Homebeter bloggenStatische pagina als homepage voor je blog, (waarom) is het nuttig?
0
(0)

Draait je blog op WordPress dan kan je kiezen of je (uittreksels van) je laatste blogberichten toont, dan wel gaat voor een statische pagina als homepage voor je blog. Maar is er eigenlijk wel een goede reden om voor die laatste optie te gaan?

Leestijd: ca. 4 minuten

Statische pagina als homepage?

Zoals je weet maakt WordPress een duidelijk onderscheid tussen blogberichten en (statische) pagina’s. Bij de meeste blogs toont de homepage een lijstje met uittreksels van de meest recente blogberichten. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Het is perfect mogelijk om pakweg je About-pagina als homepage van je site in te stellen. In dat geval krijgt je bezoeker, wanneer ‘ie de url van je blog intikt standaard je About-pagina te zien. En stel dat je WordPress-blog 100 vaste pagina’s telt dan heb je in theorie 100 verschillende homepagina’s tot je beschikking…

Statische pagina instellen in WordPress

 1. ga naar je WordPress-dashboard
 2. klik op Instellingen
 3. kies vervolgens voor Lezen
 4. ga naar Jouw homepage toont
 5. Selecteer het vakje Een statische pagina (hieronder kiezen)
 6. in het uitklapmenu kan je dan kiezen welke van je bestaande pagina’s als homepagina mag fungeren
 7. sla het zaakje op

Let op: je zal in dat geval een nieuwe (lege) pagina moeten aanmaken waarop dan je blogberichten worden getoond. Je moet dan ook aangeven dat die bewuste pagina dienstdoet als berichtpagina.

Doorgaans staat een blog dus ingesteld als: Jouw homepage toont je laatste berichten.

Welk voordeel heeft zo’n statische pagina als homepage?

Standaard geeft WordPress je laatste berichten op de homepage. Ergens is dat logisch want het is nu eenmaal vooral in de wieg gelegd om blogs te maken.

Trouwe lezers weten misschien nog dat ik een paar maanden geëxperimenteerd heb met een pagina voor de homepagina van BT. Gewoon uit nieuwsgierigheid, en omdat ik dacht dat het misschien een goed idee zou zijn om bezoekers bij aankomst gerichter naar een bepaalde content te leiden. Zou een dergelijke aanpak tot meer pageviews kunnen leiden?

Dus had ik de homepage opgevat als een soort landingspagina met onder meer:

Enfin, wie op de site kwam kon meteen kreeg direct een beter idee over waar Blogtrommel.com allemaal voor staat, en kon meteen door naar de voor haar/hem meest nuttige info. Een en ander zou in theorie meer intern verkeer voor BT moeten genereren.

Levert die statische pagina als homepage extra verkeer op?

Het feit dat de landingspagina intussen weer is afgevoerd is misschien al een indicatie…

Nee, zo’n statische homepagina levert zeker geen extra pageviews op. Het tegendeel is waar. De pagina’s waarnaar vanop de homepage naar gelinkt werd kregen natuurlijk wat extra views. Maar andere recente blogberichten werden veel minder bekeken. De balans was negatief.

Dat verbaasde me, maar als je erover nadenkt is het vrij logisch. Om te beginnen was die landingspagina geen toonbeeld van strak en aantrekkelijk design. Ik knutselde het ding in elkaar met Elementor.

Nog belangrijker is dat het publiek zich wat ontheemd voelde. Zo’n blog is op een bepaalde manier ingedeeld (met de laatste nieuwe blogberichten recht voor de neus om maar eens iets te noemen).

Je verwacht als blogger niet nog een keer extra te moeten klikken om bij de pagina met de recentste berichten te komen. En wie dit blog een paar dagen/weken niet bezocht, kon – ten onrechte – denken dat er niks nieuws verschenen was. Zo een blog met statische homepagina ziet er immers altijd helemaal hetzelfde uit. Bovendien, de meerderheid van de internetters is snel afgeleid en heeft geen boodschap aan inleidingen

Zij stellen zich maar één vraag: “Waar is het lekkers?” Daar wordt dan meteen op geklikt. En vinden ze niet meteen wat ze zoeken, dan zijn ze meteen weer weg.

En nog een kleinigheidje: een blog verstoppen achter een statische pagina betekent ook weer een extra linkje/knop op de menubalk. Pure verspilling van ruimte als je weet hoe krap het daar bemeten is.

