Verwen je lezer met een RSS-feed

Verwen je lezer met een RSS-feed

RSS-feedAls je je lezer echt aan je blog wil binden moet je ‘t hem of haar makkelijk maken je blog te volgen. Je doet er dus goed aan je bezoekers mogelijkheden te bieden om zich op jouw blog te abonneren. Door het aanbieden van een RSS-feed maak je het je lezers wel héél erg makkelijk om zich in te schrijven op je blog.

Wat is RSS?

RSS staat voor Really Simple Syndication. Makkelijk abonneren, dus. Het blog moet toegankelijk worden gemaakt voor de RSS-feed, terwijl je lezer van zijn kant alle feeds verzamelt in zijn RSS-lezer. Er is je nog niet veel duidelijk? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Maar mag ik vragen jezelf even in de schoenen van je lezer/bezoeker te verplaatsen?

Stel dat je een bepaald blog danig interessant vindt. Als je niks wil missen van wat er op het blog in kwestie gebeurt, heb je zo ongeveer de volgende mogelijkheden.

 1. je volgt het blog via social media. Nadeel: het is erg makkelijk om een share over het hoofd te zien en – als je het blog via Facebook volgt – is het niet eens zeker dat de bewuste Facebook-post in  je stream opduikt.
 2. je brengt een linkje naar het blog onder bij de favoriete links in je browser. Nadeel: je moet eraan denken de link zo nu en dan aan te klikken (verrek, waar stond ‘ie ook alweer)?
 3. je abonneert je op je favoriete blog via e-mail. Nadeel: je Inbox zit eigenlijk al voller dan goed voor je is, zeker omdat je op dezelfde manier nog een stuk of wat andere leuke blogs volgt.
 4. je bezoekt gewoon zeer regelmatig je favo blog om te kijken of er intussen niks nieuws is verschenen. Nadeel: een hoop tijdverlies, zeker als je van een kale reis terugkomt.

2 componenten

Dat kan allemaal een stuk makkelijker met RSS. Aan de ene kant is er de blogger die zijn site toegankelijk maakt voor de RSS-feeds. De lezer van zijn kant brengt de feeds van zijn favoriete online media overzichtelijk samen op één plaats, in één programma. De feed-reader. Bekende namen zijn Feedly of Newsblur Vanaf dan krijgt hij quasi onmiddellijk een seintje zodra er ergens op één van zijn favoriete sites nieuwe artikelen zijn verschenen. Makkelijk toch?

Snel van start

Zo’n RSS-reader is doorgaans poepsimpel te configureren. Je zoekt een online RSS-reader, maakt er een account aan, je slaat er de feeds van je geliefde sites op en je bent vertrokken.

De feed van iedere site of blog is makkelijk te vinden. Klik op het oranje-witte symbooltje. Er verschijnt een pagina met code. Die pagina negeer je. Wat ons hier interesseert is de url die boven in de balk van je browser verschijnt. Meestal is het iets als: http://hetblog/feed/. Kopieer die url en plak deze in het daartoe bestemde veld van je RSS-lezer. Vaak zul je die echter niet eens nodig hebben aangezien de meeste RSS-programma’s tegenwoordig genoeg hebben aan een simpele url. Als de site in kwestie tenminste toegankelijk is voor RSS-aggregators.

Je kan nu beginnen met het volgen van je favoriete blog(s). Volg je verschillende blogs dan heb je zo je favoriete leeslijst bij de hand. De ongelezen (nieuwe) artikelen worden meestal in het vetjes aangeduid.

Zelfde nadeel als Bloglovin’

De voordelen voor je lezer/bezoeker lijken me nogal duidelijk. Maar eerlijk is eerlijk, voor de gemiddelde blog(ger) is het verhaal niet noodzakelijk zo positief. Want lezers die je blog via RSS volgen komen in de meeste gevallen zelden of nooit op je blog terecht en tellen dus ook niet mee in je bezoekersstatistieken. Precies hetzelfde gebeurt bij Bloglovin’ (dat eigenlijk niet meer is dan een mooi vormgegeven RSS-reader met wat social media-invloeden).

Vind je dat echt niet kunnen, dan kan je een en ander ondervangen door je blog zo in te stellen dat RSS-feeds slecht een korte samenvatting van het artikel. Willen je lezers het volledige bericht lezen, dan is men verplicht door te klikken naar je blog. Jij hebt dan alsnog je felbegeerde pageview. Voorwaarde is dan wel dat je je artikel voorziet van een wervende titel en een inleiding om duimen en vingers van af te likken. Anders mis je ongetwijfeld kansen, bezoekers en pageviews.

Als blogger wil je graag dat internetters je stukken lezen. Het liefst via een bezoek aan je blog, zodat je een en ander kan kwantificeren. En aangezien de verdienmodellen van nogal wat blogs nauw verbonden zijn met de bezoekersaantallen van diezelfde blogs…

Voor de lezer zijn er ook een paar kleine nadeeltjes als je een blog via RSS volgt. De meeste readers zijn om te beginnen nogal op platte tekst gericht, waardoor een deel van de charme van een blog (volgen) verloren gaat. Uiteraard speelt dit minder een rol wanneer het om pure tekstblogs gaat. En wil je een reactie achterlaten dan moet je naar het blog surfen.

Experimentje

Enfin, het moge zo stilaan duidelijk zijn waarom bloggers RSS een beetje met de nek aankijken. Ook Blogtrommel.com biedt haar lezers een RSS-feed aan. Het blog is tot nu toe zo ingesteld dat RSS-feeds slechts een uittreksel krijgen van de verschenen artikelen. Dat zal vanaf heden veranderen: wie mijn blog volgt via RSS kan voortaan ook het hele bericht lezen. Ik ben benieuwd hoe groot de impact zal zijn van deze maatregel op het aantal bezoekers van dit blog. Als ik ooit in staat zal zijn hier iets zinnigs over te zeggen, zal ik daar zeker over berichten.

photo credit: rss0 via photopin (license)

3

8 Responses

Show all responses
 1. Marjanne
  20 oktober 2015
  • Sharp Ben
   21 oktober 2015
   • Marjanne
    21 oktober 2015
 2. Ximaar
  19 oktober 2015
 3. Jacky
  18 oktober 2015
 4. Annelies
  18 oktober 2015
 5. Morgaine
  18 oktober 2015
 6. Ali
  18 oktober 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.