Homebeter bloggenIs bloggen iets voor jou? Pertinente vragen, ongemakkelijke antwoorden

Is bloggen iets voor jou? Pertinente vragen, ongemakkelijke antwoorden

Tegenwoordig kan iedereen en de hond van de buren een blog opzetten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat iedereen ook in de wieg gelegd is om te bloggen. Uitzoeken of bloggen iets voor jou is, kan je door in het diepe te springen, een blog aan te maken en dan te kijken waar het schip strand. Of je kan dit artikel lezen en voor jezelf een eerlijk antwoord geven op onderstaande vragen.

Aanleiding voor dit artikel is ditmaal een lezersreactie onder één van mijn blogposts:

Ik ben een blog gestart over voeding, maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen en wat ik het beste kan doen. Het is dezelfde opzet als deze website [url]. simpel en gemakkelijk te lezen. Wat zou je me hiervoor aanraden?

Eerlijk? Dit is het soort reacties/vragen waar ik weinig mee kan. De vraag is zo algemeen gesteld. Ik kan tientallen, misschien wel honderden tips geven, maar omdat ik de blogger noch zijn of haar blog ken kan ik weinig concreet zijn.

Het zette me wel aan het denken. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hier – nog maar eens – een blog werd aangemaakt zonder plan of visie. Misschien weet de blogger in kwestie niet eens zeker of bloggen wel iets voor hem is.

Bloggen iets voor jou? 10 dingen om grondig over na te denken

Kijk, van mij mag iedereen zoveel blogs maken als ‘ie wil. Maar niet zonder eerst voor jezelf klare wijn te schenken. Nog voor een domeinnaam te kiezen/aan te kopen of WordPress te installeren. Kwestie van jezelf een boel frustraties en ontgoochelingen te besparen.

1. Schrijf je graag?

Tja, het lijkt een wat stupide vraag. Maar bloggen is toch vooral een kwestie van leuke of leerzame verhalen neerschrijven. Ze hoeven misschien niet altijd superlang te zijn (want niet alle lezers zitten daarop te wachten).

Door het toevoegen van – bijvoorbeeld – Youtube-video’s of andere multimedia hoeft niet elk blogbericht meer dan 1.500 woorden te tellen. Maar toch, als het schrijven van een artikel voor jou eigenlijk vaker een opdracht dan een plezier is moet je er niet aan beginnen. Een Youtube-kanaal of een podcast passen allicht beter bij je.

2. Wat voor soort blog wil je uitbouwen?

Met zo’n blog kan je alle kanten uit. Zie je je blog meer als een persoonlijk online hobbyproject bedoeld voor jezelf en familie en vrienden? Of zie je het grootser en wil je een site uitbouwen met een erg grote fanbase?

Een online speeltuintje voor persoonlijk gebruik?

In het eerste geval hoef je je niet al te druk te maken. Een plan van aanpak is niet nodig. Doe je ding en amuseer je vooral in je online speeltuin. Je hoeft ook niet per se een antwoord te zoeken op de hier gestelde vragen.

Als je blog openbaar is dan komen bezoekers mondjesmaat langs en het pure toeval speelt een erg grote rol.

Een blog waar “het grote publiek” maar niet genoeg van krijgt?

Het verhaal ziet er toch anders uit wanneer je de ambitie hebt om voor een groter publiek te bloggen. Je moet zo’n blog bekend maken, het moet een reputatie opbouwen, een lezerspubliek verleiden met unieke artikels. Niet één keer per maand, maar liefst minstens één keer per week. Dat houd je als het even kan ook nog een paar jaar achtereen vol.

Zelfs al zitten hier aardig wat gradaties in, – niet elke blogger wil hetzelfde, niet elk blog heeft dezelfde doelen – je hebt op zijn minst een summier plan nodig wil je ervoor zorgen dat je blog het stadium van vrijblijvend mini online projectje ontgroeit.

3. Waarover wil je het hebben? Heeft jouw blog nog iets toe te voegen?

Een hele pertinente vraag als je bedenkt dat er al jaren veel meer blogs (en blogberichten) online komen dan de mensheid behappen kan. Ga er dus vanuit dat elk denkbaar blogonderwerp al minstens een paar keer gecoverd is.

Dat wil echter niet zeggen dat bloggen niet iets voor jou kan zijn. Wél dat je je stinkende best moet doen om de dingen op jouw manier aan te pakken. En dat kan zelfs met topics die al tot vervelens toe elders aan bod kwamen. Waar het om gaat is dat je jouw eigen kijk op de zaken meegeeft.

Vind een centraal onderwerp voor je blog waar je hart sneller van gaat slaan. Zo is de kans het grootst dat je content maakt die ook je lezers de moeite waard vinden. Wedden dat je dat bloggen veel langer volhoudt?

4. Heb je wel tijd genoeg om te bloggen?

Hoewel er zeker uitzonderingen te vinden zijn kost dat bloggen aardig wat tijd. Regelmatig artikels online zetten is lastig als je slechts 2 uur per week aan je blogproject kan besteden. Voorzie naast het schrijven van blogs tijd om:

  • inspiratie op te doen voor nieuwe blogberichten
  • research te doen
  • vertrouwd te raken met de nieuwe functies en mogelijkheden van je blogsoftware
  • eventuele technische problemen op te lossen
  • actief te zijn op social media (in functie van je blog)
  • fotomateriaal voor je blog te maken en te bewerken

Enfin, wil je een deuk in een pak boter bloggen dan ben je zo 10 uur verder. Op weekbasis welteverstaan. Dan doe je eigenlijk niks geks.

