Homebeter bloggenRegelmatig bloggen: zo komt het er ook nog eens van
,

Regelmatig bloggen: zo komt het er ook nog eens van

Vooral bij de start van je nieuwe blog is het zaak je project meteen stevig “in de markt te zetten.” Niet dat je artikels van meet af aan perfect moeten zijn, maar er moet wel wat op je site te beleven zijn, natuurlijk. Regelmatig bloggen is dus de boodschap. In dit artikel tips die je zullen helpen om inderdaad consistent nieuwe blogberichten online te zetten.

Hoe vaak zou je eigenlijk moeten bloggen?*

Ben je ambitieus en wil je dus een groot lezerspubliek opbouwen voor je blog, probeer dan mi-ni-maal 1, maar ’t liefst 2 blogs per week te publiceren. Méér is een welkome bonus. Om opgemerkt te worden in Google helpt het bovendien aardig als de eerste pakweg 100 berichten van je nicheblog regelmatig en relatief snel na elkaar gepubliceerd worden. Voorwaarde is wel dat de berichten een minimum aan toegevoegde (nieuws)waarde hebben. Maar dat is een ander verhaal.

Regelmatig bloggen gaat makkelijker als je deze tips volgt

De meeste mensen weten wel dat regelmatiger moeten bloggen om een rol van betekenis te kunnen spelen. Alleen, vaak komt het er gewoon niet van. Met wat volharding en onderstaande tips kom je alvast verder dan enkel plechtige voornemens. Voor deze tips put ik uit 10 jaar ervaring. Voor mij werkt(e) dit zeer goed.

1. Wees realistisch en stel haalbare doelen voor jezelf

Bloggen kost aardig wat tijd. Daar moet je rekening mee houden als je een planning gaat maken. Als je nu al weet dat je maximaal 5 uurtjes per week aan je blog kan spenderen wordt het heel lastig om systematisch 4 blogs per week live te zetten…

Bloggen is typisch iets voor de lange termijn. Ook binnen 6 maanden, 1 jaar, 3 jaar,… moet er nog regelmatig content online komen. Het is zaak om te voorkomen dat je tegen die tijd helemaal opgebrand raakt. Kies daarom van bij het begin liever een wat trager ritme. Met een publicatieschema waarvan je weet dat je ’t op hele lange termijn kan blijven volhouden. Later – of tussentijds opschalen kan altijd nog, Je hoort het hier wel vaker: liever één goed artikel per week dan 4 keer per week haastwerk op een blog dat binnen 3 maanden plat valt.

Stel realistische doelen en maak een haalbare planning op. Het voorkomt dat je jezelf al vroeg moet ontgoochelen. En een ontgoochelde blogger is een gedemotiveerde blogger die er slechts met veel moeite een artikel uit geperst krijgt.

Bloggen moet je makkelijk af gaan. Weten waarover je kan bloggen is de eerste stap. Noteer daarom zo snel mogelijk al je ingevingen. Geen enkel idee is te gek voor woorden.

2. Blog vooral over onderwerpen die je zelf het leukst vindt

Regelmatig bloggen gaat hoogstwaarschijnlijk het makkelijkst als je het kan hebben over onderwerpen die jij razend interessant vindt. Nu, maar dus ook binnen 6 maanden of 3 jaar. Zeker iets om goed in het achterhoofd te houden als je een blogniche moet kiezen of als je wil bepalen welke rubrieken je omniblog moet hebben.

Blog over dingen die je na aan het hart gaan en:

  • je blog straalt meteen meer enthousiasme uit
  • er zit (van bij het begin) meer drive en inspiratie voor blogonderwerpen in het vat
  • het is makkelijker om originele invalshoeken te vinden
  • langere artikels schrijven – met meer diepgang – is voor jou niet zo’n opdracht
  • ook als het bloggen/schrijven je niet zo goed afgaat kan je er toch nog iets moois van maken

Niks dan voordelen, dus!

3. Regelmatig bloggen? Zorg voor een constante stroom aan blogideeën

Het bloggen moet je erg makkelijk afgaan. Cruciaal is hier dat je eigenlijk nooit moet nadenken over een onderwerp voor een blogpost. Vermijd dat je gaat zitten om te bloggen terwijl je eigenlijk zonder inspiratie zit. Dan wordt het schrijven/bloggen al snel een beproeving. Het duurt allemaal veel te lang en het wordt een lastig karwei in plaats van een fijn tijdverdrijf.

