Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenKrachtige promotietool voor je blog: landingspagina’s

Krachtige promotietool voor je blog: landingspagina’s

Nee, we gaan het dit keer dus eens niét hebben over één of andere fancy online tool die je gouden bergen belooft. Landingspagina’s heeft elke blogger onder handbereik, maar hij of zij doet er vaak te weinig mee. Dat is jammer, want landingspagina’s zijn vaak verantwoordelijk voor het succes van je blog.

Leestijd: ca. 6 minuten

Een beetje blog heeft algauw tientallen, soms wel honderden pagina’s. Die zijn echter niet allemaal even belangrijk. Maar je zal het met me eens zijn dat de homepage en pagina’s waarlangs veel volk je blog binnenkomen erg belangrijk zijn en dus extra aandacht verdienen.

Wat zijn landingspagina’s?

Wat mij betreft zijn er verschillende definities van een landingspagina:

  1. de pagina die een bezoeker te zien krijgt nadat ‘ie de domeinnaam van je blog intikt
  2. het gedeelte van het scherm dat een lezer ziet nog voor hij of zij een millimeter heeft gescrold (het gedeelte above the fold)
  3. de pagina’s waarlangs heel veel bezoekers jouw blog binnenkomen
  4. de pagina bedoeld om een specifiek product of dienst online te promoten

Het zijn vaak je best presterende pagina’s van het hele blog. Voor de homepage is dat vrij logisch. Andere landingspagina’s zijn goed vindbaar in de zoekmachines, zijn heel zichtbaar op je blog of worden erg vaak gepromoot op sociale media. Of een combinatie van dat alles, natuurlijk.

In de ogen van internetmarkteers zijn landingspagina’s in de eerste plaats bedoeld om producten aan de man of vrouw te brengen (of mensen een specifieke actie te laten ondernemen). Ik zie het dus een stukje ruimer. Landingspagina’s zijn die webpagina waarlangs een flink deel van je bezoekers op je blog komen.

Landingspagina’s zijn money pages

Als je weet hoe lastig het vandaag is om een klik naar je blog te krijgen en bezoekers langer dan pakweg 15 seconden aan boord te houden, wil je extra aandacht besteden aan je landingspagina’s. Vooral landingspagina’s wil je zo inrichten dat ze je bezoeker:

  • langer vasthouden
  • een goede eerste indruk geven
  • tonen dat je blog een echte kennisbron is in je niche
  • meer pagina’s laten aanklikken
  • makkelijk toeleiden naar pagina’s met affiliate links
  • het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief/mailinglijst laten zien
  • andere call-to-actions laten zien
  • brengen naar pagina’s waarvan jij weet dat ze je veel extra pageviews opleveren

Het mag dan al zo zijn dat het aantal bezoekers op je blog terugloopt, landingspagina’s moeten er mee voor zorgen dat mensen die je blog wél vinden voor meer kliks en acties zorgen.

Ken je de landingspagina’s van jouw blog?

Nee??

  • Open Google Analytics 4
  • Kies het tabblad Rapporten
  • Ga naar Levenscyclus
  • Selecteer Betrokkenheid
  • Navigeer naar Pagina’s en schermen
  • Eventueel kan je nog doorklikken naar… Landingspagina’s

Let er wel op dat je een voldoende groot datumbereik neemt – minimaal 6 maanden of zo – zodat je een globaal beeld hebt van welke pagina’s ook op langere termijn verkeer opleveren.

Onze aandacht gaat hier naar de eerste 10 tot 20 pagina’s die in beeld komen.

1. De homepagina van je blog

Die zit waarschijnlijk ergens hoog in de top 10 van meest aangeklikte pagina’s. Hoe is die ingericht? Een grote header met ondertitel en een uitgebreide introductie? Mooi, maar ook een gemiste kans!

Je wil je (toevallige) bezoeker dieper je blog in trekken? Houd die header compact. Zorg dat er meteen al linkjes naar je blogberichten te zien zijn zonder dat je veel naar beneden moet scrollen. Dus tenzij je blog een onderdeel is van je zakelijke website zou ik altijd kiezen voor een homepage met veel ruimte voor je (laatste) berichten.

Andere opties voor je homepagina?

Statische pagina als homepage voor je blog?

Draait je blog op WordPress dan kan je kiezen of je (uittreksels van) je laatste blogberichten toont, dan wel gaat voor een statische pagina als homepage voor je blog. Maar is er eigenlijk wel een goede reden om voor die laatste optie te gaan?

Meer weten?

Bouw een homepage die je wat oplevert

Hoewel de homepagina van een blog meestal niet de meest aangeklikte pagina is (voor Blogtrommel.com komt ‘ie bijvoorbeeld op de 4de plek), verdient die pagina zeker wat  extra aandacht.

