Homebeter bloggenSamenwerken met bloggers, hoe begin je daaraan?

Samenwerken met bloggers, hoe begin je daaraan?

Telkens weer op zoek naar inspiratie, dag aan dag je stukjes tikken en er bovendien ook nog voor zorgen dat je blog een beetje bezoekers trekt. Je staat er als blogger allemaal alleen voor. Of toch niet helemaal? Na dit artikel weet je hoe je je blog kan laten groeien via een samenwerking met andere bloggers en hoe zo’n samenwerking er eventueel uit kan zien.

Leestijd: ca. 7 minuten

We moet er niet flauw over doen: als je ’t niet leuk vindt om gedurende weken, maanden of jaren in je uppie aan een groot(s) project te werken, dan is bloggen niks voor jou. Zoek een andere hobby.

Maar dat wil nog niet zeggen dat je er als blogger ALTIJD helemaal alleen voor staat. Zeker als je al wat langer aan het bloggen bent komen er zeker mogelijkheden tot samenwerking met andere bloggers. Je moet er alleen voor openstaan en er een beetje doelbewust naartoe werken.

Vooral startende bloggers denken dat een samenwerking met collega’s vooral een kwestie is van je stoute schoenen aantrekken. Bovendien leeft de idee dat om te kunnen samenwerken met collega’s je blog ook al wat “groter” moet zijn. Toegegeven, die twee aspecten spelen zeker een rol, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Een en ander kan trouwens starten zonder je collega er zelfs maar in te kennen.

Maak je blog klaar voor samenwerkingen met andere bloggers

Om kort te gaan: zorg dat je blog ook echt wat voorstelt vooraleer je er nog maar aan denkt om te gaan samenwerken met anderen. Dan is de kans veel groter dat men met jou(w blog) in zee wil gaan. Dat wil niet zeggen dat je al een internettycoon moet zijn op het moment dat je wil gaan samenwerken. Cover de basics:

  • minstens enkele tientallen degelijke blogberichten in het archief
  • een leuke About-page
  • je contactgegevens
  • je links naar social media
  • een paar samenwerkingsprojecten in het archief
  • aantoonbare interactie op je blog

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Zoveel meer dan alleen gastbloggen

Bij samenwerkende bloggers denk je natuurlijk spontaan aan gastbloggen en aanverwante toestanden. Dat is inderdaad een hele duidelijke vorm van samenwerking tussen bloggers. Ze is al bij al redelijk intensief en is niet altijd even lonend.

Samenwerken met bloggers: als kleine blogger stiekem in de kijker lopen

Gelukkig kan samenwerken met bloggers ook op een veel vrijblijvender manier. Met minder “druk” ook. En er is bovendien ook niemand die zegt dat je zo’n samenwerking per se van de daken moet schreeuwen… Maar goed, hoe begin je daar dan aan?

1. Linkjes plaatsen in je content

Alles begint met het schrijven van je blogposts. Boeiende verhalen vertellen, daar draait het om bij bloggen. Het is daarbij altijd een goed idee om linkjes te plaatsen in je blogs. Naar relevante oudere artikels en berichten die je zelf schreef, maar kijk ook verder dan je neus lang is. Ook buiten je blog zijn immers geweldige artikels te vinden om naar door te linken. En goed nieuws: je hoeft daarbij niet alles uit je duim te zuigen, niet telkens opnieuw het warm water uit te vinden en toch een erg waardevol artikel maken.

Maar maak er dan in godsnaam een gewoonte van om iedereen die je inspiratie bezorgt, iedereen die je (als blogger) dankbaar bent én iedereen waarmee je het gloeiend oneens bent met naam en toenaam te vernoemen in je artikelen. En voeg er dan meteen een bruikbare link aan toe. Dat is het (kleine) begin van netwerken.

Het lijkt een nietig gebaar, maar het kan grote gevolgen hebben. Misschien niet eens zo zeer op het vlak van verkeer naar je blog. Het is een effectieve manier om banden te smeden – of aan te halen – met je mede-blogger.

