Homesocial mediaTwitter effectief inzetten in functie van je blog
0
(0)

Twitter promotie blogAls trouwe lezer van dit blog weet je het al een tijdje: als startende blogger bezoekers naar je site brengen, er zijn dingen die makkelijker voor elkaar te krijgen zijn. Maar er is hoop.  Twitter effectief inzetten, het kan je aardig wat bezoekers opleveren.

Laatste update: 29/06/2019

Heb je nog geen Twitter-account dan leer je hier hoe je als blogger van start gaat met Twitter.

 

1. Installeer Twitter-knoppen op je blog

Om je blog maximaal te laten profiteren van je aanwezigheid op Twitter is het van belang dat bezoekers je blog direct aan Twitter kunnen linken. Dat kan makkelijk door het typische blauwe icoontje of de knop met de blauwe T op een goed zichtbare plaats neer te zetten. Lezers die jou(w blog) interessant vinden kunnen dan erg makkelijk contact met je opnemen en je (blog) eventueel ook gaan volgen.

Daarnaast zijn ook de deel-knoppen belangrijk. Deze laten je bezoeker toe om je blog of individuele blogpost direct te delen via Twitter (als je bezoeker een account heeft en is ingelogd). Meer dan 2 muisklikken heeft hij niet nodig om appreciatie te tonen voor je werk. Het gaat alleszins sneller dan een commentaartje schrijven. Beste bloggers: maak het je lezer zo makkelijk mogelijk je blog te verspreiden en er publiciteit voor te verzorgen!

Anno 2020 worden deze deelknoppen een stuk minder vaak gebruikt door je lezers dan vroeger het geval was, maar alle beetjes helpen.

 2. Je eerste stappen op Twitter

Je hebt al een aantal tweeps die je volgt. Een handvol mensen volgt jou. Dan is het tijd om Twitter te gaan gebruiken waarvoor het is bedoeld: korte, gebalde boodschappen de wereld insturen, interessante content delen en relatief snel kennismaken met leuke mensen met wie je anders waarschijnlijk nooit in contact zou zijn gekomen.

Alle begin is moeilijk en het is zaaks zeker in het begin wat tijd te investeren om je in te burgeren. Eén en ander kan aanvankelijk wat tijdverlies lijken (maar dat is met ieder ander social media platform ook het geval). Vertrouw me echter als ik zeg dat die tijdsinvestering zich eerder vroeg dan laat dubbel en dik terugverdiend! Bovendien levert het actief bezig zijn op Twitter (net als andere social media trouwens) ook een bijdrage aan de reputatie van je blog in Google, wat er op zijn beurt ook weer voor zorgt dat je blog hoger in de zoekresultaten van Google komt. Voor de meesten onder ons toch een aangenaam neveneffect.

3. Maak contact en wees sociaal

Deel je mening, deel interessante links en tweets, retweet (RT) berichtjes van mensen die jij volgt, meng je (met enige voorzichtigheid) in discussies en voeg zinnige inzichten toe. Noem tweeps met naam en toenaam (mentions). Concentreer je daarbij vooral op de tweets die je leuk, lekker, ophefmakend, uitermate grappig of razend interessant vindt. Op die manier werk je je in de kijker bij je “gesprekspartners.” Jouw Twitternaam verschijnt in hun “vermeldingen” en “interacties.” Zij gaan jou (misschien) volgen en jij kan beginnen met het opbouwen van je netwerk.

De kunst is om mensen door middel van je gevatte, grappige, buitenissige, betrokken, bemiddelende tussenkomsten nieuwsgierig te maken naar jouw persoon zodat men je Twitter-profiel zal aanklikken (waar ook een link naar je blog te vinden is).

Maak er een gewoonte van om systematisch iedereen te volgen die opvallende, leuke en interessante dingen te vertellen en te delen heeft. De kans in tamelijk groot dat mensen je op hun beurt gaan volgen. “Voor wat hoort wat” en “het ene plezier is het andere waard,” het zijn krachtige mechanismen op social media en op Twitter in het bijzonder.

