Google AdsenseNa een korte aanloop en een kleine omweg, koos ik – nu bijna vier jaar geleden alweer – voor Blogger om mijn eerste serieuze stappen in de blogosfeer te zetten. In mijn enthousiasme nam ik niet de tijd om te kijken welke mogelijkheden er nog meer waren. Het ontzettende gebruiksgemak deed de rest. Bovendien wilde ik wel eens weten OF en HOE Google Adsense werkt…

Voor alle duidelijkheid: je kàn echt geld verdienen met Google Adsense. Echter, het feit dat ik nu pas met een artikel als dit naar buiten kom, moet bij jou al een belletje doen rinkelen. Eén en ander heeft dus flink wat voeten in de aarde.

1. Wat is Google Adsense?

Google Adsense is een advertentiemakelaar en is eigendom van Google. De dienst biedt webmasters en bloggers de mogelijkheid om betaald te worden voor het plaatsen van relevante advertenties op hun site. Wanneer een bezoeker een advertentie op jouw website aanklikt krijg jij betaald.

Wil je gratis bloggen en inkomsten generen dan is Blogger (Blogspot.com) je enige optie. Daar is het gewoon een kwestie van een Gadget in je sidebar te gooien en de instructies op te volgen.

WordPress.com toont weliswaar ook advertenties op je blog, maar die inkomsten zijn niet voor jou…

Heb je een WordPress-blog op je eigen domein, dan kan je wel gebruik maken van Google Adsense. Er zijn hiervoor verschillende plugins beschikbaar.

2. Wat heb je nodig?

Heel weinig eigenlijk: een Google-account, een website of blog, Je adresgegevens en een bankrekeningnummer. Surf naar deze pagina en volg de instructies om van start te gaan.

3. De procedure starten

De tijden zijn voorbij waarin zowat iedereen met een blog of website werd toegelaten tot Google Adsense. Google is in de loop  der jaren wat strenger geworden. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden van Google Adsense.

Het is dus erg aan te raden om je aanvraag pas te starten met een blog die voldoende content bevat. Google dient je aanvraag namelijk goed te keuren en wil natuurlijk ook graag weten wat jij waard bent als uitgever. Als je aanvraag wordt goedgekeurd krijg je een pub(lishers)-id en worden desgevallend ook je eerste advertentieblokken geplaatst.

Die Pub-id kan je trouwens ook gebruiken op alle andere blogs die je eventueel nog start én op andere plaatsen waar jij content verzorgt en toestemming hebt om je Pub-id te plaatsen. Daarbij denk ik dan in eerste instantie aan bepaalde artikelen-sites, startpagina’s en dergelijke.

4. En nu? Gewoon wachten tot het geld binnenstroomt?

Daar komt het wel op neer, ja! Maar – Zoals de Engelsen het zo mooi kunnen uitdrukken: “Don’t get carried away!”

Het is uiteraard niet zo dat Google per direct in de portemonnee schiet van zodra een bezoeker een advertentie heeft aangeklikt. Je (blog) moet immers nog twee belangrijke horden nemen.

Je moet de actieveringsdrempel bereiken: pas dan tel je in de ogen van Google Adsense echt mee als uitgever. Concreet wil dat zeggen dat je al voor een bepaald bedrag aan inkomsten moet hebben verdiend. Pas op dat moment zal Google je vragen enkele persoonlijke gegevens door te geven en kan jij aangeven op welke wijze jij desgevallend betaald wil worden.

Pas als je de effectieve betalingsdrempel hebt bereikt, komt Google ook echt met geld  over de brug. Om er zeker van te zijn dat het rekeningnummer dat jij hebt opgegeven ook echt van jou is, wordt een zeer klein bedrag op jouw rekening gestort. Jij moet op jouw beurt aan Google laten weten wat dat kleine bedrag is. In de maand die volgt op de verificatie wordt jij uitbetaald. Op het moment dat je wordt uitbetaald, wordt de teller uiteraard terug op 0 gezet en is het opnieuw geduldig wachten tot de effectieve betalingsdrempel is bereikt.

Overigens verschillen zowel de activeringsdrempel als de betalingsdrempel per land en per munteenheid. Concreet betaalt Adsense je uit rond de 22ste van de maand die volgt op de maand waarin je de effectieve betalingsdrempel hebt bereikt. Dus stel dat je in maart de betalingsdrempel bereikt, dan wordt je effectief uitbetaald rond 22 april.

In je Google Adsense-account vind je een boel cijfers en grafiekjes om je op de hoogte te houden aangaande je verdiensten met Google Adsense.

