Google aangepast zoekenNogal wat bloggers willen hun blog vroeg of laat zien opduiken in de zoekmachines. En dan liefst in de bovenste regionen en niet op paginaatje 34. Dan zit er maar één ding op: bouw je blog op rond één welomlijnd thema. Waarom dat zo is?

“Moet ik een themablog beginnen of kan ik beter allerlei onderwerpen aansnijden op mijn blog?” De vraag wordt me regelmatig gesteld. Ik vind het steeds moeilijker om hier een pasklaar antwoord op te geven. Dit omdat heel veel – zo niet alles – afhangt van de blogger in kwestie.

De kracht van een nicheblog zit ‘m in de specialisatie. Weer zo’n holle (marketing)kreet, maar willen of niet, er zit zeer veel waarheid in. En het is geweten:

Google denkt graag in hokjes, net als wij!

Ziedaar het antwoord in één enkele tussenkop geperst. Maar laten we even loskomen van Google en zijn logica met een voorbeeld uit het “echte leven.”

Stel dat je volgende week op reis vertrekt en je bent nog op zoek naar een (goede) zonnebril. Dan heb je  denk ik  twee mogelijkheden:

 1. je koopt je zonnebril in de supermarkt
 2. je koopt de zonnebril in de brillenspeciaalzaak

Nog los van het feit of het überhaupt in je opkomt je zonnebril te halen in de supermarkt, zijn er niet zoveel voordelen aan het feit dat je je bril in je vertrouwde supermarkt koopt: de kwaliteit van wat je op je neus zal zetten is vermoedelijk verre van optimaal, een uitgebreide keuze aan modelletjes is er ook niet, van maatwerk of enig advies is er ook geen sprake en vaak ontbreekt zelfs een spiegel om te bepalen of het kleinood ja dan nee bevallig op je snufferd staat.

Er blijven twee argumenten pro supermarktzonnebril, waarbij het nog maar de vraag is of die voordelen opwegen tegen de nadelen:

 1. de prijs
 2. de onmiddellijke beschikbaarheid van je bril (je bent er nu toch)

Vermoedelijk zijn je ogen beter af met een bril op maat uit de speciaalzaak, die je na deskundig advies aankoopt.

Koop je bril in de supermarkt (tussen de rookwaren, het snoepgoed, de luiers en de papieren zakdoekjes) en je neemt per definitie aan dat de kwaliteit niet je dat zal zijn. Sterker nog: je neemt er vrede mee!

Ga naar de speciaalzaak en onmiddellijk is er de aanname – waarschijnlijk terecht maar dat hoeft niet per se het geval te zijn – dat je een bril zal kopen die je beter past, beter aangepast is aan jouw behoeften.

Aanname van Google

Ook Google neemt aan dat het werk van een gespecialiseerde website of blog hoger dient te worden ingeschat dan het bericht (over hetzelfde onderwerp) op een omniblog.* Dat heeft voor gevolg dat het werk van de omniblog(ger) in de meeste gevallen steevast lager zal worden gerangschikt.
De kracht van een nicheblog versus omniblog

Hoe pakt een en ander in de praktijk uit?

Stel: jij schrijft op je omniblog een recept van een “maaltijdsoep met pastinaak en wortel.” Je collega doet net hetzelfde op zijn/haar kookblog. We nemen hierbij aan dat jullie allebei evenveel of even weinig kaas hebben gegeten van zoekmachineoptimalisatie. Hoe goed het recept van jou op je omniblog ook mag zijn (geoptimaliseerd om goed vindbaar te zijn in Google), je zal het vrijwel altijd moeten afleggen tegen je collega met kookblog.

Groot is de kans dat jij als omniblogger enkel maar in de buurt kan komen als je bezoeker heeft gezocht op: “maaltijdsoep met pastinaak en wortel” (de exacte titel van je blogbericht). Maar hoe waarschijnlijk is dat???

De internetzoeker kan net zo goed zoeken op:

 • maaltijdsoepen
 • hoe maak ik een maaltijdsoep
 • maaltijdsoep met kip
 • basis voor maaltijdsoepen
 • pastinaak klaarmaken
 • maaltijdsoep wortel
 • pastinaak soep
 • ….

Enfin, ik kan hier nog tientallen variaties op het thema opsommen. Je ziet hopelijk waar ik heen wil. De kans dat een van die mogelijke combinaties voorkomt op het kookblog – of Google die match maakt – is vele malen waarschijnlijker. Google zal hoe dan ook geneigd zijn de zoeker naar de foodblog te sturen. Gewoon omdat die nu eenmaal de “logische” keuze is als het gaat om (soep)recepten.

De enige manier waarop jij je collega foodblogger kan verslaan is als je bezoeker “maaltijdsoep” intikt, gevolgd door je (blog)naam OF jouw omniblog hyperactief is terwijl het foodblog al vijf jaar een sluimerend bestaan leidt.

En dat is dan nog maar alleen het verhaal van de vindbaarheid in Google.

Stel dat één van je vrienden op zoek is naar een goede recepten voor soepen. Welk blog zal je te binnen schieten en dus aanbevelen? Het blog met dat ene – weliswaar verrukkelijke – recept voor een maaltijdsoep met pastinaak, of dat kookblog met honderden lekkere recepten?

Vaak over dezelfde onderwerpen bloggen (en je site daarop inrichten) is dus cruciaal opdat Google je blog zou tonen in de bovenste regionen van de zoekmachine. Overigens is dat laatste ook de reden waarom het veel makkelijker is om geld te verdienen met een nicheblog. Ben je een startende blogger en wil je snel resultaat, dan is het bovendien zaak om topics te zoeken (klemtonen te leggen) waar zelden wordt over geblogd.

Exit omniblogs dus?

Dat heb ik niet gezegd! Immers, zo’n nicheblog is wel eens te veel van het goede. Ik mag je dan wel hebben duidelijk gemaakt waar de kracht van een nicheblog nu precies zit, de lol van bloggen houdt immers zoveel meer in dan een wedstrijdje blog-naar-de-hoogste-plaatsen-in-Google-mikken. En gelukkig maar! Want aan zo’n nicheblog zitten ook serieuze nadelen verbonden die je persoonlijk blogplezier ernstig kunnen verstoren.


*= Omniblog: persoonlijk blog gekenmerkt door de grote diversiteit aan onderwerpen en thema’s die worden aangesneden.

Meer van dat?

Foto via Pixabay.com