Wil je graag dat een bepaalde Twitter-gebruiker jou gaat volgen? Start dan met het volgen van die twitteraar in kwestie, deel zijn/haar content, deel (RT) zijn/haar tweets.

Houd – vooral met het oog op het opbouwen van je eigen groep volgers – nauwlettend jouw vermeldingen en interacties, tweets aan jou gericht of over jou handelend in de gaten. Je kan ervan op aan dat mensen die deze tweets verzonden minstens waardering kunnen opbrengen voor wat jij doet of zegt. Volg hen terug!

Allicht zal het je opgevallen zijn dat ik nog nauwelijks sprak over het uitgangspunt van dit bericht: het genereren van bezoekers voor je blog via Twitter. Dat lijkt vreemd, maar bij nader inzien niet meer dan logisch. Als beginnend Twitter-gebruiker moet je aandacht immers gaan naar het “verzamelen” van een groep volgers. En dus komt het erop aan sociaal te zijn en dus te letten op je imago en je geloofwaardigheid. Pas in tweede instantie kan je effectief reclame maken voor je blog…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

8 reacties op “Twitter effectief inzetten in functie van je blog”

 1. wesp333 avatar

  Heel interessant artikel, ga het straks is aandachtiger herlezen, nu was het in een vluggertje.
  Heb ook een Twitter profiel aangemaakt en gekoppeld aan mijn blog.
  Ook heb ik een poging gedaan om zoals je zegt in je artikel, denk out of the box.
  Was niet ontevreden over mijn Twitter skin, maar blijkbaar ben ik de enigste die er zo over denk.
  Dit leid ik toch af aan het kleine aantal volgers op mijn Twitter.
  En ik maar denken dat ik origineel was? Niet dus!!!
  Geef mijn Twitter url maar mee, misschien komt er zo iemand langs die zoals ik mijn Twitter skin ok vind?
  https://twitter.com/wesp333

 2. Misha Yazdi avatar

  Top Artikel. Bedankt voor het delen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank je wel voor ’t mooie compliment!

 3. appelig avatar

  Ik heb wat tips opgevolgd en inderdaad de bezoeken via Twitter zijn in de afgelopen week verdubbeld. (Van 0,8% naar 1,6% van het totaal aantal kliks, maar ik heb er vertrouwen in dat dat nog wel beter wordt.):-)

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het is met Twitter net hetzelfde als met je blog: Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd. Volhouden dus!

 4. Nanouk avatar
  Nanouk

  Hoi Ben,
  handige tips weer!
  Heb nog wel een vraagje. Je schrijft: ‘Vergeet in ieder geval nooit om even naar je interacties en vermeldingen te kijken.’ Ik krijg wel een melding als er een interactie is, maar niet van een vermelding. Is er een handige manier om die te bekijken?
  En misschien een handige toevoeging: het shorten (verkleinen) van je link, zodat je nog genoeg tekens hebt om een catchy tekstje erbij te schrijven, bijvoorbeeld via goo.gl of bitly.com.
  Groetjes, Nanouk

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor ’t compliment!

   Het shorten van links is inderdaad er handig! Ik dacht er nog aan het ertussen te zetten, maar ik was bang dat het artikel dan wel heel erg lang(dradig) zou worden… In ieder geval bedankt voor je toevoeging als nog!

   De vermeldingen kan je in Twitter vinden onder het tabblad “verbinden” Dan kom je inderdaad standaard bij je interacties terecht. Bovenaan in de linkerkolom (eerste balkje) is ook het tabje “Vermeldingen” te vinden.

   1. Nanouk avatar
    Nanouk

    Yes, bedankt! Heb ’t gevonden!

    Ja, soms is het lastig om blogs niet te lang(dradig) te maken. Dan moet je keuzes maken:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.