Een succesvolle bloglancering in 6 stappen

Een succesvolle bloglancering in 6 stappen

succesvolle bloglanceringNaar het schijnt houdt 80% van alle gestarte blogs het alweer voor bekeken nog voor ze 1 jaar oud zijn. Dat verbaast me niks. Vooraleer je als blogger echt lol begint te beleven met je weblog, ben je toch algauw zo’n anderhalf tot 2 jaar aan het ploeteren in eenzaamheid. Zolang duurt het eer je blog zijn neus aan het venster steekt en dus wat bezoekers trekt. Kan het sneller? Laat ons een poging ondernemen. Ziehier het stappenplan voor een succesvolle bloglancering.

De oorzaak van het feit dat de “aanlooptijd” van een blog zo lang is ligt bij een gebrekkige voorbereiding. Talrijk zijn de bloggers die op een blauwe maandag beslissen een blog te starten, zonder overleg of vooropgezet plan. Dat is geen probleem als je gewoon wat artikelen wil verzamelen/bewaren voor persoonlijk gebruik of je familie op de hoogte wil houden van je wedervaren in het buitenland.

Heb je meer ambitie dan blijft zo’n blog vaak veel te lang een druppel in de zee die het internet is. Het blog is met andere woorden te lang quasi onzichtbaar voor je potentiële lezers en dat heeft dan weer nefaste gevolgen motivatie als blogger.

In wat volgt proberen we van je blog zo snel mogelijk een (bij)rivier te maken waar je niet naast kijken kan. We proberen je blog dus zo snel mogelijk op de kaart te zetten. Als het goed is wordt de periode waarin je blog onopgemerkt blijft drastisch ingekort.

1. Je persoonlijke voorbereiding

 a) Waarover bloggen?

Je kan in het wilde weg over van alles en nog wat beginnen bloggen. Maar tenzij je een uitmuntend schrijver bent en/of extreem veel schrijft zal het moeilijk worden om gevonden te worden. Beter is het om je weblog toe te spitsen op een welbepaald thema. Jouw zogenaamde niche. Neem hier de tijd voor en probeer uit te zoeken of:

 1. je een onderwerp vindt waar je passioneel mee bezig bent en over kan schrijven
 2. je een aparte kijk of mening hebt over het onderwerp van je keuze
 3. je (nog) wil bijleren over jouw topic
 4. je binnen jouw topic ook out of the box kan denken
 5. je (nu al) 25 mogelijke artikelen zou kunnen bedenken rondom het thema van je blog

 b) Informeer je bij voorbaat

Nogal wat bloggers – ikzelf incluis – leren bloggen met vallen en opstaan. Dat heeft zonder twijfel zijn charmes, maar zorgt ook voor tijdverlies. Vaak ben je al maanden aan het ploeteren om er dan achter te komen dat je de zaken eigenlijk van bij het begin verkeerd hebt aangepakt. Daarom:

 1. Start met het volgen van interessante blogs binnen en buiten jouw niche
 2. Lees tenminste één boek over bloggen
 3. Volg regelmatig blogs, sites en communities om en rond “beter bloggen”
 4. Doorsnuffel even deze bloggersgids

En vooraleer de schrik je om het hart slaat: je hoeft heus niet ieder aspect van het bloggen helemaal te doorgronden. Maar het is verdomd nuttig als je van bij het prille begin enig idee hebt hoe je tot een succesvol blog kan komen.

c) Bestudeer de concurrentie

Niet zozeer om die concurrentie schaamteloos te kopiëren. Dat brengt geen zoden aan de dijk. Maar je kan wel rustig rondneuzen en kijken hoe bloggers met meer ervaring met hun blog aan de gang gaan. Kijk welke recepten werken, welk soort blogs voor beroering zorgen. Belangrijk is ook dat je op zoek gaat naar topics en invalshoeken die niet of te weinig aan bod komen. Kan jij daar wat mee? Zo ja, dan kan je je blog onderscheiden….

d) Brainstormen over je blognaam

Eens duidelijk is wat het (hoofd)onderwerp van je blog is kan je beginnen nadenken over een geschikte naam voor je blog. Trek hier ook de nodige tijd voor uit, want het is erg moeilijk om je naam achteraf nog te wijzigen zonder voor verwarring te zorgen bij je lezers. Je loopt dan het risico dat je een deel van je lezers definitief kwijtraakt. Het gebruik van je eigen naam voor je blog heeft het voordeel dat mensen het beter onthouden. Je kan ook erg makkelijk een persoonlijk merk neerzetten. En mocht je naderhand een ander onderwerp voor je blog willen kiezen dan kan je dat probleemloos doen zonder dat je een andere domeinnaam moet nemen. Waak er voorts over dat:

 1. Je blognaam lekker bekt en origineel is
 2. Er minstens één link is met je blogniche
 3. Niet te verwarren is met een andere blog
 4. Makkelijk te spellen en te onthouden is voor een 14-jarige
 5. Je blognaam niet te lang is

[wp_ad_camp_3]

2. Leer de basisprincipes van zoekmachineoptimalisatie

Goed scoren in Google en andere zoekmachines, het is noodzakelijk om – vooral op middellange tot lange termijn steeds nieuw publiek naar je blog te brengen. Zonder daar per se veel extra moeite voor te doen. Omdat het moeilijk en vooral erg tijdrovend is om de SEO van je blog te verbeteren, heb je een voetje voor als je enige notie hebt van SEO nog voor je één letter hebt geblogd.

Let echter op: verlies je hier niet in. Het immers vele malen belangrijker dat je überhaupt van start gaat met je blog, dan dat je je helemaal gaat verdiepen in SEO; Er zijn bloggers zat die zeer succesvol zijn zonder zich ooit om zoekmachineoptimalisatie te hebben bekommerd.

