Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenEen magneet in je blog (voor meer terugkerende bezoekers)?

Een magneet in je blog (voor meer terugkerende bezoekers)?

De laatste tijd kijk ik met knikkende knietjes naar mijn statistieken uit Google Analytics. In tegenstelling tot wat jullie misschien denken komt de angst echter niet voort uit het feit dat het met het aantal bezoekers van Blogtrommel.com de verkeerde kant zou opgaan. Het tegendeel is zelfs waar. Maar toch:

71% van bezoekers bezoekers afkomstig uit Google

De andere belangrijke verkeersbronnen, zoals de trafiek uit social media, het verwijzingsverkeer (verkeer vanuit andere blogs of websites) en het directe verkeer (mensen die een url intikken in de browser en rechtstreeks op mijn blog terechtkomen zijn elk goed voor zo’n 10% van de bezoekers.

Dat zijn cijfers waarmee ik vermoedelijk een paar bloggers jaloers maak (vooral dan met dat percentage van bezoekers dat binnenkomt via zoekmachines).

De keuze voor een duidelijke niche, de inspanningen om de SEO van dit blog te verbeteren en het regelmatige publicatieritme van de laatste jaren werpen hun vruchten af.

Succes met een wrang nasmaakje

Het is echter niet al goud wat blinkt. Want al met al wordt (het succes van) Blogtrommel.com zo wel heel erg afhankelijk van Google. Als Google morgen de spelregels verandert waardoor dit blog niet meer zo hoog scoort, dan kan dit een ramp betekenen voor mijn bezoekersaantallen. Bovendien, bezoekers die via een zoekmachine binnenvallen zijn doorgaans niet de mensen waar je op zit te wachten. Het merendeel van hen schraapt gewoon de informatie bijeen waar ze naar op zoek waren (als het hen tenminste op een zilveren presenteerblaadje wordt aangeboden) en verdwijnt.

Gemiddeld krijg ik dus wel meer bezoekers over de vloer, maar de tijd die die bezoekers op mijn blog spenderen daalt, de bounce rate stijgt en het aantal pagina’s die zo’n bezoeker aanklikt bij een bezoek daalt. Van alle bezoekers op Blogtrommel.com keert 30% ooit terug. Dat moet beter kunnen. Daarom dus:

15 tips voor meer terugkerende bezoekers op je blog

1. Zorg voor een goede header

Natuurlijk denk je spontaan aan een mooie foto(uitsnede) of iets dergelijks. Maar er is meer. Zorg dat die header je bezoeker meteen ook iets meer vertelt over het (soort) blog. Dat kan door een slogan of baseline te tonen. Ook met een zuiver persoonlijk blog is dit van belang. Geef aan wat jou anders maakt, wat jij belangrijk vindt, waar je accenten liggen, waarover je (vooral) zal gaan bloggen. Je bezoeker kan veel sneller bepalen of jouw blog voor hem of haar interessant zou kunnen zijn en wordt je blog minder snel vergeten.

Heb je het in je artikelen over eerder geschreven berichten of pagina’s, link er dan alsjeblieft naartoe! Maar overdrijf daar ook niet in! Je artikel moet immers vlot leesbaar blijven.

3. Verzorg de opmaak van je teksten

Als ik niet beter zou weten zou ik zweren dat een flink deel van de bloggers geen zier om hun lezers geven… Zorg voor aangenaam leesbare teksten. Dan komt een lezer veel makkelijk nog eens terug voor meer.

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

4. Toon gerelateerde berichten

Is je lezer aan het einde gekomen van een artikel, stuur ‘m dan niet meteen het bos in. Moedig ‘m in ieder geval aan om nog wat verder te lezen door onderaan je bericht  soortgelijke stukken te tonen. Alvast in WordPress zijn hiervoor diverse handige plugins beschikbaar.

5. Beantwoord lezerscommentaren

Je toont waardering voor het feit dat lezers de moeite nemen in de pen te kruipen, zoveel is zeker. Lezers die jouw betrokkenheid ervaren hebben zullen sneller geneigd zijn om nog eens terug te komen. En ook andere bezoekers krijgen het signaal: “Hier kan ik gerust een vraag stellen (en waarschijnlijk krijg ik ook een antwoord terug).” Vergeet ook niet dat zo’n conversatie onder het artikel ook goed is voor de SEO van het blog.

