HomeSEOHoelang duurt het voor je blog in Google komt?

Hoelang duurt het voor je blog in Google komt?

Een blog starten gaat al bij al vrij makkelijk. Lezers naar je nieuwe blog krijgen is echter al een stuk lastiger. En of je ’t nu graag hoort of niet, vooral op langere termijn speelt de vindbaarheid van je blog in de zoekmachines een belangrijke rol. Maar hoelang duurt het voor je blog in Google komt? En zijn er manieren om de zaak te bespoedigen?

Laatste update: 18/09/2021

Studie

Volgens een studie van Ahrefs is een zoekresultaat in de top 10 van Google minstens 2 jaar oud. Het zoekresultaat op de eerste plaats zou gemiddeld minstens 3 jaar oud zijn.

Vooraleer de moed je definitief in de schoenen zakt: dit onderzoek gaat op basis van – naar ik even aanneem – Engelstalige zoektermen. Daar is natuurlijk veel meer concurrentie dan in ons taalgebied. Het is met andere woorden veel harder knokken om bovenaan in Google te komen met een Engelstalige zoekwoordcombinatie dan met een Nederlandstalige.

Wie graag een exact tijdspad had van-publicatie-tot-nummer-1-positie-in-Google moet ik (wederom) teleurstellen. Exacte cijfers zijn er niet. En circuleren er wel cijfers, dan is de vork zo groot dat je er als blogger erg weinig mee kan. Dus, gelieve de weinige cijfers die ik in dit artikel gebruik met een grove korrel zout te nemen.

Onderscheid tussen indexering en verkeer uit Google naar je blog

Hoelang duurt het voor je blog in Google komt? Je artikel moet eerst worden geïndexeerd/opgemerkt worden door Google. Zelfs voor een nieuwe website kan dat al binnen een paar weken gebeurd zijn. Zeker als je een beetje consistent aan de gang bent met SEO.

Die indexatie is een belangrijke eerste stap. Het betekent dat Google je blog heeft opgenomen (in de zoekresultaten), maar de kans is groot dat jij geen verschil ziet in je bezoekersstatistieken. Het is immers niet erg waarschijnlijk dat Google je nieuw artikel meteen op een voor internetters vindbare plaats zal neerzetten.

Elke moordenaar kan je vertellen waar je het beste een lijk kan verstoppen: op de 2de of 3de pagina van Google. En voor blogberichten geldt eigenlijk net hetzelfde!

De juiste vraag stellen

Staar je echter niet te blind op die feitelijke positie van je artikel in Google. Uiteindelijk gaat het om de knikkers. Veel belangrijker is: hoeveel pageviews, hoeveel bezoekers gaat je dat opleveren?

De vraag die moet gesteld worden is niet: “Hoelang duurt het voor je blog in Google komt?”, maar eerder “(vanaf) Wanneer begint Google een serieus aantal bezoekers naar mijn blog te sturen?”

Het ene kan niet zonder het andere, dat klopt. Maar stel, Ik schrijf een uitgebreid artikel over pakweg Mongolië. Ik kies als titel: Waar ligt Mongolië. Voor het gemak kies ik ook voor Waar ligt Mongolië als mijn focus trefwoord. Dan is het niet ondenkbeeldig dat ik (veel) sneller gevonden wordt op de woorden waar ligt Mongolië, dan dat ik boven kom drijven op een zoekterm als hoofdstad Mongolië of langste rivier van Mongolië.

Als het goed is (en de SEO van je blog is een beetje op orde) dan scoort een een wat groter artikel algauw op een heel aantal aanverwante zoekwoorden. En niet alleen op de zoekterm waarvoor je je artikel hebt geoptimaliseerd. En dus:

35 weken eer je blog in Google komt (én verkeer naar je site stuurt)?

Na zowat 35 weken zou zo’n blogartikel 90% van zijn potentieel – qua verkeer afkomstig uit Google – bereikt moeten kunnen hebben.

Het gaat in dit geval over een nieuwe website of blog (op een nieuwe domeinnaam en zonder geschiedenis). Die periode schijnt te zakken naar zo’n 25 weken bij een domein dat een jaar oud is en zo’n 50 pagina’s telt. De echt grote jongens schijnen te kunnen noteren in 18 weken of minder.

