HomeKennisbank bloggen voor beginnersVeelgebruikte blogtermenWat is het verschil tussen blogberichten en pagina’s?

Wat is het verschil tussen blogberichten en pagina’s?

Hoewel ze er – zeker voor het oog van de bezoeker van je blog – precies hetzelfde uitzien, is er een wezenlijk verschil tussen blogberichten en pagina’s in WordPress. Maar waarin zit ‘m precies het onderscheid tussen beiden? En wanneer gebruik je berichten dan wel pagina’s?

Vooraf even zeggen dat ik het in dit stuk over WordPress heb. Ook andere blogplatformen maken gebruik van berichten en pagina’s, maar er kunnen verschillen in functionaliteiten zijn ten opzichte van wat ik hier vertel.

Wat zijn (blog)berichten?

Blogberichten – ook wel blogs, berichten of blogartikels genoemd – zijn in principe nogal tijdsgebonden en krijgen standaard dan ook een tijdsaanduiding mee. Ze verschijnen in omgekeerd chronologische volgorde op je berichtenpagina. Het laatst gepubliceerde bericht komt dus het eerst in beeld bij je lezer. Tenzij jij het anders instelt, wat perfect mogelijk is.

Omdat het meest recente bericht helemaal bovenaan te vinden is, hebben ze ook een zeer actueel karakter. Dat is vooral van belang omdat op een berichtenpagina vaak slechts een beperkt aantal berichten zichtbaar is. Bovendien: hoewel de bezoekers en lezers van je blog vrij makkelijk een (veel) ouder blogartikel kunnen terugvinden, gebeurt dat in de praktijk relatief weinig. Internetgebruikers kijken immers zelden verder dan hun neus lang is…

Je kan blogberichten voor je lezer makkelijker doorzoekbaar maken door gebruik te maken van categorieën en tags.

Blogartikels kunnen tot slot ook makkelijk worden opgenomen in een RSS-feed en (automatisch) gedeeld worden op social media.

Om te kunnen bloggen moet je een blogpagina toevoegen aan je WordPress-website.

Wat zijn pagina’s?

Hét grote verschil tussen blogberichten en pagina’s is dat deze laatsten een veel statischer, meer permanent karakter hebben. Pagina’s krijgen geen tijdsaanduiding mee en staan in principe volledig los van je berichtenpagina. Ze lijken veel meer op de klassieke pagina’s van een gewone website. WordPress-pagina’s worden niet opgenomen in het archief van je blog en ook niet standaard opgenomen in de zoekresultaten (als je gebruik maakt van een zoekvak op je blog).

In WordPress kan je zoveel pagina’s aanmaken als je wil. Voor zover ik weet is het aantal pagina’s in Blogger beperkt tot 10.

Je maakt gebruik van pagina’s om informatie mee te geven die:

  1. niet (vaak) verandert
  2. wel vindbaar moet zijn maar niet per se prominent in beeld hoeft te komen

Bij info die niet vaak verandert moet je denken aan je contactpagina of je About-pagina, bijvoorbeeld. Het zijn dingen die niet per se vol in beeld moeten komen, maar wel vrij makkelijk terug te vinden moeten zijn. Je vindt vaste pagina’s vaak terug in de menubalk van een blog.

In tegenstelling tot berichten kunnen pagina’s niet automatisch worden gedeeld via sociale media (het kan wel handmatig) en ze worden ook niet opgenomen in een RSS-feed. Ook kan je geen categorieën en tags toevoegen aan je pagina’s

Deze wat bijzondere eigenschappen van pagina’s geven ons, bloggers een aantal voordelen. Zo is het mogelijk om via pagina’s “stiekem” grote hoeveelheden informatie quasi permanent ter beschikking te stellen aan een specifieke groep mensen die op zoek zijn naar die info.

Daartegenover staan de blogberichten die bedoeld zijn voor het “grote publiek”, relatief kortstondig heel erg op de voorgrond staan en makkelijk kunnen worden gedeeld.

Nog een voordeel van pagina’s binnen WordPress is dat je de informatie op een hiërarchische manier kan structureren. Dit in tegenstelling tot blogberichten die allemaal op één en hetzelfde niveau staan.

Hier op Blogtrommel.com wordt dankbaar gebruik gemaakt van pagina’s om deze kennisbank voor beginnende bloggers te maken. Deze kennisbank is quasi volledig aan het zicht van de doorsnee bezoeker onttrokken. Dat is met de meest recente blogberichten wel even anders!