Homebeter bloggenPerformant bloggen: 6 fouten die lastig te herstellen zijn

Performant bloggen: 6 fouten die lastig te herstellen zijn

Wil je een beetje performant bloggen, dan komt daar wel wat bij kijken. Het goede nieuws is wel: de meeste dingen kan je achteraf altijd nog herdenken, wijzigen of anders aanpakken. Hier volgen echter een paar dingen die je van bij de start van je blog wél goed moet nagaan. Anders wordt het erg lastig om op termijn performant te bloggen.

Leestijd: ca. 3 minuten

Performant bloggen: maak de 6 domme (beginners)fouten niet

Eén van de grootste valkuilen van ambitieuze bloggers? Ze verliezen veel te veel tijd met zich in te lezen, YouTube-filmpjes te bekijken op zoek naar de next big thing. Leuk, maar uiteindelijk draait het bij zo’n blog natuurlijk om het maken van fijne artikels die mensen graag komen lezen.

Focus je dan ook vooral daarop als je een echt succesvol blog wil maken. Echt onomkeerbare (beginner)fouten zijn zeldzaam. Ik zet ze op een rijtje.

6. Je blog starten op een gratis platform

Het is heel verleidelijk – en erg makkelijk – om een gratis blog te starten. Via WordPress.com of Blogger bijvoorbeeld. Daar zijn wel een aantal ferme nadelen aan verbonden. Zo moet je het doen met de erg beperkte mogelijkheden van het platform, ben je overgeleverd aan de grillen van de eigenaar van het platform en is het onmogelijk om te verdienen aan je blog.

Tuurlijk, je kan het blog altijd overzetten naar een eigen domeinnaam. Dat is echter een hoop gedoe en het is niet eens zeker dat je het verkeer dat je moeizaam hebt opgebouwd kan behouden.

Nee, zo’n gratis blogplatform is enkel handig om:

  • voor jezelf te ontdekken wat bloggen is
  • een tijdelijk online-project op te zetten
  • er een gratis hobby op na te houden

5. Niet nadenken over een blogniche

Je kan in het wilde weg over om het even welk onderwerp bloggen. Bedenk wel dat de meest succesvolle blogs vaak draaien om één welbepaald onderwerp. Je zogeheten blogniche.

Dat neemt niet weg dat er op je blog geen plaats is voor meer persoonlijk getinte onderwerpen, in tegendeel. En je mag ook niet bang zijn om je blog te overgieten met een persoonlijke saus.

4. Geen bezoekersstatistieken bijhouden met Google Analytics

Als ambitieuze blogger is het handig om zicht te hebben op de bezoekersstatistieken van je blog. Zo kan je vanaf dag één zien hoe je blog evolueert en welke blogberichten veel lezers aantrekken bijvoorbeeld.

Bovendien, mocht je in een later stadium willen samenwerken met bedrijven en adverteerders, dan is het erg nuttig om je bezoekersaantallen te kennen.

Er zijn heel wat (gratis) online tools waarmee je webstatistieken kan bijhouden. Google Analytics 4 is echter de standaard.

Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om pas later je blogstatistieken te gaan monitoren. Maar dan mis je uiteraard de ‘historische data’.

3. Een ongeschikt WordPress-theme kiezen

WordPress is nog zo’n standaard trouwens. Een WordPress-thema bepaalt voor een groot deel hoe je blog er komt uit te zien. De keuze aan WordPress-thema’s is enorm.

Om probleemloos te kunnen bloggen, kijk naar WordPress-thema’s die:

  • jij fijn vindt (werken)
  • erg geschikt zijn voor het soort content dat jij brengt
  • snel laden
  • vrij recent ontwikkeld zijn (en ook regelmatig worden bijgewerkt)
  • ook goed werken op tablets en smartphones (niet alleen op papier, maar ook in de praktijk)
  • voldoende flexibel zijn (zodat je niet te snel van WordPress-theme moet veranderen als je een kleinigheid toch net dat tikje anders wil)

En ja, het is mogelijk om over te stappen op een ander WordPress-thema wanneer mocht blijken dat je niet tevreden bent. Wel kost het soms aardig wat tijd om alles opnieuw in te stellen.

2. Een verkeerde domeinnaam kiezen

Vooral nichebloggers en zakelijke bloggers kunnen best wat tijd steken in het zoeken naar een geschikte domeinnaam voor hun project. Idealiter wil je die domeinnaam zo goed mogelijk laten aansluiten bij jouw persoon, je merk, je blogniche of datgene wat je wil uitdragen op je blog.

Bedenk dat zo’n domeinnaam niet alleen vandaag leuk en relevant moet zijn, maar ook in de (verre) toekomst. Houd er ook rekening mee dat zo’n blog danig kan evolueren na verloop van tijd. Zowel qua inhoud (besproken onderwerpen) als qua insteek en aanpak. Ook dan moet een domeinnaam passend blijven.

Ook hier weer: het is zeker mogelijk om (met je content) over te stappen op een andere domeinnaam. Maar zet je toch maar schrap voor enkele technische uitdagingen en stressvolle momenten…

1. Een verkeerde permalink-structuur instellen in WordPress

Doe je een (nieuwe) WordPress-installatie, wijzig dan onmiddellijk je permalinks. Standaard staat die om een onbegrijpelijke reden ingesteld op Eenvoudig.

Doe jezelf een lol en kies in plaats daarvan voor de optie Berichtnaam. Deze permalink-structuur is veel gebruiksvriendelijker voor het internet. Bovendien helpt deze instelling de SEO van je blog vooruit.

Is je site geen vrijblijvend hobbyprojectje maar wil je performant bloggen, dan zijn dit de dingen waar je zeker moet aan denken. Anders blog je met de handrem op.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.