HomeTools en tips voor gevorderde bloggersOngeldig verkeer in Google AdSense, wat is dat?
0
(0)

Wie op zijn website of blog advertentieblokken van Google AdSense draait komt weleens de term Ongeldig verkeer tegen in de inkomstenrapporten. Wat betekent dat, en wanneer spreken we van ongeldig verkeer in Google AdSense? Een woordje uitleg.

Het werkingsprincipe van Google AdSense is bekend: jij maakt een Google AdSense-account aan, plaatst een stukje code op je website, als Google je website goedkeurt verschijnen er advertentieblokken op je site. Wanneer jouw bezoekers dan zo’n advertentie aanklikken (of wanneer genoeg gebruikers ze te zien krijgen), wordt jij betaald.

Wat is ongeldig verkeer?

Als eigenaar van de webpagina heb je er dus belang bij om zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken, zodat zoveel mogelijk mensen de advertenties kunnen zien en er eventueel op kunnen klikken.

Google van zijn kant wil er absoluut zeker van zijn dat de kliks op de advertenties afkomstig zijn van echte mensen van vlees en bloed, die ook oprecht belangstelling hebben voor de producten en diensten die getoond worden.

Met ongeldig verkeer in Google AdSense – invalid traffic in het Engels – wordt het verkeer bedoeld dat dus niet afkomstig is van mensen met oprechte interesse in de getoonde producten.

Voorbeelden van ongeldig verkeer

Waar “makkelijk” geld verdiend kan worden is het ook verleidelijk om het systeem om de tuin te leiden of naar je hand te zetten. Google weet dat ook wel en heeft dus algoritmes om ongeldig verkeer naar AdSense te detecteren. Wat valt zoal onder ongeldig verkeer binnen Google Adsense?

  • Eigenaars/uitgevers die (per ongeluk) op hun eigen site de advertentieblokken aantikken
  • Advertenties die worden “aangeklikt” door zoekrobots
  • Bezoekers die meerdere malen (per ongeluk) eenzelfde advertentie aanklikken
  • Kliks afkomstig van automatische kliktools

En het spreekt voor zich dat jij als eigenaar/uitgever van de website je bezoekers ook niet mag stimuleren om op de advertentieblokken te klikken. Daarnaast dien je er ook op te letten dat er een duidelijk onderscheid is tussen jouw content en de advertenties. Bij de indeling van je site moet je opletten dat je bezoekers – bijvoorbeeld – niet quasi verplicht worden om een advertentie aan te tikken om je site normaal te kunnen gebruiken.

Is ongeldig verkeer in Google AdSense gevaarlijk?

Google kan het ongeldige verkeer vrij makkelijk opsnorren. Overigens is die ongeldige trafiek de oorzaak van de verschillen tussen de geschatte inkomsten en de definitieve inkomsten.

Eén en ander neemt echter niet weg dat je account tijdelijk of definitief kan worden geschorst wanneer Google te veel onregelmatigheden vaststelt of de “kwaliteit van je verkeer niet kan worden gecontroleerd.” Dat risico loop je ook als je je niet houdt aan het programmabeleid van Google AdSense.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?