Nogmaals, dit gaat om gemiddelden. Er zijn nogal wat uitzonderingen. Zowel in positieve zin (webpagina’s die nog veel sneller boven komen drijven), als in negatieve zin (artikels die pas na een jaar een rol van betekenis beginnen te spelen).

bijgaand grafiekje toont schematisch een typisch scenario van hoe een pagina begint te ranken in Google. Bij nader inzien is de grafiek wat optimistisch getekend. Vooral het gedeelte links (waar niks gebeurt mag een stukje langer.

Wanneer een artikel in Google verschijnt gebeurt er in eerste instantie bar weinig. Na verloop van tijd worden er enkele tests gedaan. Het zoekresultaat wordt getoond aan een beperkte groep gebruikers. Om te kijken wat de nieuwe content waard is t.o.v. andere artikels. De 2 kleine plateautjes links duiden daarop. Nadien begint de (steile) klim omhoog, om vervolgens wat te plafonneren. Dan volgt vaak een kort knikje naar beneden (weer testwerk?) om tenslotte min of meer op niveau te blijven en gezapig door te groeien.

Overigens schijnen op grotere sites weleens pieken voor te komen links in de grafiek (waar het gewoonlijk erg vlak blijft). Verklaring is dat er klaarblijkelijk een pagina bovengemiddeld goed wordt aangeklikt. Omdat het gaat om een (nieuwe) pagina die goed in het zicht op de homepage te vinden is.

Scoren in Google, hoe snel KAN het gaan?

Het kan allemaal behoorlijk snel gaan dus. Zo publiceerde ik einde mei 2019 een artikel over anoniem bloggen. In de 2de week van juni noteerde het stuk al in de top 10 van Google (op de term anoniem bloggen). Voor een aanverwante zoekterm als incognito bloggen die ik quasi nozem er ergens tussen gooide (en er dus niet op wilde scoren), sta ik helemaal bovenaan in Google.

Blijkbaar dacht nog niemand eraan de term incognito bloggen te gebruiken…

Jammer genoeg voor mij staat die positie niet garant voor veel verkeer naar mijn blog. Immers, ik vermoed dat slechts weinig mensen spontaan incognito bloggen zullen intikken wanneer ze via Google op zoek gaan naar (info over) anoniem bloggen.

Je blog sneller (naar een hogere positie) in Google?

Hoelang het duurt eer Google verkeer naar je blog stuurt? Daar is eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Wat vaststaat is dat je wat geduld moet hebben (dat kon je zelf ook al bedenken).

Wat de (snelheid van) de rankings zoal beïnvloed?

1. Ouderdom van de domeinnaam

Doorgaans komt een artikel op een domeinnaam die al wat ouder is – en een goede reputatie heeft – wat eerder op de radar dan wanneer het om een splinternieuwe site gaat.

2. De concurrentie op de zoekterm waar jij op wil scoren

Sommige onderwerpen annex zoekwoorden zijn nu eenmaal veel populairder dan andere. Om en rond die populaire topics wordt dus in verhouding veel meer (nieuwe) content gemaakt. Gevolg? Google heeft keuze zat om inderdaad de beste stukken naar boven te halen.

Om dan een voet tussen de deur te krijgen als nieuweling moet je van goede huize komen.

Blog daarentegen over een onderwerp waar bijna niemand anders een woord aan vuilmaakt en je kan heel snel scoren in Google. Zelfs al is je artikel niet eens zo fantastisch. Google wil zijn gebruikers altijd iéts tonen, ook al is de spoeling dunnetjes.

3. Een domein zonder Google penalties en crawl-problemen

Ontdekt Google zware fouten op je domein (omdat je systematisch de regels aan je laars lapt), kan Google beslissen je pagina’s lager in de zoekresultaten te tonen of zelfs helemaal te schrappen. Dat kan het geval zijn voor een deel van je site, of je blog in zijn geheel.

En natuurlijk is het ook niet onlogisch dat artikels niet in Google kunnen verschijnen wanneer er technische problemen zijn, waardoor Google de site niet eens kan lezen.

