Homebeter bloggenRSS-feed: meest onderschatte blogtool?

RSS-feed: meest onderschatte blogtool?

Als je je lezer echt aan je blog wil binden moet je ’t hem of haar makkelijk maken je blog te volgen. Je doet er dus goed aan je bezoekers mogelijkheden te bieden om zich op jouw blog te abonneren. Door het aanbieden van een RSS-feed maak je het je lezers wel héél erg makkelijk om zich in te schrijven op je blog.

Wat is RSS?

RSS staat voor Really Simple Syndication. Makkelijk abonneren, dus. Een fervente bloglezer kan via een RSS-feed heel makkelijk tientallen blogs en nieuwssites volgen vanaf één plek. En daarvoor hoeft hij niet per se telkens al die sites één voor één aan te klikken.

2 componenten

Dat kan allemaal een stuk makkelijker met RSS. Aan de ene kant is er de blogger die zijn site toegankelijk maakt voor de RSS-feeds. De lezer van zijn kant brengt de feeds van zijn favoriete online media overzichtelijk samen op één plaats, in één programma. De feed-reader. Bekende namen zijn Feedly of Newsblur Vanaf dan krijgt hij quasi onmiddellijk een seintje zodra er ergens op één van zijn favoriete sites nieuwe artikelen zijn verschenen. Makkelijk toch?

Wat is het voordeel van zo’n RSS-feed?

Het blog moet toegankelijk worden gemaakt voor de RSS-feed, terwijl je lezer van zijn kant alle feeds verzamelt in zijn RSS-lezer. Er is je nog niet veel duidelijk? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Maar mag ik vragen jezelf even in de schoenen van je lezer/bezoeker te verplaatsen?

Stel dat je een bepaald blog danig interessant vindt. Als je niks wil missen van wat er op het blog in kwestie gebeurt, heb je zo ongeveer de volgende mogelijkheden:

  1. je volgt het blog via social media. Nadeel: het is erg makkelijk om een share over het hoofd te zien en – als je het blog via Facebook volgt – is het niet eens zeker dat de bewuste Facebook-post in  je stream opduikt.
  2. je brengt een linkje naar het blog onder bij de favoriete links in je browser. Nadeel: je moet eraan denken de link zo nu en dan aan te klikken (verrek, waar stond ‘ie ook alweer)?
  3. je abonneert je op je favoriete blog via e-mail. Nadeel: je Inbox zit eigenlijk al voller dan goed voor je is, zeker omdat je op dezelfde manier nog een stuk of wat andere leuke blogs volgt.
  4. je bezoekt gewoon zeer regelmatig je favo blog om te kijken of er intussen niks nieuws is verschenen. Nadeel: een hoop tijdverlies, zeker als je van een kale reis terugkomt.

Gebruik een RSS-reader en je kan veel makkelijker interessante artikels opsnorren, een selectie maken van wat voor jou de moeite waard is en de beste stukken bewaren voor later gebruik.

Snel een RSS-feed instellen

Zo’n RSS-reader is doorgaans poepsimpel te configureren. Je zoekt een online RSS-reader, maakt er een account aan, je slaat er de feeds van je geliefde sites op en je bent vertrokken.

De feed van iedere site of blog is makkelijk te vinden. Klik op het oranje-witte symbooltje. Er verschijnt een pagina met code. Die pagina negeer je. Wat ons hier interesseert is de url die boven in de balk van je browser verschijnt. Meestal is het iets als: http://hetblog/feed/. Kopieer die url en plak deze in het daartoe bestemde veld van je RSS-lezer. Vaak zul je die echter niet eens nodig hebben aangezien de meeste RSS-programma’s tegenwoordig genoeg hebben aan een simpele url van het blog of de site die je wil gaan volgen. ls de site in kwestie tenminste toegankelijk is voor RSS-aggregators.

Je kan nu beginnen met het volgen van je favoriete blog(s). Volg je verschillende blogs dan heb je zo je favoriete leeslijst bij de hand. De ongelezen (nieuwe) artikelen worden meestal in het vetjes aangeduid.

Is RSS nadelig voor je blog?