5. Niet te bang dat je privéleven op straat komt te liggen?

Het fijne aan bloggen is dat je als blogger relatief makkelijk onder de radar kan blijven. Zeker als je een nicheblog hebt. Heb je een persoonlijk blog dan is het soms wat moeilijker om je privéleven af te schermen. Aan de andere kant: vaak zijn het net die persoonlijke verhalen die zo’n blog boeiend maken voor lezers. Ook op een nicheblog of een zakelijk blog!

Voor mijzelf is het vrij eenvoudig:

Wat mijn schoonmoeder niet mag lezen, hoort niet thuis op mijn blog

En als je voor de rest de principes rond anoniem bloggen hanteert, kom je al een heel end.

Meer van dat?

6. Blijft bloggen iets voor jou wanneer bezoekers wegblijven?

Natuurlijk is bloggen iets voor jou. Als je tenminste bereid bent om – bij momenten – te wroeten in complete eenzaamheid. Start je een blog, beloof jezelf (en mij) om gedurende een jaar het volle pond te geven. Geef het blog tenminste de kans om een publiek te vinden. Veel te veel nieuwe blogs liggen al op apegapen na 4 of 6 maanden…

En ook nadien zijn er veel momenten waarin je blog minder bezoekers mag ontvangen dan verhoopt. Oorzaken:

  • heel veel blogs en websites vechten om de aandacht van internetters
  • de moordende concurrentie met Youtube, podcast, Tiktok en andere social media
  • bezoekers en lezers die niet zo snel meer van hun sokken geblazen
  • seizoengebonden effecten spelen ook een rol
  • het wijzigende Google algoritme kan je SEO soms danig in de war sturen

Misschien toch goed om te beseffen dat zo’n blog doorgaans niet de vorm van online content is die het meeste aandacht krijgt; het meest tot de verbeelding spreekt vandaag. Voor veel mensen blijkt een blog(bericht) een te grote (tijds)investering.

7. Ben je een creatieve doorzetter?

Natuurlijk hangt dit erg samen met het vorig punt. Je moet toch een koppigaard zijn om toch te blijven doorgaan met je blog. Ook al blog je (in het begin) meer voor jezelf en de kat van de buren dan voor het grote internet. En ja, het vergt wat creativiteit en out of the box denken om je blog interessant te houden.

8. Mag het bloggen je wat kosten?

Afgezien van de tijd en de moeite die je erin investeert is een blog in mijn ogen een spotgoedkope hobby. Betaal jaarlijks voor je domeinnaam en webhosting en je kan aan de slag. Verder kan je ook wat geld uitgeven aan:

  • een premium WordPress-theme
  • betaalde versies van WordPress-plugins
  • betaalde software voor de nieuwsbrief van je blog
  • extra ondersteuning bij het onderhoud van je site
  • een betaald abonnement voor stockfoto’s

Kortom, dingen die je niet meteen nodig hebt om vlot te kunnen bloggen, maar ze zitten wel degelijk in de categorie nice to have. Zeker wanneer je het blog (nog) wat serieuzer gaat aanpakken.

9. Durf je je hoofd boven het maaiveld uitsteken?

Vandaag kom je er gewoonweg niet aan te pas als je niet oprecht probeert een blog te maken dat opvalt. En dan doel ik niet eens zozeer qua indeling of uiterlijk. Het gaat over de verhalen die je brengt, de meningen die je verkondigt of de aparte oplossingen die je aanreikt. Het liefst begeef je jezelf daarbij weleens op glad ijs.

Moedwillig schieten op alles wat beweegt is misschien ook niet nodig. Maar af en toe tegen heilige huisjes schoppen en voor wat controverse zorgen kan zeker geen kwaad. Laat van je spreken. Bouw je reputatie op.

Eén en ader kan je op flink wat kritiek een hoongelach komen te staan. Alles is beter dan voor de zoveelste keer herkauwen wat een ander al heeft gezegd of gedaan.

10. Wil je ook (tijd) investeren op social media?

Sommigen zeggen dat je als blogger haast niks meer te zoeken hebt op social media. Er is wel wat van aan: social media zijn algemeen gesproken niet meer de vetpot van weleer als het erom gaat bezoekers naar je blog te lokken.

Uit recente cijfers blijkt echter wel dat veel toekomstige lezers je blog juist ontdekken of blijven volgen via diezelfde social media. Nog niet meteen afschrijven dus. Ook al omdat socials prima kanalen zijn om in contact te komen met je doelgroep of inspiratie op te doen voor je blog.

Dus, twijfel je of bloggen iets voor jou is?

Dan zijn dit wat mij betreft 10 dingen om in overweging te nemen. Vind je dat lastig? Daar heb ik alle begrip voor. Je hoeft hier ook niet meteen duidelijkheid over te hebben. Misschien is het zelfs een idee om in afwachting een gratis blog te starten. Onder meer WordPress en Blogger kunnen je hier helpen. Wel zou ik ernstig overwegen om over te stappen naar een blog op een eigen domein zodra het je menens is.

Overigens, je kan deze vragen (en bedenkingen) evengoed gebruiken als je al een poosje aan het bloggen bent maar zit te twijfelen of je er nog wel mee door moet gaan.

Conclusie?

Ik ben een beetje bang dat ik met dit artikel de twijfelaars helemaal van het bloggen heb afgebracht. Maar goed, ik wou vooral een realistisch beeld van de werkelijkheid ophangen. Ik denk dat als schrijven voor jouw eerder een opdracht is dan een plezier, en een snelle groei het enige is dat telt, het lastig gaat worden met dat blog.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Is bloggen iets voor jou? Pertinente vragen, ongemakkelijke antwoorden”

  1. Koffie Digitalix avatar

    Na tien jaar persoonlijk bloggen kan ik mensen tijdens IRL ontmoetingen nog steeds verrassen omdat er nog altijd dingen zijn die ik niet met het www deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.