HomeProductief bloggenSuccesvol bloggen? Bouw je informatiesysteem voor je blog
,

Succesvol bloggen? Bouw je informatiesysteem voor je blog

Wie echt een deuk in een pak boter wil bloggen kan er maar beter wat systematiek in steken. Tenminste, als je nog een leven hebt naast je blogproject. Met een deftig informatiesysteem voor je blog vang je twee vliegen in één klap. Je hebt altijd een voorraadje onderwerpen om over te bloggen bij de hand (1). En je bent beter georganiseerd op het moment dat je moet gaan zitten schrijven (2).

Leestijd: ca. 7 minuten

Informatiesysteem voor je blog: een persoonlijke zaak

Het is dus niet aan mij om te bepalen hoe het informatiesysteem voor jouw blog eruit moet zien. Elk blog is anders, elke blogger heeft een andere workflow. Het komt erop aan wat te experimenteren en het instrument naar je hand te zetten. Je krijgt van mij dan ook hoogstens een paar bouwstenen en tips.

Stap 1: laat inspiratie bij jou komen aanwaaien

Hiermee pakken we meteen één van de grootste tijdrovers aan. Het informatiesysteem voor je blog moet er  onder meer voor zorgen dat jij in principe nooit meer doelloos op zoek moet gaan naar inspiratie. In plaats daarvan komt de inspiratie “automatisch” naar jou toe. Bijvoorbeeld via:

Tools van Google zelf

Google Alerts

Ik besprak Google Alerts al eerder. Hiermee krijg je nieuws rechtstreeks in je mailbox op basis van specifieke zoektermen die jij aangeeft. Het is wel wat zoeken naar de voor jou juiste instellingen om niet overstelpt te geraken met nieuws.

Ook Google Trends gaat op zoek naar nieuws. Je krijgt ook enig idee hoe “hot” bepaalde zoektermen zijn.

Social media

Ze zijn er niet alleen om veel extra bezoekers naar je blog te brengen. Wie een er een beetje handig mee omspringt kan er flink wat inspiratie voor het blog halen.

Twitter

Twitter is een geweldige bron van informatie/inspiratie voor je blog. Maar toegegeven, het is soms lastig om die info vast te houden/terug te vinden. Het komt er op Twitter vaak op neer dat je haast per toeval op waardevolle info botst.

Je kan het een klein beetje ondervangen door interessante tweet leuk te vinden (met het hartje). Deze tweets vind je terug bij de Vind-ik-leuks in je persoonlijk Twitter-profiel.

Om toch wat filters in te bouwen is het mogelijk om te werken met Twitter-lijsten. Alleen bepaalde personen of onderwerpen (hashtags) volgen wordt zo een stuk makkelijker.

Wil je graag snel weten wat The talk of the town is – soms letterlijk – dan moet je op Twitter wezen. Het is dan wel zaak om gericht te kunnen zoeken op Twitter.

Facebook

Geen fan van Twitter? Op Facebook kan je min of meer dezelfde oefening doen. Tik een paar voor jouw blogniche relevante zoektermen in en kijk wat er op je pad komt. En verder:

  • volg interessante mensen op Facebook (ja, duuhhh)
  • volg de Facebook-pagina van bloggers, bedrijven en organisaties die op een of andere manier stof kunnen aanleveren voor je blog
  • sluit je aan bij Facebook-groepen waar mensen samenkomen die praten over topics waar jij over blogt

Het is trouwens perfect mogelijk om nuttige/interessante Facebook-berichten te bewaren voor later. Klik daarvoor de drie puntjes aan in de rechter bovenhoek van het bericht en kies dan voor Bericht opslaan. Je vindt de bewuste berichten nadien terug in je sectie Opgeslagen.

