HomeHow toCategorieën en tags opruimen in WordPress – 5 tips
0
(0)

We zullen er maar meteen eerlijk voor uitkomen: categorieën en tags opruimen in WordPress, het is niet het allerleukste klusje. En toch zou je er eens per jaar werk moeten van maken. Hoe je daarbij het best te werk gaat?

Waarom categorieën en tags opruimen in WordPress?

Er zijn wel een paar redenen te bedenken waarom je zo nu en dan die WordPress-categorieën en-tags wil opschonen. Je blog heeft er doorgaans baat bij als het het een beetje overzichtelijk – en dus makkelijker doorzoekbaar – blijft. Voor je bezoeker/lezer in de eerste plaats, maar ook voor jezelf.

En daarnaast heeft een netjes gestructureerd blog ook zijn voordelen als je met SEO aan de gang gaat. Voor elke categorie en elke tag die je aanmaakt creëert WordPress immers ook een afzonderlijke archiefpagina aan. Ook die worden door Google geïndexeerd. Maar als die archiefpagina’s vervolgens (bijna) leeg blijven beschouwt Google ze als minderwaardig. Niet bevorderlijk voor je SEO.

Voorkomen is beter dan genezen

Categorieën en tags aanmaken in WordPress is erg eenvoudig. Vooral beginnende bloggers hebben de neiging om zonder al te veel overleg een boel categorieën en tags in te stellen. Dat is geen probleem als je er nadien ook daadwerkelijk gebruik van maakt (en dus consequent artikels onderbrengt in categorieën en er tags aan toekent). Daar wringt echter het schoentje. Een en ander draait vaak uit op lukraak ingedeelde berichten, ongebruikte tags, lege archiefpagina’s, dubbele categorieën enzovoort. Dat wil je niet hebben.

Een eerste goede raad die ik hier wil geven is meteen de allerbelangrijkste: maak niet te veel categorieën en tags aan. Zo houd je makkelijk orde en raken je archiefpagina’s effectief ingevuld.

Tip: maak geen categorieën of tags aan voor artikels die nog moeten geschreven worden, ook al zitten ze zeker in de pijplijn. Maak deze eventueel aan als je je bericht gaat publiceren. Het voorkomt dubbels en verschillende schrijfwijzen voor één en dezelfde tag of categorie.

Hoeveel categorieën  kan je dan aanhouden? Moeilijk te zeggen, natuurlijk. Probeer het bij maximum een tiental te houden. Er kunnen meer tags in omloop zijn, maar probeer het binnen de perken te houden. Merk je dat je na een jaartje bloggen een categorie of tag die slechts een paar keer gebruikt is? Deleten die handel! En kijk na of je de betreffende berichten niet in een andere categorie kan onderbrengen.

Nu is dat allemaal wel te fiksen natuurlijk. Maar de zaak achteraf opschonen is een lastig en tijdrovend karwei. Andermaal, probeer dus niet te veel categorieën en tags aan te maken. Wees er gewoon zeker van dat je ze zal gebruiken voor méér dan een handvol blogposts. Is dat niet het geval, maak dan gewoon geen nieuwe onderverdeling aan.

Hoe dan categorieën en tags opruimen in WordPress?

Oké, tijd voor actie. we duiken in het dashboard van je blog.

1. Lege categorieën verwijderen

Het lijkt me nuttig om eerst de categorieën weg te gooien die na een pakweg een paar jaar bloggen nog geen enkel blogbericht bevatten. Die kan je heel makkelijk opsnorren.

 1. ga in het dashboard naar het tabblad Berichten
 2. kies dan voor Categorieën (je komt dus in de lijst met de categorieën van je blog)
 3. klik rechts bovenaan de tabel op Aantal (de volgorde van de categorieën verandert. Je krijgt een lijst in oplopende volgorde. De categorieën die het minst aantal blogberichten bevatten – eventueel dus 0 – verschijnen bovenaan.
 4. eventueel kan je ze in bulk verwijderen (vink de vakjes voor de bewuste categorieën aan, ga dan naar Acties, kies Verwijderen en klik op Toepassen)

[wp_ad_camp_3]

2. Een overtollige categorie verwijderen

Misschien kom je wel categorieën tegen die wel blogposts bevatten, maar die onderling sterk op elkaar lijken en soms dezelfde berichten hebben. Eén van die categorieën kan dus verdwijnen, maar de posts die in die bewuste categorie zitten moeten eerst naar die “nieuwe” categorie. dus:

 1. Ga naar de te verwijderen categorie
 2. Klik op het cijfer van het Aantal (rechts)
 3. Je kan nu alle blogposts die in die categorie zitten in bulk bewerken
 4. Selecteer je blogposts, ga naar Acties en kies Bewerken en dan Toepassen
 5. het BULKBEWERKEN kan beginnen
 6. Rechts naast de te bewerken blogposts vind je een lijstje met je categorieën. Vink de categorie(ën) aan waar je je berichten wil in onderbrengen.
 7. Klik op Bijwerken om het boeltje op te slaan
 8. Pas nu kan je de overbodige WordPress-categorie verwijderen

Ziedaar de werkwijze voor het bijwerken van slechts één categorie. Kan je nagaan wat het betekent als je orde moet scheppen in een janboel van tientallen items.

3. Werken met subcategorieën in WordPress

Je hebt de mogelijkheid om je blogposts nog verder onder te verdelen in subcategorieën. Blog je over pakweg over sociale media, dan zou je kunnen opsplitsen in Facebook, Twitter en Instagram:

 1. Selecteer de categorie die een subcategorie moet worden
 2. Kies Bewerken
 3. Kies een Hoofdcategorie uit de keuzelijst met bestaande categorieën
 4. Sla het zaakje op

Het is ook hier dat je de naam van de (sub)categorie nog kan wijzigen.

4. Tags beheren in WordPress

Op vrijwel dezelfde manier als hierboven beschreven  kan je ook aan de gang met je tags. Alleen ga je aan het begin naar het tabje Tags in plaats van de Categorieën, uiteraard.

Bij het in bulk bewerken is het goed om weten dat de tags niet aangevinkt kunnen worden. Je tikt deze gewoon in in het daartoe bestemde vak (Tags), gescheiden door een komma.

Er is wel één belangrijke verschil tussen categorieën en tags. Je kan subcategorieën maken, maar subtags behoren niet tot de mogelijkheden.

Zo, tot zover enkele handige tips om orde te houden in je tags en categorieën binnen WordPress.

Categorieën en tags opruimen in WordPress, het is en blijft een lastig werkje. Ooit had Blogtrommel.com een slordige 250 tags en zowat 120 verschillende categorieën Te veel van het goede. Hun aantal werd in de loop der jaren drastisch teruggebracht.


Meer van dat?

David M G / Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: , ,

2 reacties op “Categorieën en tags opruimen in WordPress – 5 tips”

 1. Evendelen.be avatar

  Naar aanleiding van je artikel heb ik al mijn tags nagekeken en opgekuist. Voor ik dit deed heb ik even in google mijn resultaten bekeken door de zoekopdracht site:xxx.be. Nadat ik mijn tags opgekuist had, lag mijn score meer dan 200 hoger. Bedankt voor deze nuttige tips!

 2. Cynthia avatar

  Een duidelijk artikel! Ik eist niet dat hè tags en categorieën zo makkelijk kon verwijderen, ik dacht dat er foutmeldingen zouden ontstaan..
  Ik ga er dus mee aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.