HomeHow toTestimonials op je blog: zet jezelf en die ander in de kijker

Testimonials op je blog: zet jezelf en die ander in de kijker

testimonials op je blogPromotie voeren voor je blog, het kan in principe op twee manieren. Je vertelt zelf aan ieder die het horen wil hoe goed je blog wel niet is, of je laat anderen het voor jou doen. Drie keer raden welke optie het meest effectief is… Ziedaar het nut van testimonials op je  blog.

Vooral op meer zakelijke blogs kom je vaak getuigenissen van klanten en gebruikers tegen. Meestal onder de vorm van geschreven quotes, soms ook op video. Ze moeten (mee) helpen nieuwe klanten te overtuigen met hen scheep te gaan. Maar ook voor (informatieve) hobbyblogs kunnen testimonials een meerwaarde hebben.

Waarom testimonials op je blog?

Een eerste reden bracht ik al aan in de inleiding van dit stuk. Je laat andere mensen aan het woord over jouw. Meestal dan nog in onversneden positieve bewoordingen. Dat is mooi meegenomen. Zelfs wanneer je geen product of dienst aan de man hoeft te brengen. Nieuwe bezoekers kunnen “uit onafhankelijke bron” vernemen wat er op je blog te rapen valt.

Verder brengen die testimonials wat extra leven(sechtheid) en animo op de homepage van je blog.

En tot slot is er de (volgens mij) belangrijkste reden waarom je als hobbyblogger testimonials op je blog zou toelaten. Als collega-bloggers over jouw blog schrijven dan mogen ze daarvoor beloond worden, vind je niet? En dan is zo’n testimonial een leuke, niet zo alledaagse manier om dat te doen. Je slaat meerdere vliegen tegelijk:

  • Je maakt zonder veel woorden aan je collega duidelijk dat jij weet hebt van zijn actie (en die danig kan appreciëren)
  • Je geeft je collega een natuurlijke backlink
  • Je brengt extra verkeer naar diens blog

Je ondersteunt kortom het blogproject van je mede-blogger. Verder laat je aan iedereen zien dat je niet te beroerd bent om anderen het licht in de ogen te gunnen. Je online-imago verzorgen heet zoiets…

Testimonials, waar haal je ze vandaan?

In het bedrijfsleven wordt tevreden klanten vaak gewoon om een stuk tekst gevraagd, waar de contentmarketeer dan een gepaste quote uit destilleert. Wij hobbyisten kopiëren vaak een kort stukje tekst uit een artikel dat aan ons (blog) is gewijd. Hoe weet je of en door wie er over ons is geschreven? Dat hangt ervan af. Hebben we geluk, dan laat de gewaardeerde blogger ons zelf weten – via social media bijvoorbeeld – dat we werden genoemd in een artikel. In het andere geval ontdekken we zulks eerder toevallig als we doorheen de statistieken van ons blog banjeren. Het is in dat verband erg raadzaam om het verwijzend verkeer (referrals) naar je blog van heel nabij in de gaten te houden.

Hoe testimonials op je blog plaatsen?

Wil je aan de slag met testimonials op je blog dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kan een aparte pagina op je blog maken, of enkele testimonials integreren in de About page van je blog. Maar het is dan maar de vraag of ze vaak gelezen worden door je bezoekers. Volgens mij kan je ze daarom beter in de sidebar op de homepagina onderbrengen. In de zijbalk van dit blog – op de homepage dus – vind je momenteel een drietal testimonials.

Gebruik je WordPress.org dan kan je eventueel een plugin gebruiken. Vele daarvan kunnen je helpen om in een handomdraai mooi vormgeven testimonials te genereren. Maar voor iedereen die geen speciale plugins kan gebruiken (of iedereen die het aantal plugins wil beperken op zijn WordPress-blog) is er goed nieuws. Met een simpel tekst-widget en een stukje HTML-code komen we al een heel end.

We nemen dus een leeg tekst-widget waarin we een stukje code plakken:

<i>”De quote of het uittreksel uit het artikel van je collega-blogger dat je wil gebruiken voor je testimonial.”</i>

<a href=”http://de-volledige-url-van-het-artikel-waaruit-het-uittreksel-komt/” target=”_blank”><center>Aanklikbare linktekst</center></a>

Dit is de code voor één testimonial (bestaande uit een citaat én een hyperlink naar het oorspronkelijke artikel waaruit het citaat afkomstig is). Wil je meerdere testimonials onder elkaar plaatsen? Herhaal dan hetzelfde procedé, maar uiteraard met een ander uittreksel, een andere hyperlink en een andere linktekst (anchor text). Om witruimte te creëren tussen elke testimonial, kan je (in WordPress) het keuzevakje Automatisch alinea’s toevoegen aanvinken.

Met <i> </i> maak je de tekst cursief. Met <center> </center> wordt de link gecentreerd.

Door gebruik te gaan maken van testimonials op je blog heb je een extra mogelijkheid om samen te werken met collega-bloggers, of hen tenminste te ondersteunen mocht je dat willen. Voordeel is ook dat het allemaal relatief discreet kan gebeuren.

P.S: Wil je graag nog veel meer weten over het zakelijk inzetten van testimonials?

Foto: (quote icon vector) via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Testimonials op je blog: zet jezelf en die ander in de kijker”

  1. Margo avatar

    Interessant! Dank je wel voor het delen van deze informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.