6. Laat wat van jezelf zien

Als je erin slaagt connectie te maken met je lezer dan is ‘ie geneigd om vaker terug te komen. Dat doe je door goeie artikelen te schrijven. Maar daar blijft het niet bij. Banden tussen schrijver en lezer zijn makkelijker te smeden als je je kleine kantjes toont, bezoekers een glimp van jezelf laat opvangen en je teksten een persoonlijk parfum meegeeft.

7. Schrijf vervolgartikels

Spit eens een onderwerp grondig uit en wijd er meerdere blogposts aan. Iemand die een artikel uit de reeks heeft gelezen wil waarschijnlijk ook wel het vervolg lezen. En plaats een link naar de andere artikels in de reeks (zie tip 2). Nog een laatste dingetje: kondig (op voorhand) aan dat je een artikelenreeks gaat schrijven, en dit zowel op je blog zelf als op social media.

8. Maak een sneeze page

Kort gezegd is een sneeze page een verzamelpagina met je beste schrijfsels (over een bepaald onderwerp). Handig om je lezer te laten zien waar jouw expertise ligt en om (opnieuw) te delen op social media!

9. Geef je oude(re) content een tweede leven

Wie zegt dat je als blogger telkens met iets nieuws moet komen? Ziehier enkele tips om meer te doen met wat je ooit al geschreven hebt.

10. Deel oudere artikelen af en toe opnieuw op social media

Het kan dus zeker geen kwaad om af en toe je oudere stukken even opnieuw onder de aandacht te brengen op social media. Met name je nieuwste volgers zijn lang niet altijd bekend met je eerder verschenen berichten. Let er wel op dat die artikels in kwestie nog wel up-to-date zijn…

Ik vind dat dit veel te weinig gebeurt. Gebruik de zijbalk van je blog om je lezer dieper je blog in te lokken! Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen. Het klassieke archief is daarvoor het minst effectief…

12. Voeg nieuwe, steengoede artikelen toe

Hoe die er kunnen uitzien? Zo bijvoorbeeld!

13. En doe dat regelmatig

Want lezers moeten natuurlijk ook een grondige reden hebben om je site nogmaals te bezoeken. Hoe vaak jij dan moet bloggen? Vaak genoeg. Maar je kan ook te veel bloggen…

14. Zet een zoekvak in je sidebar

Hoewel ik niet het idee heb dat die zoekfunctie op het blog vaak gebruikt wordt kan ‘ie wel zijn nut bewijzen. Vooral voor mensen die je blog (trouw) volgen. Vaak willen ze snel een specifiek artikel terugvinden dat intussen in de catacomben van je blog is verdwenen. Een archief of een tag- of categoriewolk blijkt in dat geval al snel quasi waardeloos. Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk om snel (oudere) berichten terug te vinden. Wist je trouwens dat je een eigen versie van Google op je blog kan installeren?

Meer van dat?

15. Verander het design en de indeling van je blog niet te vaak

Waarom? Het blog moet voor je lezer ook een plaats van herkenning zijn. Creëer dus een rustige vertrouwde omgeving waarin je lezer makkelijk zijn weg vindt. Het kan niet de bedoeling zijn dat ‘ie – al is het maar een fractie van een seconde – twijfelt of hij wel op het juiste blog is aanbeland…

Zo, tot zover 15 tips om meer terugkerende bezoekers naar je blog te krijgen. Idealiter zou er dus een zware magneet in elke blog moeten zitten… Als ik het lijstje zo overloop zijn er ook voor mij zeker een aantal werkpunten.

Welke tip pas jij onvoldoende toe?

Laatst verschenen berichten

14 reacties op “Een magneet in je blog (voor meer terugkerende bezoekers)?”

  1. Erika avatar

    Goeie tips! Raad je ook sea Google ads of Facebook ads aan bij een blog?

    Groet,
    Vital Healthy

    https://www.vitalhealthy.nl/

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor het mooie compliment!

      Met geen van beide opties die jij noemt heb ik enige ervaring, dus ik kan je hieromtrent geen raad geven.

