Landingspagina inrichten: trek bezoekers je blog in!

Zemanta Related Posts ThumbnailBezoekers naar je blog krijgen is eigenlijk niet eens zo’n groot probleem. Maar hoe krijg je diezelfde bezoeker ook effectief aan het lézen? Ik heb nieuws voor je: je landingspagina inrichten speciaal voor “nieuwe” bezoekers kan een slok op een borrel schelen.

Nieuwe bezoekers zijn een probleem

En nieuwe bezoekers hébben een probleem: zij komen heel erg vaak op een willekeurig bericht of pagina van je blog terecht (omdat ze op een sociaal medium ergens een link hebben aangeklikt of omdat Google hen naar jouw blog bracht). In het beste geval lezen de nieuwkomers je artikel om daarna weg te klikken om nooit meer terug te komen.

Een ander deel van je bezoekers vindt je artikel echt interessant en wil graag meer over je blog weten. Dus klikken ze wat doelloos in het rond, in de hoop snel een beeld te krijgen van wat er zich op jouw blog allemaal afspeelt.

Welnu, als we een speciale landingspagina inrichten kunnen we de “toevallige” bezoeker er (misschien) toe aanzetten meer berichten te lezen en hem of haar snel een idee geven waarover het blog gaat. Het betekent  meer pageviews per bezoeker.

Wat is een landingspagina ook alweer?

Simpel: het is de pagina waarop een lezer/bezoeker terechtkomt wanneer ‘ie een link naar je blog aanklikt. Bij heel veel blogs is dat gewoon de homepage, met het laatste artikel – of de “mozaïek van uittreksels” in beeld. Maar het kan dus ook een willekeurige andere pagina zijn. Overigens kan zo een landingspagina verschillende doelen dienen. Doch, maar één enkel doel ttegelijk! Zo heb je bijvoorbeeld verkooppagina’s of opt-in formulieren. Wij gaan de landingspagina in essentie gebruiken om bezoekers alle hoeken van het blog te laten zien. En hen zo tot lezen aan te zetten!

Hoe een landingspagina inrichten voor je blog?

Zoals ik het zie houdt de landingspagina een beetje het midden tussen een archiefpagina, een sneeze page en een About page. Maar in tegenstelling tot een archiefpagina geven we hier geen overzicht van àlle artikelen die schreven. En anders dan bij de About page concentreren we ons zuiver op de inhoud van het blog (we stellen het blog voor en niet onszelf). We nemen de (nieuwe) lezer bij de hand en geven ‘m een vrij uitgebreide rondleiding doorheen het blog.

Een blik op mijn landingspagina voor nieuwe bezoekers maakt allicht veel duidelijk.

Ik stel allereerst (kort) mijn blog voor. Dan geef ik een beknopte beschrijving van de belangrijkste categorieën en pagina’s op Blogtrommel.com. Tot slot geef ik uit elke categorie nog enkele van de beste/populairste artikels mee. Helemaal onderaan geef ik de contactgegevens nog even mee.

De landingspagina van je blog optimaal inzetten?

Niet alleen komt de kersverse bezoeker veel sneller aan de weet wat er op dit blog te vinden is (de zoekende en immer jachtige internetter zal me wellicht dankbaar zijn), ik moedig hem natuurlijk ook aan om wat rond te klikken en dieper het blog in te duiken. Dat laatste is dan weer goed om de bounce rate naar beneden te krijgen.

Wie dezer dagen mijn blog bezoekt via Blogtrommel.com komt nog steeds op de klassieke homepagina terecht. Wie echter op mijn blog aankomt door op de link in één van mijn social media-profielen te klikken landt op de landingspagina voor nieuwe bezoekers.

En er zijn nog meer gelegenheden om de (link naar) je landingspagina in te zetten. Schrijf je een artikel voor een andere site en mag je een link plaatsen? Verwijs dan niet gewoon naar de homepage van je blog, maar stuur geïnteresseerde bezoekers naar de landingspagina. Idem als je lid wordt van een forum, trouwens!

De bewuste landingspagina is trouwens ook te vinden in de menubalk van dit blog (onder het kopje “Nieuw hier? Begin hier!”), zodat mensen die via god weet welke kanalen voor het eerst dit blog bezoeken inderdaad snel kunnen uitvogelen waar het hier allemaal om draait.

