Je eigen tone of voice vinden, hoe begin je?

Je eigen tone of voice vinden, hoe begin je?

tone of voice vindenEen blog zonder eigen stem is als brood zonder zout: nauwelijks te pruimen. Maar die blogstem of tone of voice vinden, hoe doe je dat? Een paar tips.

Anderzijds is diezelfde tone of voice één van die dingen waar je eindeloos kan over doorbomen, maar waar je als blogger eigenlijk je slaap niet moet voor laten. Die eigen stem sluipt vroeg of laat je blog wel binnen. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen is om de juiste redenen een blog beginnen over een onderwerp dat je na aan het hart ligt.

Maar een eigen tone of voice is dus belangrijk?

Dat denk ik wel, ja! Want hoewel het allemaal erg moeilijk in een paar woorden te vatten is, bepaalt een tone of voice wel (mee) de algemene sfeer op een blog. De tone of voice wordt bepaald – of moet ik zeggen “geboetseerd” – door de eigenaar(s) van het blog. Hij/zij wil(len) daarmee ook een bepaalde boodschap overbrengen en een persoonlijke stempel op die boodschap drukken.

Toegegeven, het zijn allemaal vage bewoordingen. Maar vraag een trouwe lezer/volger van je blog waarom ‘ie steeds bij jou komt lezen en het zou me niks verbazen mocht je een antwoord krijgen in de trant van: “Je schrijft zo leuk.”, “Je bent grappig” of “Het is zo herkenbaar!” Hij kan er naar alle waarschijnlijkheid niet precies de vinger op leggen, maar feit is dat je blog door je typische (schrijf)stijl, jargon en zinswendingen uit duizenden te herkennen is.

Heb je een informatief blog, dan zal de (kwaliteit van de) geboden info ook wel meespelen. Maar die kan je ook ergens anders vandaan halen. Uit de krant, een woordenboek, een encyclopedie, Wikipedia of desnoods zelfs bij een andere blogger.
Je tone of voice vinden: 8 tips

1. Blog over datgene wat je boeit

Ik besef dat deze tip erg vaak terugkomt. Toch ga ik me daarvoor ook deze keer niet verontschuldigen. Ga maar na: blog over een onderwerp dat je leuk vindt en je zal met de klap een stuk makkelijker schrijven. Je denkt minder lang na, vindt sneller je eigen woorden, je gaat schrijven zoals je spreekt, je tekst wordt spontaner en minder gepolijst. Allemaal dingen waar een gemiddelde bloglezer doorgaans wel pap van lust.

Kies daarentegen voor topics die misschien wel populair zijn maar niet echt je ding en je zal meteen een stuk minder enthousiast overkomen. Je teksten zullen afstandelijker/gemaakter overkomen. En wees gerust: lezers voelen dit heel snel!

Vergeet trouwens ook niet dat een tone of voice vinden doorgaans ook tijd zal kosten. Je moet het bloggen dus een tijdje kunnen volhouden. Onderwerpen die je boeien kunnen dan aardig van pas komen.

2. Tone of voice vinden: niet te veel nadenken, vaak genoeg schrijven!

Ga vooral van start. Experimenteer, schrijf artikelen en publiceer ze. De blogstem kan enkel in je artikels sluipen als je vaak genoeg schrijft. Gaandeweg zal je merken dat het je minder en minder moeite kost om te schijven (en de tone of voice aan te houden). Kijk daarbij – zeker in den beginne – niet naar reacties van lezers. Ja, zij mogen (mee) de richting bepalen waar het met je blog heen moet. Echter, ze hoeven je de wet niet te dicteren. Het blog maken en dus de tone of voice bepalen, dat doe jij!

3. Luister en kijk niet te veel naar anderen

Als je start met bloggen heb je waarschijnlijk een aantal blog(ger)s waar je naar opkijkt. Het kan geen kwaad om je daaraan te spiegelen, je door hen te laten inspireren. Hoed je wel voor te veel imitatie en namaak. Het moet jouw blog worden en niet een doorslagje van wat elders te vinden is. Zoek – en ook dat zeg ik niet voor het eerst – naar een stijl, een invalshoek en een manier van aanpakken die bij jou past. Daar zijn zeker fans voor te vinden!

4. Kom dus voor je mening uit en toon emoties

Je bent niet zonder reden met een blog begonnen. Het is je podium annex microfoon om je ongezouten mening te ventileren. Doe dat op een onderbouwde en geciviliseerde manier en je bent al meer dan halfweg.

5. Lees je blogpost luidop voor

Is je tekst af? Lees ‘m dan luidop voor. Niet alleen haal je er zo makkelijk de pijnlijkste blunders qua grammatica en zinsbouw uit, je merkt direct of het ook een beetje “als jou” klinkt. Heeft het allemaal verdraaid veel weg van een gesprek aan de keukentafel onder vrienden? Prima, that’s the way to go!

6. Schrijf voor één persoon

Dit sluit een beetje aan bij de vorige tip: vat ieder blogbericht op als een persoonlijk gesprek tussen jou en je lezer. Idealiter moet je dus afstand doen van het gevoel dat je blogt voor “een boel onbekenden op het internet.” Door je één enkel persoon voor de geest te halen tijdens het bloggen wordt het als vanzelf minder stijfjes allemaal. En bij een spontaan en persoonlijk 1 op 1 gesprek horen trouwens ook je eigen stopwoordjes, je eigen klankkleuren, jouw motto’s, jouw niet altijd even correct taalgebruik… Dat wat ruwe randje heeft voor menig lezer zo zijn charmes. Ook daarom blijven mensen je blog steeds opnieuw bezoeken.

7.  Luister naar je doelpubliek

In puntje 3 raadde ik je aan niet te veel naar anderen te luisteren. Daar wil ik nu – gedeeltelijk – op terugkomen. In die zin dat het zeker geen kwaad kan als je de taal van je lezerskorps spreekt, of daar tenminste rekening mee houdt. De klik met je lezer, weet je wel?

8. Tone of voice: niet in steen gehouwen

Net zoals dat het geval is bij meer aspecten van het bloggen, kan ook je tone of voice onderhevig zijn aan veranderingen. Jij verandert, evolueert constant. En het is dan ook niet zo gek dat je blog(stijl) mee evolueert.

Zo, dat waren enkele tips die je moeten helpen bij het vinden van je eigen blogstem. Waar ik nieuwsgierig naar ben: lig jij wakker van de juiste tone of voice op je blog, of helemaal niet? Laat het even weten in een reactie hieronder!

Foto: via Shutterstock.com

3

7 Responses

Show all responses
 1. Daan
  15 juli 2016
 2. Ximaar
  11 juli 2016
  • Omar Boussaïd
   14 juli 2016
 3. Morgaine
  11 juli 2016
 4. Mies Huibers
  10 juli 2016
 5. Babs
  10 juli 2016
 6. Trudy
  10 juli 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.