Homebeter bloggenBegin een blog met de Katamari-strategie
0
(0)

blog beginnen katamariJe vader, de heerser van het universum, heeft zo net per ongeluk een ster vernietigd en daarmee het de wereld in de totale chaos gestort. Aan jou om als zoon om de achtergelaten troep op te ruimen en de orde in de wereld te herstellen. Dit doe je door samen met je Katamari door de wereld te rollen. De Katamari is een (in eerste instantie klein) kleverig balletje waaraan alles dat het op zijn weg tegenkomt onherroepelijk blijft vast kleven. Hoe groter de Katamari wordt, hoe groter ook de objecten die je kan opnemen. Zo verzamel je eerst stof, papier en keien, maar op de duur ook veel grote voorwerpen zoals straten huizen en wolkenkrabbers.

Dit is in een notendop het verhaal achter Katamari Forever. Een knotsgek Japans videogame dat naar verluid verschrikkelijk verslavend kan zijn.

Beste lezer, geen paniek! Je bent wel degelijk op je vertrouwde Blogtrommel.com: de plek waar je terechtkunt voor blogtips en meer. Wat bovenstaand scenario dan in godsnaam met bloggen te maken heeft? Alles!!!

Mijd concurrentie van andere blogs

Wie in 2015 met een blog van start gaat heeft eigenlijk een dik probleem. Want zelfs als je zo slim was om meteen voor een bepaalde blogniche te kiezen, ben je een goed schrijver met veel inspiratie en weet je wel wat af van zoekmachineoptimalisatie, dan nog vergt het een engelengeduld om wat bezoekers naar je blog te brengen. Vooral omdat er al moordende concurrentie is van steengoede blogs. Hoe ga jij opvallen met je splinternieuw blogje? Simpel: Gebruik de Katamari-strategie!

Kruip dieper in je niche!

Uitgangspunt bij de Katamari-strategie is dat je – zoals in de videogame – heel klein begint. Dus begin een blog met het zoeken naar onderwerpen die je (potentiële) concurrenten niet of onvoldoende aan bod laten komen. Een kookblog beginnen? Fantastisch! Ik raad je aan om te bloggen over hoe het is om te koken zonder ingrediënten X of Y waar jij allergisch aan bent. Of wat er allemaal bij komt kijken als je wil koken als slechtziende. Begin een lifestyle-blog voor 65-plussers, kom op de proppen met kledingadvies voor rolstoelgebruikers als je dan toch per se het zoveelste modeblog wil starten. Dit zijn uiteraard slechts enkele voorbeelden.

Zet je blog dan ook bewust zo neer. Heb je dus een lifestyle blog voor 65-plussers, probeer dan niet op te tornen tegen die duizenden andere lifestyleblogs, maar specialiseer je en richt je dan ook volledig op die senioren. Dat uit zich uiteraard in de keuze van je aangesneden onderwerpen, de lay-out en indeling, het taalgebruik en natuurlijk ook de keuze van je zoektermen voor SEO.

Het gevolg laat zich raden. Je beweegt je met je nagelnieuw blogje dan wel in een uiterst druk bevolkt segment (lifestyle-blogs), Maar je spreekt een totaal ander publiek aan dan gebruikelijk (vrouwen tussen de pakweg 13 en 45 jaar). Jouw “markt” is beduidend kleiner (maar wel groeiend), doch ook je concurrentie is minder groot. Je komt dus veel makkelijker bovendrijven wanneer bezoekers op zoek zijn naar specifieke informatie.

Deze bloggers pasten de Katamari-strategie al met succes toe (bewust of onbewust, wie zal het zeggen)?

Niche uitbreiden?

Moet je je dan voor eeuwig en drie dagen opsluiten in je niche? Nee, natuurlijk niet. Inspiratie opdoen bij je grotere sectorgenoten kan geen kwaad. De formats die zij gebruiken kan jij trouwens meestal perfect toepassen op je eigen niche/doelgroep. Doe dat dan! Niks belet je om zo nu en dan verhalen te coveren die niet meteen bij je doelpubliek aansluiten.

Want – en dat is wel een nadeel – hoe kleiner de niche waar je je in beweegt, hoe groter de kans dat je onderwerpen om over te bloggen opraken. Maar tegen die tijd zou je je blog al behoorlijk gegroeid moeten zijn én al een fanbase moeten hebben uitgebouwd. Dan is het moment aangebroken om op zoek te gaan naar gerelateerde onderwerpen en andere formats.

Beetje bij beetje zal je (moeten) uitbreiden. Beetje bij beetje zal ook je publiek uitbreiden, zoals de Katamari alsmaar groter en machtiger wordt. De kunst is om dat voor mekaar te krijgen zonder je oorspronkelijke doelpubliek te vergeten.

Laat me eindigen met een belangrijke kanttekening. Katamari-strategie of niet, het is van het grootste belang dat je op zoek gaat naar een niche waar je echt wat mee hebt. Topics waar je je met volle goesting in kan vastbijten. Zelfs al kom je daarmee helemaal in het vaarwater van de grote jongens en meisjes. Doorgaans kan je immers heel goed out of the box denken over onderwerpen waar je niet over uitgepraat raakt…

photo credit: Queen of All Cosmos with Pretzels via photopin (license)

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Begin een blog met de Katamari-strategie”

 1. Barbara avatar

  Het belangrijkste blijft denk ik dat je bij jezelf blijft, bedoel je kan wel in een ‘markt’ duiken maar als je daar helemaal niets bij voelt, is het ook een kort leven beschoren.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Klopt, maar dat zeg ik ook in het artikel.

 2. Chris avatar

  Goed artikel met veel informatie om als beginnende blogger over na te denken.

 3. Godelieve avatar

  Wat een prachtig voorbeeld Ben om duidelijk te maken wat voor effect je op de lange duur kunt bereiken met een niche blog. Mijn niche is tevens ook heel persoonlijk voor mij en daarom zal ik altijd wel wat te schrijven hebben. Het leven zelf is wat mij inspireert en ik schrijf heel vaak vanuit eigen beleving en ervaring.

 4. Annelies avatar
  Annelies

  Interessante techniek! Sinds ik blog (augustus 2015) merk ik inderdaad dar er verschrikkelijk veel leuke en goede blogs zijn. Heel leuk natuurlijk, maar dat is best veel concurrentie. Al zie ik het niet perse zo. Ja, jeetje… hanteer ik de katamari-strategie? Heb ik überhaupt wel een niche? Uiteindelijk is mijn blog een persoonlijk blog waarin in schrijf over mijn leven met hersenletsel en hoe ik mijn dagen doorkom/wat mij interesseert. Kun je dat een niche noemen? Ondanks de gevarieerde onderwerpen kom ik altijd weer terug op één uitgangspunt.

 5. Japke avatar
  Japke

  Leuk omderwerp weer Ben met een mooi intro. Fijn om over na te denken wat dit voor mij betekent…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.