De landingspagina optimaliseren voor SEO!

Zeker wanneer je een nicheblog hebt kan zo’n landingspagina goed uitpakken voor de zoekmachineoptimalisatie van je blog. Daar zijn 3 goede redenen voor:

 • de pagina zal regelmatig worden aangeklikt
 • lezers die de landingspagina bezoeken klikken vaak door naar achterliggende berichten en pagina’s (en blijven dus langer op je blog)
 • de landingspagina bevat links naar waardevolle en gespecialiseerde info

Allemaal zaken waar Google voor door het dak gaat (van blijdschap). Maar om daarvan ten volle te kunnen profiteren, moet je landingspagina geoptimaliseerd zijn voor een zoekterm die belangrijk is voor je blog(niche). Let bijvoorbeeld maar eens op de titel en de url van mijn landingspagina!

Ziedaar alle geheimen van landingspagina’s op je blog. Ik ben ervan overtuigd dat ze een doorsnee blog aardig wat extra verkeer kunnen opleveren. Al is het nog te vroeg om hierover in detail te treden. De eerste resultaten zien er wel veelbelovend uit voor blogtrommel.com.

Zou jij een landingspagina inrichten voor jouw blog?

photo credit: PhillipC via photopin cc


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

11 reacties op “Landingspagina inrichten: trek bezoekers je blog in!”

 1. Diana avatar

  Ben is bv je homepage ook een landingspagina ? Stel een lezer komt op onze blog op welke manier dan ook bij een artikel waar hij of zij eigenlijk niet wilde zijn. Hoe krijg ik de lezer dan naar die landingspagina ? Dmv een knop bovenin? of onder elk artikel een aparte knop waar hij of zijn terug keert naar bv een Home knop of zo? O

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Je homepage is natuurlijk de landingspagina bij uitstek, dat klopt!

   Er zijn verschillende manieren om je bezoeker naar je landingspagina te leiden. De knop in de menubalk van je blog is er daar één van (zorg er in ieder geval voor dat ‘ie goed in het oog springt).

   Je kan er ook naar verwijzen in je About-pagina bijvoorbeeld, of een link plaatsen in de sidebar van je blog.

 2. Mirjam avatar

  Ja, ik heb h’m ook ingericht!
  Wat een werk om te doen, maar zo ontzettend leuk. dank je wel voor de tip.

 3. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik heb nog geen landingspagina, maar heb er wel al geruime tijd eentje in ‘draft’ staan. Met de bruikbare tips die je hier deelt, wordt het duidelijk dat ik precies nog redelijk wat werk aan de winkel heb, onder andere om mijn landingspagina te optimaliseren voor SEO.

 4. Marion Stam avatar

  Hele goeie tip, zeker als je wat nieuwe lezers op je blog hebt. Ik heb mijn landingspagina vandaag gelanceerd en natuurlijk even gerefereerd aan dit geweldige idee. Bedankt Ben.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Fijn om te horen! Ik heb ook even jouw landingspagina bezocht. Ziet er leuk uit!

 5. Japke avatar
  Japke

  Handig! Of ik zelf een landingspagina in ga richten? Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat ik daar in moest zetten. Ik denk dat de info die je geeft allereerst bij mezelf moet landen … 😉

 6. Marion avatar

  Interessante tip. Ik ga er zeker mee aan de slag. Dank je wel Ben.

 7. Marjanne avatar

  Wat een overzichtelijke blog / landingspagina.. al zal ik nog wel een tijdje boven mijn blog blijven cirkelen.. voordat tie landt.
  Een fantastische hulp, zeker omdat jij mijn blog als een omni-blog hebt geoormerkt, dat is nog meer reden om aandacht te geven aan een landingspagina.

 8. Ximaar avatar

  Op mijn website had ik er destijds een aantal. Nu heb ik naast mijn thuispagina 1 voor een overzicht van m’n vakantieverhalen. Die heb ik doorgegeven aan een verzamelsite voor vakantieverhalen. De rest zoekt het maar uit via het menu. Zo moeilijk is dat niet.

 9. jokezelf avatar

  Wat een geweldige tip Ben! Ik ga zo’n landingspagina maken, al zal het voor een blog als het mijne niet meevallen om zo’n mooi overzicht te maken. Maar des te mooier de uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.