8 tips voor meer interactie op je blog

Vraag aan 100 bloggers wat bloggen nou zo tof maakt en 80 onder hen zullen antwoorden dat het ‘m om de interactie met de lezer te doen is. En net op dit loopt het op vele blogs op zijn zachtst gezegd wat stroef. Daarom dus een aantal tips voor meer interactie op je blog.

Tweet: Wil jij ook meer interactie met de lezers van je blog? 8 tips via @Blogtrommel http://bit.ly/2k1jJ1B

1. Maak plezier!

Ik besef het, deze tip wordt in deze kolommen  zo vaak herhaald dat het intussen een holle slogan dreigt te worden. Maar willen of niet, alles begint en eindigt met jouw persoonlijk blogplezier. Meer interactie op je blog komt nu eenmaal niet van vandaag op morgen aanwaaien. Er moet simpelweg materiaal zijn waarop je bezoekers desgevallend kunnen reageren. Die artikelen moeten liefst ook met een ijzeren regelmaat kunnen blijven komen. Iets wat je nooit kan lukken als je niet schrijft over de onderwerpen die je na aan het hart liggen, geen plezier maakt terwijl je in relatieve eenzaamheid aan je blog werkt. Geloof me, de lol die jij beleeft aan het bloggen straalt meteen door naar je lezer.

2. Geef lezers wat ze willen

Nog zo’n dooddoener. Kom met content waar je lezers met graagte hun tanden in zetten. Omdat die hen iets nieuws leert, aan het lachen brengt of gewoon een gevoelige snaar raakt.

Maar ik geef grif toe dat je daar – vooral wanneer je pas begint met bloggen – het raden naar hebt. Toch hoeft dat geen probleem te zijn. Houd gewoon het gezegde “aan jezelf herken je de ander” in gedachte en:

 • breng verhalen die jij leuk vindt om te vertellen (zie ook ‘t vorig punt)
 • verzamel de info die jij destijds danig miste (met betrekking tot je topic)
 • ga op onderzoek uit en kom met iets verrassends

Het is verre van denkbeeldig dat je lezers en volgers hier wel pap van lusten. Wees gerust, ze zullen het je wel laten weten (al moet je vaak enig geduld hebben).

3. Een afwijkende mening helpt!

Wie zegt dat je als blogger steeds met wat nieuws en origineels moet komen, vertelt onzin wat mij betreft. Je kan ervan uit gaan dat alles intussen wel al eens een keer eerder is verteld. Wat allicht minder geweten is is hoe jij persoonlijk met die verhalen omgaat, welke impact ze op jouw leven hebben en welke lessen jij eruit haalt.

Overgiet je relaas – waarin je niet noodzakelijk met de wolven meehuilt – met een persoonlijk (stijl)sausje en je hebt hét recept voor reacties op je schrijven.

4. Laat af en toe gaten vallen

Het helpt als je met opzet je verhaal niet helemaal afmaakt en bewust gaten laat vallen in je betoog. Ik zeg niet dat je verhaal/pleidooi als los zand uit elkaar moet vallen, maar door je zaak niet helemaal dicht te timmeren maak je extra ruimte voor je lezer om een zinnige reactie achter te laten op je blog. Breng daarentegen een in beton gegoten artikel waar geen speld tussen te krijgen valt en je lezer kan weinig meer dan reageren met “Goed artikel”, “Mooi geschreven” of “Helemaal mee eens!”

Overigens is er niks mis met dergelijke uitlatingen. Alleen, ze dragen uiteindelijk niet zo heel veel bij aan een discussie op je blog.

5. Verlaag je blogfrequentie

Zo op het eerste gezicht heeft het aantal gepubliceerde blogberichten per tijdseenheid weinig te maken met de mate van interactie met de volgers van je blog. En toch! Wie graag reacties van lezers wil is tegenwoordig quasi verplicht om met de vier voorgaande tips aan de rol te gaan. Want alleen zo krijg je artikels waar mensen met plezier voor in de pen kruipen. En ik kan me vergissen, maar zulks kost tijd. Heb je die als er pakweg elke dag “een stuk online moet komen?”

6. Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk om te reageren

Op het internet telt iedere halve seconde. Verlaag dus voor je bezoeker zoveel mogelijk de drempel om een reactie achter te laten op je blog. Weg dus met de verplichting om je te registreren alvorens je kan reageren en vermijd ook dat je bezoekers te veel gegevens moeten achterlaten of eerst een rekensommetje moeten maken om te bewijzen dat ze mensen van vlees en bloed zijn. Sta hen in ieder geval wél toe een link naar hun blog achter te laten, want daar is het hén om te doen. En verder kan ik wel een paar redenen bedenken waarom je je reacties modereert, maar plaats de  reactie dan ook zo snel mogelijk.

7. Laat wat van jezelf zien

Zelfs als je geen persoonlijk blog hebt is het belangrijk dat je lezer je een beetje beter leert kennen. Blijkbaar willen zij wat graag weten wie jij  bent. Het schept een band. Onlangs schreef ik hier een meer persoonlijk getint artikel. Resultaat? Drie keer zoveel reacties dan gemiddeld!

8. Train je lezer, beloon je commenter

Wil je meer interactie op je blog, dan moet het ook van (minstens) twee kanten komen. De reactievelden onder het blogbericht vormen niet het exclusieve speelterrein van je bezoekers/lezers/volgers. Het kan geen kwaad om:

 • je lezer te bedanken voor het achterlaten van zijn/haar reactie
 • je lezer te antwoorden en je visie te verduidelijken
 • ideeën/inspiratie op te pikken voor een volgend artikel (link naar diegene die jou op de idee brachten)
 • of beloon je lezer op een andere manier

Zijn reacties van lezers en volgers onder je berichten eerder zeldzaam, doe dan de moeite om ieder commentaar te beantwoorden. Niet omdat je per se het laatste woord moet hebben, maar om je waardering en appreciatie te tonen. Wanneer je tientallen reacties hebt is dat natuurlijk minder evident. Neem wel de moeite om ze allemaal aandachtig te lezen.

Het komt erop aan je bezoeker, je lezer én Google te tonen dat reacties welkom zijn, integraal deel uitmaken van je blog en dat je er ook nog mee aan de slag gaat indien mogelijk.

Zo, als je op zoek bent naar interactie op je blog zijn dit de tips die ik je geven kan. Ik sluit graag af met twee bedenkingen.

Interactie op je blog: meer dan reacties onder je artikel

Het is geen geheim dat het aantal reacties onder een blogpost stelselmatig terugloopt. Jammer, maar anderzijds ook volkomen normaal gezien de hoeveelheid info doe een gemiddelde internetter te verwerken krijgt. Staar je echter niet blind op het aantal comments. Interactie op het blog is ook te merken aan:

 • (een stijging van) de gemiddelde duur van een websitebezoek*
 • het stijgend aantal clicks (per bezoek)*
 • lezers die jouw artikels delen op social media
 • collega-bloggers die in hun artikel naar jouw blogbericht verwijzen
 • collega’s die je blog opnemen in hun lijstje der favorieten
 • andere bloggers die ‘n citaat van jou gebruiken bij wijze van testimonial

Hoge drempel

En dan is er nog iets waar we ons als blogger doorgaans te weinig rekenschap van geven. Zitten er onder je lezers veel niet-bloggers, dan kan het zeker geen kwaad hen met zoveel woorden uit te leggen HOE je een reactie kan achterlaten (en dat het achtergelaten mailadres niet zal worden gebruikt om hen met spam te bestoken, bijvoorbeeld). Voor ons, blogger is zulks heel vanzelfsprekend, voor niet-bloggers allerminst.

2

9 Responses

Show all responses
 1. Lynn
  11 juli 2016
  • Sharp Ben
   11 juli 2016
 2. Herma
  2 juli 2016
  • Sharp Ben
   2 juli 2016
 3. Billy
  24 juni 2016
 4. Margo
  22 juni 2016
 5. Marguerita
  22 juni 2016
 6. Ciska
  22 juni 2016
 7. Ximaar
  22 juni 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.