Opgelet voor wie Facebook als de voornaamste infobron gebruikt. Door de werking van de Facebook Edge Rank is het lang niet zeker dat je alles wat jij volgt ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Pinterest

Ben je erg visueel ingesteld en/of zit je in een niche waar het visuele aspect (van de content) heel belangrijk is, maak dan dankbaar gebruik van Pinterest. Inspiratie zat! Ook hier weer: tik enkele zoekwoorden in in het zoekvak (eventueel in het Engels) en je bent vertrokken.

Naast je gewone borden die voor elke Pinterest-gebruiker zichtbaar zijn, kun je bepaalde borden verborgen houden om zo in alle stilte inspiratie te verzamelen.

Oh ja: heb je moeite met het bedenken van spannende titels boven je artikels? Pinterest is een goudmijn!

Maar… laten we eerlijk zijn. Social media brengen ook veel pulp en afleiding. Twee dingen waar ons bloggen geen donder me opschiet. Wie bovendien niet constant op de diverse social media-kanalen te vinden is, loopt alsnog de kans om belangrijke info te missen. Maar geen nood, de oplossing voor dit probleem is nabij:

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Volg favoriete en toonaangevende blogs op de voet

In het hart van het informatiesysteem voor je blog, Een lijstje (zeg maar gerust lijst) met blogs en nieuwskanalen uit binnen- en buitenland die je graag van nabij wil volgen omdat je:

  • naar ze opkijkt
  • vindt dat ze een prettige (schijf)stijl hanteren
  • jouw op de hoogte houden van de meest recente ontwikkelingen (binnen jouw blogniche)
  • je nog van alles kunnen leren
  • aparte concepten gebruiken die je ook op jouw blog kan toepassen
  • vindt dat ze jou ook op andere manieren inspireren

Opgelet: als het goed is gebruik je deze blogs niet om ze “na te apen.” Doe inspiratie op, ontdek wat hot, hip en trendy is binnen je blogniche. Jijzelf maakt een uniek blog. Eventueel door het helemaal anders aan te pakken dan je collega’s.

Ontdek je via social media interessante blogs, dan kan je die uiteraard toevoegen aan je lijstje met van nabij te volgen blogs.

Fijn zo’n bloglijst, maar je hebt er donders weinig aan als je ze niet regelmatig raadpleegt. Natuurlijk kan je de blogs bookmarken in je favorieten, maar dan nog verlies je ze erg makkelijk uit het oog. Bovendien, je moet de betreffende blogs één voor één aanklikken zonder dat je er zeker van bent dat er iets nieuws te lezen valt. Flink wat tijdverlies is het gevolg. De oplossing?

Gebruik een RSS-lezer

Met een RSS-lezer zoals Feedly kun je makkelijk een heleboel blogs en nieuwssites overzichtelijk samenbrengen en gaan volgen. In een oogwenk kun je zien of één van je favoriete sites iets nieuws heeft gepubliceerd. De sites elk afzonderlijk bezoeken en controleren is niet meer nodig.

Feedly is gratis en een account aanmaken gaat makkelijk (onder meer via je Google-account).

Klik in de linkerkolom op ADD CONTENT en plak in het daartoe bestemde vak de url van het blog dat je wil volgen.

In de linkerkolom vind je de verschillende blogfeeds, rechts de (uittreksels van) de artikels. Vaak kan je hier echter niet het volledige bericht lezen. Klik in dat geval op VISIT WEBSITE om verder te lezen op het blog in kwestie.

Het is ook mogelijk om binnen Feedly berichten te bewaren voor later. Deze blijven dan gemarkeerd als ongelezen. Kan handig zijn.

Enkel berichten uit een bepaalde WordPress-categorie ontvangen?

Je hoeft overigens niet noodzakelijk alle berichten van een blog te ontvangen. Stel, je ontdekt een blog dat een aantal verschillende categorieën heeft. De blogs uit categorie X vind je de moeite waard, de blogs uit de categorieën Y en Z laten je steenkoud. Welnu, het is geen probleem om alléén de blogs uit WordPress-categorie X te ontvangen in je RSS-lezer. Op precies dezelfde manier kan je trouwens berichten met specifieke tags volgen. Voorwaarde is wel dat men op het blog in kwestie oordeelkundig is omgegaan met categorieën en tags in WordPress.