De statische pagina als homepage voor je blog is compleet zinloos?

Nee, nee, dat is dan weer meer dan een brug te ver. Alles hangt ervan af wat precies het doel (van je blog) is. En per slot van rekening kan je met WordPress ook een klassieke, statische websites maken waar geen blog aan te pas komt.

Er zijn wel wat redenen te bedenken om je blog niet meteen op de homepage te tonen en je toevlucht te nemen tot een vast pagina als homepage. Bijvoorbeeld:

 • je hebt een belangrijke mededeling te doen (en gebruikt daarvoor dus een vaste pagina)
 • je hebt (tijdelijk) een verkooppagina op de homepage staan)
 • het blog is slechts één onderdeel van je online-imperium (en je wil ook je andere activiteiten voor het voetlicht plaatsen)
 • je bent een ondernemer (en je blog is “slechts” een onderdeel van je website)
 • het blog is er ter ondersteuning van je webwinkel (en uiteraard wiel je dié op de voorgrond hebben)

Conclusie

Complete bullshit is zo’n statische WordPress-pagina als homepage niet. Maar er is dus wel een reden waarom WordPress standaard je laatste blogberichten op de homepagina toont. Voor de meeste blogs is dat namelijk de voordeligste setting (qua verkeer op het blog). Wie zijn blog inzet in functie van zijn business kan baat hebben bij een WordPress-pagina als homepage.


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

5 reacties op “Statische pagina als homepage voor je blog, (waarom) is het nuttig?”

 1. Marleen avatar
  Marleen

  Misschien is een sticky bericht boven je blog een alternatief?
  Waar ik naar zocht was: hoe kan ik in mijn menu (navbar) een link naar ‘home’ maken zodanig dat als de bezoeker er op klikt bij de blog uitkomt. Ik heb de standaard instelling op blog staan, als je pagina voor het eerst opent kom je inderdaad bij de blog. Als iemand dit toevallig weet dan hoor ik het graag!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dag Marleen,

   Ik neem hierbij even aan dat je inderdaad met WordPress werkt. Je kan zo’n Home-knop vrij makkelijk aan je menubalk toevoegen.

   1) Ga naar je dashboard en klik op Weergave
   2) Kies dan voor Menu’s
   3) Selecteer het juiste menu dat je wil bewerken (als je meerdere menu’s hebt aangemaakt)
   4) Links kan je kiezen welke items je in je menu wil opnemen. In dit geval kies je voor de
   Aangepaste link
   5) In het vakje URL tik je in dit geval de URL van de homepage van je blog in
   6) Bij Linktekst typ je de label van het menu-item (bvb “Home”)
   7) Klik op Aan menu toevoegen
   8) Het net aangemaakte menu-item verschijnt onderaan in het rechter venster
   9) Sleep het naar de gewenste positie in het menu
   10) Vergeet niet het zaakje op te slaan

 2. Nancy avatar

  Ik was al in die richting aan het zoeken, met jouw tips is het gelukt. Heb wel de pagina-titels moeten aanpassen. Ik zat met 2 “Home” pagina’s en een lege “blog”pagina.
  Van harte bedankt.

 3. Nancy avatar

  Hallo Ben.
  Bij het creëren van mijn blog heb ik met jouw richtlijnen mijn “HOME” = welkompagina als statische startpaginaingesteld. Iemand die mijn blog wil lezen moet dus doorklikken naar blog.
  Na een paar maand ervaring lijkt het me dat te veel gevraagd is en zou ik terug van mijn blogberichten mijn startpagina maken en de home het eerste item in het menu.
  Hoe ik ook probeer, het lukt niet. Waar kan ik vinden hoe ik dit kan doen?
  Ik werk met wordpress.com
  Alvast bedankt
  Nancy
  Creacodileblog.wordpress.com

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hallo Nancy,

   Ik werk niet met WordPress.com, maar voor zover ik weet moet je dus gewoon “Jouw hompage toont je laatste blogberichten” aanvinken.
   En de wijzigingen niet vergen opslaan natuurlijk.

   Wanneer dit niet lukt zou ik eens bij je menu-instellingen kijken. Misschien loopt daar iets niet helemaal goed.
   Ga dus in je dashboard naar het tabje “Weergave” en vervolgens naar “Menu’s.”
   Hier kan je dan het bewuste menu selecteren en aanpassen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.