Haalde je je inspiratie bij een specifieke blogpost/artikel vandaan, verwijs dan naar dat ene stuk. Waarom? Je doet aan bronvermelding (altijd goed voor de geloofwaardigheid van je blog) en je collega krijgt een (waardevolle) backlink voor zijn/haar blog en kan een boost krijgen qua SEO. En zonder dat jij ook maar een stap hebt gezet richting “de grote jongens” loop je in de kijker bij je collega’s.

Nog zo’n trucje: klik in de dagen na de publicatie van je bericht enkele keren de verwijzende link aan. Je collega ziet dat vroeg of laat in de statistiekjes van zijn/haar blog (de referalls). Voor hem of haar een prima gelegenheid om jouw blog te komen bezoeken.

3. Ken je de blogroll nog?

Waardeer je het blog van je mede-blogger danig, dan kan je ervoor opteren om ‘m op te nemen in je blogroll. Simpel gezegd is een blogroll een lijst met (persoonlijke) favoriete blogs die een plaatsje vindt in de sidebar van je blog of op een aparte pagina. Als de betreffende collega-blogger jouw weblog oprecht de moeite waard vindt, neem hij of zij je blog wel op in zijn/haar lijstje met favoriete blogs. Zoals zo vaak op social media is het ene plezier immers het andere waard.

Hoewel naar mijn gevoel een klein beetje op hun retour, spelen blogrolls een niet onbelangrijke rol bij het op de kaart zetten van je blog. Zeker als beginnend blogger.

4. Reacties achterlaten op een blog

Je kan een ietsje meer uit de anonimiteit treden door een zinnig commentaar achter te laten onder een blogbericht van je collega. Natuurlijk kan je het jezelf erg makkelijk maken en gewoon iets schrijven als: “Hey, tof artikel!” Ongetwijfeld vindt je mede-blogger dat leuk om te horen, maar het is niet direct memorabel. Je commentaar moet enigszins uit de band springen, zodat de tegenpartij wil doorklikken naar je blog. Daarom:

  • neem deel aan de discussie
  • draag extra argumenten aan
  • laat goeie tips achter (verwijs naar je blog indien relevant)
  • verdedig je blogger

5. Samenwerken met bloggers via social media

Al dat voorzichtige geflirt mag dan goed zijn voor de relaties tussen bloggers onderling, het zorgt niet voor grote bezoekersstromen naar je blog. Dat kan snel veranderen als er social media aan te pas komen. Je eigen blogs delen via social media is een kunst.

Doe jezelf en je blog een plezier en doe dat kunstje nog eens dunnetjes over met de steengoede content van gewaardeerde mede-bloggers. Doe het regelmatig én vergeet je collega’s niet te taggen! Nog afgezien van het feit dat je je collega een plezier doet door diens boodschap te “versterken” is de winst drieërlei:

  • je werkt je zoetjesaan binnen in het netwerk van de gewaardeerde collega
  • je collega zal waarschijnlijk ook jouw werk beginnen delen
  • je toont aan al je (potentiële) volgers dat je graag andermans werk deelt

Wat dat allemaal oplevert? Op anderhalf jaar tijd een verdrievoudiging in het aantal volgers bijvoorbeeld. Daaruit volgt dan weer in flinke boost inzake verkeer naar je blog, dat spreekt voor zich. Maar daarnaast versterk je ook je netwerk en de naamsbekendheid van je blog.

Gezamenlijke projecten opzetten met andere bloggers: enkele tips

Toegegeven, al dat gepruts en geflikflooi is levert je niet meteen de grote bezoekersaantallen op waarop je misschien had gehoopt. Maar het harde werk onder de waterlijn betaalt zich uit op het moment dat je een samenwerking wil aangaan met een andere blogger. Zeker als die collega een groter blog, een steviger reputatie heeft dan jijzelf.

De kans dat jouw vraag/voorstel ernstig wordt genomen is vele malen groter. Je komt immers niet zomaar uit het niets aanwaaien, men kent jou(w blog) als een serieuze partij.

In wat volgt neem ik aan dat je elkaar(s werk) al goed kent.

