Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Samenwerken met bloggers: meer dan gastbloggen

Zemanta Related Posts ThumbnailTelkens weer op zoek naar inspiratie, dag aan dag je stukjes tikken en er bovendien ook nog voor zorgen dat je blog een beetje bezoekers trekt, je staat er als blogger allemaal alleen voor. Of toch niet helemaal?

Bij samenwerkende bloggers denk je natuurlijk spontaan aan gastbloggen en aanverwante toestanden. Dat is inderdaad een hele duidelijke vorm van samenwerking tussen bloggers. Ze is al bij al redelijk intensief en is niet altijd even lonend. Gelukkig kan samenwerken met bloggers ook op een veel vrijblijvender manier. Met minder “druk” ook. En er is bovendien ook niemand die zegt dat je zo’n samenwerking per se van de daken moet schreeuwen…

Samenwerken met bloggers: klein beginnen

Vooral startende bloggers denken dat een samenwerking met collega’s vooral een kwestie is van je stoute schoenen aantrekken. Bovendien leeft de idee dat om te kunnen samenwerken met collega’s je blog ook al wat “groter” moet zijn. Toegegeven, die twee aspecten spelen zeker een rol, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Een en ander kan trouwens starten zonder je collega er zelfs maar in te kennen.

Alles begint met het schrijven van je blogposts. Boeiende verhalen vertellen, daar draait het om bij bloggen. En goed nieuws: je hoeft daarbij niet alles uit je duim te zuigen, niet telkens opnieuw het warm water uit te vinden. Maar maak er dan in godsnaam een gewoonte van om iedereen die je inspiratie bezorgt, iedereen die je (als blogger) dankbaar bent én iedereen waarmee je het gloeiend oneens bent met naam en toenaam te vernoemen in je artikelen. En voeg er dan meteen een bruikbare link aan toe. Dat is het (kleine) begin van netwerken.

Een beetje stiekem

Het lijkt een nietig gebaar, maar het kan grote gevolgen hebben. Misschien niet eens zo zeer op het vlak van verkeer naar je blog. Het is een effectieve manier om banden te smeden – of aan te halen – met je mede-blogger.

Haalde je je inspiratie bij een specifieke blogpost/artikel vandaan, verwijs dan naar dat ene stuk. Waarom? Gaat het om een WordPress-blog dan kan er gebruik worden gemaakt van pingbacks. De mede-blogger waar je naar verwijst krijgt dan een notificatie dat een artikel elders (in dit geval op jouw site) wordt genoemd. Zonder dat jij ook maar een stap hebt gezet loop je in de kijker bij je collega.

Nog zo’n trucje: klik in de dagen na de publicatie van je bericht enkele keren de verwijzende link aan. Je collega ziet dat vroeg of laat in de statistiekjes van zijn/haar blog (de referalls). Voor hem of haar een prima gelegenheid om jouw blog te komen bezoeken.

Waardeer je het blog van je mede-blogger danig, dan kan je ervoor opteren om ‘m op te nemen in je blogroll. Simpel gezegd is een blogroll een lijst met (persoonlijke) favoriete blogs die een plaatsje vindt in de sidebar van je blog of op een aparte pagina. Als de betreffende collega-blogger jouw weblog oprecht de moeite waard vindt, neem hij of zij je blog wel op in zijn/haar lijstje met favoriete blogs. Zoals zo vaak op social media is het ene plezier immers het andere waard.

Hoewel naar mijn gevoel een klein beetje op hun retour, spelen blogrolls een niet onbelangrijke rol bij het op de kaart zetten van je blog. Zeker als beginnend blogger.

Je kan een ietsje meer uit de anonimiteit treden door een zinnig commentaar achter te laten onder een blogbericht van je collega.

Onlangs brak ik nog een lans voor het (gezamenlijk) gebruik van Google aangepast zoeken.

Samenwerken met bloggers via social media

Al dat voorzichtige geflirt mag dan goed zijn voor de relaties tussen bloggers onderling, het zorgt niet voor grote bezoekersstromen naar je blog. Dat kan snel veranderen als er social media aan te pas komen. Je eigen blogs delen via social media is een kunst. Doe jezelf en je blog een plezier en doe dat kunstje nog eens dunnetjes over met de steengoede content van gewaardeerde mede-bloggers. Doe het regelmatig! Nog afgezien van het feit dat je je collega een plezier doet door diens boodschap te “versterken” is de winst drieërlei:

 • je werkt je zoetjesaan binnen in het netwerk van de gewaardeerde collega
 • je collega zal waarschijnlijk ook jouw werk beginnen delen
 • je toont aan al je (potentiële) volgers dat je graag andermans werk deelt

Wat dat allemaal oplevert? Op anderhalf jaar tijd een verdrievoudiging in het aantal volgers bijvoorbeeld. Daaruit volgt dan weer in flinke boost inzake verkeer naar je blog, dat spreekt voor zich.

Gezamenlijke projecten

Nog intensiever samenwerken met bloggers kan op diverse vlakken. Ik had het al over gastbloggen, maar denk ook aan (dubbel)interviews, vervolgverhalen, co-auteurschap, het organiseren van wedstrijden, enz… De MightyBlogAward 2013 was bijvoorbeeld een co-productie van MightyMusings.nl en Blogtrommel.com.

De voordelen van deze manier van werken lijken me erg duidelijk:

 • twee of meer hebben meer inspiratie dan één alleen
 • vele handen maken het werk licht(er)
 • je maakt gebruik van elkaars netwerk om meer bezoekers te krijgen

Samenwerken in een tribe

Je kan er ook voor kiezen om met een klein groepje bloggers (2, 3 of 4 man sterk) te gaan samenwerken in een tribe. Het gaat dan om een langlopend engagement naar elkaar toe.

photo credit: kylemac via photopin cc


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

3 reacties op “Samenwerken met bloggers: meer dan gastbloggen”

 1. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Het is best moeilijk om in een niche een gastblogger te vinden. Als ze dat in de VS hebben Bloggelientje, zouden ze dat hier in Nederland ook moeten doen.

  Misschien een idee?;)

 2. Bloggelientje avatar

  In de VS heb je Triberr waar bloggers zich verzamelen in een Tribe. Dat is een soort stam die elkaars posts promoot.

  Ik geloof niet dat je die in Nederland ook al hebt. Maar het is natuurlijk een handige manier van samenwerken.

  1. Elian Pergola avatar

   Nu je zoiets zegt doet het me denken aan een stamcafé, niet dat het er iets mee te maken heeft, maar zoiets bestaat ook nog niet in België of Nederlands. Een blogcafé waar bloggers samenkomen om elkaars linken uit te wisselen of een samenwerking aan te gaan. Misschien een absurd idee maar ’t lijkt me wel wat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.