Via Google Search console kan je – onder meer – op de hoogte gehouden worden aangaande eventuele problemen (zie ook de video verderop in dit artikel).

4. De kwaliteit en de volledigheid van de content

Ik had het in punt 2 al over het feit dat je te indexeren artikels worden afgewogen tegenover het werk op “concurrerende” sites. Vooral als er veel gelijklopende/concurrerende content is, is het moeilijk om als nieuwkomer je neus aan het venster te steken (en een en ander neemt ook meer tijd in beslag). Je webpagina’s moeten beter zijn dan al hetgeen nu al op de eerste pagina’s van Google te vinden is. “Beter” staat hier onder meer voor:

  • langere artikelen met meer relevante info
  • recentere info
  • artikels waaraan multimedia content is toegevoegd
  • indien aanwezig verwijzen externe links door naar andere relevante en kwaliteitsvolle sites
  • er worden regelmatig interne linkjes geplaatst om de lezer zo goed mogelijk te kunnen helpen
  • ook de aanwezige visuele content is nog recent bijgewerkt

Hoe weet Google dit allemaal? Je staat er inderdaad van te kijken wat Google mee in rekening brengt om de exacte positie van jouw blogartikel in de zoekresultaten te bepalen. Veel aandacht gaat hierbij naar het gedrag van de lezers van je blog:

  • blijven bezoekers lang hangen op je site?
  • scrollen lezers door tot aan het einde van de pagina?
  • van welke site komen je bezoekers op je blog terecht?
  • waar gaan je lezers naartoe als ze van jouw blog vandaan komen?
  • keren ze regelmatig terug?
  • is er interactie op je blog?
  • komt er veel verkeer uit social media op dat artikel af?
  • klikken ze meerdere pagina’s aan tijdens een sessie?

Het kunnen allemaal indicaties zijn dat je gebruikers je blog al dan niet de moeite waard vinden. Met grote gevolgen voor je uiteindelijke posities in de zoekmachines.

En nog los van dit alles is het ook weer niet zo dat Google ALLE pagina’s op elke site opneemt in de zoekresultaten. Voor alles geldt: voegt deze pagina wat toe? Is het zinvol dat de pagina wordt geïndexeerd?

Over het algemeen hebben webpagina’s zonder links – interne en externe links – het moeilijk om geïndexeerd te raken. Het automatische crawlproces verloopt immers goeddeels via hyperlinks. De Googlebots springen van link naar link en ontdekken zo nieuwe pagina’s.

Vandaar de aanbeveling om de verschillende pagina’s en blogberichten van je site onderling goed te linken.

5. De regelmaat waarmee nieuwe content online komt

Google is verzot op het nieuwste van het nieuwste. En internetters zijn al niet veel beter. Verschijnen er regelmatig nieuwe blogberichten en -pagina’s op je blog, dan geef je Google een verdomd goede reden om je site regelmatig te doorzoeken/indexeren. Je kweekt een zekere reputatie en die zorgt er soms voor dat je blog haast per definitie sneller zijn plaats krijgt in de zoekresultaten.

Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat hetgeen gepubliceerd wordt ook echt de moeite van het lezen waard is. Het komt er op het steeds drukker wordend internet vooral ook op aan om nieuwe verhalen en info te brengen. Gewoon de bestaande dingen herkauwen of navertellen in je eigen woorden, zal niet volstaan.

Eén en ander wil trouwens niet zeggen dat je je alleen maar moet concentreren op het maken van steeds nieuwe content voor je site. Nee, ook je best gelezen stukken horen regelmatig bijgewerkt te worden. En soms is het zelfs verstandig om oude artikelen – waar niemand vandaag nog wat aan heeft – eenvoudig weg helemaal te verwijderen. Ook dit soort activiteiten signaleren Google dat je met je site aan de gang bent, dat je je best doet om je blog relevant te houden.

6. Het nicheblog valt sneller op z’n plaats dan het blog over van-alles-en-nog-wat

Het nicheblog Blogtrommel.com is bekend om de artikelen om en rond bloggen. Bij het grote publiek, maar ook in de ogen van Google. Logisch, want dit blog bulkt van de trefwoorden en topics omtrent alles wat nog maar naar bloggen ruikt. Best mogelijk dat Google na 8 jaar quasi automatisch de koppeling bloggen-Nederlands-blogtrommel.com maakt.

