Homezakelijk bloggenZo trekt je blog sponsors en bedrijven aan
0
(0)

Vrij groot is de kans dat je aan je blog begon puur als een hobbyproject. Maar nu je een tijdje bezig bent en wat publiek trekt, zou het leuk zijn als daar verandering in kon komen. Of niet? Alleen, hoe krijg je je blog op de radar bij sponsors en bedrijven? Het liefst zonder het er vingerdik bovenop te leggen en je lezers weg te jagen, natuurlijk.

Leestijd: ca. 8 minuten

Vrijblijvende schnabbels en blijvende partnerships

Klein geld verdienen met je blog is al bij al redelijk simpel. Plaats display ads op je blog (via Google AdSense bijvoorbeeld), strooi wat affiliate links in je teksten en je kan beginnen. In dit artikel wil ik het vooral hebben over het grotere werk. Sponsors voor je blog. Langdurige samenwerkingen met merken en bedrijven.

Dat laatste gaat vaak een stuk verder dan het plaatsen van (affiliate) links in je artikels, wat reclameblokken tonen of gratis producten toegezonden krijgen in ruil voor een mooi blogbericht.

Nee, denk bij zo’n sponsorchip eerder aan dingen als:

 • in korte tijd meerdere blogs publiceren waarin merk x of product y centraal staat
 • merken, producten of diensten actief promoten op social media (gedurende lange tijd)
 • lezers en volgers expliciet doorverwijzen naar de organisatie waar jij een samenwerking mee hebt
 • systematisch banners en logo’s tonen van je sponsor, overal waar je blog opduikt

Je blog wordt zo echt een spreekbuis, een promotiekanaal van je sponsor. Het gaat hier echt om een partnerschap en dan is het logisch dat daar ook een veel hogere vergoeding tegenover staat.

10 tips om je blog in de kijker te werken bij sponsors en bedrijven

Want ja, dat is altijd een lastige evenwichtsoefening. Lezers vinden het doorgaans prima als zo’n blogger wat verdient, maar ze gruwen ervan als de commercie en het verdienmodel het overneemt van de lekkere content.

(potentiële) Sponsors en bedrijven van hun kant moeten je blog wel opmerken als platform om op te adverteren. Dus je zal toch ook moeten tonen dat je openstaat voor samenwerkingen.

1. Gooi kwaliteitsvolle content online. Elke keer

Nogal wiedes. Sponsors en bedrijven willen alleen maar met je (blog) samenwerken als je een voldoende groot publiek weet te boeien. Daarvoor heb je dus artikels van kwaliteit nodig. Bovendien, sponsors willen hun merk koppelen aan jouw blog. Dat wordt erg lastig wanneer je content bagger is.

2. Blog vaak genoeg

Het is erg moeilijk om veel bezoekers, lezers en volgers voor je blog aan te trekken als je maar heel af en toe een nieuw artikel publiceert. Daarnaast helpt het natuurlijk als (mogelijke) sponsors merken dat je blog geen eendagsvlieg is.

De moeilijkheid zit er ‘m in om vaak genoeg te bloggen terwijl je wel de kwaliteit bewaakt. Publiceer eens per maand een fantastisch artikel en het wordt moeilijk om een trouw publiek op te bouwen. Zeker in het begin van je blogavontuur – de eerste 2 à 3 jaar – lijkt me een blogfrequentie van 2 blogberichten per week een minimum. Meer is beter, maar je moet het natuurlijk volhouden. Eens je blog voet aan grond heeft kan je eventueel minder vaak posten.

In dit tijdperk van ChatGPT en andere AI-tools kan je je bij dit alles laten helpen. Maar maak alsjeblieft niet de fout om elk artikel op je blog door artificiële intelligentie in elkaar te laten draaien. Bedenk dat iedereen dat kan. En dat lezers vooral op zoek zijn naar persoonlijke verhalen en ervaringen. Daar moet je focus liggen!

3. Sponsors en bedrijven aantrekken: makkelijker met een nicheblog

Als je je blog op termijn graag wil openstellen voor sponsordeals, dan moet jouw blog zich daar ook inhoudelijk toe lenen.

Doorgaans lukt dat makkelijker met een nicheblog – een blog waarbij alles draait rond een duidelijk afgebakend thema – dan met een persoonlijk blog over van alles en nog wat. Een nicheblog trekt een kleine, specifiekere doelgroep aan. Bedrijven en organisaties willen hun producten graag aan de man/vrouw brengen bij lezers die echt geïnteresseerd zijn.