De voordelen voor je lezer/bezoeker lijken me nogal duidelijk. Maar eerlijk is eerlijk, voor de gemiddelde blog(ger) is het verhaal niet noodzakelijk zo positief. Want lezers die je blog via RSS volgen komen in de meeste gevallen zelden of nooit op je blog terecht en tellen dus ook niet mee in je bezoekersstatistieken. Precies hetzelfde gebeurt bij Bloglovin’ (dat eigenlijk niet meer is dan een mooi vormgegeven RSS-reader met wat social media-invloeden).

Vind je dat echt niet kunnen, dan kan je een en ander ondervangen door je blog zo in te stellen dat RSS-feeds slecht een korte samenvatting van het artikel. Willen je lezers het volledige bericht lezen, dan is men verplicht door te klikken naar je blog. Jij hebt dan alsnog je felbegeerde pageview. Voorwaarde is dan wel dat je je artikel voorziet van een wervende titel en een inleiding om duimen en vingers van af te likken. Anders mis je ongetwijfeld kansen, bezoekers en pageviews.

Als blogger wil je graag dat internetters je stukken lezen. Het liefst via een bezoek aan je blog, zodat je een en ander kan kwantificeren. En aangezien de verdienmodellen van nogal wat blogs nauw verbonden zijn met de bezoekersaantallen van diezelfde blogs…

Dit blog telt momenteel zo’n 90 volgers via RSS. Vermoedelijk zijn dit niet de mensen die trouw op elk bericht klikken dat ik publiceer, maar slechts af en toe komen lezen. Als het onderwerp (voor hun) voldoende relevant is. Of ik dat erg vind? Nee hoor, het gaat er ‘m vooral om het lezers zo makkelijk mogelijk te maken om Blogtrommel.com niet zomaar te vergeten. Zeker nu ik niet meer zo regelmatig een nieuw artikel online zet is dit van belang…

Niet de allerbeste leeservaring voor je volgers?

Voor de lezer zijn er ook een paar kleine nadeeltjes als je een blog via RSS volgt. De meeste readers zijn om te beginnen nogal op platte tekst gericht, waardoor een deel van de charme van een blog (volgen) verloren gaat. Uiteraard speelt dit minder een rol wanneer het om pure tekstblogs gaat. En wil je een reactie achterlaten dan moet je naar het blog surfen.

Waarom elke blogger RSS-feeds moet gebruiken

Als je je grote zorgen maakt over het aantal pagviews voor je blog, dan heb je waarschijnlijk gemengde gevoelens bij dat RSS-gedoe.

Maar pas op! Zo’n RSS-feed kan wel verrekte handig zijn als je regelmatig verse content moet maken (en zonder inspiratie zit). Verzamel je favoriete blogs op één centrale plek en je verliest veel minder tijd op je rondje langsheen je lievelingsblogs. Je bezoekt namelijk in de eerste plaats de sites waarop er iets nieuws is verschenen. Je houdt dus meer tijd over (om te bloggen, bijvoorbeeld).

En daarnaast is die RSS-feed natuurlijk dé spil in het informatiesysteem voor je blog. Je kan immers op de hoogte blijven van wat collega-bloggers doen. Op de hoogte blijven van nieuwe trends en hot topics in jouw blogniche? Inspiratie opdoen voor je eigen blogproject? Het kan allemaal zonder je te hoeven inschrijven op nieuwsbrieven of als een gek de sociale media af te schuimen.

Tevreden over Feedly

Zelf maak ik dus graag gebruik van Feedly (in zijn gratis versie). Hiermee volg ik enkele tientallen blogs uit binnen- en buitenland. Natuurlijk lees ik niet zomaar alles wat zich aandient, want dan kom ik niet meer aan iets anders toe. Maar het zal je niet verbazen dat ik veel lees over bloggen en alles wat daar van ver of dichtbij iets mee te maken heeft.

Conclusie?

Hoewel RSS een wat oubollig imago heeft is het ook vandaag nog verrekte nuttig. Je verliest zelf een pak minder tijd op je rondje langsheen je favoriete blog. En inspiratie en interessant leesvoer waar je als blogger weleens behoefte aan hebt, komt automatisch jouw kant uit. Kan je het nog makkelijker hebben?