Meer weten?

Welke apparaten gebruiken je bezoekers als ze op je blog komen? Als een flink deel van hen een laptop of desktop bezigt, zou ik die sidebar niet zomaar vaarwel zeggen. Ook niet in dit mobile first-tijdperk. Zeker het bovenste gedeelte daarvan wordt nog vaak gezien. Het is een plek waar je banners en linkjes kwijt kan. Banners en linkjes naar je beste content (die ook nog eens kans maken om vaak te worden aangeklikt).

Wat mij betreft mag elke homepagina zonder zoekbalk meteen op de schroothoop. Toon die zoekbalk! En moffel de zoekbalk dan niet ergens onopvallend weg achter een hamburgertje, maar zet ‘m vol in beeld. Zo moeten bezoekers er niet naar zoeken. Als je een lange homepage hebt zijn 2 of zelfs 3 zoekbalken geen overbodig luxe.

Echt waar, je staat ervan te kijken hoeveel mensen die zoekbalk gebruiken als ze op je homepage landen en daar niet meteen hun ding vinden. Dat laatste is iets wat perfect mogelijk is, want als je regelmatig blogt verandert het eerste aanbod op de homepage wel vaker. Enfin, één klik kunnen er makkelijk 3 of meer worden.

2. Veel gelezen blogberichten

Goed, je andere money pages dan. Aangezien die stukken erg vaak gelezen en herlezen worden loont het erg de moeite om ze (regelmatig):

  • up-to-date te houden
  • te voorzien van (nieuwe) interne links
  • bij te werken op het vlak van SEO
  • op te nemen in allerlei overzichtspagina’s op je blog
  • te voorzien van nieuwe pins op Pinterest
  • opnieuw te delen op social media

3. Bundel je beste content samen (per topic)

Je kan er tegenwoordig niet meer op vertrouwen dat Google of je bezoekers de weg naar je beste werk wel weten te vinden. Daarom is het van belang om na te denken over manieren om je blog (nog) inzichtelijker te maken. Zeker naarmate het blogarchief groeit en het aantal verschillende (sub)topics toeneemt.

Heel algemeen

De sneeze page is een voorbeeld, maar je kan ook een veel uitgebreidere archiefpagina maken met alles wat je ooit geschreven hebt. Je kan je alleen de vraag stellen of dat handig werkt voor je lezers wanneer je archief honderden blogs telt. Hier op Blogtrommel.com vind je daarom deze (eigenlijk nog steeds te uitgebreide) pagina met mijn beste tips voor bloggers.

Alle kennis over een topic samengepakt

Het kan natuurlijk ook een stuk specifieker door er één belangrijk onderwerp uit te pikken. Dat diep je dan uit tot een stuk cornerstone content te maken, waarbij je je niet alleen beperkt tot bronnen binnen je eigen blog. Dat is precies wat er gebeurde met dit artikel over SEO voor beginnende en gevorderde bloggers, bijvoorbeeld.

Soort minicursus

Iets handzamer is de portaalpagina. Een vaste pagina gewijd aan een veel voorkomend vraagstuk omtrent een onderwerp dat jou of je doelpubliek graag snel opgelost wil zien. Of een topic dat je niet meteen in een enkel blogbericht gecoverd krijgt. Vandaar het artikel omtrent het (snel) vinden van blogonderwerpen.

4. Landingspagina voor maillijst

Kijken we tot slot naar de landingspagina zoals die klassiek gebruikt wordt bij internetmarketeers. Hier heeft de landingspagina maar één enkel doel: naam en e-mailadres van de bezoeker lospeuteren, zodat jij je mailinglijst kan opbouwen. Niet voor niks wordt deze pagina daarom ook wel squeeze page genoemd.

Om zijn doel te bereiken wordt vertrokken van een volledig blanco pagina (geen header, geen sidebar, geen footer, geen menu, geen links naar andere pagina’s). He-le-maal niks buiten een plaatje van je gratis weggever – als je die hebt – een call-to-action en natuurlijk een knop waar de bezoeker zich kan inschrijven. Een bezoeker die de landingspagina aantikt heeft letterlijk 2 opties. Zich inschrijven of de pagina verlaten.

Hoe maak je een “klassieke landingspagina” op je blog?

Het grootste probleem dat je hebt is dat je in de standaard-setup van WordPress vaak niet meteen de mogelijkheid hebt om van een volledig blank canvas te vertrekken.

Maar natuurlijk heb je in WordPress veel plugins die je in staat stellen eenvoudig en snel zo’n landingspagina te maken.