1. Durf je stoute schoenen aan te trekken

Nogal wiedes. Als je er wat voor voelt om met een ander samen te werken, moet je ’t ook wel kenbaar maken. Contacteer de tegenpartij. Tip: misschien is het gemakkelijker om contact te leggen naar aanleiding van een concrete vraag of suggestie van de ander op het blog of via social media.

2. Kom met een heel concreet voorstel

Wat wil je (bereiken)?

  • je collega (schriftelijk) interviewen?
  • een product of dienst (gratis) verkrijgen om er nadien over te kunnen schrijven?
  • een gastblog pitchen?
  • je collega een gastartikel laten schrijven voor jouw eigen blog?
  • die persoon uitnodigen om lid te worden van een Facebook-groep (als expert)?
  • je collega laten meepinnen op een Pinterest-bord?

Bloggers hebben vaak niet veel tijd op overschot. Rond de pot draaien hoeft niet. Kom snel ter zake.

3. Leg uit waar de winst (voor je collega) zit

Samenwerkingen zijn leuk en nuttig… wanneer beide partijen er beter van worden. Leg daar dan ook de nadruk op. Jijzelf ziet het potentieel (voor je eigen blog). Zorg dat diegene waarmee je wil samenwerken net zo goed de voordelen ziet! Misschien had je collega de match nog niet gezien, de link nog niet gelegd.

4. Communiceer via e-mail

Het eerste contact kan je misschien nog leggen via een privébericht op social media. Maar daarna is het toch raadzaam om over te stappen op e-mail. Dat is meestal een geschikter platform om voorstellen te doen en dingen te bespreken. Jij hebt rustig de tijd en de ruimte om met een uitgewerkt voorstel en/of plan te komen, terwijl de tegenpartij alle nodige info krijgt.

Bovendien, je correspondent kan je voorstel/vraag misschien niet direct beantwoorden. In zo’n mail blijft het voorstel tenminste staan en de mail kan later ook nog opnieuw ter hand worden genomen. Wel zo handig.

5. Probeer de communicatie kort te houden

Zoals ik al zei, een blogger heeft doorgaans niet veel tijd. Dus moet ook de communicatie om en rond zo’n samenwerking vlot en efficiënt verlopen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je beiden op dezelfde golflengte zit, maar vermijd eindeloos gepalaver. Bereid je daarom goed voor. Zorg dat jij goed weet wat je (niet) wil en dat je daarnaast een beeld krijgt van waar de ander precies naar op zoek is.

De voordelen van deze manier van werken lijken me erg duidelijk:

  • twee of meer hebben meer inspiratie dan één alleen
  • vele handen maken het werk licht(er)
  • je maakt gebruik van elkaars netwerk om meer bezoekers te krijgen

Meer van dat?

Conclusie?

Samenwerken met andere bloggers heeft zeker zijn voordelen, maar als kleine blogger is het niet zo makkelijk om een echt vruchtbare samenwerking op te zetten. Het gebeurt niet van vandaag op morgen, laat dat duidelijk zijn. Maar hopelijk heb je enig idee hoe je – zelfs als kleine blogger – een voet tussen de deur kan krijgen bij de grote jongens.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: juli 2014

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Samenwerken met bloggers, hoe begin je daaraan?”

  1. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    Het is best moeilijk om in een niche een gastblogger te vinden. Als ze dat in de VS hebben Bloggelientje, zouden ze dat hier in Nederland ook moeten doen.

    Misschien een idee?;)

  2. Bloggelientje avatar

    In de VS heb je Triberr waar bloggers zich verzamelen in een Tribe. Dat is een soort stam die elkaars posts promoot.

    Ik geloof niet dat je die in Nederland ook al hebt. Maar het is natuurlijk een handige manier van samenwerken.

    1. Elian Pergola avatar

      Nu je zoiets zegt doet het me denken aan een stamcafé, niet dat het er iets mee te maken heeft, maar zoiets bestaat ook nog niet in België of Nederlands. Een blogcafé waar bloggers samenkomen om elkaars linken uit te wisselen of een samenwerking aan te gaan. Misschien een absurd idee maar ’t lijkt me wel wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.