(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsOver permalinks in WordPress…

Af en toe hoor je spreken over permalinks – of de permalinkstructuur, maar wat is dat precies? En (waarom) is het überhaupt nuttig om permalinks in WordPress te wijzigen? Een kort woordje uitleg.

Permalinks in WordPress, wat zijn het?

De permalink is de link, het internetadres dat je intikt (of ziet) in de adresbalk van je internetbrowser. Elk blogbericht, elke internetpagina en elk stuk online content heeft zijn eigen, unieke permalink. De permalink voor dit artikel ziet er bijvoorbeeld uit als volgt:

https://www.blogtrommel.com/kennisbank-bloggen/korte-wordpress-tips/over-permalinks-in-wordpress/

Tik vanaf eender welke plek op het internet deze link aan en je komt uit bij… dit artikel. Tenminste, zolang ik de pagina niet verwijder en/of de permalink niet verander.

De permalink bestaat in dit geval mijn domeinnaam (blogtrommel.com) met daarachter de zogeheten slug die verwijst naar de specifieke pagina. Binnen WordPress kan je zelf bepalen hoe die slugs eruit zien.

Permalinks wijzigen in WordPress kan makkelijk

De permalinks kan je met een ontstellend gemak wijzigen. Ga in het WordPress-dashboard naar het tabblad Instellingen en klik vervolgens Permalinks aan. Vink één van de voorgestelde opties (permalinkstructuren) aan, sla het zaakje op en dat is het.

Permalinks in WordPress standaard niet ideaal ingesteld!

Wanneer je WordPress (opnieuw) installeert, staan de permalinks standaard ingesteld op Eenvoudig. De url voor je pagina’s ziet er dus zo uit:

https://jouwsite/?p=123

Daarmee kiest WordPress de in mijn ogen slechtst denkbare standaardinstelling voor permalinks. Die cijfertjes achter je domeinnaam zegt namelijk helemaal niks over de inhoud van je artikel. Zowel voor je lezers als met het oog op een betere vindbaarheid in de zoekmachines (SEO) is het handig als er een paar focus trefwoorden te vinden zijn. Op die manier krijgt ook het internetadres naar je artikel een beschrijving mee.

Daarom is het één van de eerste dingen die je moet doen na een WordPress-installatie: wijzig je permalinks! En kies bijvoorbeeld voor de optie Berichtnaam. Als de publicatiedatum van je artikels een heel belangrijke rol speelt zou je kunnen overwegen om voor Jaar, maand en naam te kiezen. De meeste sites nemen echter gewoon Berichtnaam. De optie Aangepaste structuur is voorbehouden voor specialisten die weten wat ze doen.

Prutsen met permalinks niet zonder gevaar

Hoewel het in principe altijd mogelijk is om in de loop van de tijd de permalinks nog te wijzigen, is dat eigenlijk heel sterk af te raden. Je verbreekt dan alle bestaande links naar je website en dat wil je niet! Kies bij de prille start van je blogproject een permalinkstructuur en blijf daar dan bij!