3. Je toekomstige lezerspubliek warm maken

Ben je al actief op sociale media? Prachtig! Daar zitten immers ook de toekomstige lezers van je blog. Nog voor je blog in de lucht is mag je hen warm maken voor wat komen gaat. Hoezo?

 1. Vertel dat je (binnenkort) een blog zal starten
 2. Leg hen uit wat een blog is (veel mensen kunnen zich nauwelijks wat voorstellen bij een blog)
 3. Vraag wat je vrienden zouden willen weten over je blogonderwerp
 4. Deel een stukje uit een van je eerste blogartikelen
 5. Betrek je vrienden bij de naamkeuze van je blog
 6. Toon een screenshot van je toekomstige blog

Waar het je om te doen is is dat je je toekomstige bezoekers nieuwsgierig maakt naar je blog, dat je bij voorbaat al wat buzz creëert en verwachtingen schept rondom alles wat met je blog te maken heeft. Natuurlijk is het de bedoeling dat je volgers je blog uiteindelijk gaan bezoeken. Zelfs al bezoekt slechts een klein deel van je volgers je blog in de begindagen net na de lancering, dan nog ben je oneindig veel beter af dan je collega-blogger die in alle stilte zijn blog online zet en een een hoekje zit te wachten op zijn eerste bezoeker.

4. (genoeg) Lekkere content maken

De verwachtingen bij je eerste bezoekers zijn hooggespannen (een nadeel van deze manier van werken) en moeten worden ingelost. Maak alvast niet de fout die zowat elke startende blogger maakt: een blog lanceren met slechts 1 of 2 artikels. Zorg voor minimaal 5 tot 10 goeie blogberichten die je dus meteen online zet. Niemand bezoekt immers graag een bijna leeg blog. Laat meteen een goede eerste indruk na en geef je kersverse bezoeker een goede gelegenheid om wat rond te klikken op je site.

Naast de eerste artikelen moeten ook je About- en contactpagina op punt staan. Nieuwe lezers willen donders graag weten met wie ze de eer hebben en wat ze (in de toekomst) zoal mogen verwachten. En tot slot mag ook de connectie met andere social media niet ontbreken. Zorg dus voor knoppen naar alle social media waar je actief bent. En installeer ook de deelknoppen zodat lezers met één of twee muisklikken je content kunnen delen.

Hoe vaak moet je bloggen? Wil je daar een eerlijk antwoord op? Zo vaak mogelijk, als in: “mi-ni-maal 2 à 3 keer per week.” Of nog: “Vaker dan binnen je branche/niche gebruikelijk is.” Of nog: “Net zo vaak als jij voor kwaliteit kan zorgen.” Zo kom je een stuk makkelijker bovendrijven in de zoekmachines. Publiceer in ieder geval regelmatig zodat je lezers een verdomd goede reden hebben om (opnieuw) naar je blog te komen.

Welk publicatieritme je ook kiest, belangrijk is dat je het minstens voor de middellange termijn kan volhouden. Kies ook een min of meer vast tijdstip om te publiceren. Vaste lezers gaan zo op den duur systematisch je blog bezoeken telkens er een nieuw stuk online komt en dat moet je willen als blogger.

5. Je online imago verzorgen

Wees dus vaak online en wees ook druk op social media. Omarm Twitter. Het is een geweldige tool om promotie te maken voor je blog. Om je blogs te delen en om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen jouw sector. Als je het een beetje slim aanpakt hoeft dat zelfs geen zeeën van tijd te kosten.

Let er ook op dat je niet alleen propaganda voor je eigen merk voert. Gun anderen ook het licht in de ogen. Steek helpende handen uit. Verwijs mensen door. Steek ze een hart onder de riem. Deel waardevolle content van anderen. Zet je schouders (mee) onder hun projecten… Het straalt vroeg of laat allemaal af op jou(w blog).

6. Consolideren

Zijn alle voorgaande stappen gezet dan kan je stellen dat je er alles hebt gedaan voor een succesvolle bloglancering. Een en ander zou ertoe moeten leiden dat je bezoekers naar je blog kan brengen zonder te hoeven roepen of spammen. Google zal regelmatig nieuw publiek aanbrengen. En de rest is het gevolg van de reputatie van je blog.

In principe kan je het vanaf nu een ietsje rustiger aan doen, zonder echter op je lauweren te gaan rusten. Een blog blijft immers permanent je aandacht vergen. Blijf je dus in je onderwerp verdiepen, blijf bloggen, blijf aanpassingen doorvoeren waar nodig. En vooral: blijf plezier maken.

Tot zover het draaiboek voor een succesvolle bloglancering. Dit is de meest ideale situatie natuurlijk. Veel bloggers hebben echter de moed om te starten zonder goed te weten waaraan ze beginnen, laat staan dat ze enig idee hebben waar het hen naartoe zal brengen. Voor dat avontuur moet ook het grootste respect worden opgebracht.

 

photo credit: jurvetson via photopin cc

 

2

13 Responses

Show all responses
 1. Chantal
  8 oktober 2019
 2. Saskia Poppeliers
  4 april 2015
 3. Femke
  29 oktober 2014
  • Sharp Ben
   30 oktober 2014
  • Gustavo Woltmann
   9 september 2016
 4. Wesley
  6 september 2014
  • Sharp Ben
   6 september 2014
 5. Gitta
  23 augustus 2014
  • Sharp Ben
   23 augustus 2014
 6. Omagazijn
  5 augustus 2014
 7. Rowdy Groothedde
  4 augustus 2014
  • Sharp Ben
   4 augustus 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.