Homebeter bloggenBeginnen met bloggen: de grootste beginnersfouten

Beginnen met bloggen: de grootste beginnersfouten

Vandaag kan werkelijk iédereen en de kat van de buren binnen 5 minuten beginnen met bloggen. En iemand die online iets wil betekenen kan eigenlijk niet zonder zo’n blog. Of dat blogproject ook een succes wordt, wordt bepaald in het eerste jaar van het bestaan. Vermijd deze 10 typische beginnersfouten en je bent gegarandeerd op de goeie weg.

Wat is blogsucces?

Hoe blogsucces eruitziet? Dat hangt natuurlijk grotendeels af van je persoonlijke doelen en ambities. Voor de meeste mensen die beginnen met bloggen heeft het wat te maken met:

  • veel verkeer
  • een grote groep geëngageerde lezers en volgers
  • een goede vindbaarheid in de internetzoekmachines (SEO)
  • extra omzet voor je business (als je zakelijk blogt)
  • een mooie bijverdienste
  • genoeg inspiratie om het bloggen lang genoeg vol te houden

Beginnen met bloggen? Dit zijn de grootste blunders

Op de weg naar succes met je blog kan je heel wat fouten maken. Sommige van die fouten kan je achteraf nog rechtzetten (maar dat kost vaak een hoop energie), andere fouten zijn eigenlijk onherstelbaar.

Elke beginnersfout gaf ik een score mee: 5 sterren is een groot probleem.

1. Niet bloggen op een eigen domeinnaam

Oké, dé klassieke blunder nummer 1. Als je écht een eigen platform wil uitbouwen, neem dan geen gratis blog genre https://mijnnieuwesite.blogspot.com of https://debesteblog.wordpress.com. Ja, ze zijn erg makkelijk op te zetten en te onderhouden, maar komen ook met een flink aantal beperkingen. Bovendien, professioneel kan je er zo goed als niks mee. Gratis bloggen is als je eigen huis bouwen op de bouwgrond die je huurt.

Liever neem je een blog op een eigen domeinnaam. Eens per jaar investeer je het bedrag van een goedkoop avondje uit. In ruil daarvoor:

  • mag jij helemaal zelf bepalen hoe je blog er komt uit te zien
  • ben jij 100% eigenaar van de content die je op je blog zet
  • moet je je niet houden aan de beperkingen die je door de eigenaar van het platform wordt opgelegd
  • kan je je blog eventueel commercieel inzetten
  • kan je de domeinnaam en eventueel de content voor een mooi bedrag weer verkopen

Beginnen met bloggen kan voor zo’n 50 euro per jaar.

Gratis blogs? Die zijn er voor de tijdelijke projecten zonder ambitie op lange termijn. Of voor nieuwe bloggers die even een en ander willen uittesten alvorens over te stappen op een eigen domein. Maar doe dat dan ook zo snel mogelijk.

In deze video de 16 grootste foute van bloggers in 2020 volgens Bart Van der Meer. Als internetmarketeer legt hij natuurlijk vooral de nadruk op het bloggen in functie van een business.

2. Te veel focussen op het uiterlijk van het blog

Zeker voor beginnende bloggers is het aankleden en inrichten van het blog een van de leukste dingen om te doen. WordPress-themaatje kiezen, kleurtjes goed zetten, pluginnetje installeren, sidebar inrichten, menu in elkaar boksen,… Heerlijk!!

Het gevaar is alleen wel dat je hier – zeker wanneer je nog weinig ervaring hebt – heel veel tijd kan aan spenderen. En al die tijd ben je niet bezig met waar het op zo’n blog echt om draait: het maken van leuke artikels!

Keer op keer zie ik bloggers veel te lang talmen met het uitbrengen van artikels “omdat het blog nog niet goed staat.” Trap niet in die val. Je hoort het misschien niet graag, maar zorg dat het incomplete blogdesign geen excuus wordt om niet te hoeven schrijven. Eigenlijk ben je dat blogdesign vooral voor jezelf aan het inrichten. Want bij het begin van je blogavontuur kent niemand nog je site en heeft het blog nog geen bezoekers…

Wil je beginnen met bloggen? Kies dan basisoplossing en spendeer het grootste deel van je beginnersenthousiasme aan het schrijven van blogberichten.

3. Beginnen met bloggen zonder een plan van aanpak

a) Waarover ga je bloggen?

Wil je op termijn een sterk blog online zetten – zo eentje waar bezoekers en lezers vanzelf op af lijken te komen, begin dan niet in het wilde weg te bloggen over alles wat in je opkomt. Voor jou persoonlijk is dat leuk. Wat écht telt is of het grote publiek er wat aan heeft. Het klinkt wat bot, maar niemand is geïnteresseerd in hoe je je voelt, wat je dit weekend gegeten hebt, wat je aanhad en waar je afgelopen zondag nu weer hebt uitgehangen.

Als je daarover wil bloggen dan zal je moeten vertellen hoe je op miraculeuze wijze binnen 3 minuten van je ochtendhumeur afraakte, het verrukkelijke recept voor de snel-klaar pasta moeten delen (met smakelijke foto’s en een handige ingrediëntenlijst), waar je die mooie outfit kon vinden en hoe je voor geen geld die dagtrip naar Parijs kon scoren.

