Een magneet in je blog (voor meer terugkerende bezoekers)?

De laatste tijd kijk ik met knikkende knietjes naar mijn statistieken uit Google Analytics. In tegenstelling tot wat jullie misschien denken komt de angst echter niet voort uit het feit dat het met het aantal bezoekers van Blogtrommel.com de verkeerde kant zou opgaan. Het tegendeel is zelfs waar. Maar toch:

71% van bezoekers bezoekers afkomstig uit Google

De andere belangrijke verkeersbronnen, zoals de trafiek uit social media, het verwijzingsverkeer (verkeer vanuit andere blogs of websites) en het directe verkeer (mensen die een url intikken in de browser en rechtstreeks op mijn blog terechtkomen zijn elk goed voor zo’n 10% van de bezoekers.

Dat zijn cijfers waarmee ik vermoedelijk een paar bloggers jaloers maak (vooral dan met dat percentage van bezoekers dat binnenkomt via zoekmachines).

De keuze voor een duidelijke niche, de inspanningen om de SEO van dit blog te verbeteren en het regelmatige publicatieritme van de laatste jaren werpen hun vruchten af.

Succes met een wrang nasmaakje

Het is echter niet al goud wat blinkt. Want al met al wordt (het succes van) Blogtrommel.com zo wel heel erg afhankelijk van Google. Als Google morgen de spelregels verandert waardoor dit blog niet meer zo hoog scoort, dan kan dit een ramp betekenen voor mijn bezoekersaantallen. Bovendien, bezoekers die via een zoekmachine binnenvallen zijn doorgaans niet de mensen waar je op zit te wachten. Het merendeel van hen schraapt gewoon de informatie bijeen waar ze naar op zoek waren (als het hen tenminste op een zilveren presenteerblaadje wordt aangeboden) en verdwijnt.

Gemiddeld krijg ik dus wel meer bezoekers over de vloer, maar de tijd die die bezoekers op mijn blog spenderen daalt, de bounce rate stijgt en het aantal pagina’s die zo’n bezoeker aanklikt bij een bezoek daalt. Van alle bezoekers op Blogtrommel.com keert 30% ooit terug. Dat moet beter kunnen. Daarom dus:

15 tips voor meer terugkerende bezoekers op je blog

1. Zorg voor een goede header

Natuurlijk denk je spontaan aan een mooie foto(uitsnede) of iets dergelijks. Maar er is meer. Zorg dat die header je bezoeker meteen ook iets meer vertelt over het (soort) blog. Dat kan door een slogan of baseline te tonen. Ook met een zuiver persoonlijk blog is dit van belang. Geef aan wat jou anders maakt, wat jij belangrijk vindt, waar je accenten liggen, waarover je (vooral) zal gaan bloggen. Je bezoeker kan veel sneller bepalen of jouw blog voor hem of haar interessant zou kunnen zijn en wordt je blog minder snel vergeten.

2. Link naar andere berichten en pagina’s in je blog

Heb je het in je artikelen over eerder geschreven berichten of pagina’s, link er dan alsjeblieft naartoe! Maar overdrijf daar ook niet in! Je artikel moet immers vlot leesbaar blijven.

3. Verzorg de opmaak van je teksten

Als ik niet beter zou weten zou ik zweren dat een flink deel van de bloggers geen zier om hun lezers geven… Zorg voor aangenaam leesbare teksten. Dan komt een lezer veel makkelijk nog eens terug voor meer.

4. Toon gerelateerde berichten

Is je lezer aan het einde gekomen van een artikel, stuur ‘m dan niet meteen het bos in. Moedig ‘m in ieder geval aan om nog wat verder te lezen door onderaan je bericht  soortgelijke stukken te tonen. Alvast in WordPress zijn hiervoor diverse handige plugins beschikbaar.

5. Beantwoord lezerscommentaren

Je toont waardering voor het feit dat lezers de moeite nemen in de pen te kruipen, zoveel is zeker. Lezers die jouw betrokkenheid ervaren hebben zullen sneller geneigd zijn om nog eens terug te komen. En ook andere bezoekers krijgen het signaal: “Hier kan ik gerust een vraag stellen (en waarschijnlijk krijg ik ook een antwoord terug).” Vergeet ook niet dat zo’n conversatie onder het artikel ook goed is voor de SEO van het blog.

