Succesvol gastbloggen: niet zo evident [maar wel met deze 11 tips]

Het heeft geen zin om rond de pot te draaien: het is verdomd lastig om vandaag de dag  goeie gastbloggers te vinden. Dat komt simpelweg omdat het moeilijk is diezelfde gastbloggers ervan te overtuigen dat het harde werk ook voor (het blog van) de gastschrijver de moeite loont. Maar succesvol gastbloggen kan dus ook nog in 2020. Met het juiste plan van aanpak uiteraard!

Laatste update: 18/01/2020

Het gastbloggen op z’n retour?

Daar lijkt het wel op. Tot voor een aantal jaren waren bloggers nog regelmatig bij elkaar te gast om artikelen te verzorgen. Meestal – maar dus niet altijd – in de hoop veel meer verkeer naar hun eigen blog te trekken. In de praktijk valt die aanwas aan bezoekers vaak tegen. Zeker op de korte tot middellange termijn. Het veranderend surfgedrag van de modale internetter zal daar wel niet vreemd aan zijn.

Als klap op de vuurpijl vond Matt Cutts – toenmalig hoofd van het webspam-team bij Google – het nodig om glashard te verkondigen dat gastbloggen dood was. Dit vanwege de enorme aantal middelmatige gastblogs die op het net rondzwierven ten behoeve van de SEO (waar Google wou tegen optreden). Later nuanceerde Cutts zijn uitspraak wel, maar het kwaad was al geschied.

Succesvol gastbloggen: 6 tips voor de ontvanger van gastartikels

1. Zorg voor een aantrekkelijk blog

Besef dat je lang niet de enige bent die op zoek is naar gastschrijvers voor zijn/haar blog. En dat het aantal bloggers met wat ervaring dat bereid is op een ernstige manier voor anderen aan de slag te gaan al bij al beperkt is. Het komt er dus op aan om op je blog je beste beentje voor te zetten.

Je blog ziet er dus om te beginnen verzorgd uit. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, natuurlijk. Nodig pas gastbloggers als je blog ook echt wat voorstelt:

 • genoeg eigen geschreven content
 • een duidelijke visie
 • genoeg verkeer naar je blog
 • genoeg geëngageerde lezers

Het kan dus niet zo zijn dat je een blog start en nadien vooral op gastbloggers rekent om je blog van content te voorzien!

Wie een paar linkjes op de pagina Gastbloggers gezocht! aanklikt leert al snel dat het op dit eerste punt nog wel eens misloopt.

2. Maak een aparte pagina voor gastbloggers

Maak dus duidelijk dat je op zoek bent naar gastauteurs voor je blog. Dat kan door er een speciale pagina aan te wijden. Stel heel kort je blog voor, zeg naar welk soort artikels (onderwerpen) je op zoek bent, geef een indicatie hoe groot je blog is en laat vooral niet na te vertellen wat er voor hén inzit. Hoe concreter je bent, hoe aantrekkelijker je ben voor gastbloggers in spe.

Tot slot: die pagina is er niet om ze te laten verstoffen in de catacomben van je blog. Lezers en bezoekers moeten haar heel makkelijk kunnen vinden. Plaats bijvoorbeeld een link naar de pagina in je menubalk.

3. Doe een concreet voorstel aan een collega-blogger

Zeker als je je huiswerk maakt kan dit heel goed werken:

1. bedenk welk soort artikels je (nog) op je blog zou willen

Natuurlijk moet je gastartikel op zijn minst enigszins aansluiten bij de rest van je blogberichten. Een gastblog over nagellakjes op je site over houtsnijwerk of beeldhouwen zal weinig lezers vinden. Logisch toch?

Denk eens na over de topics binnen je niche waar je nog niet (veel) hebt geschreven. Omdat je er te weinig verstand van hebt, bijvoorbeeld. Misschien kan je gastschrijver die leemte opvullen?

2. Doe je research!

Trek dus je stoute schoenen aan en ga zelf op zoek naar iemand de beoogde content voor je zou kunnen schrijven. Idealiter:

 • ken je de blogger goed. Je leest zijn of haar blog regelmatig en/of je volgt elkaar op social media.
 • had je al eens eerder goede contacten.
 • weet je dat die persoon heel graag schrijft over het topic dat jij hebben wil.
 • weet je zeker dat jouw publiek een meerwaarde zal vinden op het blog van je gastblogger.
 • weet je zeker dat het publiek van jouw gastblogger een meerwaarde zal vinden op jouw blog.
 • is er geen té groot verschil qua lezersaantallen tussen jullie beide blogs.

3. Doe je voorstel

Benader je blogger. Doe je dat via social media, dan zorg je natuurlijk dat een en ander middels een privébericht gaat. Misschien is de mail toch een  betere optie.

Geef aan waarom je aan hem of haar dacht voor het schrijven van een gastblog. Wat de meerwaarde is voor jouw lezers. En voor de zijne!

Je kan zelf een heel concreet voorstel doen voor wat betreft het onderwerp van het artikel en/of de insteek ervan. Veel bloggers houden van heel concrete voorstellen. Maar laat ook de ruimte voor je gastblogger om zelf met alternatieven te komen. Wie weet heeft hij wel een lumineus idee!

4. Voorzichtig met deadlines en andere eisen

Niet zelden zijn bloggers druk bezette mensen. Geef hen dus voldoende tijd om aan het artikel te werken. Bloggers met het mes op de keel een artikel laten tikken – dat bovendien niet eens voor henzelf is – het is not done!

