Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenGij zult bloggen
0
(0)

Cover Gij zult bloggen Ernst-Jan PfauthDe titel van dit standaardwerk voor Nederlandstalige bloggers zorgt bij mij al meteen voor enig wenkbrauwengefrons. Bloggen, het gaat immers zo moeilijk samen met welk gebod dan ook. Maar een titel als “Wil je als ambitieuze blogger echt een groot publiek aanspreken,  probeer het dan in godsnaam op deze manier”, klinkt catchy noch sexy!

Voor wie is Gij zult bloggen?

Daarmee is meteen duidelijk voor wie Ernst-Jan Pfauth het boek heeft geschreven. Gij zult bloggen is er vooral voor diegenen die zijn/haar blog ziet als een springplank naar een professionele (schrijvers)carrière, zich geroepen voelen om uit te groeien tot een internetgids binnen hun niche, zelf ooit nieuws- en opinievormend willen worden en aan het einde van de rit hun baan willen kunnen opzeggen om fulltime te gaan bloggen.

Als jongeman droomde Pfauth ervan om journalist te worden. Toen dat niet helemaal lukte begon hij als een bezetene te bloggen. Sneller dan verwacht vond hij alsnog een baan in de journalistiek en groeide bovendien in no time uit tot een autoriteit in alles wat van ver of dichtbij naar bloggen ruikt.

De hobbyblogger met net wat minder ambitie kan het boek dus gewoon links laten liggen? Niet helemaal! Overweeg je een blog te beginnen, dan biedt het boekje je een concreet stappenplan voor een vliegende start van je blogproject. Van het eventuele voorbereidende denkproces,  over het opzetten van je blog, concrete schrijftips tot en met de promotie van je eigenste stukje internet.

Aankloten in eenzaamheid!

Aan de hand van tientallen inspirerende voorbeelden uit binnen-en buitenland loodst hij ons doorheen het hele proces. De nadruk ligt daarbij natuurlijk op de sappige rock & roll-verhalen, de succes-stories. Ook door zijn kenmerkende meeslepende schrijfstijl (het boek leest als een trein) krijg je soms de indruk dat een blog iets is wat je er snel even bijneemt, waarna de wereld aan je voeten ligt. Gelukkig wordt je overdreven optimisme af en toe vakkundig de nek omgewrongen.

Wat heb ik vandaag weer bijgeleerd?

Kan een blogger met enkele jaren ervaring nog nieuwe inzichten uit het boek halen? Ik leerde:

 • dat ik (als beginnend blogger) veel te vroeg promotie maakte voor mijn blog
 • dat ik te veel tijd spendeer aan het promoten van mijn blog via Twitter
 • dat ik niet systematisch genoeg reacties achterlaat op andere blogs
 • dat geld verdienen aan je blog wel degelijk mogelijk is maar zeker niet makkelijk

Sowieso kan het geen kwaad alle ins & outs van het blogvak nog eens op een rijtje te zien. En ook als je twijfelt over het opzet van je blog (en eraan denkt om het hele zaakje op de schop te nemen) kan het boek je grote diensten bewijzen.

 

Prijs: € 4,99 (e-book via Kobobooks.nl)

Foto: zie bron

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?5 reacties op “Gij zult bloggen”

 1. Lieke avatar

  Net zijn boek ‘sex, blogs & rock-‘n-roll’ in 1 ruk uitgelezen. Ook geweldige inspiratie voor iedere (journalistieke) blogger! Dit e-book staat nog op mijn verlanglijstje :).

 2. Rosalinde avatar

  Ik vind zijn boeken fantastisch. Ernst-Jan weet ontzettend veel over het bloggen en kan het met zo ongelofelijk veel enthousiasme vertellen dat je wel gek lijkt om niet meteen een blog te beginnen. Ik raad het boekje aan iedereen aan die met bloggen wil beginnen, omdat er adviezen in staan die je echt een succesvollere blog kunnen brengen. En ook vanwege het enthousiasme waarmee hij schrijft.

 3. Rianne avatar
  Rianne

  Jij bent trouwens een crack in het reclame maken. En telkens wanneer ik een tweet voorbij zie komen denk ik ‘Aha, nieuw blog…’ Maar dat is maar twee maal per week het geval ;-(

 4. Sharp Ben avatar
  Sharp Ben

  Er bestaat geen “foute manier” om te bloggen. De enige fout die je als blogger kan maken bestaat erin te bloggen zonder plezier…

  Toegegeven, ik leg er misschien wat te weinig nadruk op in deze kolommen.

 5. Rianne avatar
  Rianne

  Wow, ik blijf fouten maken bij het bloggen.. Dan à ik maar weer verder met mijn boek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.