Een beetje afhankelijk van het aantal blogs dat je volgt en hoe vaak je Feedly bezoekt, zit je binnen de kortste keren met een boel artikels opgescheept. Het ene al interessanter dan het andere. Het is dan zaak om snel (op basis van titel en auteur bijvoorbeeld) te beslissen wat al dan niet nog gelezen moet worden.

Noteer alle vragen die je krijgt

Krijg je – via e-mail, sociale media of anderszins – vragen omtrent je blog of omtrent de onderwerpen, waarover je schrijft, noteer die dan. Zelfs woordelijk als het even kan. Ook die kunnen aardig wat inspiratie opleveren voor een volgend artikel. Al stelt maar één iemand de vraag. Ga er maar van uit dat veel meer mensen het antwoord willen kennen…

Waarom de vragen woordelijk noteren? Simpel! Ze kunnen een geweldige titel vormen voor een blogbericht.

Goed, dan zit je op een berg aan inspiratie/informatie. Hoe nu verder?

Stap 2: op naar de blogplanner

Natuurlijk is niet alles van wat je te lezen krijgt (via Feedly, social media of anderszins) bruikbaar voor jouw bloggen. Bedoeling is dat de dingen die je (eventueel) wél zou kunnen gebruiken op je blog gefilterd worden en een plaatsje krijgen in je blogplanner. Denk dan aan:

  • links naar artikelen die je (op wat voor manier dan ook) inspireren
  • links naar artikels om je verder in te lezen over het onderwerp van je volgende blogpost
  • links naar berichten waarnaar je in je artikel zou kunnen verwijzen

Allemaal zouden ze een weg moeten vinden naar je blogplanner. Idealiter dan nog gekoppeld aan je lijstje met (toekomstige) blogonderwerpen.

Alleen al daarom ben ik voorstander van een planner in een digitale vorm. Internetadressen bijhouden in een notitieboekje is immers nogal lastig. Met digitale oplossingen zoals Evernote, Google Docs, Google Keep of Trello kan je makkelijk url’s kopiëren en plakken. Bovendien heb je dan de mogelijkheid om webpagina’s rechtstreeks vanuit je blogplanner te openen.

Ikzelf loop in dezen nogal warm voor Trello:

Ik schreef al een paar artikels over het werken met Trello in functie van je blog. Wat ik vooral handig vind aan Trello is dat je elk item verschillende stadia kan laten doorlopen. Aan elk kaartje kan bovendien een heleboel bijkomende info gehangen worden (als bijlage). En tot slot heeft Trello ook een behoorlijke zoekfunctie die het mogelijk maakt om kaartjes snel op te vissen.

Trello werkt niet aan de hand van mappen en bestanden, dus je moet doorgaans niet te lang zoeken naar de exacte locatie van bepaalde stukjes informatie. Dat laatste is iets dat wel eens kan gebeuren als je werkt met andere applicaties.

Eventueel kan je overwegen om op een apart bord een to-do-lijstje voor je blog aan te maken.

Meer van dat?

En werkt ’t een beetje zo’n informatiesysteem voor je blog?

De hamvraag natuurlijk. Veel hangt natuurlijk af van of je het systeem gebruikt. Hoe consequent bewaar je interessante en relevante artikels in je blogplanner? Hoe vaak open je effectief je RSS-lezer om inspiratie op te doen? Snuister je effectief rond in Trello om inspiratie op te doen alvorens zelf te gaan bloggen? Dat alles zou een automatisme moeten worden…

Voor mij persoonlijk werkt het vrij behoorlijk. Nog slechts af en toe wil het bloggen niet zo goed lukken. Maar dat heeft dan niet te maken met het feit dat ik niet weet waar ik moet over bloggen of waar ik moet beginnen.


Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.