Het probleem met persoonlijke blogs? Een veelheid aan erg persoonlijke getinte onderwerpen, het gebrek aan focus. Daardoor is het moeilijk om écht een groot lezerspubliek op te bouwen. Vooral omdat persoonlijke blogs een stuk minder goed in de zoekmachines te vinden zijn.

Wil je toch in de kijker lopen bij bedrijven met je persoonlijk blog? Turn je blog om tot een omniblog.

4. Zorg voor engagement op je blog

Je kan bloggen en publiceren tot je een ons weegt, als niemand je artikels komt lezen, als je niet zorgt voor terugkerende bezoekers is je blog niet commercieel interessant.

Dus, daar heb je weer die kwaliteitsvolle artikels (waar bezoekers op zitten te wachten) en dat regelmatige publicatieritme.

Kijk daarnaast ook verder dan je blog zelf:

 • reacties van lezers onder je blogposts
 • gastblogs (zowel op je eigen blog als artikels van jouw hand elders)
 • je volgers op sociale media
 • het YouTube-kanaal dat je er eventueel op nahoudt

Voor partijen die te vinden zijn voor een samenwerking met je (blog) zijn dat allemaal tekenen dat je blog leeft, inderdaad mensen kan overtuigen, kaas hebt gegeten van online marketing.

5. Ken de cijfertjes van je blog

Hoog tijd om je blog meer als een business te zien. Sponsors en bedrijven die met je in zee willen doen dat enkel als hun boodschap bij zoveel mogelijk mensen onder ogen komt. En je moet zulks ook kunnen bewijzen als het puntje bij paaltje komt.

Statistieken van je blog meten?

Het kan vreemd klinken, maar doorgaans zijn de statistiekjes die uit een standaard blogsoftwarepakket rollen te beperkt om echt bruikbaar te zijn.

Online zijn er heel wat (gratis) tools te vinden om statistieken bij te houden. Elke tool heeft zijn eigen logica en meetmethodes. Vandaar dat de data soms erg kunnen verschillen al naar gelang de gebruikte tools.

Wil je echter geld verdienen met bloggen, je blog openstellen voor commerciële samenwerkingen? Doe jezelf een plezier en kies voor Google Analytics 4 om je blog te monitoren. Google Analytics is de standaard op het gebied van webstatistieken. Datasets afkomstig uit andere programma’s worden vaak niet eens aanvaard.

Daarnaast wil je een goed zicht hebben op je meest gelezen content. Immers, je blog moet blijven groeien (qua bezoekersaantallen, aantal gepubliceerde artikels, reputatie in Google, enzovoorts) om commercieel interessant te zijn.

Het is een misverstand dat alleen ‘grote blogs’ in aanmerking komen voor sponsoring en betaalde samenwerkingen. Maar het helpt natuurlijk als je op middellange – en lange termijn een gestage groei kan laten zien.

Uitgebreide bezoekersstatistieken kunnen je trouwens ook laten zien welke (soort) content populair is, en wat niet of alleszins veel minder goed werkt.

6. Experimenteer met ‘passieve verdienmodellen’ op je blog

Er zijn nogal wat manieren om geld te verdienen met je blog.

Meer informatie over passieve verdienmodellen voor je blog

Wat zijn passieve verdienmodellen?

 • barter deals
 • betaalde linkruil
 • affiliate marketing
 • het tonen van display ads op je blog (via Google AdSense bijvoorbeeld)
 • het publiceren van losse betaalde artikels

Ik noem dit passieve verdienmodellen voor je blog omdat ze van jou een relatief kleine (tijds)investering vragen, je verder tot niks verplicht bent maar er mogelijks wel automatisch euro’s jouw kant uit rollen.

Daarnaast is er het SEO-aspect. Bedrijven en organisaties zijn niet zozeer geïnteresseerd in je het bereiken van je doelpubliek. Wel willen ze dolgraag een do follow link vanuit jouw blog naar hun site, om zo hoger te kunnen scoren in de zoekmachines. Dat linkje heeft ook zijn prijs.

