Bezoekers naar je blog krijgen is eigenlijk niet eens zo’n groot probleem. Maar hoe krijg je diezelfde bezoeker ook effectief aan het lézen? Ik heb nieuws voor je: je landingspagina inrichten speciaal voor “nieuwe” bezoekers kan een slok op een borrel schelen.
Nieuwe bezoekers zijn een probleem
En nieuwe bezoekers hébben een probleem: zij komen heel erg vaak op een willekeurig bericht of pagina van je blog terecht (omdat ze op een sociaal medium ergens een link hebben aangeklikt of omdat Google hen naar jouw blog bracht). In het beste geval lezen de nieuwkomers je artikel om daarna weg te klikken om nooit meer terug te komen.
Een ander deel van je bezoekers vindt je artikel echt interessant en wil graag meer over je blog weten. Dus klikken ze wat doelloos in het rond, in de hoop snel een beeld te krijgen van wat er zich op jouw blog allemaal afspeelt.
Welnu, als we een speciale landingspagina inrichten kunnen we de “toevallige” bezoeker er (misschien) toe aanzetten meer berichten te lezen en hem of haar snel een idee geven waarover het blog gaat. Het betekent meer pageviews per bezoeker.
Wat is een landingspagina ook alweer?
Simpel: het is de pagina waarop een lezer/bezoeker terechtkomt wanneer ‘ie een link naar je blog aanklikt. Bij heel veel blogs is dat gewoon de homepage, met het laatste artikel – of de “mozaïek van uittreksels” in beeld. Maar het kan dus ook een willekeurige andere pagina zijn. Overigens kan zo een landingspagina verschillende doelen dienen. Doch, maar één enkel doel ttegelijk! Zo heb je bijvoorbeeld verkooppagina’s of opt-in formulieren. Wij gaan de landingspagina in essentie gebruiken om bezoekers alle hoeken van het blog te laten zien. En hen zo tot lezen aan te zetten!
Hoe een landingspagina inrichten voor je blog?
Zoals ik het zie houdt de landingspagina een beetje het midden tussen een archiefpagina, een sneeze page en een About page. Maar in tegenstelling tot een archiefpagina geven we hier geen overzicht van àlle artikelen die schreven. En anders dan bij de About page concentreren we ons zuiver op de inhoud van het blog (we stellen het blog voor en niet onszelf). We nemen de (nieuwe) lezer bij de hand en geven ‘m een vrij uitgebreide rondleiding doorheen het blog.
Een blik op mijn landingspagina voor nieuwe bezoekers maakt allicht veel duidelijk.
Ik stel allereerst (kort) mijn blog voor. Dan geef ik een beknopte beschrijving van de belangrijkste categorieën en pagina’s op Blogtrommel.com. Tot slot geef ik uit elke categorie nog enkele van de beste/populairste artikels mee. Helemaal onderaan geef ik de contactgegevens nog even mee.
De landingspagina van je blog optimaal inzetten?
Niet alleen komt de kersverse bezoeker veel sneller aan de weet wat er op dit blog te vinden is (de zoekende en immer jachtige internetter zal me wellicht dankbaar zijn), ik moedig hem natuurlijk ook aan om wat rond te klikken en dieper het blog in te duiken. Dat laatste is dan weer goed om de bounce rate naar beneden te krijgen.
Wie dezer dagen mijn blog bezoekt via Blogtrommel.com komt nog steeds op de klassieke homepagina terecht. Wie echter op mijn blog aankomt door op de link in één van mijn social media-profielen te klikken landt op de landingspagina voor nieuwe bezoekers.
En er zijn nog meer gelegenheden om de (link naar) je landingspagina in te zetten. Schrijf je een artikel voor een andere site en mag je een link plaatsen? Verwijs dan niet gewoon naar de homepage van je blog, maar stuur geïnteresseerde bezoekers naar de landingspagina. Idem als je lid wordt van een forum, trouwens!
De bewuste landingspagina is trouwens ook te vinden in de menubalk van dit blog (onder het kopje “Nieuw hier? Begin hier!”), zodat mensen die via god weet welke kanalen voor het eerst dit blog bezoeken inderdaad snel kunnen uitvogelen waar het hier allemaal om draait.
De landingspagina optimaliseren voor SEO!
Zeker wanneer je een nicheblog hebt kan zo’n landingspagina goed uitpakken voor de zoekmachineoptimalisatie van je blog. Daar zijn 3 goede redenen voor:
- de pagina zal regelmatig worden aangeklikt
- lezers die de landingspagina bezoeken klikken vaak door naar achterliggende berichten en pagina’s (en blijven dus langer op je blog)
- de landingspagina bevat links naar waardevolle en gespecialiseerde info
Allemaal zaken waar Google voor door het dak gaat (van blijdschap). Maar om daarvan ten volle te kunnen profiteren, moet je landingspagina geoptimaliseerd zijn voor een zoekterm die belangrijk is voor je blog(niche). Let bijvoorbeeld maar eens op de titel en de url van mijn landingspagina!
Ziedaar alle geheimen van landingspagina’s op je blog. Ik ben ervan overtuigd dat ze een doorsnee blog aardig wat extra verkeer kunnen opleveren. Al is het nog te vroeg om hierover in detail te treden. De eerste resultaten zien er wel veelbelovend uit voor blogtrommel.com.
Zou jij een landingspagina inrichten voor jouw blog?
Geef een reactie