Google kan ook anders redeneren:

Hier is een nieuw (Nederlandstalig) artikel over bloggen. Is dat beter dan wat Blogtrommel.com te bieden heeft (geven gebruikers aan dat nieuwe stuk beter is)? Zo ja, dan kan het werk van Blogtrommel.com verkassen naar een lagere positie in de zoekresultaten.

Schrijf ik – in het kader van Offtopic bijvoorbeeld – een artikel over een gebakje met confituur, dan zal ik veel moeilijker scoren. Zelfs al valt er op dat artikel weinig aan te merken, is het tot in de puntjes geoptimaliseerd voor Google en zijn mijn lezers er met geen stokken van weg te slaan.

Hoewel mijn reputatie op het gebied van bloggen over bloggen in mijn voordeel kan spelen, zal ik daar in dit geval weinig voor kopen. Mijn bericht over confituurgebakjes gaat immers in concurrentie met artikels op gespecialiseerde foodblogs, en zal dus toch niet in het stuk voorkomen.

7. Voldoet jouw content aan de (SEO)-regels?

Het is zeker niet zo dat, wanneer je gewoon “vanuit de buik” schrijft zonder je van de SEO verder nog iets aan te trekken, je er in de ogen van Google niet aan te pas komt. Soms is zelfs het tegendeel waar. Vooral wanneer Google in de gaten krijgt dat veel van je lezers de aangeboden waar oké vinden kan je toch verbazend goed scoren.

Maar je wordt hoogstwaarschijnlijk een stuk beter gevonden als je ’t allemaal volgens de regels van de SEO-kunst doet.

Elke link afkomstig van een andere site naar die van jou is min of meer een aanbeveling voor jouw blog. Zo’n twintigtal jaar geleden kon je SEO zowat herleiden tot een simpel spelletje “zoveel mogelijk backlinks verzamelen.”

En hoewel deze techniek van klassieke linkbuiding – ik link naar jouw site, jij in ruil naar de mijne want dan scoren we allebei beter in Google – er bij veel bloggers nog steeds ingebakken zit, werkt ze vandaag niet meer. Om van een echte, kwaliteitsvolle backlink te spreken moet er sprake zijn van een logica, een redactionele keuze, een relevantie. Puur SEO-gewin nastreven kan ferm in je nadeel spelen.

Wat niet wegneemt dat linkjes nog steeds belangrijk zijn als je goed wil scoren in de zoekmachines. Maar eerder dan naar het aantal links te kijken wordt vooral rekening gehouden met de kwaliteit ervan. Wie linkt naar wie en waarom…

Het enige wat jij kan doen? Steengoede content maken waar iedereen graag naartoe linkt.

Het aantal backlinks (en de kwaliteit ervan) schijnt weinig invloed te hebben op de snelheid van indexeren. Wél op de uiteindelijke positie in Google.

Je prestaties in Google hangen ook af van die van je concurrenten

Tot zover enkele parameters die een rol spelen bij de snelheid van indexatie/het aantal bezoekers uit Google naar je blog. Dit zijn dingen waar we als blogger enig vat op hebben. Veel criteria blijven echter onbekend of verborgen voor doorsnee internetters.

Als het gaat over je posities in Google en de snelheid van indexering is er één aspect dat wat te makkelijk over het hoofd gezien wordt. Voor veel courante zoektermen heeft Google een overaanbod. Dat kan ervoor zorgen dat je blog echt van topniveau moet zijn om überhaupt nog maar een kans te maken om mee te komen draaien in de top 20 van Google (bij een lagere positie ben je virtueel onvindbaar).

Doen de pagina’s waar jij mee in competitie moet het op een aantal cruciale punten beter, hebben die domeinen meer krediet opgebouwd, dan kan jij het wel schudden.

Met een beetje pech kan je de vraag: “Hoelang duurt het eer je blog in Google komt?” beantwoorden met: “Het komt er misschien wel nooit (op een goed vindbare plaats).”