Idealiter wil je jezelf nooit de vraag hoeven stellen wat je volgende topic is om over te bloggen. Een beetje blogger heeft een lijstje met mogelijke blogonderwerpen bij de hand. En helemaal ideaal is het als die lijst voortdurend wordt aangevuld. De echt pro’s hebben zelfs een compleet informatiesysteem dat elk brokje inspiratie als een spons opzuigt. En – belangrijk – vasthoudt voor later.

Gevolg?

Je moet als blogger minder lang piekeren en/of je hebt vaak zelfs een aantal opties om uit te kiezen. Of nog: je kan aan meerdere artikels tegelijk werken.

https://youtu.be/Xx_ZF6XIhQY
Regelmatig en consistent bloggen gaat veel makkelijker als je een vast stappenplan volgt…

4. Plan je schrijfmomenten doelbewust in

Uiteindelijk moet al die inspiratie in een leuk blogbericht gegoten worden. Artikels schrijven zich niet vanzelf. Maak in elk geval niet de denkfout dat je altijd kan zitten wachten tot je ooit eens een keer zin hebt om aan de slag te gaan. Waarschijnlijk werkt het een stuk beter als je speciaal tijd uittrekt om blogs te schrijven. Soms duurt het gewoon even eer je brein echt in schrijfmodus geraakt. Anderzijds, als je weet wat je onderwerp is kan er veel gebeuren in een uurtje tijd.

5. Neem extra tijd om je blog te verbeteren

Artikels zijn zelden meteen geschikt voor publicatie. Groot is de kans dat je je stuk nog moet verbeteren, fijn slijpen, klaarmaken voor publicatie. Wanneer doe je dat het best? In ieder geval niet meteen nadat je (voor het eerst) een punt achter je artikel zette. Nee, het liefst leg je je bericht een nachtje opzij om er ’s anderendaags met een fris hoofd naar te kijken. Wedden dat je er een stuk gemakkelijker de fouten en blunders uit haalt?

Over verbeteren gesproken: één van de trucs om snel te bloggen bestaat erin het schrijven en corrigeren van zo’n blogpost echt als twee aparte activiteiten te zien. Dus eerst en vooral de strekking van je verhaal op poten zetten en pas nadien kijken naar zaken als tikfouten, grammaticablunders een stijlproblemen. Je zal zien, het schrijven gaat een stuk makkelijker/sneller.

Meer van dat?

6. Gooi wat makkelijk te schrijven blogs in de mix

Niet elke blogpost hoeft 2.000 woorden te tellen. Heb je wat minder tijd te spenderen dan is het handig om wat makkelijk te schrijven artikels achter de hand te hebben:

  • doe een poll onder je lezers (en start de discussie)
  • deel een opmerkelijke foto of video (en vertel wat er volgens jou bijzonder aan is)
  • deel een inspirerende quote
  • lijst je persoonlijke favoriete blogs op
  • deel de beste blogberichten die je onlangs las (en leid ze kort in)
  • bespreek een opvallende infographic
  • deel een foto van je favoriete werkplek (als blogger)

Allemaal beter dan een te groot gat in je publicatieschema.

7. Probeer een globaal zicht te houden op je publicatieschema

Natuurlijk kan je gewoon het ene na het andere artikel publiceren zonder vooropgezet plan. Maar bij het regelmatig bloggen kan een publicatiekalender – een editorial calendar – van pas komen. Vooral handig omdat sommige blogposts echt wel seizoensgebonden zijn. En het kan ook helpen om bijvoorbeeld een artikelenreeks (rondom een bepaald thema) in te plannen. Voor WordPress-bloggers bestaan er plugins als Publishpress, die je helpen je content in te plannen en het overzicht te bewaren.

Je hebt alvast het voordeel dat je veel vaker weet wat je precies moet doen op het moment dat je tijd kan maken voor je blog. En je kan jezelf ter verantwoording roepen.