Het is fijn als je je blogger genoeg tijd geeft om te schrijven. Maar wanneer het beloofde artikel al te lang op zich laat wachten moet je ook bereid zijn je auteur even aan de mouw te trekken.

Ook met andere eisen in verband met pakweg het aantal woorden, de schrijfstijl en de keuze van de linkjes in het stuk moet je voorzichtig zijn. In principe laat je je gastschrijver het liefst vrank en vrij zijn ding doen. Deed je een deugdelijk vooronderzoek naar je gastauteur, dan mag je ervan uitgaan dat die met iets op de proppen zal komen dat in ieder geval niet zal misstaan op je blog.

Krijg je je tekst, dan publiceer je die gewoon zonder er ook maar een jota aan te wijzigen, tenzij na onderling overleg. Het kan niet zo zijn dat je gastblogger met veel pijn en moeite een bericht voor jouw blog tikt, om bij de uiteindelijke publicatie zijn eigen stuk niet meer te herkennen. Geloof me, het gebeurt soms!

4. Doe ook een deel van het werk

De uiteindelijke opmaak en indeling van de bijdrage is jouw werk als gastheer/gastvrouw, dat is de logica zelve. Ook kan je een korte intro verzorgen, zodat je lezers in ieder geval niet in de war geraken. En persoonlijk zou ik het wel zo prettig vinden als de resterende tikfouten nog uit het stuk werden gehaald en ik me niet hoef te bekommeren om het beeldmateriaal bijvoorbeeld…

5. Mee aan de megafoon op social media

Goed, dan staat je gastbijdrage online. Eerste werk? Je gastblogger mailen om ‘m te bedanken. Geef bij die gelegenheid ook de exacte url van het artikel mee.

Dan is het moment aangebroken voor het klassieke rondje social media. Promoot en deel je gastartikel minstens even vaak als je dat ook met je eigen werk zou doen. En vergeet daarbij ook niet om waar mogelijk je gastblogger te taggen. Zo vergroot je de kans dat het bewuste artikel verder verspreid wordt.

6. Leg je gastblogger in de watten (ook nadien)!

Het is allesbehalve een evidentie dat iemand anders (eenmalig) content voor je blog verzorgt, en dat mag je gastblogger zeker geweten hebben! En dus:

 • volg je hem of haar van nabijer op alle social media waar jullie beiden actief zijn
 • promoot en deel je regelmatig de interessante content van je gastblogger
 • bezoek je regelmatiger diens blog
 • laat je regelmatig een commentaar achter op diens blog
 • neem je gastblogger op in een van je Twitter-lijsten
 • ondersteun de online initiatieven van je gastblogger

Is er echt sprake van een klik tussen jou en je gastblogger, dan is die laatste bij nader inzien misschien een potentieel lid van je tribe.

Enfin, tot zover de tips voor de ontvanger van het gastartikel. Kijken we nu nog even naar het fenomeen gastbloggen vanuit het standpunt van de gastblogger. Hij levert het grootste werk terwijl de voordelen voor hem lang niet altijd even duidelijk zijn. Al kan ook hier een goede voorbereiding een wereld van verschil maken. Enkele tips:

5 reacties op “Succesvol gastbloggen: niet zo evident [maar wel met deze 11 tips]”

 1. Ik heb het niet zo op gastbloggen. Dwz als lezer en schrijver zie ik een blog als iets persoonlijks, verwant aan een dagboek. Daar hoort een eigen stijl met eigen inzichten/ervaringen bij. Laat een ander met een andere stijl en inzichten maar een eigen blog beginnen en verwijs naar elkaar. Als blogger en bloglezer heb ik ook liever de discussie op 1 plek. Dwz de plek waar het artikel primair hoort. Dat er op een andere plek aandacht voor zo’n artikel wordt gevraagd is uitstekend, maar doe dat niet door het volledige artikel te kopieren en op die 2e plek een paralleldiscussie te starten. Zet op die secondaire plek een uittreksel met verwijzing of laat op z’n minst daar de reactiemogelijkheid gesloten.

  Zelf ben ik een alleenganger en komt het niet bij me op om samen te werken. Fietsen en bijvoorbeeld poepen doe ik ook alleen en heb totaal geen behoefte aan bijzitters. Ik ken maar een paar blogs (afgezien van de groepsblogs waar ik ook weinig mee heb) waar regelmatig een gastblogger schrijft. Een doet het structureel en zeer regelmatig. Gaat zelf over actualiteit en de eigen regio. Daar schrijft ook iemand anders over opera. Dat detoneert enorm en sluit totaal niet op elkaar aan. Helaas zijn het nog hele lappen zonder ‘leesverder’ te gebruiken. Kortom irritant. Op zo’n manier is het volgens mij geen aanvulling maar eerder een afbraak.

  Als er al gastgeblogd gaat worden dan graag onder een eigen categorie, zodat daar eenvoudig op te filteren is.

  1. Ik snap je punt. Het heeft vooral ook te maken met hoe je (als eigenaar) naar zo’n blog kijkt. Persoonlijk vind ik dat een blog inderdaad de visie van de blogger moet reflecteren. Maar dat neemt niet weg dat er geen plaats kan zijn voor andere geluiden en afwijkende meningen. Dat maakt een blog alleen maar boeiend!

 2. Het is niet zozeer dat men mij moet overtuigen van het feit dat het de moeite waard is… Ik twijfel eerder aan m’n eigen schrijverskwaliteiten. Zo zie je maar, genoeg redenen waar het stuk kan lopen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.