P.s: Oorspronkelijke versie van dit artikel:oktober 2015

Laatst verschenen berichten

10 reacties op “RSS-feed: meest onderschatte blogtool?”

  1. Arthur avatar

    Hoi Ben
    Ik las over je op bloggenenloggen waar je gastblogger was over RRS. Je begon daar met :

    Wil je graag regelmatig terugkerende bezoekers op je blog? Maak het je lezers dan makkelijk om je blog te volgen. Daar zijn verschillende manieren voor. Lezers kunnen zich abonneren via e-mail, ze kunnen je volgen op social media of kunnen zich abonneren via RSS.

    Maar vervolgens zag ik niets over hoe je mensen kan laten abonneren via e-mail, alleen maar uitleg over de RSS. Maar ik ben juist geïnteresseerd in die e-mail optie

    Kan je mij verder helpen?

    Groeten
    Arthur

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik heb even gekeken naar je blog. Aangezien je met WordPress werkt kan je eens kijken naar plugins… Zoek even op “e-mail.”

  2. Marjanne avatar

    “Ik volg je via RSS feed” zei ooit iemand, tegen mij. “O” zei ik en snapte er niks van. Nu wel. Dank je voor je heldere uitleg.
    Ik ga eens kijken hoe dat bij mij is ingesteld? maar dat is weer een vak apart. Stap voor stap, kom ook ik er wel.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      De meeste blogsoftware heeft RSS standaard ingebakken. Ook WordPress. En standaard staat WordPress open voor RSS-readers. Jij hoeft er dus eigenlijk niks voor te doen om je lezers een RSS-feed aan te bieden.

      1. Marjanne avatar

        Dank je Ben, ik heb gisteren zitten zoeken en de RSS feed ingesteld op niet volledige weergave, nav deze blog.
        Ik wacht de reacties af, of het sowieso iemand opvalt. Ben al blij, dat ik weet waar ik dat kon opzoeken. Deze week weer wat geleerd ;-).

  3. Ximaar avatar

    wordpress.com-blogs bieden het standaard aan, dus ook bij morgaine. Je kan ook gewoon je browser gebruiken om de feeds te lezen.

    Het voordeel van een feed is dat je geen mailadres op hoeft te geven en via die weg geen spam krijgt. Blogspot heeft een mooie optie voor een lijst met laaste berichten die via de feed-optie werkt, die gebruik ik meestal.

    Om te voorkomen dat anderen mijn berichten 100% doorsturen jies ik altijd voor alleen een uittreksel. Zelf snap ik nooit waarom mensen bloglovin gebruiken, dat is niet meer dan een site die ge- (of mis-)bruik maakt van je feeds.

  4. Jacky avatar
    Jacky

    Chrome heeft een RSS plugin die alleen de nieuwste artikelen verzamelt, maar je moet op de titel klikken om op de website te komen. Dus wel een pageview (whoehoe)!

  5. Annelies avatar
    Annelies

    Ik heb helemaal geen RSS feed op mijn blogje. Deze uitleg is heel fijn! Daar ga ik eens even gebruik van maken, want af en toe snap ik er helemaal niets van. Ach, aan de andere kant, ik blog pas sinds 2 maanden dus ik mag nog een beetje stuntelen hier en daar 😉

  6. Morgaine avatar

    Ja ik ken die RSS feed wel, bied hem niet aan nu, bloglovin wel, en ik wist niet dat de pageviews dan niet tellen als ze van daaruit lezen, dat verklaart een HOOP nu omdat je ook van daaruit kunt reageren nu, ik zat mijn hoofd al te breken over sommige balkjes die zo stijgen maar dan de pagina views lager kunnen zijn dan op een mindere dag, echt waar… hahaha

    Overigens heb ik meer volgers via wordpress en per mail dus dan via bloglovin. Dan ben ik wel nieuwsgierig hoe het andersom zou zijn ja.

    X

  7. Ali avatar
    Ali

    Dank voor een zeer duidelijke uitleg van rss, kan ik wellicht in de toekomst zelf gebruiken voor uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.