Omdat ik echter een block theme gebruik kon ik mijn simpele landingspagina gewoon in de blokeditor maken.

En of dat werkt! een behoorlijk grote groep mensen schrijft zich inderdaad in.

Nee, deze contentclusters zijn niet allemaal landingspagina’s zoals ik ze hier beschreef. Maar wees gerust, dat kunnen ze wel worden. Bovendien, ze helpen je blog te promoten en je kan er makkelijk naar doorverwijzen wanneer mensen vragen hebben omtrent een onderwerp waar jij vaak over blogt.

Laat landingspagina’s het grote werk doen

Als jij het qua inrichting en indeling een beetje slim aanpakt kunnen die landingspagina’s heel wat betekenen voor je blog. Alles begint met een goede zichtbaarheid van de betreffende landingspagina’s. Ook mensen die je blog totaal niet kennen moeten die pagina’s makkelijk kunnen vinden. Om het even waar ze vandaan komen en waar ze precies in je blog landen. Daarom:

  • link regelmatig naar landingspagina’s vanop diverse plaatsen op je blog
  • maak sommige landingspagina’s direct bereikbaar vanuit je hoofdmenu
  • plaats links naar landingspagina’s in de sidebar (eventueel via een aanklikbare banner)
  • promoot landingspagina’s extra via je nieuwsbrief
  • verwijs op social media en op fora door naar landingspagina’s i.p.v. een hele uitleg te doen

Zo kan je mensen veel sneller helpen en gerichter sturen. Dat werkt alleszins beter dan bezoekers naar je blog te lokken en het hen daar vervolgens zelf te laten uitzoeken.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: februari 2016

Laatst verschenen berichten

11 reacties op “Krachtige promotietool voor je blog: landingspagina’s”

  1. Diana avatar

    Ben is bv je homepage ook een landingspagina ? Stel een lezer komt op onze blog op welke manier dan ook bij een artikel waar hij of zij eigenlijk niet wilde zijn. Hoe krijg ik de lezer dan naar die landingspagina ? Dmv een knop bovenin? of onder elk artikel een aparte knop waar hij of zijn terug keert naar bv een Home knop of zo? O

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Je homepage is natuurlijk de landingspagina bij uitstek, dat klopt!

      Er zijn verschillende manieren om je bezoeker naar je landingspagina te leiden. De knop in de menubalk van je blog is er daar één van (zorg er in ieder geval voor dat ‘ie goed in het oog springt).

      Je kan er ook naar verwijzen in je About-pagina bijvoorbeeld, of een link plaatsen in de sidebar van je blog.

  2. Mirjam avatar

    Ja, ik heb h’m ook ingericht!
    Wat een werk om te doen, maar zo ontzettend leuk. dank je wel voor de tip.

  3. Serge Van Cauwenbergh avatar

    Ik heb nog geen landingspagina, maar heb er wel al geruime tijd eentje in ‘draft’ staan. Met de bruikbare tips die je hier deelt, wordt het duidelijk dat ik precies nog redelijk wat werk aan de winkel heb, onder andere om mijn landingspagina te optimaliseren voor SEO.

  4. Marion Stam avatar

    Hele goeie tip, zeker als je wat nieuwe lezers op je blog hebt. Ik heb mijn landingspagina vandaag gelanceerd en natuurlijk even gerefereerd aan dit geweldige idee. Bedankt Ben.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Fijn om te horen! Ik heb ook even jouw landingspagina bezocht. Ziet er leuk uit!

  5. Japke avatar
    Japke

    Handig! Of ik zelf een landingspagina in ga richten? Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat ik daar in moest zetten. Ik denk dat de info die je geeft allereerst bij mezelf moet landen … 😉

  6. Marion avatar

    Interessante tip. Ik ga er zeker mee aan de slag. Dank je wel Ben.

  7. Marjanne avatar

    Wat een overzichtelijke blog / landingspagina.. al zal ik nog wel een tijdje boven mijn blog blijven cirkelen.. voordat tie landt.
    Een fantastische hulp, zeker omdat jij mijn blog als een omni-blog hebt geoormerkt, dat is nog meer reden om aandacht te geven aan een landingspagina.

  8. Ximaar avatar

    Op mijn website had ik er destijds een aantal. Nu heb ik naast mijn thuispagina 1 voor een overzicht van m’n vakantieverhalen. Die heb ik doorgegeven aan een verzamelsite voor vakantieverhalen. De rest zoekt het maar uit via het menu. Zo moeilijk is dat niet.

  9. jokezelf avatar

    Wat een geweldige tip Ben! Ik ga zo’n landingspagina maken, al zal het voor een blog als het mijne niet meevallen om zo’n mooi overzicht te maken. Maar des te mooier de uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.