Gratis bloggen? Oké, maar heb je ook maar enige ambitie, stap dan zo snel mogelijk over naar een blog op een eigen domeinnaam.

Vaak is het trouwens een goed idee om te bloggen over dingen die jijzelf erg leuk vindt. Echter, laat dat niet het enige criterium zijn. Een beetje blogger moet om zich heen kunnen kijken. Kunnen aanvoelen waar je lezers en volgers warm voor lopen. Daar kan jij dan over bloggen.

Op die manier is de kans groot dat je artikel niet alleen interessant is voor je lief, je moeder en de kat van de buren.

b) Van de hak op de tak springen?

Het kom er ook op aan een naam en faam op te bouwen met je blog. Goeie artikels schrijven alléén is niet genoeg. Wat je beginnende bloggers vaak ziet doen is dat ze schrijven over van alles en nog wat. Boekbesprekingen naast familierecepten, tuintips naast politieke beschouwingen, knutseltips naast kledingadvies. Op zich leuk, maar zo bouw je geen reputatie op van specialist in je vakgebied. Iemand die je blog volgt omwille van je lekkere recepten zal op zijn honger blijven wanneer je de volgende keer een stuk publiceert over het reilen en zeilen binnen de gemeentepolitiek.

Liever vul je het blog met artikels om en rond hetzelfde onderwerp. Je zogeheten blogniche. Zo weten bezoekers – bij voorbaat – wat ze op je blog zullen vinden (en wat niet). Overigens werkt die specialisatie ook je posities in Google in de hand! Op iets langere termijn zit dààr vooral de winst.

Wil je toch meerdere opties open houden – en dus bloggen over verschillende meer uiteenlopende topics, dan zou je een omniblog kunnen overwegen. Een voorwaarde voor succes is dat je optimaal gebruik maakt van categorieën en tags binnen WordPress.

c) Beginnen met bloggen start niet met zoekwoorden in gedachten

En dat is jammer. Want wil je hoog in Google komen dan zou je voor elk artikel dat je schrijft minstens een idee moeten hebben over welke woorden een doorsnee internetter zou kunnen intikken om bij jouw artikel uit te komen. Die woorden moeten dan ook effectief in je stuk te vinden zijn.

Grote horden bezoekers mag je met deze aanpak niet verwachten. Of toch zeker niet meteen. Bloggen is typisch iets dat pas gaat werken na een aantal maanden of jaren. Als het goed is brengt elk artikel dat je aan je blog toevoegt maandelijks 5, 10, 75, misschien wel 1.000 bezoekers naar je site. Gratis en volautomatisch welteverstaan.

Blog één keer per week en voor je er erg in hebt, heb je aan het einde van het jaar 50.000 pageviews. En dat is dan nog zonder jouw promotiecampagnes gerekend.

4. Te weinig nieuwe content online zetten

Je hebt ongetwijfeld al door dat succesvol bloggen (ook) om aantallen gaat. Het is zaak om van in den beginne vaak genoeg nieuwe, belangwekkende content te produceren. Startende bloggers slaat de twijfel wat te makkelijk toe wanneer bezoekers wegblijven. Niet opgeven! ’t Is belangrijk dat je het momentum pakt en de eerste 50 à 100 blogposts relatief snel achter elkaar te laten verschijnen. Zo zien bezoekers en Google dat er wat in beweging is op je blog; dat het je menens is.

“Vaak genoeg artikels publiceren,” wat houdt dat in? We kunnen een hele boom opzetten over jouw ideale blogfrequentie. Vooropgesteld dat je de kwaliteit kan bewaren, zou je toch 2 à 3 fatsoenlijke artikels per week in de ether moeten brengen. Zo gerekend duurt het goed een halfjaar tot een jaar eer het fundament voor je blog is gelegd.

Meer is altijd beter, al moet het natuurlijk doenbaar blijven. Blog minder dan pakweg eens per week en het wordt lastig om een vast publiek op te bouwen.

5. Te veel content van middelmatige kwaliteit produceren

Oké, dat is een lastige. Zeker als beginner. Want wat is precies kwaliteit (en wat is dan bagger)? Bij veel startende bloggers zijn de artikels:

  • te kort
  • te langdradig
  • niet volledig genoeg en dus niet echt helpend
  • niet uniek genoeg
  • te simpel van opzet
  • te lastig om te lezen
  • visueel niet aantrekkelijk genoeg

Er is een hele simpele manier om een idee te krijgen hoe je zo’n blogbericht zou kunnen aanpakken: tik in je internetzoekmachine een paar zoekwoorden in waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor jouw artikel. Kijk wat de zoekmachine voor suggesties geeft in zijn top 10 of top 20. Klik eens een aantal van die artikels aan en bestudeer ze…

Niet om ze te kopiëren natuurlijk, maar wel om inspiratie en ideeën op te doen voor jouw stuk content:

  • Hoe uitgebreid is het artikel?
  • Hoe is het artikel opgebouwd en ingedeeld?
  • Welke woordenschat wordt er gebruikt?
  • Welke subtopics komen nog aan bod?
  • Zijn er dingen die ontbreken of onvoldoende aandacht krijgen?

