Homebeter bloggenTaken voor blogsucces die niemand ziet

Taken voor blogsucces die niemand ziet

Bloggen is meer dan artikels schrijven en op gezette tijden op Publiceren klikken. Achter de schermen en onder de waterlijn gebeurt heel wat om zo’n blogproject succesvol te maken. Een overzicht van de activiteiten en taken voor blogsucces. Dingen waar een argeloze bezoeker – of een nieuwbakken adverteerder – niks van ziet, maar cruciaal zijn voor de uitbouw van een blog.

Je vindt in dit artikel trouwens ook suggesties en tips van collega-bloggers via Twitter. Ik vroeg:

Stiekem is dit één van de grootste frustraties onder bloggers: lezers die het doodnormaal vinden dat er een vers artikel online komt en/of zich blindstaren op bezoekersaantallen die zorgen voor flink wat duiten in de kassa. Ja, het lijkt allemaal zo simpel dat duizendtal woorden afgewisseld met een paar multimedia-elementen. Maar niks is minder waar.

De meest cruciale taken voor blogsucces zijn niet spannend of sexy

Goed 10 jaar en zo’n 1.300 artikels – dat laatste is een ruwe schatting – later weet ik het wel: je kan geen behoorlijk blog uit de grond stampen zonder één of andere vorm van een plan. En dat plan, het to-dolijstje waar eigenlijk nooit echt een einde aan komt, bestrijkt verschillende domeinen.

1. Permanent zorgen voor inspiratie is één van de belangrijkste taken voor blogsucces

Tja, dat is geen verrassing. Maar toch is het net hier dat het bij de meeste blogs fout loopt. Inspiratie voor je eerste 30 à 50 blogberichten is meestal geen probleem. Zeker niet als je je minimaal voorbereidde bij de start van je blog. Maar wat daarna?

Als de inspiratie je te vaak in de steek laat en je geen idee hebt hoe je je ideeënbrein snel kan wakker schudden, wordt bloggen erg lastig.

Ik pleit altijd voor een heus informatiesysteem voor je blog. Minimaal bestaat het uit een lijstje met mogelijke toekomstige blogonderwerpen en een RSS-feed. Zo kan je semi-automatisch je favoriete blogs en nieuwskanalen volgen (wel tijd maken om er regelmatig doorheen te bladeren!) en vergeet je je eigen geniale ideeën niet.

Je kan door overigens een stuk verder in gaan: braindumps, een compleet notitieboek, al dan niet met swipe files en een hele verzameling standaardmails.

Idealiter verschuift de kern van de zaak van Waar moet ik nu weer over bloggen? naar Wanneer zal ik eens bloggen over onderwerp x, y en z?

2. Je artikels visueel aantrekkelijk maken

MZT

Er zijn tegenwoordig mogelijkheden zat om blogposts op te leuken. Het minste poespas heb je als video’s of andere multimedia kan embedden. Kies je liever voor geheel eigen materiaal? Zoveel te beter, al moet je het dan natuurlijk zelf maken, bewerken en uploaden.

De autodidact

3. Maken dat je blog (beter) presteert in Google

Eljadaae.nl

Interessante artikels schrijven is leuk. Maar als bijna niemand ze komt lezen is de lol er ook snel af. Of je ’t nu graag hoort of niet, als het erop komt een serieus lezerspubliek op te bouwen voor je project, dan is Google nog altijd enorm belangrijk. Veel bloggers spenderen dan ook veel tijd aan SEO.

ensannereist

Nu is dat natuurlijk een heel breed werkveld. Dit gaat van het zoeken naar passende focus zoektermen voor je blogs, maar ook het verder optimaliseren van je bestaande content.

Ciao tutti

Bij veel bloggers valt er nog wel wat winst te halen met het meer doelgericht plaatsen van (interne) links. En in één adem wil ik ook het bewuster omgaan met tags en categorieën binnen WordPress noemen.

Forward marketing

Avontuurlijkevrouwen.nl

4. Linkbuilding en PR voor je blogproject

Nu is linkbuiding naar mijn persoonlijk aanvoelen iets wat constant ergens tussen PR en SEO zweeft. Sommigen zijn er niet of nauwelijks mee bezig, anderen spenderen er (te veel) tijd aan. Je hebt er al bij al weinig vat op. Buiten het maken van goede content, dan.

Travelaar

Toch ook opvallend: niemand vermeldt nog de social media bij de activiteiten rondom het blog. Dat was een jaar of 6 geleden wel anders, zullen we maar zeggen. Echt onlogisch is dat niet, want simpele deelacties op socials leveren amper nog iets op. Echter, dat wil niet zeggen dat je de Facebooks en de Twitters van deze wereld vaarwel moet zeggen. Je moet er anders mee omgaan!

Cline Communicatie

5. Onderhandelen en wachten

Moeilijk te geloven als je net aan het begin van je blogavontuur staat, maar er komt een tijd dat je blogsucces niet onopgemerkt blijft. Mensen – van wie je de meesten van haar noch pluim kent – willen iets van je. Backlinks, artikels, advertorials,… Kortom, samenwerkingen allerhande.

Leuk en ego-strelend, dat zeker, maar soms ook behoorlijk enerverend. En omdat je als blogger nu eenmaal niet alles zomaar over je kant kan laten gaan, moet er soms een stevig potje onderhandeld worden. Waarbij alle partijen soms ook flink wat bedenktijd nodig hebben.

Meer van dat?

Ziedaar een greep uit de dingen waar een ambitieuze blogger mee aan de slag is in de dagen of weken dat er géén nieuw blogbericht online komt. Zaken waar een beginnende blogger niet meteen aan denkt, en waar een gemiddelde lezer part noch deel van uitmaakt. Stiekem zijn dit de taken voor blogsucces veel tijd in kruipt.


Eén reactie op “Taken voor blogsucces die niemand ziet”

  1. Richard avatar

    Heel goede tips hier op de blog, zeker voor startende blogs zoals die van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.