Je posities in Google fluctueren

De posities van je artikels kan danig variëren in de loop van de levenscyclus. Er is het testwerk van Google en natuurlijk het weerwerk van je concurrenten. Nog variabelen:

  • de actualiteit van de dag
  • je concurrent verbetert zijn content
  • Google penalties
  • je concurrent stopt met bloggen
  • de exacte locatie van je bezoeker
  • wijzigingen in het algoritme van Google
  • de concurrentie die je laat bestaan tussen je eigen webpagina’s onderling
  • het apparaat waarmee de gebruiker je blog bezoekt
  • de exacte zoekterm die werd ingetikt door de gebruiker
  • de taal waarin de gebruiker zoekt
  • het periodieke testwerk van Google (bij het tweaken van het algoritme)

Hoe controleer je je posities in Google?

Alle begrip voor het feit dat je na een poosje intensief bloggen wel eens wil weten hoe de zaken ervoor staan. Het makkelijkst kan dat via Google Search Console. Je komt er meer te weten over je prestaties in Google. Mét een lijst van de 1.000 belangrijkste zoekwoorden waarop je blog gevonden wordt. Onderstaande video toont hoe je Google Search Console aan je blog koppelt:

Een andere mogelijkheid bestaat erin Google Search Console te activeren via de Yoast SEO plugin.

Maak je geen gebruik van Google Search Console, dan kan je nog altijd langs Google gaan en een beetje lukraak een paar zoektermen intikken die voor jouw blog van belang zijn. Doe dat wel met een internetbrowser in de incognito-modus. Zo worden de getoonde resultaten niet beïnvloed door persoonlijke voorkeuren en instellingen. Dit geeft de meest betrouwbare resultaten.

Banner abonnement nieuwsbrief voor de beste blogtipsConclusie?

Lang verhaal kort: het is zeer moeilijk om een exact tijdspad uit te tekenen voor wanneer je blog zijn neus aan het venster komt steken in Google. Maar doet dat er eigenlijk wel toe? Als het goed is is een blog er voor de zeer lange termijn en dus steekt het niet op een paar weken of maanden, toch?

Wat ik weet is dat flink wat blog(ger)s er al de brui aan hebben gegeven op het moment dat de naald begint te bewegen in de zoekmachines…


Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Hoelang duurt het voor je blog in Google komt?”

  1. Jitske avatar

    Zo herkenbaar dit. Nu blog ik natuurlijk niet alleen voor de bezoekersaantallen (ahum) maar ik merk wel dat het verslavend werkt nu mijn blog eindelijk het aantal maandelijkse bezoekers heeft waarvan ik denk, ja dit is ok. Daar heb ik dus drie jaar lang voor gewerkt.

    Wat ik raar vind, als je geld wilt verdienen met een campagne wordt gekeken naar hoeveel bezoekers dit artikel in een maand (!!) zullen lezen. Ik bedoel, zo snel kan gewoon bijna niet. Dan moet je het dus weer vooral hebben van directe bezoekers. Terwijl, omdat veel mensen lezen op mobiel, en vaak gewoon 1 ding willen weten, het meeste via Google komen. Maar ok, dat terzijde. Maar je hebt gelijk, geduld loont wel. Het heeft bij mij wel eens een jaar geduurd voordat een artikel ineens aansloeg (waarvan ik eerst dus dacht, hmm.. misschien was dit zonde van m’n tijd).

  2. Linda avatar

    Heel interessant artikel! Ik merk zelf dat vooral 2, 4 en 5 heel erg belangrijk zijn om snel hoog te ranken in google. Als je vaker nieuwe content publiceert komt de google bot vaker langs en als er minder concurrentie is kan je hoger scoren. En als de rest van de artikelen hoog scoren is de kans groter dat een nieuw artikel ook snel hoog scoort in de top 10.
    Wat verder nog een ’trucje’ kan zijn als je graag wil dat iets snel geïndexeerd kan worden is hem zelf indienen bij gsc of een intern linkje plaatsen vanuit een ander artikel dat hoog scoort en dus regelmatig google bots ontvangt naar dat nieuwe artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.