Je blog monetizen via deze weg is altijd een evenwichtsoefening. Linkjes en banners allerhande moeten vaak genoeg in het zicht komen bij je bezoekers. Maar ze mogen je blog natuurlijk niet omtoveren tot een reclamefolder…

Je wordt er meestal niet echt rijk van als blogger (hoewel vele kleintjes natuurlijk ook één groot kunnen maken). En er is nog een nadeel. Om er wat aan over te houden moet een en ander duidelijk zichtbaar zijn op je blog. Sommige van je lezers vinden dat niet fijn en gaan je blog mijden.

Waarom je er dan toch mee aan de slag moet als ambitieuze blogger?

Simpel: je maakt meteen duidelijk aan sponsors en bedrijven die eventueel wensen te adverteren op je blog dat je wel in bent voor een commerciële samenwerking. De concrete voorwaarden om tot een samenwerking te komen is voer voor onderhandelingen natuurlijk. Maar het is voor iedereen een duidelijk teken dat je niet per definitie afkerig staat tegenover wat commercie op je platform.

En zo kan je ook je bezoekers en lezers laten wennen aan affiliate links, gesponsorde content en betaalde banners op hun geliefd platform.

7. Zet je eigenheid in de verf

Misschien is je blog niet het grootste platform in de omtrek. Dan nog kan je blog super interessant zijn voor sponsors.

Voorwaarde is wel dat je vol inzet op je eigen, unieke aanpak. En wees gerust: dat valt op bij je lezers én bij je mogelijke partners.

8. Blog gratis over merken, bedrijven en sponsors in spe

Goed, we waren dus bezig ons blog in de kijker te rijden bij mogelijke sponsors en partners. Je hoeft daarvoor niet meteen met de fanfare voorop te gaan lopen. ’t Kan heel onopvallend beginnen. Ben je een blogger en ben je helemaal weg van bepaalde producten en diensten die je vaak gebruikt (in functie van je blog)? Prima:

 • blog over bedrijven, hun merken en producten
 • benoem je favoriet product en link ernaar met ’n do follow link
 • maak QPAFFCGMIM-content waarin die producten centraal staan
 • neem favoriete producten en diensten op in je resources page
 • spreek erover op de About page van je blog
 • vermeld ze in de nieuwsbrief van je blog

Dat is allemaal gratis publiciteit. Het zal je zelden overkomen dat een bedrijf je contacteert naar aanleiding van een artikel of een link, al weet je maar nooit.

Belangrijker is dat lezers en bezoekers van je site wéten dat jij erg te spreken bent over firma x, merk y en product z. Zij komen dus niet uit de lucht vallen wanneer jij op een dag komt aanzetten met een commercieel getint aanbod of een complete campagne rond een bepaald bedrijf. Voor jouw lezers zal zoiets heel logisch aanvoelen.

Bij de volgende tip komt die content eveneens van pas:

9. Durf je stoute schoenen aan te trekken

Je kan braaf zitten wachten tot je ooit een interessant en lucratief voorstel tot samenwerking voor je blog krijgt. Of je zou het toeval een handje kunnen helpen.

Bereid je dan wel goed voor:

 • volg de voor jouw blog interessante bedrijven en merken systematisch via social media
 • zoek de interactie
 • probeer erachter te komen waarmee die bedrijven bezig zijn (en kijk of je niet de koppeling kan maken met je eigen blog of doelpubliek)

En leg je contact met mogelijke adverteerders voor je blog, dan kan het erg nuttig zijn om te verwijzen naar blogs en pagina’s waar hun merk(en) positief in beeld kom(t)en.

10. Doe wat je belooft, lever resultaat af

Komt het dan uiteindelijk tot een samenwerking op je blog, werk dan snel en effectief. Het is niet meer het moment om nog veel over en weer te mailen. Of te onderhandelen over (on)belangrijke punten en komma’s.

Publiceer je stuk en zorg dat zoveel mogelijk mensen het onder ogen krijgen. Als een sponsor je 200 of 300 euro betaalt moet het die investering dubbel en dwars waard zijn.

Dus, een ambitieuze en succesvolle blogger best wat geld kan verdienen via passieve verdienmethoden. Een sponsorchip of in ieder geval een meer structurele vorm van samenwerking tussen blog(ger) en adverteerder kan mogelijk meer opleveren.

Iets om in overweging te nemen, zeker als je een degelijk blog hebt met aardig wat verkeer.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.