6. Laat wat van jezelf zien

Als je erin slaagt connectie te maken met je lezer dan is ‘ie geneigd om vaker terug te komen. Dat doe je door goeie artikelen te schrijven. Maar daar blijft het niet bij. Banden tussen schrijver en lezer zijn makkelijker te smeden als je je kleine kantjes toont, bezoekers een glimp van jezelf laat opvangen en je teksten een persoonlijk parfum meegeeft.

7. Schrijf vervolgartikels

Spit eens een onderwerp grondig uit en wijd er meerdere blogposts aan. Iemand die een artikel uit de reeks heeft gelezen wil waarschijnlijk ook wel het vervolg lezen. En plaats een link naar de andere artikels in de reeks (zie tip 2). Nog een laatste dingetje: kondig (op voorhand) aan dat je een artikelenreeks gaat schrijven, en dit zowel op je blog zelf als op social media.

8. Maak een sneeze page

Kort gezegd is een sneeze page een verzamelpagina met je beste schrijfsels (over een bepaald onderwerp). Handig om je lezer te laten zien waar jouw expertise ligt en om (opnieuw) te delen op social media!

9. Geef je oude(re) content een tweede leven

Wie zegt dat je als blogger telkens met iets nieuws moet komen? Ziehier enkele tips om meer te doen met wat je ooit al geschreven hebt.

10. Deel oudere artikelen af en toe opnieuw op social media

Het kan dus zeker geen kwaad om af en toe je oudere stukken even opnieuw onder de aandacht te brengen op social media. Met name je nieuwste volgers zijn lang niet altijd bekend met je eerder verschenen berichten. Let er wel op dat die artikels in kwestie nog wel up-to-date zijn…

11. Zet wat links naar artikels in de zijbalk

Ik vind dat dit veel te weinig gebeurt. Gebruik de zijbalk van je blog om je lezer dieper je blog in te lokken! Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen. Het klassieke archief is daarvoor het minst effectief…

12. Voeg nieuwe, steengoede artikelen toe

Hoe die er kunnen uitzien? Zo bijvoorbeeld!

13. En doe dat regelmatig

Want lezers moeten natuurlijk ook een grondige reden hebben om je site nogmaals te bezoeken. Hoe vaak jij dan moet bloggen? Vaak genoeg. Maar je kan ook te veel bloggen…

14. Zet een zoekvak in je sidebar

Hoewel ik niet het idee heb dat die zoekfunctie op het blog vaak gebruikt wordt kan ‘ie wel zijn nut bewijzen. Vooral voor mensen die je blog (trouw) volgen. Vaak willen ze snel een specifiek artikel terugvinden dat intussen in de catacomben van je blog is verdwenen. Een archief of een tag- of categoriewolk blijkt in dat geval al snel quasi waardeloos. Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk om snel (oudere) berichten terug te vinden. Wist je trouwens dat je een eigen versie van Google op je blog kan installeren?

15. Verander het design en de indeling van je blog niet te vaak

Waarom? Het blog moet voor je lezer ook een plaats van herkenning zijn. Creëer dus een rustige vertrouwde omgeving waarin je lezer makkelijk zijn weg vindt. Het kan niet de bedoeling zijn dat ‘ie – al is het maar een fractie van een seconde – twijfelt of hij wel op het juiste blog is aanbeland…

Zo, tot zover 15 tips om meer terugkerende bezoekers naar je blog te krijgen. Idealiter zou er dus een zware magneet in elke blog moeten zitten… Als ik het lijstje zo overloop zijn er ook voor mij zeker een aantal werkpunten.

Welke tip pas jij onvoldoende toe?

3

14 Responses

Show all responses
 1. Erika
  11 juli 2018
  • Sharp Ben
   11 juli 2018
 2. Ximaar
  12 november 2015
  • Sharp Ben
   12 november 2015
 3. Babs
  12 november 2015
  • Sharp Ben
   12 november 2015
   • Babs
    12 november 2015
 4. Sabine
  11 november 2015
 5. Rita
  11 november 2015
  • Sharp Ben
   11 november 2015
 6. Rowan G.
  11 november 2015
 7. Godelieve
  11 november 2015
 8. Japke
  11 november 2015
  • Sharp Ben
   11 november 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.