbaarheid tegen een zo laag mogelijke prijs, daarbij schaamteloos gebruikmakend van het gebrek aan ervaring bij veel kleine bloggers…

De zaken liggen anders wanneer het gaat om producten die wél aansluiten bij de leefwereld van de lezers van je blog. Je eenheidsprijs per 1.000 pageviews kan dan wat hoger liggen.

2. Eenheidsprijs per 1.000 views

Idealiter zou je bij je collega-bloggers moeten gaan rondneuzen om enig idee te krijgen over gangbare prijzen, maar dat soort info wordt meestal angstvallig geheim gehouden.

In bovenstaand voorbeeld ging ik uit van een eenheidsprijs per 1.000 views van 5 euro. Heb je een mooi nicheblog en heb je weinig concurrentie dan is dit een lage prijs. Zit je daarentegen in een niche waar erg veel concurrentie is, dan is die 5 euro misschien te hoog gegrepen.

Ik heb weet van bedragen tussen de 2,50 en de 25 euro. Grote verschillen dus.

3. Google Adsense als absolute ondergrens

Ik zou de eenheidsprijs in geen geval onder de 1,5 euro laten zakken. Voor die prijs kan je net zo goed aan de slag gaan met Google Adsense. Dan houd je bijna evenveel over en je hebt een pak minder gedoe aan je kop.

Je ziet de banners van Google Adsense trouwens vaak van het toneel verdwijnen op het moment dat er andere advertentieblokken worden getoond (zolang de betaalde advertentie te zien is). Dat is niet zo vreemd. Beiden zijn ze immers baat bij de meest zichtbare plekken op een blog. Maar omdat de verkochte advertentieruimte meer opbrengt dan Adsense, moet deze laatste het onderspit delven. Je wil nu eenmaal niet dat je blog verwordt tot een online advertentieblad.

Je moet er dus wel over waken dat je advertentie(s) sowieso significant veel méér opbrengen dan Google Adsense!

4. Plaats en grootte van de advertentie

Net als bij kranten en tijdschriften varieert de prijs van een advertentie ook naar gelang waar ‘m plaatst. Logisch, want (meer) mensen zien makkelijker en vaker een grote banner die bovenaan op de homepage van een blog staat dan een kleintje dat ergens onderaan op een pagina staat die nauwelijks wordt bezocht. Het is immers zeer goed mogelijk dat de homepage van je blog inderdaad 10.000 views krijgt, maar een andere pagina maar 250.

Daarom wordt vaak een dramatische korting gegeven wanneer de advertentie op een minder prominente plaats komt te staan.

5. Kortingen

Je kan natuurlijk altijd advertentieruimte op je blog verkopen met een fikse korting. Omdat men het advertentieblok voor een langere periode afneemt, of omdat het gaat om een trouwe klant bijvoorbeeld. Zo zou je kunnen werken met een prijs per maand, een prijs per kwartaal (waarbij men slechts voor 2 maanden betaalt) en een aantrekkelijk bedrag per jaar (waarbij men slechts betaalt voor 9 maanden).

De voordelen van deze manier van werken zijn duidelijk. Het scheelt jou een stuk administratie en je krijgt als het goed is meer geld in één keer binnen.

Nadelen zijn er ook: je moet je contract natuurlijk nakomen. Je bent gebonden aan de afspraken die je met het bedrijf in kwestie maakte. En komt er in tussentijd een aantrekkelijker aanbod, dan wordt het waarschijnlijk schipperen, improviseren en eventueel zelfs de meer lucratieve deal afschieten. Vooral blog(ger)s die flink aan het groeien zijn moeten hiervoor opletten.

Ik wil hier niet de pretbederver spelen, maar in principe hoort elke link achter een banner een nofollow link te zijn. Voor nogal wat adverteerders is het ‘m niet alleen om het advertentieblok op jouw blog – en dus de extra zichtbaarheid – te doen. Nee, achter zo’n banner zit natuurlijk ook een waardevolle backlink verscholen. En die is hen vaak meer waard dan de exposure van de advertentie.

Bereid je dus maar voor op een hoop gesteggel met potentiële adverteerders. En nog veel meer afgesprongen deals.

Tja, niemand heeft gezegd dat advertentieruimte op je blog verkopen makkelijk is…

Waar vind je adverteerders voor op je blog?

Natuurlijk kan je geduldig zitten wachten tot bedrijven of organisaties je polsen naar de mogelijkheden om een advertenties te plaatsen op je site. Maar dan is de kans op succes eerder klein. Je zal toch zelf je stoute schoenen moeten aantrekken.

Zoek het echter niet te ver. Net zoals bij affiliate marketing kan je beginnen zoeken bij bedrijven en organisaties waarmee je nu al samenwerkt in functie van je blog:

  • de kleine zelfstandige winkelier wiens producten je fijn vind (en waar je op je blog over schrijft
  • de ZZP’er die je regelmatig helpt met je blog (onderhoud, grafisch design, fotomateriaal,…)
  • het hostingbedrijf dat al jaren zorgt dat je blog in de lucht blijft

Stuur een mailtje (geef een idee van wat het bereik van je blog is) en doe een concreet (prijs)voorstel. Wees realistisch en vraag niet meteen de hoofdprijs. Best mogelijk dat ze je voorstel ernstig overwegen. Zeker als zij (nog) geen affiliate programma hebben.

Er zijn dus wel wat mogelijkheden om geld te verdienen met je blog. Ook al heb je geen supergroot blog. Maar – eerlijk is eerlijk – het is niet altijd even makkelijk. Sowieso heb je een dosis lef en zin voor avontuur nodig.

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor


Oorspronkelijke versie van dit artikel: januari 2020

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Goed geld verdienen met je kleine blog: mogelijkheden en valkuilen”

  1. TheMoneyMindset avatar

    Nog de beste wensen voor 2020! En wederom een mooie en uitgebreide blogpost.

  2. Kaat avatar

    Ik heb ongeveer dezelfde cijfers wat pageviews betreft, als jij en ook hier komen vrij geregeld verzoeken binnen. Vroeger deed ik nog de moeite om ze te lezen en een uitgewerkt voorstel te formuleren, maar van een antwoord van hun kant kwam weinig in huis. Eigenlijk (en dat is best erg) kwam het meestal hier op neer ‘Je doet wat wij zeggen, punt uit’.
    Uiteindelijk lees ik de voorstellen niet meer omdat het mij tijd kost die mij weinig opbrengt en dan heb ik het niet eens over geld (ik heb tenslotte een baan). In zo’n deals zit weinig pret en de administratie is niet gering.

    Ik deel jouw filosofie helemaal wat het bloggen betreft: het is een hobby en het moet (voor mij) prettig blijven. Het is ook hard commercieel die samenwerkingsvoorstellen. Dat ligt me echt niet.

    Veel succes met je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.