5. Inkomsten per klik en per impressie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt genereer je niet alleen inkomsten wanneer bezoekers een advertentie aanklikken. Je krijgt ook betaald wanneer voldoende mensen je advertentie te zien krijgen, de impressies. In mijn ervaring gaat het over bedragen van 1 tot 3 eurocent per ca. 150 pageviews. Voor een kleine blogger maakt dat geen groot verschil, maar heb je een site met dagelijks ettelijke honderden bezoekers dan kan het wel beginnen oplopen.

6. Google Adsense werkt dus echt?

Volgens mijn eigen cijferwerk klikt minder dan 1 op 500 unieke bezoekers een advertentie aan. Opbrengst per klik? Gemiddeld 0,3 €…

Staar je niet blind op deze cijfers. Veel hangt immers ook af van het soort blog dat je hebt en dus ook van welke advertenties er op jouw blog worden geplaatst. Advertenties uit sommige sectoren leveren meer op per klik dan andere…

Zonder concreet te kunnen zijn denk ik dat het veilig is te stellen dat je als kleine hobbyblogger met Google Adsense nooit rijk zal worden in ons taalgebied. Ik startte midden 2010 met het advertentieprogrmma van Google, begin dit jaar werd ik betaald en zoals de zaken er nu voor staan zal de volgende uitbetaling pas in de tweede helft van 2017 gebeuren. Als ik het intussen zelf niet voor bekeken houd of door Google om god weet welke reden uit het systeem wordt gezet. En voor je erachter vraagt: het bedrag dat wordt uitgekeerd volstaat amper om één serieus blog een jaar lang in de lucht te houden.

7. De sleutel tot succes? Maak een goed blog en breng er lezers heen!

Dat mijn geduld zo lang op de proef werd gesteld heeft zeker te maken met mijn verkeerde werkwijze. Ik implementeerde eerst Google Adsense nog voor ik verkeer die naam waardig op mijn blog(s) had. Die massa bezoekers, dat is de basis van geld verdienen met bloggen.

Enne… wederom zijn nichebloggers hier in het voordeel. Google Adsense werkt namelijk met advertenties die aansluiten bij jouw content. Hoe duidelijker die is afgebakend, des te makkelijker is het voor Google om gerelateerde advertenties op je blog te plaatsen. Bovendien dan de kans aanzienlijk groter dat advertentieblokken effectief worden aangeklikt door je lezers/bezoekers.

Je kan als uitgever trouwens kiezen of, hoe en waar welke soort advertentiebanners er worden geplaatst.

8. Klikfraude en pure willekeur

De verleiding is dan misschien groot om de zaken wat te bespoedigen. Dan speel je wel met vuur. Het is uiteraard verboden de advertenties aan te klikken op je eigen blog/site. Doe je dat toch dan kan dat bestempeld worden als ‘klikfraude’ en wordt je account verbannen. Het spreekt vanzelf dat het je ook niet is toegestaan je bezoekers ertoe aan te zetten advertenties aan te klikken, op wat voor manier dan ook.

Talrijk zijn de verhalen van bloggers die van de ene dag op de andere uit het systeem worden gegooid en de redenen daarvoor zijn lang niet altijd bekend. Vermoedelijk is er (het vermoeden van) klikfraude in het spel, of een andere inbreuk op de algemene voorwaarden. Ook circuleren er wilde verhalen als zouden jaloerse collega-bloggers een bepaalde blogger een hak  willen zetten, door massaal op advertenties te klikken in de hoop dat Google de betrokken blogger uit de lijst van uitgevers schrapt…

Er is Google duidelijk veel aangelegen adverteerders te vriend te houden (logisch: zij brengen geld in het laatje) en dus elke zweem van twijfel rondom de echtheid van de kliks met wortel en tak uit te roeien, en men zal dan ook niet aarzelen om uitgevers die niet zuiver op de graad zijn te dumpen.

9. Niet het ideale verdienmodel

Google Adsense werkt wel degelijk. Het is makkelijk te implementeren en je hebt er als blogger/uitgever ook geen omkijken meer naar.

Toch kan je je als kleine hobbyblogger de vraag stellen of het sop de kool wel waard is, als je blog geen duizenden bezoekers per maand trekt. Bovendien kan je ervan uitgaan dat je gemiddelde bezoeker intussen selectief blind is geworden voor Adsense boxen. Of je moet ze zo plaatsen dat ze je lezer gaan irriteren. Een getergde bezoeker komt moeilijk terug…

En toch: er is één sterk argument pro Google Adsense.

Uit een eigen steekproef blijkt overigens dat bijna 66% van mijn bezoekers vindt dat advertenties op een blog soms storend kunnen zijn. 1% zegt dat het een reden is om het blog de rug toe te keren. Slechts 10% vindt advertentieblokken nooit storend…

Bloggers die begrijpen dat elke schoorsteen roken moet (en dus zelf advertentieblokken op hun weblog tonen)?

Kijk hier voor extra tips om meer te verdienen met Google Adsense.

photo credit: Tedece via photopin cc