6. Te bang zijn voor je eigen stijl

De meeste starters beginnen te weifelend aan hun blogavontuur. Ze willen vooral niemand voor het hoofd stoten en netjes doen wat iedereen doet (zodat ze niet door de mand vallen als beginneling).

Je eigen blogstijl, waarin zit ‘m dat dan?

  • Je eigen schrijfstijl, woordenschat en tone of voice
  • De indeling en vormgeving van je blog
  • De redactionele keuzes die je maakt (welke onderwerpen bespreek je en welke laat je -bewust – links liggen?)
  • De standpunten die je op je blog verdedigd
  • Je eigen fotomateriaal
  • Het gebruik van multmedia

Enfin, als je wil beginnen met bloggen is het goed om in het achterhoofd te houden dat de verhalen en ideeën die je op je blog naar voren zal brengen niet uniek zullen zijn. Elk topic, ieder origineel idee zal elders wel al een paar keer verschijnen zijn.

Wél uniek zijn:

  • je eigen, persoonlijke kijk op de (alledaagse) dingen
  • jouw plan van aanpak
  • je schrijfstijl
  • de manier waarop jij omgaat met (de feedback van) je lezers en volgers

7. Weinig aandacht voor terugkerende bezoekers

Goed, dan heb je je stuk online staan. Dit is niet het moment om de armen te kruisen en te wachten op lezers. Hoe zorg je ervoor dat mensen je bericht komen lezen? De klassieke manier bestaat erin om linkjes te gaan rondstrooien op social media. Allemaal in de hoop dat veel mensen doorklikken naar je blog. Deze strategie werkt niet meer zo goed als weleer.

Succesvol bloggen betekent niet alleen dat je bezoekers naar je site krijgt (als je weer eens een nieuw bericht gepubliceerd hebt). De grootste winst zit ‘m in de mate waarin je erin slaagt om die bezoeker regelmatig te laten terugkeren naar je blog. En ook wanneer je lezer vaak meerdere pagina’s aantikt per bezoek is er groei voor je blog. Er zijn tal van manieren om dat voor elkaar te krijgen:

8. Het eerste gedeelte van je artikel is totaal onaantrekkelijk

Ook een klassieker. Tijden zijn voorbij dat iedereen die (een link naar) je blogpost ziet die zal aanklikken (a) en zal gaan lezen (b).

Voor een goed begrip: het bovenste gedeelte van een blogbericht of -pagina, dat is:

De sectie springt het meest in het oog en zal voor een groot stuk bepalen of je blog wordt opgepikt, dan wel straal genegeerd. Sommige professionals besteden hier de helft van hun tijd aan. Zover wil ik het niet drijven. Raffel het in ieder geval niet zomaar af!

9. Te veel tijd verliezen aan “leren bloggen” en te weinig tijd maken om artikels te schrijven

Dit is een beetje dezelfde valkuil als met het optuigen en inrichten van zo’n blog. Je kan boeken lezen en youtube-filmpjes bekijken tot je een ons weegt. Maar uiteindelijk heeft niemand wat aan je blog als er geen artikels op staan. Maak daar dan ook je topprioriteit van!

Mijn gouden raad hieromtrent? Lees één boek over bloggen. Voor de rest: gaan met die banaan!

Oh, en maak je geen illusies: een blog is nooit helemaal af. Wachten om je blog te lanceren tot het helemaal perfect is, da’s het ultieme recept voor een blog dat nooit van de grond komt.

10. Maniakaal bezig zijn met cijfertjes allerhande

Kijk, ik begrijp je heus wel. Je bent dat blog niet voor niks gestart, want nogal ambitieus. En dus wil je de vinger aan de pols houden. De cijfertjes om en rond je blog volg je op de voet. En er zijn nogal wat cijfers en percentages waar je als blogger je slaap voor kan laten:

Interessant cijfermateriaal misschien, maar het is toch zaak om het op tijd en stond opzij te schuiven. Zoveel bloggers laten zich zo makkelijk meeslepen – raken euforisch of zitten in zak en as – door grafiekjes en statistieken.

Maar nogmaals zolang de fundamenten onder je blog niet stevig zijn zou je je vooral moeten concentreren op het maken van content waarvoor lezers graag een ommetje langs je blog maken.

11. Geen systeem of strategie om vlot op nieuwe onderwerpen voor artikels te komen

Last, but not least. Vooraleer artikels geschreven kunnen worden moeten er natuurlijk ook ideeën komen voor nieuwe blogposts. Bij veel beginnende bloggers duurt het vinden van geschikte onderwerpen om over te bloggen veel te lang. Zet een systeem op poten waarmee je een constante aanvoer van nieuwe ideeën krijgt. En eens je weet waarover je het hebben wil volgt de rest haast vanzelf.

Conclusie?

Zo, wat mij betreft zijn dit de 11 grootste blunders die je kan maken als je wil beginnen met bloggen. Er is echter niet één enkele weg naar succes en er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.