8. Geef jezelf de vrijheid om off-topic te gaan

Dit is vooral een tip voor de zakelijke bloggers en nichebloggers onder ons. Dan blog je immers heel vaak over dezelfde topics. Je blogniche, je vakgebied, staan centraal op je blog. Als het goed is is dat erg leuk, maar natuurlijk kan dat af en toe flink gaan vervelen.

Misschien is het een idee om off-topic te gaan: sporadisch en opzettelijk blogonderwerpen te kiezen die niks te maken hebben met datgene waar je normaal over blogt. Bespreek bijvoorbeeld een onderwerp uit de brandende actualiteit of gooi een meer persoonlijk getinte blogpost in de mix. Bezoekers en lezer leren je ook eens van een andere kant kennen. En jij kan even loskomen van je traditionele topics.

Wil je dit vaker doen? Overweeg en aparte rubriek te starten op je blog. Breng die bewuste blogposts onder in een specifieke categorie. Zo bundel je deze toch wat bijzondere blogposts en kunnen je lezers ze makkelijk terugvinden of negeren.

Het kan bevrijdend werken!

9. Schrijf voor een individuele lezer

De idee dat om het even wie – van je lief tot de CEO van het bedrijf waar je voor werkt – je blogs kan lezen kan behoorlijk remmend werken. Soms ga je meer dan nodig op je woorden letten. Dat helpt meestal niet als je regelmatig wil bloggen.

Liever schrijf je zo’n artikel met slechts één iemand in gedachten. Je beste vriend(in) of die gewaardeerde collega-blogger waar je onlangs een pittige discussie mee had, bijvoorbeeld. Waarschijnlijk kom je dan een stuk makkelijker uit je woorden (en kan je veel vlotter schrijven).

10. Verzamel de beste blogtitels en krantenkoppen die je tegenkomt

Simpelweg omdat het vaak de koppen zijn die je op geweldige ideeën voor blogberichten brengen. Bovendien, goeie koptitels zorgen ervoor dat jouw artikel veel vaker wordt aangeklikt. Natuurlijk komt het erop aan de koppen aan te passen aan jouw niche en jouw onderwerpen.

11. Werk in batches

Bloggen is immers meer dan mooie teksten schrijven. Zo’n artikel moet ook klaargemaakt worden voor publicatie. Dat vergt dus nog een aantal tussenstappen. Vaak is het een goed idee om vooral die deeltaken te bundelen voor meerdere blogposts. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het zoeken/maken van uitgelichte afbeeldingen voor je berichten
  • pins voor Pinterest maken
  • zoekwoordenonderzoek doen
  • geschikte Youtube-video’s zoeken om te embedden in je artikels

Kortom, dingen die je kan doen voor meerdere toekomstige blogberichten tegelijk. Heb je niet zo’n zin in schrijven, dan ben je toch nuttig bezig voor je blog. Lekker is ook als je kan beginnen schrijven aan een stuk waarvan je weet dat er al één en ander in de steigers staat (zie ook de tips in de video hierboven).

12. Laat ruimte voor je spontaniteit

Succesvol bloggen vergt wat discipline, zoveel is zeker. Maar laat ondanks alle lijsten, schema’s en kalenders toch plaats om (tijdelijk) de boel de boel te laten, te experimenteren en/of iets te doen wat totaal buiten je comfortzone ligt. Aldus blijft bloggen spannend. Verandering van spijs doet eten (en schrijven).

Wees tot slot ook niet te hard voor jezelf. Het niet behalen van een doel of deadline is geen ramp. En al helemaal geen reden om je hoofd te laten hangen. Morgen is er weer een dag!

Conclusie?

Regelmatig bloggen, het is altijd veel makkelijker gezegd dan gedaan. Geduldig wachten tot de inspiratie en de zin om te bloggen komen aandraven is in ieder geval niet (altijd) de beste oplossing. Soms moet je ze beiden uit hun kooi halen..


*= Verreweg de meeste blogs zijn eenmanszaken. Groepsblogs of andere projecten met een meerkoppige redactie kunnen uiteraard makkelijk veel meer artikels online zetten.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Regelmatig bloggen: zo komt het er ook nog eens van”

  1. Alan avatar

    Deze tips vond ik echt heel erg handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.