      Natuurlijk gaat het hier om betaald verkeer: je krijgt bezoekers zolang je betaalt. En het is dan afwachten of het sop de kool waard is…

  2. Ximaar avatar

    Zelf heb ik al jaren het ‘probleem’ dat Google (en Google-afbeeldingen) erg veel verkeer naar m’n weblog en eerdere website stuurt. Prima om goed te worden gevonden, maar in veel gevallen zijn het alleen plaatjezoekers en zijn ze binnen 10 seconde weer weg om vervolgens niet meer terug te komen. Hangenblijvers of reageerders komen zelden via die weg, maar eerder via verwijzingen op andere blogs.

    Vaste klanten raad ik aan om vooral RSS te gebruiken. Daar is geen mailadres voor nodig (geen bedrijf gaat daar dus mee aan de haal) en je hebt er geen adminstratie aan. Het gekke is dat nog altijd veel mensen geen RSS gebruiken omdat ze niet weten hoe eenvoudig het is. Vrijwel alle blogs en nieuwsmedia bieden het al jaren aan. Al heel wat jaren kan het abonneren gewoon met 1 muisklik in de eigen browser.

    Zelf doe ik het ook niet, maar dat komt omdat ik blogs verzamel in eigen lijst en daar dan geregeld op bezoek ga. Geregeld is voor mij een paar keer per week. Aandachttrekkers die dagelijks bloggen krijgen van mij dus niet dagelijks aandacht. 😉

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, die RSS is zo’n typisch gevalletje “onbekend maakt onbemind.” Daarom schreef ik er onlangs ook een artikel over…

  3. Babs avatar

    Het reageren op comments. Soms is een reactie zodanig dat een reactie overbodig aanvoelt . Soms wil je steeds ‘dank je’ zeggen voor bv een compliment maar ik wil iemands inbox niet ‘volgooien’ als ze steeds een update krijgen. Ik ben meestal daar te terughoudend in (geweest) .

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Klopt natuurlijk ook wel. “Reageren om te reageren” heeft geen zin. Maar al je commentaar een iets toevoegt is het altijd waardevol. Los daarvan is elke “dankjewel” op zijn plaats vind ik.

      1. Babs avatar

        Dank je wel voor je reactie en de goede tips 😉

  4. Sabine avatar

    Superfijne tips, heb ik wat aan!

  5. Rita avatar

    Werkt het beantwoorden van commentaren echt zo? Ook op de SEO? Wist ik niet. Dank voor de tip!

    Ik heb een 16e tip: zorg dat mensen een (gratis) e-mailabonnement op je blog kunnen nemen. Als mensen zich inschrijven krijgen ze een mailtje iedere keer als je iets nieuws hebt geplaatst. Bij mij zijn dat de meest trouwe volgers en de meest actieve commentatoren. Het zijn echte supporters. Groei gaat langzaam, maar gestaag. Afhakers heb ik bijna niet. Ik heb het ingeregeld via de plugin Jetpack (die vrij veel geheugen vraagt), waarmee ik ook allerlei cijfers bijhoud.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het gaat erom dat je voor extra interactie op je blog zorgt. Daar houdt Google erg van. Bovendien, zo’n commentaren van lezers kunnen je artikel nog vervolledigen (zoals jij net ten overvloede hebt bewezen…

      Dank in ieder geval voor de tip!

  6. Rowan G. avatar

    Ik vond dit blog ook via Google (dat je het weet) en denk dat terugkeren ook vooral te maken heeft met frequentie. Ik constateer dat de pagina’s die ik dagelijks bezoek een enorme hoeveelheid hoogwaardige relevante content updates hebben, met één of twee posts per dag ben je tegenwoordig al niet meer relevant lijkt het.

  7. Godelieve avatar

    Dit is nu precies de reden dat ik jouw blog zo graag bezoek Ben!
    Elke keer weet je me te verrassen met nieuwe tips die ik nog niet kende. Hier kan ik ook weer wat van leren.
    Om eerlijk te zijn weet ik niet meer op welke manier ik op jouw blog terecht ben gekomen, maar ik ben sinds die keer wel een vaste en trouwe bezoeker geworden. Ik heb al vele uren op jouw blog doorgebracht!

  8. Japke avatar
    Japke

    Volgens mij mag ik minstens de helft van je tips op mijn to do lijstje zetten. Eén ding is zeker: ik ben niet via google op je blog gekomen… ?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Via Twitter, zo vermoed ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.